Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Περί Μνημονίου

Ένα σχόλιο για την α-πολιτική της Αριστεράς γενικά και της Δημοκρατικής Αριστεράς ιδιαίτερα*


του Γιώργου Προκοπάκη

Αφορμή για το σχόλιο αυτό ήταν:
1. Παρέμβαση του Ανδρέα Νεφελούδη σε μια συζήτηση, στην οποία (παρέμβαση) χρεώνει τις οριζόντιες περικοπές στο Μνημόνιο
2. Η επερώτηση της ΔΗΜΑΡ για το δίχτυ προστασίας και την σχετική ανακοίνωση του Δημήτρη Χατζησωκράτη στην οποία αναφέρεται ρητά στην ανάγκη άρσης των διαφορών ανάμεσα στα ευγενή και άλλα ταμεία.
3. Η κατάσταση με το τραπεζικό σύστημα.

Ξεκινάω ανάποδα, με το τελευταίο πρώτα. Η ΔΗΜΑΡ ζητούσε με τις θέσεις του Συνεδρίου (και αρκετές φορές μετά το Συνέδριο) τη δημιουργία Δημόσιου Πυλώνα στις τράπεζες. Τον τελευταίο καιρό η σχετική φιλολογία έχει σταματήσει. Για προφανείς λόγους: η πρόταση κάθε άλλο παρά προσφέρει οποιαδήποτε διέξοδο στην κρίση - η ιστορία με την Αγροτική (ρευστότητα πληρωμένη με δανεικά παρκάρεται για να περάσει τα stress tests ο πυλώνας του Πυλώνα), οι μόνες προωθούμενες συγχωνεύσεις ΤΤ- TBank και Attica-Proton είναι καλαμπούρια, η μη συμμετοχή των ΑΤΕ και ΤΤ στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, είναι προφανές ότι οδηγούν όχι σε Δημόσιο Πυλώνα, αλλά σε κρατιστική συγκέντρωση για πελατειακή εξυπηρέτηση και εκμετάλλευση. Το άρθρο 19 του νόμου για το ΤΠκΔ, στο οποίο η ΔΗΜΑΡ δεν αντέδρασε ούτε κάν για να τεθούν όροι στον παρεμβατισμό του ΥΠΟΙΚ, επιτρέπει στον Υπουργό να κάνει ό,τι γουστάρει με τις τράπεζες - και βλέπουμε τι κάνει. Το Μνημόνιο προσέφερε εναλλακτική πολιτική: καμμιά ενίσχυση στις μη βιώσιμες τράπεζες οι οποίες πρέπει ή να φροντίσουν μέσω αυξήσεων κεφαλαίου και αναδιάρθρωσης του ενεργητικού να γίνουν βιώσιμες ή να απορροφηθούν με όρους που εξυπηρετούν τις ανάγκες ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Το ποιά πολιτική είναι λιγότερο λάθος (αποφεύγω να πω ποιά είναι σωστή) είναι προφανές - όχι ο Δημόσιος Πυλώνας πάντως!

Ας πάμε στα κοινωνικά μέτρα. Το Μνημόνιο, κάνοντας τη διαπίστωση της απίστευτης (για τους επάρατους νεοφιλελεύθερους του ΔΝΤ) ανακατανομής πλούτου μέσω των Ταμείων, πρότεινε την αναδιάρθρωση του όλου συστήματος σε τρία ταμεία. Αυτό που λέει σήμερα ο Χατζησωκράτης για ευγενή και μη ευγενή ταμεία, και στο οποίο με διάφορα προσχήματα αντιτάχθηκε (και συνεχίζει να αντιτάσσεται) η ΔΗΜΑΡ με νύχια και με δόντια (στην πράξη - ΓΕΝΟΠ, Δικηγόροι, Μηχανικοί, ...). Την ίδια αντίσταση προέβαλε και η αντι-Μνημονιακή κυβέρνησή μας. Σήμερα, η ΔΗΜΑΡ προσεγγίζει τη θέση του ΔΝΤ (σωστά, επί τέλους), στα λόγια τουλάχιστον, και τοποθετείται απέναντι στην κυβέρνηση. Αν το εννοεί, τοποθετείται απέναντι και στις πάσης φύσεως συντεχνίες, ΓΕΝΟΠ, Δικηγόροι, Μηχανικοί, ... Είναι πολλά τα λεφτά, Δημήτρη μου! Πάνω από σαράντα δισ παίζονται, εκ των οποίων 12 δισ τα πληρώνουμε όλοι από τον προϋπολογισμό. Ένα 20% βελτίωση (άρση της κοινωνικά άδικης ανακατανομής πλούτου) ξεπερνάει ΟΛΑ τα εισπρακτικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση. Στο ίδιο κεφάλαιο (κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια), το Μνημόνιο ζητούσε εξορθολογισμό, μετά την απλή διαπίστωση ότι η πρόνοια, μόνο πρόνοια δεν είναι. Τον ίδιο εξορθολογισμό ζητάει σήμερα η ΔΗΜΑΡ. Μπορεί να προκύψουν και μειώσεις δαπανών ενώ το σύστημα θα προσφέρει πραγματική κοινωνική προστασία!

Ο Α. Νεφελούδης ψέγει το Μνημόνιο για τα οριζόντια μέτρα. Τον διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει πουθενά στο Μνημόνιο εκ των προτέρων (Μάιος 2010) υποχρέωση επιβολής οριζόντιων μέτρων. Αντίθετα, υπάρχουν έντονες κριτικές για την απραξία της κυβέρνησης όσον αφορά τη στόχευση των μέτρων και κυρίως την πάταξη της φοροδιαφυγής. Όσον αφορά το δημόσιο, το Μνημόνιο "απαιτεί" μείωση του κόστους (κλείσιμο ΔΕΚΟ, περικοπή δαπανών, και όποια άλλα μέτρα). Η κυβέρνηση επέλεξε τις οριζόντιες περικοπές, μικρές και μπαλαμουτιασμένες για τους δικούς της στο δημόσιο. Τα απίθανα επιδόματα εξετάζονται ακόμη 14 μήνες μετά. Η προφανής "πελατοκεντρική" επιλογή της κυβέρνησης καταγγέλεται, ακόμη και σήμερα που τα πράγματα έχουν γίνει καθαρά, ως αναλγησία του Μνημονίου. Η δε ΔΗΜΑΡ προσεγγίζει σήμερα τις προβλέψεις του Μνημονίου. Όσον αφορά δε τον ιδιωτικό τομέα, το Μνημόνιο διαπιστώνει έλλειμμα παραγωγικότητας. Δεν προτείνει περικοπές. Δηλαδή, αν το κόστος του δημοσίου βάρυνε λιγότερο τον ιδιωτικό τομέα, οι 350 χιλιάδες άνεργοι θα ήταν πολύ λιγότεροι. Το Μνημόνιο προτείνει βέβαια ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, ως μέτρο βελτίωσης της παραγωγικότητας. Αν το ψάξει λίγο ο Α. Νεφελούδης, θα διαπιστώσει ότι όταν η πίτα μικραίνει, όταν τα δανεικά τελειώνουν ενώ πρέπει να πληρώνεται το πελατειακό κράτος, δεν είναι σίγουρο ποιά επιλογή όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις είναι περισσότερο δίκαιη. Υπάρχει βέβαια και το ζήτημα της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων. Υπέρ τελικά η ΔΗΜΑΡ. Όπως πάντα, με όρους βέβαια - απλώς συμβαίνει οι όροι αυτοί να είναι τέτοιοι που στην πράξη ακυρώνουν τους στόχους της απελευθέρωσης (π.χ., δικηγόροι, μηχανικοί, ταξί - με επιπτώσεις στις εξαιρετικά αντιπαραγωγικές και με χαρακτήρα χαρατσιού κρατήσεις υπέρ τρίτων).

Το Μνημόνιο λέει κι άλλα. Όπως τα διπλογραφικά συστήματα, τα φάρμακα, τη συνταγογράφηση, σύστημα προμηθειών, κλπ. Μετά τις απίστευτες αντιστάσεις της κυβέρνησης, αποδεικνύεται η ορθότητα της επιμονής αυτής.

Ας έλθουμε και σε ένα τελευταίο. Το Μνημόνιο προέβλεπε αποκρατικοποιήσεις 8.5 δισ. Με την απόφαση της ΕΕ της 31/5, η ΔΗΜΑΡ αποδέχεται/προωθεί αποκρατικοποιήσεις μεγαλύτερης αξίας (με τιμές 31/5 τα έσοδα από τις εκποιήσεις μετοχών πλην ΔΕΗ και νερών, ήταν κάπου 9 δισ - συμπεριλαμβάνονται οι προνομιούχες μετοχές τραπεζών).

Με τα παραπάνω θέλω να δείξω ότι:
1. Το Μνημόνιο καθαυτό δεν ήταν ποτέ το πρόβλημα. Το πρόβλημα ήταν ότι η κυβέρνηση, για να προστατεύσει το πελατειακό κράτος, επέλεξε τον τρόπο (μη) εφαρμογής του.
2. Η πολιτική της ΔΗΜΑΡ (στα λόγια βέβαια) είναι πάρα πολύ κοντά στις προβλέψεις του Μνημονίου.

Η αντι-Μνημονιακή στάση της ΔΗΜΑΡ είναι πολιτική επιλογή. Η επί της ουσίας αντιπαράθεση με την κυβέρνηση σημαίνει αντιπαράθεση με συντεχνίες και συμφέροντα. Αφού η υπόλοιπη αντιπολίτευση επιλέγει τον λαϊκισμό, χρειάζεται πολιτική γενναιότητα να τοποθετηθείς επί της ουσίας. Υπάρχει;

Τα παραπάνω έχουν σημασία γιατί η κοινωνία βρίσκεται μπροστά στην εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου, για το οποίο η ΔΗΜΑΡ αρνήθηκε πεισματικά να συνεισφέρει την υποτιθέμενη μεταρρυθμιστική οπτική της - ενώ διατυμπανίζει την ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης, αρνείται να καταθέσει οποιονδήποτε ποσοστικό στόχο, οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα. Με ποιά πολιτική, άλλη από το α-πολιτικό "η Ελλάδα δεν αντέχει" θα πορευθεί η ΔΗΜΑΡ μέχρι το 2014; Με τις καταγγελίες του Μνημονίου, οι προβλέψεις του οποίου όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις αποδεικνύεται καθημερινά ότι ωφελούν την ελληνική οικονομία (και κοινωνία); Με το θόλωμα των ρόλων των αντιπάλων - χρεώνοντας δηλαδή στο ΔΝΤ την πελατειακή προστασία που προσφέρει η κυβέρνηση και στην οποία δεν αντιδρά η ΔΗΜΑΡ;

Τίθεται και το ζήτημα εάν το Μνημόνιο απέτυχε. Όσοι α-πολιτικά τοποθετήθηκαν στο αντι-Μνημονιακό στρατόπεδο (έστω και χωρίς τις υπερβολές κάποιων) έχουν ανάγκη την αρνητική απάντηση. Επισημαίνω το ταυτόσημο της σχετικής τοποθέτησης της ΔΗΜΑΡ και της ΝΔ την επομένη της τελευταίας συνόδου κορυφής: "οι αποφάσεις απέδειξαν ότι το Μνημόνιο απέτυχε".

Μόνο τυφλός δεν βλέπει τι πραγματικά έχει συμβεί. Το Μνημόνιο προέβλεπε έξοδο στις αγορές το 2012 και συμπλήρωση του προϋπολογισμού του με 65 δισ από τις αγορές και 8.5 δισ από αποκρατικοποιήσεις. Η αντι-Μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης το 2010 οδήγησε στο αδύνατο της εξόδου στις αγορές, όπως και στο τσοντάρισμα από τις αποκρατικοποιήσεις. Αυτή η πολιτική οδήγησε στην τοποθέτηση πάνω στο τραπέζι των 50 δισ της δημόσιας περιουσίας στις 11/2. Οι κακοί μνημονιακοί τσοντάρανε και 8.3 δις με την επιμήκυνση/επιτόκιο του Μαρτίου. Η κυβέρνηση, ενώπιον της δικής της αποτυχίας (την οποία η αντι-Μνημονιακή πολιτική δεν αναδεικνύει) επέλεξε την απόλυτη απραξία. Περίμενε ή τη χρεοκοπία (άρα κανάκευε όλη τη δυνατή πελατεία και τις πλατείες) για την επόμενη μέρα ή τον Αρμαγεδδώνα της κρίσης χρέους ώστε στη ζούλα να τη γλυτώσουμε (ως μικρό πρόβλημα για την Ευρώπη). Έτσι καταλήξαμε με 17 δισ έλλειμμα στο εξάμηνο και το άδικο, ετεροβαρές και αντιλαϊκο μεσοπρόθεσμο.

Αντί να καταγγέλλει την κυβέρνηση για την ανικανότητά της και τα βαρίδια της, η ΔΗΜΑΡ επέλεξε την αντι-Μνημονιακή τοποθέτηση και καταγγελία, ενώ οι θέσεις της (στα λόγια πάντα) είναι λίγο πιο συντηρητικές από τις προβλέψεις του Μνημονίου και του ΔΝΤ. Η στάση αυτή, βαθειά α-πολιτική, υποθηκεύει το μέλλον σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο και τη γενικότερη πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί με τις διαγραφόμενες συνθήκες. Ας μη ξεχνάμε ότι η Ιταλία υποχρεώθηκε, για να γίνει η παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων, να δεσμευθεί για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2013 και συνταγματική πρόβλεψη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Κάποτε ΚΑΙ οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις θα υποχρεωθούν να τοποθετηθούν επί των πραγματικών ζητημάτων και να ξεφύγουν από την καταγγελτική του νεοφιλελευθερισμού.

Η μόνη πραγματικά απομένουσα διαφορά ανάμεσα στη ΔΗΜΑΡ και τις προβλέψεις του Μνημονίου (όχι τις πολιτικές της κυβέρνησης) είναι το ζήτημα της παραγωγικότητας/ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Αν η ΔΗΜΑΡ διαπιστώνει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας πρέπει κάτι να πει. Με ποιούς τρόπους θα καλυφθεί αυτό το έλλειμμα; Αλλιώς σπρώχνει τον εαυτό της και την ανανεωτική αριστερά στο περιθώριο. Επειδή η ζωή απεχθάνεται το κενό, οι Νεφελούδης και Χατζησωκράτης (και όποιος άλλος βολεύεται με τις συνθηματολογικές κενολογίες) ας είναι σίγουροι ότι κάποιος άλλος θα το πει, πιθανότατα και πειστικά. Οπότε, ακόμη και ο ισχνός εκλογικός μηχανισμός της ΔΗΜΑΡ δεν θα επαρκεί για να αποφευχθεί ο καταποντισμός.


*πηγή: σχετικό σημείωμα στο facebook

9 σχόλια:

  1. Σχετικο και κρισιμο

    1. Τι σχεση μπορει να εχει η ΔΗΜΑΡ με ενα κομμα του στυλ "αριστερα της κοινης λογικης και της ελπιδας" που περιγραφει ο Γ.Προκοπακης;

    2.Ουτε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ εχει.Μπορει να προσεγγισθει απο το "Συνασπισμος της "αριστερης" ελλειψης κοινης λογικης και της εξεγερσης για την
    εξεγερση"

    3. Οπως ξαναεγραψα και αν δεν λανθανω, οταν (ο μεγας-σιγουρος για τον εαυτο του Χρυσανθος Λαζαριδης μετα απο σκεψεις στο ποδι υποθετω) ειπε στον προεδρο Αντωνη,εγγονο της Πηνελοπης Δελτα: Προεδρε εύρηκα!
    Θα πουλησουμε κατιτις απο την κρατικη περιουσια ανω των 300 δις της μελετης του ΙΟΒΕ του Στουρναρα και θα παρουμε 50 δις να μειωσουμε το δημοσιο χρεος, αυτος το ειπε στον πρωην συγκατοικο του ΓΑΠ(εγγονο του Γ.Παπανδρεου, ηδη υπουργο παιδειας το 1930, που εγκαινιασε το γυμνασιο που εμαθα γραμματα) και αφου το αποστηθισε το ειπε στην τροικα. Αυτη αλλαξε το ποσο απο 50 σε 28 δις και μπηκε στο μνημονιο-2.
    Ομως εκτος απο διαφορα προβληματα που ανακαλυψε η τροικα, εχουμε και τα εξης δεδομενα.
    α.Ο δεικτης ΧΑΑ χθες κατεβηκε στις 1000 μοναδες ενω πριν 12 μηνες ηταν 2000 και πριν 22 μηνες ειχε σκαρφαλωσει στις 3500.Το προβλημα ηταν γνωστο, οπως αποδειχθηκε και στους 2 συγκατοικους. Αρα δεν μπορουσε η νεα κυβερνηση το τελος του 2009 να πουλησει την συμμετοχη του δημοσιου σε εισηγμενες σε πολυ καλυτερες τιμες;

    β.Τωρα υπαρχει μεγαλη κριση ρευστοτητας ακομη και σε κερδοφορες επιχειρησεις, ενω οι ελληνικες τραπεζες δεν μπορουν να δανεισουν επιχειρηματιες (λ.χ. εθνικους εργολαβους, αλλα χαιδεμενους ελληνες επιχειρηματιες)για να αγορασουν μετοχες .
    γ. Το μνημονιο υπαγορευει την " πώληση περιουσιακών στοιχείων εδώ και τώρα σε «prevailing prices» σε αγοραίες, δηλαδή τιμές που με τα σημερινά δεδομένα είναι εξευτελιστικά χαμηλές."

    Και διερωτωμαι, αφου η πωληση κακιστα δεν εγινε τελος 2009 η αρχες 2010, δεν μπορουσε να μπει μια προβλεψη (ρητρα δεικτη ΧΑΑ), ωστε οι μετοχες ιδιοκτησιας Δημοσιου και αλλη ακινητη και αυλη περιουσια του Δημοσιου να πωληθουν σε κανονικες (πανω απο διπλασιες)τιμες μετα απο λ.χ. 2 η 3 ετη, οταν κοπασει αυτη η χρματοοικονομικη λαιλαπα που σαρωνει σχεδον ολες τις οικονομιες των ανεπτυγμενων χωρων της υδρογειου ;

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νεοφιλελευθερισμέ το μεγαλείο σου!

    Ακόμη και η Θάτσερ θά'βαζε συγκινημένη τα κλάμματα διαβάζοντας το παραπάνω άρθρο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Αφώτιστος

    Το μνημόνιο ήταν project 183.5 δισ. Ρητά προβλεπόταν:110 τρόικα, 8.5 ιδιωτικοποιήσεις, 65 αγορές.

    Ρίχνεις ως κυβέρνηση έξω (απολύτως αλλά και τους στόχους) τον προϋπολογισμό επειδή πλην των οριζόντιων μέτρων δεν έκανες τίποτε, έχεις στον προϋπολογισμό του 2011 1 δισ από αποκρατικοποιήσεις. Οπότε οι αγορές μας τελείωσαν.

    Τίθεται λοιπόν το ζήτημα:ποιός θα πληρώσει το μάρμαρο, την αμφιθυμία (να το πούμε κομψά) της κυβέρνησης; Λείπουν 73.5 δισ από το project. Βάζουν οι εταίροι 8.3 δισ με την επιμήκυνσηἔπιτόκιο του Μαρτίου και ακόμη λείπουν 65 δισ, συνα καμιά δεκαριά ελλειμμάτα παραπάνω από τα προβλεπόμενα.

    Έτσι ετέθη το ζήτημα της Δημόσιας Περιουσίας. Σιγά μην είχε καμιά σκασίλα το ΔΝΤ να τρέχει τον μηχανισμό είσπραξης εισιτηρίου στο Μουσείο Ακρόπολης για να πάρει τα λεφτά του πίσω!

    Κάθεσαι στο τραπέζι μ'αυτούς που υποτίθεται σε βοηθάνε και σου λένε:"΄ετσι όπως τάκανες δεν βγαίνει το έργο". Τι απέτυχε?

    Βάζεις το θέμα της τιμής πώλησης. Η καλύτερη τιμή πώλησης είναι αυτή τη στιγμή που πουλάς. Όλες οι άλλες είναι φιλολογίες. Αν θες να πουλήσεις ακριβά, κάνεις αυτά που πρέπει: κόβεις τις πονηρές επιχορηγήσεις του ΟΠΑΠ για να ανέβουν τα κέρδη του (και η αξία του), κόβεις το νταβατζηλίκι της ΓΕΝΟΠ στη ΔΕΗ για να έχει αξία το μαγαζί, τα βρίσκεις με το Λάτση να πάτε να πουληθείτε μαζί (ως ΕΛΠΕ) στην καλύτεη τιμή, κλπ.

    Μπορείς να κάνεις κι άλλα:να πουλήσεις με ρήτρα απόδοσης, ώστε να πάρεις ένα μέρος της μελλοντικής (αυξημένης) αξίας. Πρέπει όμως να αφήσεις τον Μητρόπουλο (οργανισμός αποκρατικοποιήσεων) να κάνει τη δουλειά του.

    Μπορείς και να μη πουλήσεις κάν. Βάλε την περιουσία εγγυήσεις για να μπορείς να δανειστείς.

    Η αντι-Μνημονιακή πολιτική λέει το πολύ απλό (καλό σενάριο): δεν ενδιαφέρομαι να βγω ποτέ στις αγορές, σιγά-σιγά όλο μου το χρέος θα γίνει διακρατικά δάνεια (ή το μεγαλύτερο ποσοστό του). Τότε είναι που έχεις γίνει γερμανική επαρχία. Χορεύεις στο ρυθμό που βαράει η όποια Μέρκελ και λες και ευχαριστώ!

    Ακόμη και τώρα έχεις επιλογές περί την περιουσία. Βλέπεις όμως, ο πρωθυπουργός ομνύει στη συνταγματική πρόβλεψη να μην εκχωρηθεί ούτε μέτρο, η ΔΗΑΜΡ έχει πρόβλημα (το είπε την πρώτη μέρα) με τις εμπράγματες εγγυήσεις. Οι ελληναράδες επίσης!

    Η αντι-μνημονιακή πολιτική όλων των αποχρώσεων ή επενδύει στη χρεοκοπία, ή απαιτεί κάποιοι άλλοι να πληρώσουν το λογαριασμό χωρίς να αλλάξει κάτι στην Ελλάδα. Μόνο που αυτή η πολιτική (η δεύτερη) είναι αυτή που σε καταδικάζει στην τελευταία ταχύτητα της ΕΕ και σε λιτότητα και υπανάπτυξη πολλών δεκαετιών. Με μόνη ελπίδα, να σε αναπτύξουν οι άλλοι με νέα σχέδια Μάρσαλ.

    Το αν θα πουλήσεις ή όχι και πότε, δική σου επιλογή. Όμως τα κριτήρια για την επιλογή δεν είναι η τιμή στο ταμπλώ (αυτό "διορθώνεται"σε μεγάλο βαθμό) -είναι όλα τα άλλα.

    Γιώργος Προκοπάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Γιώργος Προκοπάκης

    1. Το εχεις ξαναγραψει και το εχουμε μαθει στο ΕΜΠ. Οποιος εχει διδαχθει επιχειρησιακη ερευνα το προβλημα αντιμετωπισης του χρεους της χωρας ειναι ενα δυναμικο προβλημα (λ.χ. 20-ετιας)που μπορει να αντιμετωπισθει με συνδυασμο των βελτιστων η κοντα στο βελτιστο τακτικων(λυσεων). Μαυρες τρυπες ειναι τα ελλειματα, το μεγαλο πληθος των -σε λευκη απεργια- ΔΥ, το χαωδες συστημα της δημοσιας διοικησης.
    Ασπρες τρυπες ειναι η παραγωγη και η παραγωγικοτητα, οι εξαγωγες, η δικεδικηση της καταπατημενης απο τον"λαο" δημοσιας περιουσιας που προσεγγιζει το 50%, το κλιμα και η ποικιλομορφια της χωρας.

    Ιδου πεδιον δοξης λαμπρον για τους μηχανικους της γενιας μου ± 5 ετη που ασχολουνται με τα δημοσια οικονομικα.
    Ακουει ο Ν. Χριστοδουλακης ;

    2. Γραφεις"Η αντι-Μνημονιακή πολιτική λέει το πολύ απλό (καλό σενάριο): δεν ενδιαφέρομαι να βγω ποτέ στις αγορές, σιγά-σιγά όλο μου το χρέος θα γίνει διακρατικά δάνεια (ή το μεγαλύτερο ποσοστό του). "
    Αυτο φαινεται να ταιριαζει μ' αυτο που ειχα γραψει για την αρχή της "δίκαιης ανισότητας" των Ελληνων απεναντι στις υποχρεωσεις τους και όχι της απόλυτης ισότητας, πριν λιγες μερες:
    "...Να ληφθουν πολύ τολμηρά, αλλά και δραστικά νομοθετικά μέτρα στην Ε.Ε., αναλογα με αυτα του Σόλωνα στην Αρχαιοτητα. Να βασίζονται στην αρχή της "δίκαιης ανισότητας" των Ελληνων απεναντι στις υποχρεωσεις τους και όχι της απόλυτης ισότητας, ενώ θα επιχειρηθει να αποτραπει η εμφύλια διαμάχη και η διάλυση της πολιτικής ενότητας της Ε.Ε., διατηρώντας παράλληλα την κοινωνική διαστρωμάτωση και την προβολή αυτής της διαστρωμάτωσης στη νομή της εξουσίας.
    Οι λογοι ειναι πολλοι (περιουσιος λαος οπως οι εβραιοι), η παγκοσμια προσφορα της ελληνικης γλωσσας, γραμματειας και δραματουργιας. Ηδη υπαρχει η κινηση 5 σεντ την λεξη. http://www.sigmalive.com/news/greece/261288....."

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Γρηγόρης
    Ειμαστε περιουσιος, αντικαπιταλιστικος λαος που οδηγει κοκκινη ALFA ROMEO,η φορεσια του μαζι με τα υποδηματα στοιχιζουν 500 ευρω στις εκπτωσεις, εχει σπιτι και δυο εξοχικα, πινει τουλαχιστον KAISER η ουισκι Dimple 15 Years Old, παει ταξιδια στην Κουβα και στην Τσεχια, καπνιζει κουβανεζικα πουρα,μενει με τους γονεις του εως οτου παντρευτει συνηθως στα 33,....
    Ειναι κατι μεταξυ του Χριστου και του (ακαπνου) Τσε. Και ενω χρησιμοπoιει εως εξαντλησεως τα καπιταλιστικα αγαθα, εχει και ... λιγο σχιζοφρενεια να τον κατηγορει συνεχως καθως και ολους τους ανθρωπους που υποστηριζουν την κοινη λογικη.

    Οπως εγραψα :
    "Να ληφθουν πολύ τολμηρά, αλλά και δραστικά νομοθετικά μέτρα στην Ε.Ε., αναλογα με αυτα του Σόλωνα στην Αρχαιοτητα. Να βασίζονται στην αρχή της "δίκαιης ανισότητας" των Ελληνων απεναντι στις υποχρεωσεις τους και όχι της απόλυτης ισότητας,..."

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ. Το blog ας κανει ερανο για να πας διακοπες. Θα ζητησουμε κουπονια απο τον συντροφο Αλ. Αλαβανο και τον αδελφο του, τον Ν.Βουτση και αλλους πραγματικα ευπορους αριστερους, που δεν γνωριζω αλλα ειναι γνωστο οτι υπαρχουν.
    Ερωτηση: Ή ανανεωτικη αριστερα πιστευει στην αριστερη φιλανθρωπια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα είμαστε το άλλο κόμμα της αριστεράς.
    Η αναλογικότητα και ο πλουραλισμός θριάμβευσε και τώρα προχωράμε μπροστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επανάληψη και βελτίωση Ερώτησης:
    Ή ανανεωτικη αριστερα πιστεύει στην αριστερη φιλανθρωπία;
    Η μετά την κατάληψη της πλατείας συντάγματος, του κοινοβουλίου η -τέλος πάντων-στην μετά θάνατον ζωή οι φτωχοί , οι άνεργοι, κ.λ.π. θα περάσουν καλύτερα;
    Μήπως ο σύντροφος Αλ. Αλαβανος και ο αδελφός του, ο Ν.Βουτσης και άλλοι πραγματικά εύποροι αριστεροί, που δεν γνωρίζω αλλα ειναι γνωστο οτι υπάρχουν, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αριστερη φιλανθρωπία, που θα ήταν πλέον αποτελεσματικό, επιλύοντας -έστω προσωρινά- άμεσα προβλήματα ;
    Η περιμένουν να οξυνθούν οι αντιθέσεις και εργάζονται αόκνως προς εκείνη την κατεύθυνση (λ.χ. άρνηση χρέους και έξοδος από το ευρώ).

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αφώτιστε -κυριολεκτικά-φιλέλληνα:

    Το 20% του λαού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας.
    Το 16% είναι στην ανεργία.
    Και ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό είναι στην ημιαπασχόληση,με ελαστικές σχέσεις εργασίας και 400-500 ευρώ για μισθό-φιλοδώρημα.

    Εσένα δε σε αγγίζουν,ούτε σε αφορούν αυτά.Φανερώνεται η ουσιαστική αδιαφορία σου προς τους συνανθρώπους σου από τα περισσότερα σχόλιά σου και τα φανταστικά σενάρια-σεντόνια σου που δεν ανταποκρίνονται στην ελληνική πραγματικότητα,δεν προσανατολίζονται στην ισοκατανομή του πλούτου της κοινωνίας,ούτε και έχουν να προτείνουν κάτι ρεαλιστικό εν τέλει.

    Αλλά και γιατί να χολοσκάς στην τελική;Με 40-140.000 ευρώ για τζίρο,εσύ και οι ταξικά όμοιοί σου και Alfa Romeo και Mercedes παίρνετε,και Dimple και πούρα Αβάνας άμα λάχει να'ουμ!

    Μην κρίνεις λοιπόν εξ ιδίων τα αλλότρια.

    Όσο για τα σαχλά σχολιάκια σου περί διακοπών,δε χρειάζονται πολλά σχόλια.Αποπνέουν την αλαζονεία του ξιπασμένου μικροαστού,παρόμοια μα αυτήν του φανταστικού σου "Πέτρου" που τόσο τελικά του μοιάζεις στην ψυχολογία και το λόγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Γρηγορης
    Αληθεια η ομολογουμενως τρικυμια εν κρανιω σου δημιουργει προβληματα αντιληπτικης ικανοτητας η φταιει το συστημα πρωτοβαθμιας και δευτεροβαθμιας εκπαιδευση μετα το 1981;

    Απευθυνομα σες ανθρωπους με χιουμορ στο μπλογκ αυτο. Επισης ειμαι κατι σαν σατιρικος συγγραφεας και οχι συνοφρυωμενος και βαρυς μαρξιστης λενινιστης πολιτικος αναλυτης.
    Γραφεις αρκετα αλλα λιγα κατανοεις.
    "Με 40-140.000 ευρώ για τζίρο,εσύ και οι ταξικά όμοιοί σου και Alfa Romeo και Mercedes παίρνετε,και Dimple και πούρα Αβάνας άμα λάχει να'ουμ!"
    Εγω στο σχολιο μου σατιριζω τους παραγματικα ευπορους αριστερους και θετω το θεμα της αριστερης φιλανθρωπιας.

    "Θα ζητησουμε κουπονια απο τον συντροφο Αλ. Αλαβανο και τον αδελφο του, τον Ν.Βουτση και αλλους πραγματικα ευπορους αριστερους, που δεν γνωριζω αλλα ειναι γνωστο οτι υπαρχουν.
    Ερωτηση: Ή ανανεωτικη αριστερα πιστευει στην αριστερη φιλανθρωπια;"
    Εισαι πολυ βαθια νυχτωμενος.

    Τετοιος τζιρος λ.χ. 40000 ευρω για εναν ελευθερο επαγγελματια μηχανικο ΕΜΠ 56 ετων, ειναι σχετη καταστροφη. Σημαινει αφαιρουμενων εξοδων 20000 και 4000 ασφαλιστικων εισφορων = 16000 καθαρα ετος (χρησιμοποιουμε την πραξη αφαιρεση). Δηλ. σχεδον μισθος μηχανικου 30 ετων!!! Αντι οι ΔΥ μηχανικοι να τσονταρουν κατι απο τα τυχερα τους η οι τεχνιτες των ΔΕΚΟ με 60000 εως 80000 ευρω το ετος για να ζει αξιοπρεπως ο Αφωτιστος, θα πρεπει να απολογηθω κιολας για την κριτικη που κανω για τους παραγματικα ευπόρους αριστερους η τους καλοπληρωμενους ΔΥ, τοσο ως προς το πληθος τα προνομια, την παραγωγικοτητα...

    Πραγματικα μεταξυ μας υπαρχει χασμα κοινωνικων και αλλων εμπειριων κι αφου δεν θελεις να μαθαινεις απο τους πιο εμπειρους, να επικαλεστω το βρεττανικο ρητο :
    Η (οποια) ευφυϊα δεν μπορει να υποκαταστασει την εμπειρια (της πραγματικης ζωης).
    Ζησε τις επαναστατικες φαντασιωσεις σου χωρις εμενα!

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU