Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Στρατιωτικές Δαπάνες: ποιοι Διατηρούν τη Θηλιά στο Λαιμό της Χώρας;





Επικίνδυνη θηλιά στο λαιμό της χώρας θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι τη συνεχιζόμενη διατήρηση υψηλών στρατιωτικών δαπανών. 
Πρόσθετους λόγους ανησυχίας δημιουργούν:
  • Τα δημοσιεύματα για αγορά νέων οπλικών συστημάτων αξίας 14,5 δις που ουσιαστικά αποτελούν εξαγωγή θέσεων εργασίας.
  • Η εξαγγελία ότι, από τα εκατοντάδες στρατόπεδα που είχαν αρχικά εξαγγελθεί ότι θα κλείσουν, καταργούνται μόνο επτά Κέντρα Εκπαίδευσης του Στρατού Ξηράς.
Ακόμη μία φορά η κυβέρνηση άγεται και φέρεται από τοπικά μικροσυμφέροντα και αποδεικνύεται διστακτική μπροστά σε απαραίτητες τομές, που θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες, ανεξάρτητα από το Μνημόνιο.
Σταγόνα στον ωκεανό είναι το κλείσιμο επτά μόνο κέντρων εκπαίδευσης, όταν εξακολουθούν να παραμένουν σε λειτουργία 1300 στρατόπεδα, πολλά από αυτά μακριά από τα σύνορα, σχεδιασμένα με κριτήρια "εσωτερικού εχθρού" από την εποχή του Εμφυλίου και με μεγάλο μέρος τους να υπολειτουργεί ήδη ούτως ή άλλως.
Αντί τοπικοί πολιτικοί, όπως ο πρόεδρος της Βουλής κ. Πετσάλνικος ή ο τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ. κ. Τζήμας, να δίνουν μάχες για να διατηρηθούν στην εκλογική τους περιφέρεια Κέντρα Νεοσυλλέκτων όπως στο Άργος Ορεστικό ή στο Παρανέστι Δράμας, ας προτείνουν προγράμματα για να τονωθεί με βιώσιμους τρόπους η τοπική οικονομία των περιοχών τους και να απεξαρτηθεί από τα στρατόπεδα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ανησυχούμε ότι κύριος λόγος διατήρησης των άχρηστων στρατοπέδων είναι οι βλέψεις για μεταγενέστερη "αξιοποίησή" τους με χρήσεις real-estate στα πλαίσια του προγράμματος για τη Δημόσια Περιουσία, με παράκαμψη του σημερινού θεσμικού πλαισίου που επιβάλλει παραχώρησή τους στους Δήμους για κοινωφελείς σκοπούς.
Η διατήρηση δαπανών που δεν συνεισφέρουν πια ούτε στην υπεράσπιση της χώρας, οδηγεί σε βαθύτερες περικοπές στον πυρήνα του κοινωνικού κράτους και σε πιο εκτεταμένες εκποιήσεις εκτάσεων με κρίσιμη περιβαλλοντική σημασία, υποθηκεύοντας έτσι τόσο τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της χώρας όσο το μέλλον των παιδιών μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU