Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Η οικονομική διακυβέρνηση και τα εθνικά μας "άλλοθι": Οι καυτές πολιτικές πατάτες


του Γιώργου Προκοπάκη

Τα ανακοινωθέντα της συνάντησης Μέρκελ - Σαρκοζί στις 16/8 έριξαν στα μαύρα πανιά τους μισούς πολιτικούς μας και στα πανηγύρια τους υπόλοιπους. 
Οι προτάσεις του διαβολικού ζευγαριού είναι βούτυρο στο ψωμάκι των πολιτικών σπεκουλαδόρων, αριστερά και δεξιά. Η πρόβλεψη για συνταγματική κατοχύρωση του ελέγχου του ελλείμματος βγάζει στα κεραμίδια όλους τους δήθεν εθνικά υπερήφανους. Η υποχρεωτική επιτροπεία, επίσης. Η κυβέρνηση δέχεται ήδη μπαράζ για την μη αποτελεσματική παρέμβασή της.
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη. Οχι για την αναποτελεσματικότητα της παρέμβασής της, βέβαια. Πρέπει να χαμογελούσαν συγκαταβατικά οι Ευρωπαίοι όταν ο Πρωθυπουργός τούς έπαιρνε τηλέφωνο για να τους καταθέσει τις προτάσεις του για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. 
Οι ευθύνες της είναι, αφενός στη μέχρι σήμερα κουτοπόνηρα αντιμνημονιακή διαχείριση του ελληνικού προβλήματος (του δικού της προβλήματος, δηλαδή) και αφετέρου στην ανεύθυνη υποχώρηση και τελικά υιοθέτηση και νομιμοποίηση κάθε λαϊκιστικής κορόνας, οποθενδήποτε προερχομένης.
Οι καυτές πατάτες που βγήκαν από τον φούρνο Μέρκελ - Σαρκοζί, αλλά και οι ανακοινώσεις για τις εγγυήσεις στους Φινλανδούς την ίδια μέρα, ήταν απολύτως προβλέψιμες. 
Το πολιτικό μας σύστημα έχει να διαχειριστεί 
α) την απαίτηση για ισχυρές νομικές εγγυήσεις ελέγχου των ελλειμμάτων μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, 
β) την ουσιαστική επιτροπεία της οικονομίας μας από τον πρόεδρο του Eurogroup, 
γ) την de facto ενεργοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας, 
δ) την παροχή εγγυήσεων για κάλυψη του χάσματος φερεγγυότητας. 
Μέχρι σήμερα, η αντιμετώπιση όλων αυτών των θεμάτων ήταν από τη σκοπιά της αντίστασης στους καλβινιστές και νεοφιλελεύθερους που επιβουλεύονται την εθνική μας ανεξαρτησία και τον εθνικό μας πλούτο. 
Δυστυχώς, στο παιχνίδι αυτό συμμετείχε και η ίδια η κυβέρνηση. 
Τα αστεία τελείωσαν όμως. Εφτασε η ώρα της υπεύθυνης τοποθέτησης από όλους.

Οι διαπραγματεύσεις με τη Φινλανδία κατέληξαν στην παροχή επαχθών εγγυήσεων από την Ελλάδα. Η δέσμευση στην «εθνικώς υπερήφανη» πολιτική για τη δημόσια περιουσία δεν άφησε περιθώρια πέρα από το να φορτωθούμε περισσότερο χρέος. 
Οι λεπτομέρειες της τελικής συμφωνίας δεν είναι ακόμη γνωστές. Ο ΥΠΟΙΚ, όμως, είναι υπερήφανος γιατί αντιστάθηκε και δεν έβαλε εμπράγματες εγγυήσεις. 
Στην καλύτερη των περιπτώσεων, η Ελλάδα θα έχει στα χέρια της 1 δισ. ευρώ λιγότερα από αυτά που θα δανειστεί με το δεύτερο πακέτο. 
Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος θα αναγκαστεί τα επόμενα τρία χρόνια να περάσει στους έλληνες φορολογούμενους αυτό το ψωροδισεκατομμύριο των Φινλανδών που θα του λείπει.
Η ενδεχόμενη επιτροπεία έχει αναχθεί σε casus belli μέσα στην ίδια την κυβέρνηση. Βούτυρο στο ψωμάκι του ΛΑΟΣ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ. Το σύμφωνο για το ευρώ έχει αναχθεί σε κόκκινο πανί για τους πάντες. 
Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα σήμερα, η οποία για να μπορεί απλώς να υπάρχει, έχει μπροστά της την κοινή θέση Μέρκελ - Σαρκοζί για ισχυρή νομική κατοχύρωση του ελέγχου των ελλειμμάτων μέχρι το 2012, για επιτροπεία, για πρόεδρο της ευρωζώνης; Δεν υπάρχουν πια ούτε πολιτικοί σύμμαχοι. Ο Μπερλουσκόνι και ο Θαπατέρο είχαν ήδη συμφωνήσει, διαφορετικά δεν θα παρενέβαινε η ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων.
Αντί για τις εθνικοϋπερήφανες κορόνες, τη δήθεν αγανάκτηση για την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων ή την «ωμή παρέμβαση» στην ελληνική πολιτική, τα πολιτικά κόμματα έχουν υποχρέωση απέναντι στον λαό να σταθούν με υπευθυνότητα μπροστά στα πραγματικά ζητήματα. 
Να τοποθετηθούν όχι διά της αρνήσεως, αλλά με την εναλλακτική πρότασή τους. 
Δεν μπορεί η Ελλάδα να πορεύεται με συνεχές ψάρεμα των πολιτικών κομμάτων σε θολά νερά. 
Απαιτείται να συνεννοηθούμε ως κοινωνία σε μερικά πράγματα. Όπως στους τρόπους κάλυψης του χάσματος φερεγγυότητας, στη βαρύτητα νομικής κατοχύρωσης προβλέψεων για τα ελλείμματα, στην εκ βάθρων αλλαγή μηχανισμών και νοοτροπιών ώστε η ενδεχόμενη επιτροπεία να είναι απλό διαδικαστικό ζήτημα. Στα θέματα αυτά η επιλογή πρέπει να είναι καθαρή, γιατί κάθε ολιγωρία ή υποχώρηση σε λαϊκιστικές κορόνες σημαίνει πρόσθετα βάρη στους έλληνες πολίτες.

Το χειρότερο είναι ότι η αναπομπή των προβλημάτων στη σφαίρα του εθνικού και της υπερηφάνειας βολεύει το πολιτικό προσωπικό. 
Βολεύει γιατί αποπροσανατολίζει και μεταφέρει σε υπερβατικό πλαίσιο την εστίαση της οπτικής από τα πραγματικά καυτά και μόνιμα προβλήματα: τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τη μείωση των δαπανών, την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου. 
Είναι το άλλοθι για να μη γίνεται τίποτα, για την προστασία των πελατειακών δομών.Οι πολίτες πρέπει να απαιτήσουν την υπεύθυνη και επί της ουσίας τοποθέτηση από το πολιτικό προσωπικό, ώστε οι επιλογές να είναι καθαρές, και μια ελάχιστη συνεννόηση ώστε να μπορέσουμε ως κοινωνία να στρωθούμε στη λύση του πραγματικού μας προβλήματος.

*TA NEA, 18/8/11

13 σχόλια:

  1. Συμβιβαστική πρόταση της Αυστρίας για τις εγγυήσεις
    NAFTEMPORIKI.GR Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2011
    "Νέα πρόταση έρχεται να καταθέσει η Αυστρία σχετικά με την παροχή εγγυήσεων έναντι των δανείων που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του νέου πακέτου διάσωσης, μετά τις αντιδράσεις που έχει πυροδοτήσει η διμερής συμφωνία της Ελλάδας με την Φινλανδία.

    Συγκεκριμένα, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ προτείνει τον συσχετισμό των απαιτήσεων των μελών της ευρωζώνης για παροχή εγγυήσεων επί των δανείων προς την Ελλάδα με τον βαθμό στον οποίο προστατεύεται ο ιδιωτικός τομέας κάθε χώρας μέσω μιας παράλληλης συμφωνίας διάσωσης της Αθήνας με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

    Σύμφωνα με την πρόταση της Φέκτερ, η Αυστρία θα έπρεπε να λάβει εγγυήσεις επί των κρατικών δανείων της, δεδομένου ότι οι τράπεζες και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί της έχουν περιορισμένη έκθεση στην Ελλάδα, ενώ οι χώρες με αυξημένη έκθεση δεν θα έπρεπε να αξιώνουν εγγυήσεις.
    H υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ προτείνει τον συσχετισμό των απαιτήσεων των μελών της ευρωζώνης για παροχή εγγυήσεων επί των δανείων προς την Ελλάδα με τον βαθμό στον οποίο προστατεύεται ο ιδιωτικός τομέας κάθε χώρας μέσω μιας παράλληλης συμφωνίας διάσωσης της Αθήνας με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

    «Αυτό που ζητά η Φινλανδία συνεπάγεται ότι εμείς οι υπόλοιποι καλούμαστε να καταβάλλουμε περισσότερα κεφάλαια προκειμένου να παρασχεθούν οι εγγυήσεις στη Φινλανδία», εξήγησε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών στους δημοσιογράφους το βράδυ της Πέμπτης, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό «απαράδεκτο» για την Αυστρία, η οποία απαιτεί ισότιμη μεταχείριση.

    «Αυτό που ξέρω είναι ότι εάν ζητήσουν όλοι εγγυήσεις δεν θα είναι δυνατή η χρηματοδότηση [του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας]. Αυτός είναι ο λόγος που προτείνω να συνδυαστεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα -η προστασία του ιδιωτικού τομέα- με την προστασία μέσω εγγυήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Φέκτερ.

    Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα ότι με την πρόταση που καταθέτει στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα εκτονωθούν οι εντάσεις που έχει προκαλέσει η μεμονωμένη προσπάθεια της Φινλανδίας να εξασφαλιστούν με ρευστά διαθέσιμα τα δάνεια που θα παρέχει στην Ελλάδα.

    Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη Ολλανδία και Σλοβακία δήλωσαν επίσης ότι ζητούν εγγυήσεις για τα δάνεια που θα παρέχουν. Αξιωματούχος από την Αθήνα ανέφερε, ωστόσο, ότι οι απαιτήσεις που εγείρουν οι εν λόγω χώρες διακυβεύουν τη δεύτερη συμφωνία διάσωσης που επετεύχθη για την Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα.

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΝΕΧΕΙΑ..
    "Κάλεσμα Κομισιόν στην ευρωζώνη να μην αξιώνει σκληρούς όρους

    Εν τω μεταξύ, κάλεσμα στις χώρες μέλη της ευρωζώνης να μην αξιώνουν σκληρούς όρους σε αντάλλαγμα για τη νέα βοήθεια της Ελλάδας απηύθυνε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ και σχετικά με τη συμφωνία Φινλανδίας - Ελλάδας τόνισε ότι «τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα αυτής της διμερούς διαπραγμάτευσης».

    «Οι συζητήσεις είναι ήδη σε εξέλιξη και για αυτό το λόγο δεν έχουμε κανένα άλλο σχόλιο σε αυτό το στάδιο, το ζήτημα ωστόσο είναι ήδη υπό εξέταση», πρόσθεσε.

    Ο εκπρόσωπος είπε ουσιαστικά ότι είναι αρμοδιότητα των χωρών της ευρωζώνης να αποφασίσουν αν η συμφωνία Φινλανδίας-Ελλάδας για τις εγγυήσεις είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου.

    «Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να παράσχουν νέο πακέτο διάσωσης ύψους 109 δισ. ευρώ στην Ελλάδα με παράλληλη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλταφάζ και πρόσθεσε ότι «στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου αναφέρεται ότι "όπου χρειάζεται" θα υπάρξουν συμφωνίες για την παροχή εγγυήσεων».

    Είπε πάντως ότι «οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης δεν πρέπει να μιμηθούν το παράδειγμα της Φινλανδίας, αξιώνοντας σκληρούς όρους σε αντάλλαγμα για την δεύτερη συμφωνία δανεισμού της Ελλάδας».

    «Θα πρέπει να αποφύγουμε το να υπάρξουν πολλές δεσμεύσεις, πολλές εξαρτήσεις από όρους, πολλές εγγυοδοσίες», ανέφερε χαρακτηριστικά

    Πάντως, ο Αλταφάζ επανέλαβε τη θέση της Ευρωπαϊκής επιτροπής ότι είναι σημαντική η ταχεία και απόλυτη εφαρμογή όλων των αποφάσεων που ελήφθησαν στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου. "

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Αφώτιστος

    Αυτό ακριβώς που προκύπτει από τη σημερινή ενημέρωση είναι η απόδειξη της απαράδεκτης και εγκληματικής πολιτικής διαχείρισης (περιφεριακών) ζητημάτων σχετικά με τη διάσωση της Ελλάδας.

    Υπό την πίεση των ελληναράδων, Αδώνισος, Αντωνάκη, Κουβέλη, Τσίπρα κλπ ο Βενιζέλος δεν είχε πρόβλημα να φορτώσει με πρόσθετα βάρη τους Έλληνες πολίτες για να υπερηφανεύεται ότι δεν ενέδωσε σε εμπράγματες εγγυήσεις.

    Η λύση που προτείνουν οι Αυστριακοί είναι λύση που θα έπρεπε να προταθεί από την Ελλάδα. Όπως και καμιά δεκαριά άλλες. Κάθε δεκαράκι των δανείων πρέπει να πηγαίνει εκεί που πρέπει (και όχι εκεί που ξέρεις). Όχι να κόβει βόλτες σε τράπεζες και λογαριασμούς για να ικανοποιεί κάθε ιδιοτελή, ανίκανο και άσχετο πολιτικάντη για να του δίνει ευκαιρίες να διαγκωνίζεται για την ψήφο του 20% των Ελλήνων που δεν θα απόσχουν στις εκλογές.

    Θυμίζω ότι από τη νύχτα της 21/7 μιλούσα για την ανάγκη πολιτικής διαχείρισης για να προστατευθεί η διαδικασία σωτηρίας (αν υπάρχει σωτηρία) από τα ζητήματα που οπωσδήποτε θα γινόταν πολιτική σπέκουλα και τα είχα ονοματίσει.
    1. Επελεκτική χρεοκοπία (θαρθεί μέχρι ρον Οκτώβρη - αν υπάρχουμε)
    2. Επιτροπεία
    3. Εγγυήσεις
    4. Σύμφωνο σταθερότητας

    Τα τρία από τα τέσσερα σκάσανε όλα μαζί στις 16/8. Είναι τραγικό ότι και η ανανεωτική αριστερά επιλέγει την πολιτική σπέκουλα.

    Γιώργος Προκοπάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιώργο, κάποιος δάσκαλός μου παλιός έλεγε:"μην κοιτάς τι λένε αλλά τι κάνουν". Γιατί να αποδίδουμε τίτλους ανανεωτικούς σε παραδοσιακές αριστερές αντιλήψεις και έτοιμα ιδεολογήματα; Δεν βλέπω πουθενά επίσημη έκφραση "ανανεωτικής" ή "μεταρρυθμιστικής" αριστεράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εχει κι αλλο πατο παιδια, μη σταματατε. Ενας Ελληναρας [mike]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σύντομος και ασαφής σαν τις ανακοινώσεις μας mike. Τι εννοεί ο ποιητής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 1. Ημουν παντα συντομος
    2. Οταν αποκαλεις ''ελληναρα σαν τον Αδωνι, Σαμαρα κλπ τον προεδρο του κομματος που υποτιθεται πως ανηκεις, τοτε το ελαχιστο που εχεις να κανεις ειναι να αποχωρησεις αμεσα απο αυτο.
    3. Εσυ συμφωνεις ή οχι με τον χαρακτηρισμο? Εαν ναι δες την απαντηση 2. Υ.Γ. Τετοιο λεκτικο κατηφορο ουτε στην πιο τρελλη φαντασια δεν περιμενα. Ντροπη, δεν εχω κατι αλλο να πω. Τωρα ειμαι σαφης? mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν θα τον χρησιμοποιούσα αυτόν τον χαρακτηρισμό για τον Φώτη. Η ερμηνεία όμως δεν είναι απόλυτη - εννοεί ίσως (έτσι το κατάλαβα εγώ) ότι και η άποψη του Φώτη δεν διαφέρει στα κρίσιμα που αναφέρει το άρθρο από των άλλων. Και σε αυτό δεν διαφωνώ με τον Γ.Πρ. Οι χαρακτηρισμοί είναι προσωπική επιλογή. Γι αυτό, μην λες "παιδιά" λες και μιλάς σε καμιά ΄σεχτα. Ξέρεις όσοι συζητούμε διαφωνούμε πολύ συχνά. Η διαφορά είναι ότι συζητούμε και δεν καταριόμαστε τις απόψεις των άλλων. Μη σου πω ότι θα μας τιμούσαν κάποιοι αν έπαιρναν κι ένα τηλέφωνο και δεν μας ειρωνευόντουσαν απλά σαν "δεξιούς" κλπ Τάχουμε ζήσει στον Συν - έ, όχι και εδώ. Και ειδικά από σένα mike.
    Πάντα με εκτίμηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και κάτι ακόμα. Εντάξει, θα φύγουμε mike. Οι μέρες λιγοστεύουν. Αλλά σιγά σιγά, μην σπρώχνεις... δεν χρειάζεται να φύγουμε τσακωμένοι. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πάνω από τα κόμματα, δεν νομίζεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με κάτι τέτοια θα γελάνε τα μουστάκια του Παπαδημούλη και του Μπαλάφα που δε θέλησαν να συνδημιουργήσουν την νέα ανανρωτική αριστερά και παρέμειναν στον ''σταλινικό'' ΣΥΝ χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη.

    υ.γ. όταν από εδώ και αλλού επί Αλαβάνου και Τσίπρα ακούγονταν όσα ακούγονταν για τις τότε ηγεσίες, ποιος της σημερινής ΔΗΜΑΡ, επέδειξε ανάλογο τακτ?

    δ.β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εχω αδερφικους φιλους απ΄ολους τους χωρους.Δεν τα μπερδευω αυτα. Να τα πουμε και απο κοντα mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @δ.β. βρες μου ενα [1] κειμενο της παλιας πτερυγας παρομοιο.Συνδικαλισμους μην κανεις, αν εχεις καποια πολιτικη κριση εκφρασε την. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @mike,
    αναφέρθηκα σε σχόλιο, που έγινε αφορμή αντιπαράθεσης, όχι σε κείμενο, και αντίστοιχα μειωτικά αν θες πεσ' τα σχόλια έβλεπα και παλιότερα, χωρίς όμως τον ανάλογο κομματικό πατριωτισμό.

    Απλό και σαφές ήταν το σχόλιό μου.

    δβ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU