Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Βενιζέλος ante portas!


Οι πελατειακοί ελέφαντες του Βενιζέλου και οι νεκροί μεταρρυθμιστές (ιστορικό αρχείο, 2011)

Η ανάληψη της ευθύνης των δημοσίων οικονομικών αλλά και της συμπροεδρίας της κυβέρνησης από τον Ευ. Βενιζέλο, είναι πια φανερό, ότι δεν ήρθε να σώσει την χώρα από την χρεοκοπία αλλά το ίδιο το "βαθύ" ΠΑΣΟΚ  και το συνδεμένο με αυτό, πελατειακό κράτος, από τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί πια η κοινή λογική για να σταθεί η οικονομία μας στα πόδια της.
Ο Βενιζέλος ήρθε για να αποτρέψει την δίκαιη κατανομή των βαρών, να προστατέψει τους πυλώνες της εθνικής χρεοκοπίας, εξοπλιστικές δαπάνες και εκκλησιαστικό παρακράτος, αλλά και τους κρατικοδίαιτους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα από τον έλεγχο για ανικανότητα, φοροδιαφυγή και πόθεν έσχες. Αυτός έδωσε εγγυήσεις στην εκκλησία ότι θα συνεχίσει να μισθοδοτείται από το δημόσιο, ότι θα συνεχίσει να μην πληρώνει φόρους για την απίστευτη ακίνητη περιουσία της αλλά ούτε και για τις εμπορικές υπηρεσίες και τα εισοδήματα από αυτές στους οίκους εμπορίου της ("ιερούς ναούς"). Αυτός έδωσε εγγυήσεις ήδη από την αρχή του μνημονίου ότι θα εξαιρεθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες, οι οποίες ως γνωστόν μετά την συνθήκη της Λισαβώνας είναι άχρηστες εφόσον η ΕΕ εγγυάται τα σύνορά μας - απλά εξυπηρετούν μεγαλονταβατζήδες του έθνους για ίδιον όφελος προμηθείας. Κάπου 7 δισ τον χρόνο δαπανώνται για την εξυπηρέτηση συμβολαίων εξοπλισμού και μερικά δις ακόμη χάνονται από τα μη έσοδα από τις εκκλησιαστικές δραστηριότητες και ιδιοκτησίες.
Ακόμα χειρότερα, αυτός και οι σύντροφοί του, βαρώνοι της συναλλαγής, μετατρέπουν, την ανικανότητα του διαλυμένου από τον κομματισμό δημοσίου να εισπράξει πχ το ΕΤΑΚ και της επίσης σε αργία δικαιοσύνης να εισπράξει τα βεβαιωμένα και υπαρκτά, σε νέα βαριά χαράτσια στον εξαντλημένο από την έκτακτη φορολογία, τις περικοπές και την εξαφάνιση της ρευστότητας φτωχό πια πληθυσμό της χώρας. 
Όλα για την υπεράσπιση του πελατειακού κράτους, όλα για να σωθούν οι κεφαλαιούχοι κομματικοί χρηματοδότες, να βγάλουν εγκαίρως τα λεφτά τους στην Ελβετία και να τα επανεισάγουν με μπόνους και απαλλαγές αμέσως μετά - χάρη στην πελατειακή πληροφόρηση.
Εκεί που ο Παπακωνσταντίνου σκεφτόταν να βγάλει μέρος των παπάδων από το δημόσιο μισθολόγιο και να αξιοποιήσει την εκκλησιαστική περιουσία τον έστειλαν να "αξιοποιήσει" τα αυθαίρετα σε μια αναδίπλωση που "έστειλε" την Μπιρμπίλη και έφερε τον Βενιζέλο. Ο μοιραίος πρωθυπουργός που παρ΄ ολίγον να συγκυβερνήσει με τον έταιρο πελατειακό ευεργέτη Αν. Σαμαρά, υποτάχθηκε τελικά πλήρως στον κομματικό πατριωτισμό και τον βασικό του εκφραστή, εγκαταλείποντας την χώρα σε περιπέτειες αξιοπιστίας και κλυδωνισμούς από τις κοροϊδίες στην τρόϊκα που εκτονώνονται πλέον στου κασίδη το κεφάλι. Κι αν ο Βενιζέλος εξαντλεί κάθε ρανίδα του λαϊκού εισοδήματος για να προστατέψει τους πολιτικούς πελάτες του, πετώντας κάθε φορά την μπάλα των εσόδων στην εξέδρα των πληβείων, μαζί εξαντλεί και κάθε αντοχή και εναλλακτική λύση μπροστά στις επόμενες απαιτήσεις των δανειστών χωρίς ταυτόχρονα να προσφέρει καμία εναλλακτική. Μόνο την επιτάχυνση της χρεοκοπίας.
Δεν ξέρω πόσα ΠΑΣΟΚ υπάρχουν αλλά το ΠΑΣΟΚ του διδύμου Βενιζέλου Παπανδρέου είναι το πιο καταστροφικό και επικίνδυνο. Και βρίσκεται προ των πυλών της συντριβής κάθε δίκαιης μεταρρύθμισης. Χωρίς ουσιώδη πολιτική αντιπολίτευση, χωρίς αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση απέναντί του. 
Για μια φορά ακόμη σε κρίσιμες συνθήκες, η παρακμή του ελληνικού πολιτικού συστήματος αφήνει την τύχη μας στις "δάνειες δυνάμεις" και τους όπου γης φιλέλληνες.
Το μόνο που μας σώνει είναι μια βαθιά συνειδησιακή μεταβολή των εχεφρόνων και η σύμπηξη ενός μεταρρυθμιστικού μετώπου δεξιών, αριστερών και οικολόγων με σκοπό την επικράτηση των μεταρρυθμίσεων, την συντριβή του πελατειακού κράτους και την παραγωγική σωτηρία της χώρας. Και όταν με το καλό ξαναποκτήσουμε οικονομικό πλεόνασμα, ερίζουμε ιδεολογικά για την κατανομή του... 



27 σχόλια:

  1. Αν στη φράση που γράφεις στο τέλος "συντριβή του πελατειακού κράτους" περιλαμβάνεις και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και επιπροσθέτως την έκτακτη φορολόγηση της περιουσίας των πολύ πλουσίων της χώρας αυτής (βλ. εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες, βιομήχανοι) τότε συμφωνώ απόλυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φυσικά. Και στην κίνηση των κεφαλαίων. Την φορολόγηση όσων βγαίνουν στο εξωτερικό - μέσω τραπεζών βγαίνουν - και την επιστροφή μέρους μόνο του φόρου όταν επανέλθουν στο εσωτερικό. Να χάνουν και κάτι ακόμη κι αν "μετανοούν". Για όλα υπάρχει τρόπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ. Θα έπρεπε στη χώρα αυτή, όπως και σε κάθε σοβαρή χώρα, να μην υπάρχει τραπεζικό απόρρητο για το ΣΔΟΕ. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να το κάνει, με νόμο που θα πέρναγε νύχτα, από τον 1ο μήνα που ανέλαβε (εξάλλου είχε διατρανώσει ότι θα προσηλώνονταν στην πάταξη της φοροδιαφυγής). Και για να αποφύγει την αποφυγή φόρων από κεφάλαια που θα προλάβαιναν να φύγουν στο εξωτερικό θα έπρεπε ο έλεγχος των καταθέσεων να γίνει αναδρομικά, όπως είπες μέσω τραπεζών φεύγουν, τα στοιχεία υπάρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εκτός από τις κυβερνήσεις που μας αξίζουν, με την κοινωνική αμορφωσιά μας έχουμε και την αντιπολίτευση που μας αξίζει, έχουμε και τους δημόσιους υπάλληλους που μας αξίζουν, έχουμε και την δικαιοσύνη που μας αξίζει και τους βιομήχανους και τις τράπεζες που μας αξίζουν.
    Και την παιδεία που μας αξίζει.
    Και τους παπάδες που μας αξίζουν.
    Και τα δάση που μας αξίζουν.
    Γιατί όλοι αυτοί είμαστε εμείς.
    Που δεν ξέρουμε να συζητάμε.
    Που δεν ξέρουμε τι θέλουμε.
    Που μουτζώνουμε όλους τους άλλους αλλά θα βγάζαμε τα μάτια όποιου τολμήσει να μουτζώσει εμάς.
    Ας πατώσουμε λοιπόν μπας και ταρακουνηθούμε.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιώργο,
    Οι μεταρρυθμίσεις έχουν συγκεκριμένο ιδεολογικό πρόσημο και υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Για παράδειγμα η εργασιακή εφεδρία που έχει προτείνει ο Μάνος (απολύσεις κομψά διατυπωμένες) θα ήταν μία μεταρρύθμιση σε όφελος των ΄πολλών και αδυνάμων αν υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο για επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα και την απασχόληση αυτού του κόσμου. Τώρα όμως όπως θα λειτουργήσει το μόνο που θα επιτύχει θα είναι η ακόμη μεγαλύτερη συμπίεση του κόστους εργασίας δεν μιλάω καν για εργασιακά δικαιώματα τα οποία πλέον δεν υφίστανται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όσο το δημόσιο δεν έχει τέτοια έσοδα για να πληρώσει το προσωπικό του ποιος θα το πληρώνει φίλε μου radical; Εμείς δεν αντέχουμε άλλο - φόροι, χρεοκοπίες, ζημιές, απολύσεις. Δεν μπορούμε να σηκώσουμε στην πλάτη μας και τους δημόσιους υπάλληλους. Ίσως αύριο ναι - σήμερα όχι. Κι έπειτα σε λίγο το δημόσιο θα κάνει στάση πληρωμών για όλους - η αγελάδα ψόφησε. Αυτό θέλει η αριστερά μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιώργο,
    Η απάντηση σου είναι βιωματική (κατανοώ) τις δυσκολίες, όμως πολιτικά δεν απαντά στο πρόβλημα της αναδιανομής. Γιατί στο τέλος αυτής της κρίσης θα έχει γίνει η πιό άγρια αναδιανομή σε βάρος των μικρών και μεσαίων στρωμάτων. Λύση είναι η ευρώπη να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί οικονομικά και πολιτικά και εμείς να αναδιατάξουμε τον δημόσιο τομέα με εξορθολογισμό και μεταρρυθμίσεις που θα αποβλέπουν στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και όχι στην καταστροφή της κοινωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μέχρι τότε όμως πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω (μείωση δαπανών) για να μπορέσει να γίνει κάποιο βήμα μπροστά. Όσο το δημόσιο δεν είναι σε θέση να κάνει επενδύσεις πρέπει κάποιος να τις κάνει - και με το βάρος ενός φορομπηχτικού συστήματος κανείς δεν θα τις κάνει. Καπιταλισμό έχουμε. Οι θέσεις εργασίας δημιουργούνται από εκείνους που επιχειρούν. Αν δεν μπορεί το κράτος ας μπορέσουν τουλάχιστον οι επενδυτές. Ας έχουμε πρώτα εργασία και μετά το συζητάμε - δεν είναι δυνατόν κανείς σήμερα να εγγυηθεί τις θέσεις εργασίας στο δημόσιο όπως δεν μπορεί και στον ιδιωτικό τομέα. Αν ανισοβαρώς πας να συντηρήσεις το δημόσιο ασχέτως συνθηκών απλά θα βουλιάξεις και τον ιδιωτικό τομέα. Απλές αλήθειες που ο νεοδογματισμός μας και στην δημοκρατική αριστερά δεν θέλει να παραδεχτεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα συμφωνήσω με τον radical, όταν οι θέσεις στον ιδιωτικό τομέα συνεχώς μειώνονται και οι άνεργοι συνεχώς αυξάνουν, η απόλυση δημοσίων υπαλλήλων απλά επιδεινώνει το πρόβλημα. Ειδικά σε μια χώρα πτωχευμένη που η κοινωνική προστασία στους ανέργους είναι αστεία! Εξάλλου πρέπει να έχουμε πάντα στο νου την μακροοικονομία, να μην ξεχνάμε δλδ ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τη χώρα με ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση.
    Διαφωνώ ότι η λύση είναι η ευρώπη να ενοποιηθεί και οικονομικά-πολιτικά, γιατί αυτό θα πάρει πολύ χρόνο (θα χρειαστεί καμμιά 3ετία να ψηφιστούν νέες συνθήκες, νέο ευρωσύνταγμα, νέο ευρωκοινοβούλιο κλπ) και μέχρι τότε το ευρώ δεν θα υπάρχει! Χρειάζονται άμεσα και πρακτικά βήματα για μια άμεση "οικονομική" (fiscal) ένωση, με έξυπνα εργαλεία. Π.χ. η πρόταση 3 σημείων (modest proposal) των Βαρουφάκη-Holland, φαντάζομαι την γνωρίζετε. Ας ξεπεραστεί πρώτα η επικείμενη διάλυση της ευρωζώνης και μακροπρόθεσμα να γίνει η πολιτική ένωση.
    Μέχρι τότε, εγώ θα επιμείνω, για ποιό λόγο να μην συνεισφέρουν επιτέλους οι πλούσιοι αυτής της χώρας το αντίστοιχο μερίδιο με αυτό που έχουν συνεισφέρει μέχρι τώρα οι (περισσότεροι) μικρομεσαίοι; Έχουμε αποδεχτεί την μείωση κατά 10%-20% και παραπάνω του εισοδήματος των μικρομεσαίων, γιατί είναι παράλογο να συνεισφέρουν αντίστοιχα π.χ. οι εφοπλιστές με την παρακράτηση ενός ποσοστού της περιουσίας τους; Πολίτες δεν είναι και αυτοί; Απλά για social justice μιλάμε, δεν είναι δα και κομμουνιστική ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καθόλου κομμουνιστική. Η νέα σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός της Δανίας βγήκε με πρόγραμμα να φορολογήσει τα υψηλά εισοδήματα και να αυξήσει με τα έσοδα τις δημόσιες δαπάνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιώργο σε αυτή την συζήτηση υπάρχουν και τα έχουμε πει πράγματα αυτονόητα, μείωση των δαπανών, μείωση του δημόσιου τομέα. Θα πρέπει λοιπόν το δημόσιο φυσικά με την βοήθεια της Ευρώπης να χρηματοδοτήσει τον ιδιωτικό τομέα μέσω αναπτυξιακών εργαλείων ώστε να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα. Διαφορετικά πρόκειται για ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο που όπου εφαρμόστηκε δημιούργησε φτώχεια και δυστυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ας αναρωτηθεί κάποιος με τι φορολογικό συντελεστή φορολογούνται οι εφοπλιστές στην ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Γιώργος
    Και μεις για να μην περικόψουμε τις κλεπτοκρατικές δαπάνες του προϋπολογισμού, περικόβουμε περαιτέρω, για ακόμη μια φορά, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (στο τέλος θα το πάμε σε 0).

    @radical
    Δεν χρειάζεται να αναρρωτηθεί, μπορεί να διαβάσει :-). Ο συντελεστής φορολόγησης των εφοπλιστών είναι απλά σχεδόν ανύπαρκτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ραφαηλίδηςfan
    ακριβώς έτσι. Πρόκειται για θηριώδη υπερκέρδη σε αναλογία με των κρατικοδίετων επιχειρηματιών με μηδενικό ρίσκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΪΑΜΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ;

    Πώς θα εφαρμοστεί το τέλος ακινήτων
    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011

    "........
    Τα βασικά σημεία της ρύθμισης

    - Επιβάλλεται ειδικό τέλος διάμεσου ύψους 4 ευρώ ανά τ.μ. στις ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες, οι οποίες αποτελούν και τη βάση επιβολής του Τ.Α.Π. του άρθρου 24 το Ν. 2130/1993.

    - Το τέλος αυτό θα εισπραχθεί μέσω των επόμενων λογαριασμών της ΔΕΗ προκειμένου να επιτευχθεί άμεση εισπραξιμότητα και η υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού του 2011.

    - Αφορά 5.079 εκατομμύρια οικιακές και εμπορικές παροχές που αφορούν δομημένες επιφάνειες συνολικού εμβαδού 562 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων αντικειμενικής αξίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, 560 δισ. ευρώ και εμπορικής αξίας 1 τρισ. ευρώ κατά τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

    - Το επιβαλλόμενο, συνεπώς, τέλος αντιστοιχεί σε 2 τοις χιλίοις της πραγματικής αξίας των ακινήτων.
    ............................."

    Συμπερασματα :
    1. Υπαρχουν 5.079.0000 οικιακές και εμπορικές παροχές που αφορούν δομημένες επιφάνειες συνολικού εμβαδού 562.000.000 τετραγωνικών μέτρων αντικειμενικής αξίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, 560 δισ. ευρώ και εμπορικής αξίας 1 τρισ. ευρώ κατά τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.
    2. Απο τα στοχεια αυτα, με 10.000.000 πληθυσμο, προκυπτει οτι
    η Αντικειμενικής αξία των κτισματων ειναι 2,6 ΑΕΠ, ενω η εμπορικη 4,5 ΑΕΠ.

    3. Επομενως, σε καθε Καλλικρατικο δημο παιρνεις την αμαρτωλη δημοτικη επιχειρηση αναπτυξης.... που δεν εχει και τοσα πολλα καθηκοντα, ενω οιμισθοι ειναι εξοργιστικα υψηλοι και της αναθετεις:
    α. καθηκοντα διεξαγωγης σεμιναριων καταπολεμησης του αρχοντοχωριατικου εγω ωστε οι κατοχοι σε μεγαλο ποσοστο να δεχθουν να ενοικιασουν τα εξοχικα τους,
    β.διαφημισης και ευρεσης ενοικιαστων,
    γ.συντηρησης των εξοχικων,
    δ. εισπραξης των ενοικιων, κ.λ.π.

    4. Αν ενοικιαζονταν 1.000.000 εξοχικες κατοικιες σε βορειους λ.χ. συνταξιουχους της ΕΕ επι ενα εξαμηνο/ετος , εναντι μολις 5.000 ευρω/ετος θα ηταν δυνατον να προκυψει προσθετο εισοδημα 5 δις/ετος, πλεον της καταναλωσης των ξενων ενοικων που για 3 ατομα /κατοικια και με 500 ευρω/μηνα/ατομο ,
    σημαινει 6μηνεςχ3.000.000χ500 =
    9 δις/ετος !!!

    Συνολο 5+9 = 14 δις/ετος !!!
    Αυτες ειναι επενδυσεις που αποδιδουν αμεσα, σε 6 μηνες.

    Μηπως πρεπει τελικα να γινουμε το Μαϊαμι της Ευρωπης;

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δυο πολλαπλασιασμοί, μια πρόσθεση και να τα 14 δισ., αλλά άδικα κουράζεσαι αφώτιστε.

    Αυτό το χρέος δεν αποπληρώνεται με κανένα τρόπο, με κανένα τρικ, με καμιά αλχημεία. Απλά πράγματα, αυτή η χώρα δεν έχει τα ποσά που χρειάζονται και δεν υπάρχει τρόπος να τα βρει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ήθελα να ξέρω τι μεταρρυθμίσεις θα κάνουν αριστεροί και δεξιοί μαζί;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Όσες επιτάσσει η Κοινή Λογική - σε συνθήκες κρίσης οι ιδεολογικές διαφορές παραμερίζονται από τον απλό λαό που έχει κοινά συμφέροντα επιβίωσης. Αρκετά μας χώρισαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έλα τώρα.. Έλα τώρα!

    Σ'αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την εθνική σωτηρία,δε αρμόζουν οι γκρίνιες και οι λιποψυχίες!

    Πληρώστε τα νέα χαράτσια παληκάρια του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού.Γιατί "καπιταλισμό έχουμε" βεβαίως-βεβαίως.

    Βάλτε πλάτη να σταθεί στα πόδια του ο ελληνικός και ευρωπαϊκός καπιταλισμός.Για την Ενωμένη Καπιταλιστική Ευρώπη ρε γαμώτο!

    Γιατί "για να γυρίσει το κεφάλαιο θέλει δουλειά πολλή".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @dimitris t
    Ελληνικη ξεροκεφαλια και καταθλιψη
    τα χρονια της οικονομικης κρισης.

    "Δυο πολλαπλασιασμοί, μια πρόσθεση και να τα 14 δισ., αλλά άδικα κουράζεσαι αφώτιστε."

    "Αυτό το χρέος δεν αποπληρώνεται με κανένα τρόπο, .... η χώρα δεν έχει τα ποσά που χρειάζονται και δεν υπάρχει τρόπος να τα βρει!"

    Aπ. Την δεκαετια του 1970, οταν σπουδαζα ειχαμε μαθει τον γραμμικο και τον δυναμικο προγραμματισμο, για βελτιστοποιηση και επιλυση δυναμικων προβληματων στον χρονο. Δεν ειχαμε μαθει εννοιες οπως "φτωχος λαος", πολιτικο κοστος, πελατες-ψηφοφοροι, πολιτικο χρημα,....Οι καπιταλιστες , οι εργατες, οι αγροτες, ακομη και οι ΔΥ δουλευαν και η χωρα αναπτυσσοταν-στρεβλα- αλλα σταθερα.

    Μερικα δεδομενα :
    1. Υπαρχουν 5.079.0000 οικιακές και εμπορικές παροχές που αφορούν δομ. επιφάνειες συν. εμβαδού 562.000.000 τ.μ. αντικειμενικής αξίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, 560 δισ. ευρώ και εμπορικής αξίας 1 τρισ. ευρώ κατά τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.
    2. Απο τα στοιχεια αυτα, με 10.000.000 πληθυσμο, προκυπτει οτι
    η Αντικειμενική αξία των κτισματων ειναι 2,6 ΑΕΠ, ενω η εμπορικη 4,5 ΑΕΠ.
    3. Ειναι γνωστο οτι αρκετο ποσοστο απο την ακινητη ιδιωτικη περιουσια ειναι προιον μαυρης και γκριζας οικονομιας.
    4. Επομενως δεν μου φαινεται παραξενο να τεθει μονιμος γενναιος ετησιος φορος μεγαλης ακινητης περιουσιας απο 0.5 εως 2.0% και ενας εκτακτος απο 0.2 εως 0.8% στους φτωχοτερους εως το 2020.
    Τα υπολοιπα ειναι λαικισμος.

    5. Υπαρχει μεγαλο προβλημα στις επενδυσεις λ.χ. στην ενεργεια, αφου η ΡΑΕ δινει την αδεια ηλεκτροπαραγωγης τουλαχιστον σε 1,5 ετος,ενω οι τραπεζες αδυνατουν να δανειοδοτησουν παραγωγικες επενδυσεις.
    6. Με το γνωστο συνθημα του Μαη του 1968, ειμαι ρεαλιστης, προτεινοντας το "αδυνατο" δηλ.
    λεγοντας να ενοικιαζονταν βαθμιαια σε 5 ετη εως 1.000.000 εξοχικες κατοικιες σε βορειους συνταξιουχους της Ε.Ε. θα ηταν δυνατον να προκυψει προσθετο εισοδημα εως 5 δις/ετος, πλεον της καταναλωσης των ξενων ενοικων εως 9 δις/ετος

    Αυτες ειναι επενδυσεις με ελαχιστα χρηματα ( διαφημιση, συντηρηση,..) που θετουν σε λειτουργια παγωμενα χρηματα κατασκευης ακατοικητων εξοχικων μεσω δημοτικων επιχειρησεων τουριστικης αναπτυξης που αρχιζουν να αποδιδουν αμεσα, σε 6 μηνες (δηλ. απο Απριλιο 2012) και κλιμακωνονται αναλογα με την διαφημιση και τις εξυπηρετησεις που θα παρασχουμε.Αφηστε που θα γλυτωσουν και... την φυλακη πολλοι δημαρχοι, αντιδημαρχοι και προεδρου Δημοτικων επιχειρησεων.

    Η εναλλακτικη σχετικη επενδυση, αν βρουμε τελικα δανεια με υποβολη αιτησης σημερα(λ.χ. αναλογη με επενδυση φωτοβολταικων 84,5 MW κοστους 120 εκατ.σε οροφες αεροδρομιου στην Γερμανια) θα λειτουργησει το 2015 και το 70% δηλ. το κοστος των φωτοβολταικων θα παει στην Γερμανια η στην Κινα.

    Διαλεξτε : με τον Οδυσσεα η με τον Αιγέα;

    Εντελως Αφωτιστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΪΑΜΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ; -2

    1.Επιπροσθετως, να κανουμε παιδικες, εφηβικες κατασκηνωσεις και φοιτητικες/νεολαιας κατασκηνωσεις/camping για πολιτες της ΕΕ, Ρωσιας, ... αρχικα σε αδεια παραλιακα και -οχι μονον- στρατοπεδα οπου υπαρχει υποδομη και στην συνεχεια σε δημοσιες εκτασεις (river party, οροπεδια, βουνα,κ.λ.π.
    2.Μπορουμε να ξεκινησουμε αμεσα, ετσι ωστε, σε καποιο ποσοστο οι πρωην νεοι, ενθυμουμενοι τα παλια, οταν παρουν συνταξη να ερθουν να ζουν εδω λ.χ. 3 εως 6 μηνες , ωστε να γινουμε οριστικα το Μαϊαμι της Ευρωπης.
    3.Αν εχετε παρατηρησει, πολλοι διασημοι εχουν αναφερει σε συνεντευξεις τους, οτι εμειναν πολλα καλοκαιρια στην Ελλαδα και εχουν τις καλυτερες εντυπωσεις. 4.Ζωντας ως φοιτητης τις ξεφρενες μερες και νυχτες του 70, οχι μονο τα καλοκαιρια, καταλαβα οτι για τους νεους της Ευρωπης ο μηνας διακοπων στην Ελλαδα, Ισπανια,...αποτελουσε την βαλβιδα ασφαλειας του καπιταλιστικου συστηματος.
    5. Επομενως πρεπει να αποβαλουμε την υφερπουσα καταθλιψη και να υποδεχουμε εγκαρδια και με χαμογελο, τους νεους και ηλικιωμενους επισκεπτες μας τον Απριλιο του 2012.


    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Χρειάζεται ρεαλισμός για να εξοικονομήσεις χρήματα.
    Έχεις ένα τεράστιο κονδύλι για τα ναρκωτικά που εισάγεις και καταναλώνεις κάθε χρόνο.
    Γιατί να κάνεις πλούσιο τον Αλβανό στο Φιέρη τον Κολομβιανό και τον Τούρκο που στα φέρνει.
    Να φτιάξουμε μιά μονάδα και να παράγουμε ότι καταναλώνουμε και γιατί όχι να κάνουμε και εξαγωγές.
    Προτείνω επενδυτικά να προτιμηθούν τα Ζωνιανά, η Καλαμάτα και ο Πύργος.
    Πράσινη Ανάπτυξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανωνυμε αυτα εχουν γραφτει προ ετους :
    Βλ. λ.χ. Αρ. Στρουθ.
    Σάββατο, 11 Ιουνίου 2011
    ΠΩΣ (ΔΕΝ) ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΜΑΣ;)
    Μία επίκαιρη διήγηση του μέλλοντός μας, αφιερωμένη από την ΑΣ στους αναγνώστες της, για χρήσιμους αναστοχασμούς στο ...μεσοπρόθεσμο τριήμερο του "αγ. πνεύματος": βοήθειά μας και καλή φώτιση

    (...εκτός κι αν έχετε κάποια καλύτερη προσφορά...)


    του Αφωτίστου Φιλέλληνος*

    Ι. Δεκέμβρης 2012
    ......
    Με τον τρόπο αυτό , αφενός μεν τροφοδοτείτο ανωνύμως ο «Λογαριασμός Αλληλεγγύης για την Απόσβεση του Δημόσιου Χρέους» στην Τράπεζα της Ελλάδος, με κωδικό 26132462 (στον οποίο, ω αφελείς αναγνώστες, … καλείστε να συνεισφέρετε από το υστέρημά σας) και αφετέρου χρηματοδοτούνταν στην περιφέρεια συνεταιρισμοί νέων φτωχών αγροτών (δηλ. οι περισσότεροι ήταν νέοι απόφοιτοι χαμηλόβαθμων ΑΕΙ και ΑΤΕΙ διαρκώς άνεργοι με το φραπόγαλα το πρωί στην καφετερία και στο bar-άκι -για ποτάκι- το βράδυ) που παρακολουθούσαν διαδοχικά, κατόπιν ενεργειών των τοπικών βουλευτών “σεμινάρια κατάρτισης” (αρκετά εκ των οποίων μαϊμού) το τέλος της δεκαετίας του ’90 και ως το 2005 και που με την πάροδο του χρόνου κληρονόμησαν αγροτική γη), συνεταιρισμοί γυναικών, οι βιολογικές καλλιέργειες, η πράσινη οικονομία…

    Παράλληλα, με την παραδοσιακή καλλιέργεια ινδικής καννάβεως (για την ποιότητα της οποίας ερίζουν διάφορες περιοχές της χώρας και -ω ναι- αγαπητοί αναγνώστες, αναγράφω ότι η άριστη είναι της περιοχής των Ζωνιανών και τα ευρύτερης περιοχής Ρεθύμνης έναντι της Καλαμάτας, της Ηλείας, των Τρικάλων κ.λ.π. γιατί ένας σύντεκνος με σημαδεύει με ένα ΑΚ-47 (κοινώς Kalashnikov), εμένα τον οπλισμένο με αρκετό σαρκασμό εραστή της τέχνης της ανάγνωσης και της γραφής) και ακολουθώντας το παράδειγμα των πρώην ανατολικών χωρών της κεντρικής Ευρώπης, δημιουργήθηκε μια αξιόλογη καλλιέργεια παπαρούνας με σκοπό την παραγωγή μορφίνης, ηρωίνης και άλλων oπιοειδών, για την εγχώρια αγορά.
    .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. (συνεχεια)
    ΙΙΙ. Μάιος 2014

    .... Οπότε θα μειωνόταν δραστικά η ανεργία στην χώρα , αφού πολλοί συμβασιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι απολυμένοι την περίοδο 2010-2012 θα περνούσαν μηνιαίο παιχνίδι τύπου SURVIVOR κυρίως σε γερμανικές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με διευθυντές προσωπικού απόγονους βασανιστών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και μετά από επιτυχή αναμόρφωση με κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη (έλεγχος αντοχής και επίδοσης σε 8ωρη έναντι 3ωρης εργασίας στο δημόσιο) θα προσλαμβάνονταν στις νέες επιχειρήσεις.
    Επειδή ήμασταν η χώρα που είχε χάσει τουλάχιστον τρία τραίνα ανάπτυξης,(1980-2010) αποφασίσθηκε ότι οι επιχειρήσεις θα ήταν πράσινης κυρίως ανάπτυξης που ταίριαζε με τον αγροτικο-κτηνοτροφικό χαρακτήρα των πατεράδων και παππούδων μας, και με στόχο την παραγωγή μικρών σχετικά αλλά πανάκριβων προϊόντων (υλοποιώντας την ρήση” το μικρό είναι όμορφο και πανάκριβο”) όπως εκτροφή όνων για παραγωγή γάλακτος γαϊδούρας, παραγωγή τρούφας(η κορωνίδα της γεύσης για καταπληκτικά εδέσματα σε αστρονομικές τιμές. σε φημισμένα εστιατόρια ) δηλ. καλλιέργεια δενδρυλλίων των οποίων το ριζικό σύστημα έχει μολυνθεί με το μυκήλιο μυκήτων του γένους Tuber, παραγωγή αρωματικών φυτών, εκτροφεία αυγοτάραχου σε όλες τις λιμνοθάλασσες με προηγούμενη καταπολέμηση της ρύπανσης από λιπάσματα , φυτοφάρμακα και διαρροές αργού πετρελαίου, ανεμογεννήτριες εκεί που υπήρχε αιολικό δυναμικό.
    Βέβαια το δαιμόνιο των ελλήνων προς την παρανομία, είχε ως αποτέλεσμα παράλληλα με την άσπρη-πράσινη οικονομία να βελτιώνεται και η μαύρη-πράσινη οικονομία του ”μαύρου” (κάνναβης) η οποία, εξάλλου, παραδοσιακά υπήρχε σε πολλά μέρη της χώρας και που κάλυπτε σχεδόν τις τοπικές ανάγκες, με λίγες εισαγωγές από την Αλβανία. Η καλλιέργεια κάνναβης έγινε πλέον με τις τελευταίες επιστημονικές μεθόδους (με αφανή συστήματα στάγδην άρδευσης με νερό που περιέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες), η ποιότητα και η παραγωγή αυξήθηκε και οι δύο πρώην συγκάτοικοι φοιτητές σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ και τώρα Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαχείρισης του εθνικού χρέους , ενθυμούμενοι τα νιάτα τους, αλλά και μετά από συστάσεις ψυχίατρων (ότι λελογισμένη χρήσις ανακουφίζει τον ψυχικό πόνο των ανέργων) αναγκάστηκαν να νομιμοποιήσουν την χρήση της.
    ....

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Επιτέλους μια πρόταση άμεσης απόδοσης και πολλαπλών ωφελημάτων.
    Στην αρχή όταν διάβασα το παραπάνω σχόλιο χαμογέλασα.
    Το ξανασκέφθηκα όμως και συμπληρώνω.
    1. Στις περιοχές καλλιεργειών να γίνουν ΤΕΙ.
    2. Οι ντόπιοι σπουδαστές να μοριοδοτούνται γιατί κάποια πείρα θα την έχουν.
    3. Οι περιοχές καλλιεργειών δεν πρόκειται να ξανακαούν. Και μάλιστα να προτιμηθούν χωράφια γύρω από πολύτιμα δάση.
    4. Τα εργοστάσια παραγωγής κόκας να γίνουν στο κέντρο μεγάλων πόλεων.
    Οι υπεύθυνοι των εργοστασίων σε τακτά χρονικά διαστήματα να αφήνουν να διαρρεύσει νέφος κόκας σε συνεργασία με επιτροπή ψυχιάτρων της πόλης για να ευθυμούν οι κάτοικοι και να μειώσουμε τον κίνδυνο αυτοκτονιών από την κατάθλιψη.
    Με αυτές τις επενδύσεις θα εξασφαλίσουμε μπόλικη πρασινάδα άμεσα.
    Δεν θα ήταν κακή ιδέα με τέτοιες καλλιέργειες να αξιοποιηθεί το αεροδρόμιο του Ελληνικού.
    Να έρχονται και τα κότερα και να φορτώνουν για όλη την Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Δηλ. ειναι αναποφευκτο.
    Η ελλαδα ειναι σουρεαλιστικη χωρα, πριν καν εφευρεθει ο ορος σουρεαλισμος.Οποτε θα ειναι χωρα του sex, drugs & rock and roll.
    Δυστυχως ....τα ειχα προβλεψει.

    Αφωτίστου Φιλέλληνος, ΠΩΣ (ΔΕΝ) ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΜΑΣ;)Αρχικα δημοσ. στο ποιειν 11 Ιουλιου 2010

    ...
    ΙΙ. Μάιος 2013

    Η σκληρή πραγματικότητα, όπως εκφραζόταν από τις υποδείξεις-διαταγές των τεχνοκρατών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αρχικά και -στη συνέχεια- του Νομισματικού Ταμείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ιδρύθηκε με αφορμή την κρίση της ελληνικής οικονομίας, έχει ξεπεράσει την πλούσια φαντασία μου, όπως φαίνεται από την πρόβλεψη του τεύχους Ι, αφού αναφέρονται σε “θεραπεία σοκ” με πτώση 15% του ΑΕΠ το 1ο έτος της νέας θεραπείας, που θυμίζει την διατήρηση καρκινοπαθούς, κοντά στο τελευταίο στάδιο, υπό καταστολή για να μειωθεί η ραγδαία εξελισσόμενη καρκινογένεση, ώστε με χρήση πειραματικών φαρμάκων (λ.χ. από δηλητήριο σκορπιού) να παραταθεί –κατά τα - η άθλια, ομολογουμένως, ζωή του ασθενούς.

    Οι μισθοί στο Δημόσιο μειώθηκαν κατά 20%, οι συντάξεις κατά 25%, νοσοκομεία έκλεισαν, απολύθηκε προσωπικό, χαμηλο-συνταξιούχοι πέθαιναν. Ως αποτέλεσμα, ο στόχος μείωσης του ελλείμματος κατά έξη ποσοστιαίες μονάδες (από 14 στο 8%), όσες ήθελε και η ελληνική κυβέρνηση τώρα (!), επιτεύχθηκε. Παράλληλα εξαφανίστηκε το εμπορικό έλλειμμα. Ο δείκτης ανεργίας όμως εκτινάχθηκε στο 22%.

    Παλαιότερα , οι ξένοι οικονομικοί αναλυτές είχαν δεί μόνον το ορατό μέρος της κατάστασης στην χώρα μας. Ειδικά οι προτεστάντες έλεγαν ”οι Έλληνες πολιτικοί δεν βλέπουν το δημόσιο χρέος ως χρέος αλλά ως εθνικό εισόδημα” . Με την υψηλότερη διαφθορά, μαύρη και γκρίζα οικονομία στην Ε.Ε., της τάξης του 40%, τελικά πολλοί Έλληνες μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση. Το 2012, το επίσημο ΑΕΠ έπεσε 15%, αλλά αυτό σήμαινε ότι το συνολικό ΑΕΠ ήταν +40% -15% = +25% πάνω από το επίσημο.

    Για να μην αισθάνονται μειονεκτικά και - γενικώτερα - για να μην δημιουργείται καταναλωτικό ψυχολογικό τραύμα, ειδικά στον πληθυσμό έως 40 ετών, που είχε αναθραφεί και ενηλικιωθεί κυριολεκτικά “στα πούπουλα”, ψηφίσθηκε ειδικός νόμος ότι στην αρχή και στο τέλος κάθε διαφημιστικού spot πρέπει να αναγράφεται με κόκκινα γράμματα προειδοποίηση π.χ. ” ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΑΥΤΟ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 50.000 ΕΥΡΩ”, ενώ ανάλογα ίσχυαν για τις έντυπες και υπαίθριες διαφημίσεις. Αυτός ήταν ο πιο επαναστατικός νόμος ταξικής συνείδησης. Δηλ. τώρα ένα αυτοκίνητο αξίας 100.000 ΕΥΡΩ το οδηγούσε ή ένας πραγματικά μεγαλοαστός ή ο αρχηγός σημαντικής συμμορίας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU