Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Ραδιενεργή ακτινοβολία: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την δημόσια υγεία

Το παρακάτω άρθρο και η συνέντευξη, είναι αφιερωμένα, με αφορμή την σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα της Γης, σε όλους εκείνους, τους 80.000 δυστυχείς, που σήμερα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, τους έδωσε 2 ώρες για να πάνε σπίτια τους και να μαζέψουν ότι προλάβουν αφού εκκενώνονται οριστικά 20 χμ γύρω απο τα πυρηνικά εργοστάσια της Φουκουσίμα λόγω της ραδιενέργειας. Όσοι δεν υπακούσουν θα συλλαμβάνονται ή θα πληρώνουν δυσθεώρητα πρόστιμα. No man’s land, λοιπόν. .

CNN , 2011-04-22
Μετάφραση: Βασιλίκα Σαριλάκη


Όταν ήταν έφηβη, η  Helen Caldicott , διάβασε ένα μυθιστόρημα για την πυρηνική Αποκάλυψη. Λεγόταν: "On the Beach". Η ιστορία περιέγραφε τον απόηχο ενός ατομικού πολέμου.. Οι πρωταγωνιστές δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να περιμένουν την άφιξη του θανατηφόρου νέφους.
«Ήταν ένα γεγονός, που με χάραξε» είπε Caldicott, κι αργότερα, όταν πήγε στην ιατρική σχολή, επικεντρώθηκε στην σχέση της υγείας με την πυρηνική ενέργεια.
 "Έμαθα για τη γενετική και την ακτινοβολία στο πρώτο έτος της ιατρικής κι απέκτησα πλήρη επίγνωση των πυρηνικών όπλων, του πυρηνικού πολέμου και τι βλάβες δημιουργεί η ακτινοβολία στα γονίδια κι όλες τις μορφές ζωής." Κατά τη διάρκεια του αντιπυρηνικού κινήματος της δεκαετίας του 1970 και του 1980 η Caldicott ήταν πανταχού παρούσα κι από τις σημαντικότερες φωνές κατά της  πυρηνικής ενέργειας.
Η κρίση στους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας της Φουκουσίμα, που δημιούργησαν σοβαρές ζημιές μετά το σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία, επανέφεραν -όπως λέει-  ένα «ιατρικό πρόβλημα τεράστιων διαστάσεων", όπως τονίζουν καθημερινά κι οι αναφορές για την εξάπλωση της ακτινοβολίας .

 Η Caldicott, που είναι παιδίατρος, έφυγε από την πατρίδα της, την Αυστραλία για να γίνει εκπαιδεύτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, όπου ειδικεύτηκε στη θεραπεία της κυστικής ίνωσης. Σύντομα βοήθησε στην αναβίωση της οργάνωσης υγείας Γιατροί για την Κοινωνική Ευθύνη, που αφιερώθηκε στην ανάσχεση της διάδοσης και χρήσης των πυρηνικών όπλων και της πυρηνικής ενέργειας.
Ενώ ήταν πρόεδρος, από το 1978 μέσω του 1984, οι γιατροί-μέλη έφτασαν τις 23.000  και το 1985 μοιράστηκαν το Νόμπελ Ειρήνης μαζί  με τους Διεθνείς γιατρούς για την πρόληψη του πυρηνικού πολέμου. "Συμβάλαμε με πολλές άλλες επαγγελματικές ομάδες ώστε να παγώσει το θέμα με τα πυρηνικά όπλα », είπε. "Νομίζω ότι βοήθησαμε να τελειώσει ο Ψυχρός Πόλεμος."

 Η Caldicott, η οποία ζει στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ, εξακολουθεί να είναι στρατευμένη ενάντια στα πυρηνικά, είναι επικεφαλής του Ιδρύματος Helen Caldicott  για ένα πλανήτη απαλλαγμένο από την πυρηνική ενέργεια και δίνει τακτικά διαλέξεις σε όλο τον κόσμο για τους κινδύνους της. Έχει γράψει επτά βιβλία, συμπεριλαμβανομένων των « If You Love This Planet: A Plan to Heal the Earth" and "Nuclear Power Is Not the Answer.»

Το CNN μίλησε μαζί της, λίγο πριν την διάλεξή της στο Camden του New Jersey.

CNN: Ποιος είναι ο κίνδυνος για την υγεία των ατόμων που ζουν κοντά στους πυρηνικούς σταθμούς Daiichi στην Fukushima;
Caldicott: Ο κίνδυνος δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια ακόμα, διότι δεν είναι σαφές πόση ακτινοβολία έχει διαρρεύσει. Το NPR ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι οι 17 εργαζόμενοι υποφέρουν από αυτό που η ιαπωνική κυβέρνηση ονόμασε "εναπόθεση των ραδιενεργών υλικών" στα πρόσωπά τους. Και μερικοί από τους εργαζόμενους στους πυρηνικούς σταθμούς έχουν ήδη νοσηλευτεί για την έκθεση σε ακτινοβολία, που σημαίνει ότι έλαβαν μια τεράστια δόση της ακτινοβολίας.


Τα υψηλά επίπεδα έκθεσης μπορούν να προκαλέσουν μια οξεία κατάσταση, ένα σύνδρομο που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην Ιατρική, μετά την Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Μπορεί να έχει τρομερές συνέπειες. Σε δύο εβδομάδες, τα μαλλιά του θύματος αρχίζει να πέφτουν. Αναπτύσσεται αιμορραγία κάτω από το δέρμα, σοβαρή ναυτία και διάρροια και μπορεί τα θύματα τελικά να πεθάνουν από αιμορραγία ή λοίμωξη.
Αν υπάρχει διαρροή στο εργοστάσιο, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα μπορούσε να εκτεθεί σε υψηλές δόσεις ακτινοβολίας σε αυτή την περιοχή, μια από τις πλέον πυκνοκατοικημένες στην Ιαπωνία. (Μετά από τον σεισμό της 11 Μαρτίου, η ιαπωνική κυβέρνηση εκκένωσε την περιοχή από τα άτομα που ζουν σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων )
Οι άνδρες που εκτίθενται σε μια τέτοια δόση θα καθίσταντο στείροι, οι γυναίκες θα σταματούσαν να έχουν πλέον εμμηνόρροια και αυτόματες αποβολές εμβρύων  είναι πιθανόν να συμβούν. Τα μωρά μπορεί να γεννηθούν με μικροκεφαλία, μικροσκοπικά κεφάλια και διανοητικές αναπηρίες.
Πολλοί άνθρωποι θα αναπτύξουν οξεία δύσπνοια από την καταστροφή των πνευμόνων τους. Σε πέντε χρόνια, θα υπάρξει επιδημία της λευχαιμίας, και σε 15 χρόνια, συμπαγείς καρκίνοι θα αρχίσουν να εμφανίζονται σε πολλά όργανα: του πνεύμονα, του μαστού, του θυρεοειδούς, του εγκεφάλου και των οστών..


 Ακόμη και αν η διαρροή ραδιενέργειας δεν είναι τεράστια, η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου και λευχαιμίας θα αυξηθεί στον πληθυσμό. Τα παιδιά είναι 10 έως 20 φορές πιο ευαίσθητα στις καρκινογόνες επιπτώσεις της ακτινοβολίας από τους ενήλικες, και τα έμβρυα δυστυχώς, χιλιάδες φορές περισσότερο επειδή τα κύτταρά τους είναι ταχέως διαιρούμενα και ως εκ τούτου ευάλωτα σε γενετικές μεταλλάξεις. Γενετικές ασθένειες, όπως η κυστική ίνωση, ο διαβήτης, ο νανισμός και οι μεταβολικές διαταραχές, θα περάσουν στις επόμενες γενεές.
Δεν υπάρχει τρόπος να προβούμε σε καθαρισμό των ανθρώπων που εκτίθενται, από τη στιγμή που θα εισπνεύσουν ή θα προσλάβουν ραδιενεργά στοιχεία, τα οποία βρίσκονται ύστερα διάσπαρτα σε όλο τους το σώμα και σε πολλά διαφορετικά όργανα.

CNN: Πώς συγκρίνετε αυτήν την καταστροφή σε σχέση με τα ατυχήματα του Chernobyl και στο Three Mile Island;
 Caldicott: Η ακτινοβολία στα monitors στο Three Mile Island ξέφυγαν τελείως απο τα όρια μέσα σε λίγα λεπτά μετά από το ατύχημα, έτσι μόνον υποθέσεις από τους φυσικούς μπορούμε να έχουμε για τις διαρροές. Αλλά σχεδόν σίγουρα, ραδιενεργά στοιχεία όπως το στρόντιο 90, το καίσιο 137 και το τρίτιο δραπέτευσαν. 
Το Chernobyl είχε μια πλήρη κατάρρευση και ρήξη της δεξαμενής, και το νέφος μόλυνε το 40% της Ευρώπης και της Αγγλίας. Υπάρχουν έξι αντιδραστήρες στο Daiichi της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία. Ο Νο.1   περιέχει  μέσα στις πισίνες, εξαιρετικά ραδιενεργούς ράβδους καυσίμου, και κινδυνεύουν να λιώσουν. Αυτές οι πισίνες περιλαμβάνουν δύο έως και 10 φορές περισσότερη ακτινοβολία από ό, τι ο ίδιος ο πυρήνας του αντιδραστήρα, ο οποίος από μόνος του περιέχει τόσο μακρόβια ακτινοβολία όσο 1.000 βόμβες Χιροσίμα!
CNN: Είναι δυνατόν να έχουμε έναν ασφαλή πυρηνικό σταθμό;
Caldicott: Όχι. Πρόκειται για πολύ περίπλοκα μηχανήματα που περιέχουν την ενέργεια που απελευθερώνεται όταν ένα άτομο έχει διαιρεθεί: Ο τύπος του Αϊνστάιν e = mc ², η μάζα του ατόμου με την ταχύτητα του φωτός στο τετράγωνο. Οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά:  φυσικές καταστροφές, αποτυχία των συστημάτων ψύξης, ανθρώπινο λάθος ή λάθος υπολογιστή, τρομοκρατία, σαμποτάζ..
 Τα ραδιενεργά απόβλητα  θα πρέπει απομονωθούν από την οικόσφαιρα για μισό εκατομμύριο χρόνια ή και περισσότερο, κάτι που είναι αδιανόητο και αδύνατον από φυσική και επιστημονική άποψη, και δεδομένου ότι οι διαρροές συνεχίζουν, συσσωρεύονται στις τροφικές αλυσίδες μας, προκαλώντας επιδημίες ή γενετικές ασθένειες, λευχαιμίες και  καρκίνους σε όλες τις μελλοντικές γενιές, το μεγαλύτερο δημόσιο κίνδυνο για την υγεία του κόσμου που είδαμε ποτέ.
Ο Αϊνστάιν είπε: «Η διάσπαση του ατόμου άλλαξε τα πάντα εκτός από την λειτουργία της ανθρώπινης σκέψης. Έτσι έχουμε μια μετατόπιση προς την απαράμιλλη καταστροφή» Είπε επίσης, «Η πυρηνική ενέργεια είτε είναι μια κόλαση είτε ένας τρόπος για να βράσεις το νερό."
CNN: Μα κάθε μορφής παραγωγής ενέργειας δεν συνεπάγεται ορισμένους κινδύνους, όπως είδαμε τελευταία με την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο;
Caldicott: Ναι, ήταν φοβερό. Αλλά το να αφήσεις μια ολόκληρη κληρονομιά τεράστιων αποθεμάτων από διαρροή ραδιενεργών αποβλήτων σε ολόκληρο τον κόσμο, να δημιουργήσεις επιδημίες τερατογενέσεων και κακοήθειας και μια αναξέλεγκτη, υποχρεωτική γενετική μηχανική, είναι μια κληρονομιά για την οποία οι μελλοντικές γενιές δεν πρόκειται ποτέ να μας συγχωρήσουν.
CNN: Υπάρχει κάποια άλλη πλευρά αυτού του συμβάντος που θα πρέπει να προσέξουμε και δεν το κάνουμε;
Caldicott: Όχι, εκτός από το ότι τα μέσα ενημέρωσης επιμένουν να παίρνουν συνεντεύξεις από πυρηνικούς επιστήμονες, μηχανικούς και φυσικούς, ενω στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πρόβλημα ιατρικό  με τεράστιες διαστάσεις.

Δείτε και το σημερινό βίντεο.. του CNN επιτόπου, από την χώρα των φαντασμάτων http://edition.cnn.com/2011/WORLD/asiapcf/04/21/japan.nuclear.hot.zone/index.html?hpt=Mid

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU