Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Η κρίση θέλει ...καρπούζι


Ευτυχώς που είμαστε στα μέσα Αυγούστου. Εννοώ, χωρίς Αυτιά, Χατζηνικολάου, Τράγκα και τα άλλα παιδιά των ΜΜΕ. Θα μας είχαν πεθάνει με την "επίθεση των αγορών", το νέο κραχ που έρχεται, τον Αρμαγεδώνα, τις πύλες της κόλασης που ανοίγουν να μας υποδεχτούν...

Υπάρχει βέβαια η Αριστερά με τους αυτοματισμούς της για να απαγγείλει μια ακόμη κοινότοπη ανάγνωση των εξελίξεων και να καταγγείλει την μεγάλη αναδιανομή πλούτου που γίνεται πίσω από τις κουρτίνες των μνημονίων. Και φυσικά έχει δίκιο! Ναι, σε κάθε κρίση γίνεται και μια αναδιανομή υπέρ όσων είναι στην σωστή οικονομική θέση την συγκεκριμένη στιγμή - η παραγωγή χρεοκοπεί οι κερδοσκόποι πλουτίζουν. Αλλά αυτό είναι όλο;
Ποιος πραγματικά οφελείται από αυτήν την κρίση; Είναι αναπόφευκτη όπως μας λένε οι μαρξιστές σε όλους τους τόνους ή σχεδιασμένη από τις "αγορές"; Γιατί οι Οίκοι δεν αφήνουν τα πράγματα να χαλαρώσουν αλλά επιβάλλουν με τον τρόπο τους γοργά βήματα αλλαγών στην ΕΕ και τις ΗΠΑ; Μήπως ακριβώς για να αντιμετωπιστεί η κρίση;
Οι κλασσικές αναγνώσεις δεν μας έχουν προσφέρει τίποτα μέχρι σήμερα. Ακόμη δεν καλοκαταλαβαίνουμε τι γίνεται. Αν οι ημιτελείς προσπάθειες ενοποίησης στην ΕΕ είναι η μια αιτία, δεν είναι προς όφελος των λαών το πρέσσινγκ των αγορών προς αυτήν την κατεύθυνση ή την κατάρρευση; Υπάρχει πειστικότερος τρόπος για να ξεκολλήσει η Ευρώπη από τα ελλείμματα πολιτικής βούλησης και να προχωρήσει εδώ και τώρα; Αν δεν κάνω λάθος αυτό δεν είναι και το διαχρονικό αίτημα της έχουσας σώας τας φρένας της Αριστεράς, της λεγομένης και "ευρωπαϊκής"; Γιατί τότε γκρινιάζει για τις "αγορές" και τρομοκρατεί τον κόσμο;
Ότι και να συμβεί, ένα είναι το βέβαιο. Ότι οι εξελίξεις επιταχύνονται. Και την ώρα που πολλοί από μας γεύονται κοντά στις παραλίες μια δροσερή φέτα καρπούζι, όλα αλλάζουν στην γηραιά ήπειρο. Ο νέος κόσμος μοιάζει να ξυπνά και να επιστρέφει στις αποφάσεις και την πολιτική ευθύνη την ώρα που οι λιμοκτονία στο κέρας της Αφρικής, οι πολεμικές εστίες που πολλαπλασιάζονται και η κρίση του καταναλωτικού προτύπου ζωής του αναπτυγμένου κόσμου δεν αφήνουν άλλα περιθώρια αναβολών. Εύχομαι η κρίση (τουλάχιστον στην υστερική φάση της) να υποχωρήσει πριν αποτελειώσουμε την φέτα μας.

5 σχόλια:

  1. "Ευτυχώς που είμαστε στα μέσα Αυγούστου. Εννοώ, χωρίς Αυτιά, Χατζηνικολάου, Τράγκα και τα άλλα παιδιά των ΜΜΕ".
    Χωρις φρικια, αγανακτισμενους, διαταραγμενους,μπατσους, ομαδες Ζ, Δ,..., δακρυγονα, φωτιες στο Κεντρο και στα Εξαρχεια.
    Τον τελευταιο μηνα, που εχει αδειασει το κεντρο, οταν βλεπω καμια δεκαρια μπατσους που φυλανε το τιποτα στην διασταυρωση Ζ.Πηγης και Ακαδημιας, σκεφτομαι να τους πω οτι τα φρικια και οι αναρχοαυτονομοι εχουν παει στα χωρια τιυς, στα νησια, στα βουνα, στα river party και δεν περιμενουν την αποποινικοποιηση για να καπνιζουν ...τριφυλλα. Ετσι ειναι πιο ηρεμα, τουλαχιστον.

    Παραμενω...αισιοδοξος.Συγκρατημενα αισιοδοξος.Να πως το βλεπω μυθιστορηματικα.

    ΠΩΣ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΜΑΣ;) –PLAN B
    (Σχεδίασμα αφηγηματικού δοκιμίου )
    Στη μνήμη Αποστόλου Σάντα, 5-5-2011

    Alfred Döblin (συγγραφεύς και ψυχίατρος), Berlin Alexanderplatz, (1929), Πρόλογος “Το επάγγελμα του γιατρού μου έδωσε μια ευκαιρία να γνωρίσω πολλούς κακοποιούς, από δω άντλησα ορισμένα ενδιαφέροντα -και άξια να ειπωθούν- πράγματα. Κι όταν συναντούσα αυτούς τους ανθρώπους και πολλούς όμοιούς τους έξω, έβλεπα …, την κοινωνία μας, από ένα πολύ ιδιόμορφο πρίσμα : ….πως δεν υπάρχουν σαφώς καθορισμένα όρια ανάμεσα σ' αυτούς που είναι εγκληματίες και σ' αυτούς που δεν είναι, πως σε όλα τα δυνατά επίπεδα η κοινωνία ή καλύτερα αυτό που εγώ έβλεπα, ήταν ζυμωμένη με το έγκλημα…”

    .......................
    ΙΙΙ. Μάρτιος 2013
    .......................
    Τα σχεδόν καθημερινά επεισόδια μειώθηκαν ακόμα και στην περιοχή Εξαρχείων- Νεάπολης, λόγω της στροφής των φρικιών και άλλων αναρχοαυτόνομων δυνάμεων προς την αναρχική οικολογία και την επιστροφή αρκετών προς την γενέθλια γη, σε νησιά η σε παραθαλάσσια χωριά.

    Βεβαίως, αυτό ήταν λίγο-πολύ αναμενομένον, ενθυμούμενος την στροφή τινός ποιηματιδιου των αρχών της δεκαετίας του ‘90 “…τα φρικιά έγιναν τραπεζοϋπάλληλοι και τα μπαρ αδειάζουν απ’ τις 12” , ότι πολλάκις κατά την διάρκεια των εορτών δεν γίνονται επεισόδια στην ως άνω περιοχή όπου διατηρώ γραφείο επί μιαν εικοσιπενταετία καθώς και το ρατσιστικό ανέκδοτο Αθηναίων κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής ” ποιο φρικιό της πλατείας είναι ποιο άγριο; Αυτό από το Αγρίνιο”.
    ...........................................


    Αφωτιστος Φιλεελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κρίση θέλει καρπούζι.. και οι "υπαλληλίσκοι φοβιτσιάρηδες" του καζινοκαπιταλισμού και της δημιουργικής καταστροφής(sic) θέλουν ντομάτα που θα πάει σύννεφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Γρηγόρης
    Παλι πινεις πολλους καφεδες;

    Παντοτε πιστευα και πιστευω στην αποκεντρωση.
    Ειναι μια "καποια λυσις".
    Και αφου :

    “…τα φρικιά έγιναν τραπεζοϋπάλληλοι και τα μπαρ αδειάζουν απ’ τις 12” και

    ” ποιο φρικιό της πλατείας είναι πιο άγριο; Αυτό από το Αγρίνιο”

    Πηγαινε διακοπες , σταματα τις επεμβασεις σου στα blogs και αφησε μας να απολαυσουμε την Αθηνα μας.

    Αφωτιστος Φιλλελην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα αγαπητέ φιλέλληνα..

    ..αφενός ως ημιαπασχολούμενος εδώ και ένα χρόνο δε μου φτάνουν τα λεφτά για διακοπές.
    Και αφετέρου εσύ είσαι ελεύθερος να απολαύσεις την Αθήνα όσο θέλεις.Ειδικά εάν ξεπεράσεις τον ψυχαναγκασμό να απαντάς στα σχόλια,τότε ποιός σε πιάνει!

    Καλές διακοπές παρ'όλ'αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Γρηγόρης
    4 χρονια και 4 μηνες πριν την συνταξη απο το επαγγελμα του ελευθερου επαγγελματια μηχανικου και επειδη δεν θα παρω τις γνωσεις και τις εμπειριες μου στον ταφο μαζι μου προσπαθω -επι ματαιω - να νουθετησω τους 30+ επανασταστες και υπερεπαναστατες του διαδικτυου.

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU