Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Ο συνδικαλισμός της βαρβατίλας...











του Προκόπη Δούκα*

Κύριε Φωτόπουλε, νομίζω οτι πια θα έχετε καταλάβει οτι η συνδικαλιστική σας δράση, αυτή τη φορά, όντως μπορεί να κάνει καλό στη χώρα και στην εταιρεία, τους εργαζόμενους της οποίας εκπροσωπείτε. Όχι γιατί θα αντιταχθείτε στην περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, αλλά γιατί ίσως, το μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, θα αντιληφθεί πια οτι ο συνδικαλισμός του δικού σας τύπου πρέπει να εκλείψει.

Διότι το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο σπεύσατε να αμφισβητήσετε, καταγράφει όχι μόνο την παρανομία της επιδότησης δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού σωματείου, όπως είναι η ΓΕΝΟΠ, αλλά και επί της ουσίας απίστευτες σπατάλες σε πολυμελή ταξιδάκια στο εξωτερικό (εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ), δημόσιες σχέσεις πάσης φύσεως, μελέτες που δεν πραγματοποίηθηκαν και δαπάνες για έξοδα πρώην εργαζομένων της ΔΕΗ.

Αντί λοιπόν να υποχωρήσετε ατάκτως και να παραιτηθείτε, ζητώντας συγνώμη από τον ελληνικό λαό για αυτά τα όσα "μαζί τα φάγατε" (31 στο σύνολο) εκατομύρια ευρώ, που κατασπαταλήθηκαν τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια, επιτεθήκατε στον ίδιο τον κύριο Ρακιντζή - και βεβαίως κλείσατε κουτοπόνηρα το μάτι προς την κοινωνία, ισχυριζόμενος οτι η συγκυρία της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ είναι η αιτία της “επίθεσης” εναντίον σας. Να δω τι θα πείτε στον εισαγγελέα και στον ΣΔΟΕ (που ανοίγει τώρα τα βιβλία και τους λογαριασμούς σας), για τα ευρήματα του πορίσματος.



Και ακόμα χειρότερα, βγήκατε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, την Τετάρτη 20 Απριλίου 2011, και ισχυρισθήκατε οτι όλες αυτές οι επιδοτήσεις είναι νόμιμες - ακριβώς ως άλλος Βουλγαράκης. Κι αν είναι νόμιμες, κύριε Φωτόπουλε, είναι και ηθικές; Ή μήπως είναι μέρος μιας συναλλαγής, μεταξύ των εκάστοτε διοικήσεων της ΔΕΗ και του συνδικαλισμού, τον οποίον εκπροσωπείτε; Και κυρίως, είναι νόμιμο και ηθικό αυτά τα χρήματα να πηγαίνουν σε άσχετους σκοπούς, από αυτούς για τους οποίους προορίζονται;

“Τι είμαστε; Ανεύθυνοι;” αναφωνήσατε έμπλεος υποκριτικής οργής, στο ίδιο δελτίο. Μοιάζετε να είστε κάτι πολύ χειρότερο, κύριε Φωτόπουλε. Μοιάζετε να είστε υστερόβουλα γρανάζια ενός συστήματος, που μαζί με κόμματα, πολιτικούς, δημοσιογράφους και άλλα συμφέροντα, έφεραν τη χώρα στο χείλος της χρεωκοπίας. Γιατί και από κάτι τέτοιες πρακτικές φτάσαμε, εδώ που φτάσαμε.

Και δεν πείθετε καθόλου, όταν κόπτεσθε “για την κιλοβατώρα που θα ακριβύνει, με την ιδιωτικοποίηση”, όπως διατείνεστε, στο ίδιο δελτίο. Αντιθέτως, μοιάζετε να σας ενδιαφέρει μόνο η ωφελιμιστική διαιώνιση των προνομίων και της εξουσίας σας. Αν πραγματικά σας ενδιέφερε ο αδύναμος καταναλωτής, αυτά τα λεφτά θα αρκούσαν να ανακουφίσουν κατά δεκάδες ευρώ το χρόνο, τους 340 χιλιάδες υπόχρεους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ.

Όχι μόνο λοιπόν σας έπιασαν με το δάχτυλο μέσα στο βάζο με το μέλι, αλλά προσπαθείτε με κάθε τρόπο να αμυνθείτε κουτοπόνηρα. Κάτι που δεν προκαλεί εντύπωση, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του τη “θεατρική βαρβατίλα”, την οποία περιφέρετε σε αμφιθέατρα, γραφεία και κανάλια. Διότι αυτό το τραμπούκικο ύφος του άξεστου συνδικαλισμού και η αισθητική σας (που λένε πολλά και για το ήθος), υπόσχονται ακριβώς την υποκρισία. Και την κακομαθημένη αντίληψη της συνδιοίκησης, σύμφωνα με την οποία έχετε το δικαίωμα να ελέγχετε αν η διοίκηση έφερε μια διευθύντρια ή μια γραμματέα - και να φωνάζετε “γιατί δεν προτίμησαν τις συναδέλφισσες”. Μια αντίληψη που ονόμασε “σοσιαλισμό” το φαγοπότι με επιδοτήσεις ή με πλαστές υπερωρίες.

Είστε χειρότερος από τα “αδηφάγα στελέχη”, τα οποία κατηγορείτε κατά καιρούς οτι ζημιώνουν την επιχείρηση, με λαμογιές, προμήθειες και χαριστικές συμβάσεις. Γιατί η κοινωνία απέναντι τους είναι τουλάχιστον ψυλλιασμένη και επιφυλακτική. Εσείς όμως κρατάτε δήθεν τη ρομφαία της ηθικής και της υπεράσπισης του αδύναμου εργαζομένου και καταναλωτή, ξεγελώντας ένα (μικρό, ελπίζω πια) κομμάτι της κοινωνίας.

Είμαι σίγουρος οτι πιστεύετε ακράδαντα οτι μέχρι τώρα κάνατε το σωστό. Στην πραγματικότητα όμως, λυπάμαι να σας πληροφορήσω, έχετε παραμυθιάσει (πολύ βολικά και υστερόβουλα) τον εαυτό σας, κάνοντας το άσπρο-μαύρο. Ξέρω, θα απαντήσετε οτι αντανακλάτε το ύφος πολλών εργαζομένων (και αυτών που βολεύονται μια χαρά με τον "δυναμισμό" σας) - θέλω να ελπίζω όμως οτι δεν είναι η πλειονότητα. Παραμερίστε - κι αφήστε άλλες, πιο υγιείς δυνάμεις να έλθουν στο προσκήνιο. Αν θέλετε να προσφέρετε πραγματικά υπηρεσία σε αυτή την κοινωνία, παραιτηθείτε.

Παραιτηθείτε κύριε Φωτόπουλε - μαζί με όλα τα μέλη των εμπλεκομένων παρατάξεων - και εξαφανιστείτε από τον δημόσιο βίο της χώρας. Και μάλιστα, με ηχηρό τρόπο και προσκαλώντας τους “ομολόγους” σας στον δημόσιο και ιδιωτικό συνδικαλιστικό χώρο, να πράξουν το ίδιο. Γιατί υπάρχουν πολλοί εκπρόσωποι αυτού του “νταβατζήδικου” συνδικαλισμού, σε μια γενικευμένη δυστυχώς “κουλτούρα”, που απαντάται στη χώρα μας.

Κι αν θέλετε πραγματικά - εσείς και οι όμοιοι σας - να υπηρετήσετε τους εργαζομένους και την κοινωνία στο σύνολο της, ενόψει και της εργατικής Πρωτομαγιάς, αλλάξτε άμεσα τον τρόπο ανάδειξης των συνδικαλιστικών εκπροσώπων, από τα πανεπιστήμια ως τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως πρότεινε και ο Γιάννης Μπουτάρης. Με ηλεκτρονικό ενδεχομένως τρόπο, που θα διασφαλίζει την πραγματική και πολιτισμένη εκπροσώπηση της πλειοψηφίας - κι όχι αυτήν μέσω ενός χρεωκοπημένου συνδικαλισμού, που αναδεικνύεται από ελάχιστους, σε ιδρωμένες και φωνακλάδικες συνελεύσεις, όπου επιβάλλονται με τραμπουκισμό οι κομματικές κλίκες.

Και μη διανοηθείτε να μιλήσετε για “επίθεση στον συνδικαλισμό” και δυσφήμιση του. Αυτός ο στρεβλωμένος συνδικαλισμός που υπηρετήσατε επικρίνεται - και χειρότερη ζημιά και δυσφήμιση από αυτήν που κάνατε μόνοι σας, δεν γίνεται.


*prokopisdoukas.blogspot.com

13 σχόλια:

  1. Ωραία κύριε Δούκα ενδιαφέρουσα η προσέγγιση σας για τον συνδικαλισμό, δεν είπατε τίποτα για τα κόμματα που εξέθρεψαν αυτή την μορφή συνδικαλιστικής δράσης και οδήγησαν ορισμένους «ηγέτες» στην Βουλή (π.χ. Πιπεριας), πολύ περισσότερο δεν γράψατε τίποτα για την ουσία της εκποίησης μιας κερδοφόρας επιχείρησης του Δημοσίου. Για σκεφτείτε λίγο και ξαναγράψτε, α!!! γράψτε κάτι και για το αγγελιόσημο να μην ξεχνιόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρήκαμε εύκολο στόχο την ΔΕΗ και τους ευνοημένους συνδικαλιστές της και δεν λέμε κουβέντα για την ταμπακέρα: Οτι πράγματι έχουμε το φτηνότερο ρεύμα στην Ευρώπη και με διαφορά και για το ότι δεν χρειάζεται καμία ιδιωτικοποίηση της.
    Επίσης νομίζω ότι οι περίφημες "σπαταλες" της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αν αθροιστούν και στο βάθος χρόνου που τους αναλογεί δεν αντιστοιχούν παρά μόνο σε λεπτά του ευρώ ανα καταναλωτή! Κάπου αλλού πρέπει να στοχεύσουμε νομίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τότε Δημήτρη να τις ...συνεχίσουμε!
    Που είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι ότι εάν δεν παράγεις ένα έστω στοιχειώδες πλεόνασμα αλλά είσαι συνεχώς ελλειμματικός, δεν μπορείς να κάνεις καμιά πολιτική. Ούτε αναδιάρθρωσης, ούτε ανάκαμψης, ούτε ανεύρεσης άλλου δανειστή καν. Και οι κλεψιές πολιτικών, συνδικαλιστών, κρατικοδίαιτων ιδιωτών καθώς και η πελατειακή αμοιβή των υψηλόμισθων και μη παραγωγικών δυ της κατηγορίας "φέρε και σε μένα μπάρμπα", αποτρέπουν στο διηνεκές ένα τέτοιο πλεόνασμα. Γιατί λοιπόν να τους πληρώνουμε; Μήπως τους χρωστάμε;
    Και τι ανακατεύεις την ιδιωτικοποίηση;
    Με τον συνδιοικούντα -από το 1986- συνδικαλισμό του δημοσίου/ΔΕΚΟ τα βάλαμε. Γιατί αυτοί μαζί τα φάγανε!
    Ξέρεις ότι από τους 45 της διοίκησης της ΓΣΕΕ μόνο οι 8 εκπροσωπούν τον ιδιωτικό τομέα; Και από αυτούς οι 4-5 είναι κομματικοί, δηλαδή μένουν 3-4;!!
    Ωραία θυσιάσαμε τον ιδιωτικά εργαζόμενο (κοντά 3 εκατομ.) για να κάνουμε "δουλειές" με το κράτος. Και τώρα ποιος νοιάζεται;
    Όταν ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ είναι -φυσικά- του ιδιωτικού τομέα;
    Ο Φωτόπουλος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και με ποιο δικαίωμα κατεβάζει τον γενικό; Είναι κι αυτό δημοκρατικό δικαίωμα ή νταβατζιλίκι ενός κρατικοδίαιτου συνδικάτου;
    Μήπως κανείς τους θα πληρώσει τις ζημιές στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις; Δεν νομίζω ...Τάκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή και άγια η κριτική στην όποια συνδικαλιστική γραφειοκρατία και της ΔΕΗ συμπεριλαμβανόμενης. Για την καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και για την συμμορία που μας κυβερνά έχετε άραγε να μας πείτε τίποτα;

    Δημήτρης Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν καταλαβαίνω Δημήτρη Τ.,...
    Αν λες την αλήθεια για κάποιους αυτό σημαίνει ότι συντάσσεσαι με κάποιους άλλους;
    Το θέμα μας είναι ο κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός και η αντικοινωνική του συμπεριφορά - που κολλάνε τα ταμεία και η "συμμορία";
    Στο κάτω κάτω της "συμμορίας" είναι και αυτοί... Επίλεκτοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και αύριο βουλευτές και υπουργοί, "χωρίς ευθύνη"... Ο λαϊκισμός κυβερνά άλλωστε ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιώργο πότε "κατέβασαν γενικό" οι απεργοί της ΔΕΗ;
    Καλή η "αντιλαϊκιστική ρητορική", αλλά μερικές φορές εκείνοι που την επικαλούνται βρίσκονται πολύ εύκολα εκτεθημένοι...

    Από το Μάνο στον Πάγκαλο και τούμπαλιν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σε κάθε απεργία φίλε Zaphod Beeblebrox, αυτό γίνεται. Και πού'σαι.. Παρασκευή κοντή γιορτή!
    Πάνε τα ψυγεία, πάνε τα μηχανήματα - χρειαζόμαστε επειγόντως πρίζες για το ανεβοκατέβασμα της τάσης :) - κάτι όπως τα νουνου στις φήμες για πόλεμο...

    Ευχαριστώ για τις ευχές. Νάσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εντάξει, η ΓΕΝΟΠ είναι διευθαρμένη. Δυστυχώς αποδεικνύεται πλέον και με στοιχειά. Υπάρχει όμως και το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης και τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που κλαραδοκούν. Υπάρχει το ζήτημα του λιγνήτη και των συμφερόντων (της τροικας συμπεριλαμβανομένης) που επιθυμούν την ιδιωτικοποίηση του και την συνέχιση της χρήσης του για παραγωγή ενέργειας αδιαφορόντας για το περιβάλλον.

    Για αυτά θα πρέπει να μιλήσουμε. ας μην κρυβόμαστε πίσω από τον φωτόπουλο. Ουτως η άλλως η κοινωνια τον έχει ξεγράψει, όπως σωστα γραφει και ο συγγραφέας του άρθρου.
    Α και στις απεργίες υπάρχουν πάντα και συνέπειες. Οταν απεργεί η ΔΕΗ μπορεί να κοπεί και το ρεύμα. δεν είναι ούτε παράλογο, ούτε λαικίστικο. Εξαρτάται κάθε φορά από τα αιτήματα των απεργών και από την κοινωνική τους συνείδηση να μην επιβαρύνουν αλόγιστα το καταναλωτικό κοινό.
    Αλλωστε αν δεν υπαρχουν ποτε συνέπειες, ποιο το νόημα των απεργιών?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οι συνέπειες μιας απεργίας είναι οικονομικές ζημιές στο μέτοχο / ιδιοκτήτη της εταιρίας και όχι να κοπανάνε τους πελάτες που περνάνε έξω απο το μαγαζί.

    Αλλα πές οτι δεν πειράζει, ας φάει καμιά κατραπακιά αυτός που περνάει έξω απο το μαγαζί.. Ετσι ο μέτοχος θα πληγεί περισσότερο.

    Το πρόβλημα είναι οτι τα τελευταία χρόνια που θυμάμαι οι περισσότερες απεργίες που έκαναν ζημιά στο μέτοχο είναι αυτές των ΔΕΚΟ, των εκλεκτών εναέριας κυκλοφορίας κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ... και οι μέτοχοι είμαστε εμείς όλοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU