Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ;


από το lol greece


Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου ένα άρθρο που δημοσίευσε ο ευπρεπής και ενδιαφέρων συνομιλητής @SalataTV, βασισμένο σε δημοσίευση του ‘Ιού’ της Ελευθεροτυπίας, με τίτλο ‘Ο μύθος του υπερπληθυσμού των δημοσίων υπαλλήλων’.

Η κεντρική θέση του άρθρου είναι ότι τα περί υπεράριθμων δημοσίων υπαλλήλων και υπερτροφικού δημοσίου μπορεί να ακούγονται λογικά βάσει ορισμένων από τα βιώματα του μέσου Έλληνα, αποδεικνύονται όμως ανεδαφικά αν οι πραγματικοί αριθμοί συγκριθούν με τους αντίστοιχους σε άλλες χώρες της Ευρώπης ή του ανεπτυγμένου κόσμου. Επιπλέον, τα δύο άρθρα συμπεραίνουν ότι η φιλολογία περί διογκωμένου δημοσίου μεθοδεύεται από κέντρα εξουσίας, που ως σκοπό έχουν τον περιορισμό του ρόλου του κράτους και της διαπραγματευτικής δύναμης των συνδικαλισμένων δημοσίων υπαλλήλων.

Όπως φαντάζεστε, διαφωνώ. Γνωρίζοντας όμως ότι η κουβέντα αυτή είναι άλλο τόσο περίπλοκη όσο είναι σημαντική, ζήτησα από τους συνομιλητές μου στοTwitter ένα μικρό περιθώριο χρόνου για να ετοιμάσω ένα σχετικό άρθρο. Τα ευρήματά μου τα παρουσιάζω παρακάτω σε συνέχειες. Ζητώ την κατανόησή σας για τυχόν καθυστερήσεις.

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ;

Η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιεύει υπολογισμούς για τον πληθυσμό των υπαλλήλων στη δημόσια διοίκηση, άμυνα και υποχρεωτική δημόσια ασφάλιση κάθε τρίμηνο βάσει της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού. Μπορείτε να τους βρείτε εδώ. Για να μπορούμε να συγκρίνουμε αυτούς τους υπολογισμούς με τα αποτελέσματα της πρόσφατης πρώτης απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων, ιδανικά θα χρησίμευε να έχουμε στοιχεία από τον Ιούλιο του 2010. Επειδή τα στοιχεία ανά κλάδο είναι τριμηνιαία, αριθμούς έχουμε μόνο για το τρίμηνο ως τον Ιούνιο και έπειτα για το τρίμηνο ως το Σεπτέμβρη, είναι όμως βέβαιο ότι μιλάμε για ένα νούμερο της τάξης του 370.000.

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας, για συντομία ΔΟΕ, (τον οποίο όπως θα δείτε σύντομα επικαλούνται όλες οι πλευρές σε αυτή τη συζήτηση) υπολογίζει ότι το 2008 οι δημόσιοι οργανισμοί πέραν της δημόσιας διοίκησης απασχολούσαν 630.000 υπαλλήλους (αναζητήστε τα τελευταία στοιχεία εδώ), και υπολογίζει το συνολικό πλήθος των ΔΥ σε 1.022.000 – ένα νούμερο πολύ κοντινό στουςυπολογισμούς του ΕΒΕΑ τους οποίους δικαίως σχολιάζει απαξιωτικά ο Ιός. Από αυτό το νούμερο θα αφαιρέσω, για να είμαστε δίκαιοι, γύρω στους 27 χιλιάδες ούτως ώστε αναλογικά να αντικατοπτρίζει στο γενικότερο Δημόσιο τη μείωση προσωπικού που πραγματοποιήθηκε στις δημόσιες υπηρεσίες από το 2008 ως τα μέσα του 2010. Το σύνολο είναι μόλις κάτω από 1 εκατομμύριο.

Η απογραφή βέβαια του 2010 βρήκε μόλις 760.000 δημοσίους υπαλλήλους – κυρίως επειδή δεν συμπεριέλαβε ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και δημοτικές επιχειρήσεις. Λέτε οι παραπάνω να μην καλύπτουν το κενό των 230.000; Εγώ πιστεύω ότι το καλύπτουν με άνεση. Όπως και να ‘χει το πράγμα, η δεύτερη φάση της απογραφής θα επιδιώξει να συμπεριλάβει και αυτούς τους κλάδους. Οι συντάκτες του Ιού θα πουν βεβαίως ότι πρόκειται για μαγείρεμα για να βγει το επιθυμητό νούμερο, αλλά αυτό δεν εξηγεί γιατί κυβέρνηση, εργοδότες και συνδικάτα ήταν ικανοποιημένοι ήδη από το 2008 με το νούμερο των 1.022.000 ΔΥ.

Τώρα σχετικά με το αν υπήρχαν κάποιοι που φώναζαν για 1,5, 2 και 2,5 εκατομμύρια δημοσίους υπαλλήλους όπως μας βεβαιώνει ο Ιός (παίρνοντας γραμμή από την ΑΔΕΔΥ), δεν μπορώ να το κρίνω, ούτε ονομάζουν κανέναν τέτοιο προπαγανδιστή οι συντάκτες. Μια απλή αναζήτηση στο Google θα σας δείξει ότι τα ‘παπαγαλάκια’, αν όντως είναι τέτοια, μιλούσαν για 1 εκατομμύριο, άντε και κάτι παραπάνω. Βέβαια πάντα θα υπάρχουν ‘κάποιοι’ αναλφάβητοι καραγκιόζηδες που πιστεύουν ο,τιδήποτε και όλο και κάποιος θα βρέθηκε να πει κάποια μαλακία στα κανάλια. Έχω κάπου έξι χρόνια να δω ειδήσεις από Ελληνικό κανάλι οπότε μπορεί να μου ξέφυγε. Αλλά δεν θεωρώ ότι υπήρχε άτομο σε υπεύθυνη θεσμική θέση ή με σοβαρή επιρροή στην κοινή γνώμη που να υιοθετούσε τέτοιους υπολογισμούς. Προσωπικά έχω γράψει στο παρελθόν ότι ο αριθμός τους πρέπει να ήταν μικρότερος από 1.024.000 το 2007 (εξηγώ γιατί εδώ). Δεν έπεσα έξω.

Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν απαντούν το ερώτημα του αν είναι υπεράριθμοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Για να αποδείξουν το αντίθετο οι άνθρωποι της ΑΔΕΔΥ και οι συντάκτες του Ιού επικαλούνται μια έρευνα, της οποίας τα στοιχεία σταματούν στο 2002 και η οποία δεν εξηγεί τον ορισμό των δημοσίων υπαλλήλων που χρησιμοποιεί. Η έρευνα με τη σειρά της επικαλείται το Economic Outlook του ΟΟΣΑ από τον Ιούνιο του 2003, όπου τα στοιχεία αυτά δεν αναφέρονται πουθενά.

Δεν πειράζει. Μπορείτε να δείτε να τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ εδώ, τα οποία λένε περίπου το ίδιο πράγμα και κατονομάζουν ως πηγή τον ΔΟΕ. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, μας λέει ο ΟΟΣΑ, είναι σχεδόν οι μισοί απ’ ό,τι στη μέση ανεπτυγμένη χώρα, αν τους μετρήσουμε ως αναλογία επί του εργατικού δυναμικού. Έχουμε αν μη τι άλλο πολύ λίγους δημοσίους υπαλλήλους. Τα προβλήματα με αυτό το νούμερο όμως είναι πολλαπλά, και έχουν να κάνουν τόσο με τον αριθμητή όσο και με τον παρονομαστή που χρησιμοποιεί ο ΟΟΣΑ.

Εδώ κάποιοι θα αρχίσετε να δυσανασχετείτε αλλά σας παρακαλώ να συνεχίσετε να διαβάζετε: δεν σκοπεύω να κερδίσω χρόνο βάζοντας αστερίσκους, ούτε να επιμείνω σε λεπτομέρειες για να σας προσανατολίσω. Σας υπόσχομαι ότι μια σε βάθος μελέτη των στοιχείων στηρίζει το υπεράριθμο των δημοσίων υπαλλήλων.

Στον αριθμητή, ο ΟΟΣΑ χρησιμοποιεί μόνο στοιχεία για την απασχόληση στον κλάδο της Γενικής Κυβέρνησης τα οποία παίρνει από τον ΔΟΕ – στην περίπτωση της Ελλάδας, κάπου 390.000. Αυτοί ο ίδιος ο ΔΟΕ μας πληροφορεί ότι είναι λίγο παραπάνω από το ένα τρίτο (38%) των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας, οπότε η πληροφορία που αντλούμε από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ είναι πολύ περιορισμένη και ίσως παραπλανητική.

Βασιζόμενος σε αυτόν τον ελαττωματικό ορισμό των δημοσίων υπαλλήλων, ο ΟΟΣΑ δίνει την πυκνότητα απασχόλησης στο Δημόσιο για την Ελλάδα το 2008 ως λίγο μικρότερη από 8%. Συγκριτικά μπορεί κανείς να υπολογίσει την ίδια αναλογία, π.χ. στη Γερμανία, όπου ανέρχεται στο 12%. Ο Έλλην συνδικαλιστής της ΑΔΕΔΥ κοιτά αυτά τα στατιστικά και αναφωνεί ‘Πάρτα μωρή άρρωστη!’, συμπεραίνοντας ότι οι συνάδελφοί του όχι μόνο δεν είναι υπεράριθμοι αλλά αντιθέτως παραείναι λίγοι .
Αν όμως προσθέσουμε και τους δημοσίους υπαλλήλους που απασχολούνται εκτός της Γενικής Κυβέρνησης τότε συμβαίνει κάτι μαγικό. (Αντλώ τα σχετικά στοιχεία από τον ΔΟΕ εδώ). Τα στατιστικά γίνονται 20% για την Ελλάδα και 13.6% για τη Γερμανία. Δείτε και το σχετικό γράφημα παρακάτω, για να καταλάβετε το μέγεθος της πλάνης.

Αν μάλιστα θέλουμε να αποφανθούμε περί βιωσιμότητας του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, είναι καλύτερο να πάρουμε ως παρονομαστή το σύνολο των εργαζομένων και όχι ολόκληρο το εργατικό δυναμικό, το οποίο περιλαμβάνει και τους ανέργους. Με βάση αυτό τον υπολογισμό οι δημόσιοι υπάλληλοι το 2008 ήταν το 22.4% των εργαζομένων της χώρας, σε αντίθεση με περίπου 14% στη Γερμανία.



Γιατί κάνει τέτοια πράγματα ο ΟΟΣΑ, θα μου πείτε, και εκθέτει τα παληκάρια της ΑΔΕΔΥ; Κυρίως για να διατηρήσει τη συγκρισιμότητα των στοιχείων. Μολονότι το έργο της γενικής κυβέρνησης είναι πάνω κάτω ίδιο σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, το έργο των δημοσίων οργανισμών πέρα από αυτήν δεν είναι καθόλου συγκρίσιμο. Αν για κάποιο λόγο θέλετε επιπλέον αποδείξεις, δείτε τι βρίσκει ο ΟΟΣΑ όταν προσεγγίζει το θέμα λίγο διαφορετικά: ποιό ποσοστό επί του συνολικού κόστους των υπηρεσιών του δημοσίου αναλώνεται σε αμοιβές υπαλλήλων; Στην Ελλάδα, το 59.1%. Στη μέση ανεπτυγμένη χώρα, το 47.8%.

Μπορώ να επαναλάβω όλους αυτούς τους υπολογισμούς για άλλες χώρες αλλά δυστυχώς δεν προλαβαίνω. Είναι νομίζω σαφές όμως ότι χωρίς περαιτέρω μελέτη οι αριθμοί του ΟΟΣΑ τους οποίους επικαλείται ο Ιός είναι πολύ παραπλανητικοί και τείνουν να υποτιμούν δραστικά τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα.

Ορισμένοι εκ δεξιών μπορεί, βάσει αυτών των υπολογισμών, να προσπαθήσουν να συμπεράνουν πόσοι υπεράριθμοι δημόσιοι υπάλληλοι υπάρχουν. Για να μην κουράζεστε, μπορώ να σας πω από τώρα ότι για να πιάσουμε τα ίδια ποσοστά με τη Γερμανία θα έπρεπε να χαθούν περίπου 330.000 με 360.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο, με μια γενναία αύξηση στις κεντρικές κρατικές υπηρεσίες και μεγάλες περικοπές παραέξω. Αλλά ας μη βιαζόμαστε: κι αυτά τα νούμερα είναι εξίσου άχρηστα. Διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικούς κρατικούς μηχανισμούς και αυτό έχει επιπτώσεις για τον αριθμό των υπαλλήλων που χρειάζονται.

Η σημαντικότερη επιρροή κατά τη γνώμη μου προέρχεται από την αποκέντρωση του κράτους. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση στις ανεπτυγμένες χώρες διαχειρίζεται κατά μέσο όρο το 23.2% των δημοσίων δαπανών. Στην Ελλάδα διαχειρίζεται το 5.7%. Όταν η περιφεριακή και τοπική αυτοδιοίκηση έχει σοβαρές και περίπλοκες αρμοδιότητες, χρειάζεται και πολύ περισσότερους υπαλλήλους, και ορισμένες εργασίες μοιραία επαναλαμβάνονται στο τοπικό και εθνικό επίπεδο. Κάποια είδη υπαλλήλων που σε μη αποκεντρωμένα κράτη τα χρειάζεται μόνο το υπουργείο οικονομικών (π.χ. ελεγκτές ή στατιστικούς) σε ένα αποκεντρωμένο κράτος τις χρειάζονται και οι οικονομικές υπηρεσίες σε περιφερειακές και τοπικές αρχές. Σε ομοσπονδιακές χώρες οι περιφερειακές αρχές έχουν δικές τους κυβερνήσεις και κοινοβούλια. Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τον πολύ μεγαλύτερο βαθμό απασχόλησης στις κεντρικές δημόσιες υπηρεσίες που επιδεικνύουν άλλες χώρες.

Θα μου πείτε βέβαια, γιατί επέλεξα ως χώρα σύγκρισης τη Γερμανία. Γερμανοί είναι αυτοί, δουλειά τους είναι να μας pwnάρουν όπου μπορούν. Στην πραγματικότητα η μόνη κάπως συγκρίσιμη χώρα είναι η Πορτογαλία (μια μικρή χώρα με μεσογειακές αγκυλώσεις και εξίσου συγκεντρωτικές δομές με τις δικές μας), αλλά δυστυχώς γι’ αυτήν ο ΔΟΕ δεν μπορεί να παραθέσει συγκρίσιμα στοιχεία.

Σας αφήνω για την ώρα με μια απλή γραφική απεικόνιση των διαφόρων υπολογισμών για το πλήθος των δημοσίων υπαλλήλων. Το εμβαδό κάθε κύκλου είναι άναλογο του αριθμού των εργαζομένων.





Σημείωση: Δείτε κι έναν φιλότιμο αντίλογο στο παραπάνω κείμενο, εδώ, με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Είναι, τελικά, η στρουθοκάμηλος αριστερή;"  
Δηλαδή, σκέφτομαι δυνατά, αν ο αριθμός ένα εκατομμύριο είναι σωστός τα παρατάμε σύντροφοι; Και εγώ νόμιζα ότι το θέμα είναι βαθιά ιδεολογικό, όχι αριθμητικό...



52 σχόλια:

  1. Γιώργο, Το πρόβλημα δεν είναι μόνο θέμα αριθμών αλλά και παραγόμενου αποτελέσματος από τους απασχολούμενους. Επίσης είναι αναγκαίο ως κοινωνία να προσδιορίσουμε που αρχίζει και σταματά ο δημόσιος τομέας και πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας για το συνολικό όφελος της κοινωνίας. Θέλω να πω πως για να έχεις αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας για παράδειγμα δεν μπορείς να βλέπεις μόνο το κόστος που απαιτείται για αυτές αλλά και ποιό είναι το τελικό όφελος που προκύπτει για την κοινωνία. όπως βέβαια και αντίστροφα, δεν μπορείς δηλαδή να δαπανάς χρήματα για δημόσιες σχέσεις ή για την εξυπηρέτηση πελατειακών αναγκών. Τέλος η ορθολογική κατανομή των υπαλλήλων με βάση τις ανάγκες των πολιτών είναι ένα ακόμη αναγκαίο στοιχείο που θα πρέπει να συνδυάζεται με την αναγκαία μετρισιμότητα των παραγόμενων υπηρεσιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο αριθμός έχει σημασία μόνο ως συνάρτηση του παραγόμενου αποτελέσματος. Αν οι ευρωπαίοι και λοιποί ξένοι πολίτες έκαναν ουρές έξω από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αν οι ξένοι φοιτητές έκαναν ουρές έξω από τα ελληνικά πανεπιστήμια, αν η ΔΕΗ πουλούσε ηλεκτρική ενέργεια σε όλη την Ευρώπη και τα ΕΛΠΕ είχαν καμια δεκαριά πετρελαιοπηγές στη μέση ανατολή, αν τα ελληνικά μουσεία είχαν λίστα αναμονής στο διαδίκτυο και τα ελληνικά αεροδρόμια ήταν μήλο της έριδος για δεκάδες αεροπορικές εταιρίες, τότε, ναι δεν θα είχαμε αρκετούς δημοσίους υπαλλήλους και καλά θα κάναμε να προσλάβουμε και άλλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχεις δίκιο Στάθη, κι αυτό φαίνεται από την λειτουργία των ΚΕΠ που είναι ακριβώς το δημόσιο που χρειαζόμαστε. Κατά την ταπεινή μου γνώμη οι δημόσιοι υπάλληλοι εφόσον είναι λειτουργοί και όχι απλά "τοποθετημένοι" από το κόμμα τους ή μια εφάπαξ διαδικασία (ΑΣΕΠ) πρέπει να είναι αιρετοί και ανακλητοί σε όλες τις βαθμίδες. Πράγμα που σημαίνει "μονιμότητα" με αξιολόγηση συνεχή - ευδοκίμως υπηρετήσαντες δεν λέμε; Ας γίνει αυτό με συνεχή αξιολόγηση αναγκών και παρακολούθησής τους. Και τα συνδικάτα να κάνουν προτάσεις εκσυγχρονισμού κι όχι να αφήνουν τις υπηρεσίες σε πρωτόγονη κατάσταση για να χρειάζονται πολλοί (συντεχνιασμός). Οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα ανοίγονται με ιδέες και πρωτοβουλίες και ρίσκο, πολύ ρίσκο. Δεν μπορεί ο δημόσιος τομέας να είναι απλά άσυλο για ορισμένους αλλά να τιμά την επιβάρυνση που προκαλεί στις δαπάνες.
    Το ζήτημα του αριθμού είναι πολύ σημαντικό γιατί διάφοροι και από την παραδοσιακή αριστερά ανακαλύπτουν συνεχώς ότι είναι λιγότεροι από άλλες χώρες πράγμα που πασιφανώς δεν ιοσχύει. Εδώ το παραπάνω άρθρο κλείνει στόματα και ξεμπλοκάρει μεταρρυθμίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιώργο,
    Χωρίς να διαφωνώ στα πάρα πάνω θέλω να πω πως και η ορθολογική κατανομή των υπαλλήλων είναι μία εξίσου σημαντική παράμετρος. Δεν μπορεί σε ένα νοσοκομείο η αναλογία διοικητικών υπαλλήλων προς τους ασθενείς να υπερβαίνει αυτή των γιατρών ή των νοσηλευτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι αλλά τι να γίνει; Μπορεί ο διοικητικός να γίνει γιατρός; Όπου υπάρχει φόρτωμα πρέπει να ξεφορτωθεί. Και ο ορθολογισμός έχει τα όριά του - πόσοι μπορούν να κάνουν άλλη δουλειά; Γι αυτό οι μετατάξεις είναι μια φάρσα. Την ανακαλύπτει η αριστερά για να μην δεχτεί καμιά απόλυση - έστω όσων είναι άχρηστοι ή εγκάθετοι χωρίς αντικείμενο. Κανενός. Εντάξει, σε λίγο θα μας κουράρει ο θυρωρός... Μετατάξεις δεν θέλουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα αντιδρούν και στις μετατάξεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι γιατί είναι ακραία συντηρητικοί (οι λεγόμενοι αντισυστημικοί ριζοσπάστες - τρομάρα τους). Δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα γιατί είναι συστημικά βολεμένοι - στην παιδική τους χαρά που έλεγε σωστά και ο Αλέκος. Μια χαρά περνούν, αν πιάσουν κι ένα τρία τα εκατό ποιος στην χάρη τους - δεν πα να αυξάνουν οι άνεργοι, αυτοί έχουν σίγουρο εισόδημα. Γιατί να νοιαστούν; Πουλάνε φούμαρα αριστερά σαν αριστεροί παπάδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για μένα γιώργο το ερώτημα είναι πως μπορούν να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις διασφαλίζοντας παράλληλα και την κοινωνική συνοχή. Δηλαδή αν κάποιος θα πρέπει να απομακρυνθεί από το δημόσιο ποιες εναλλακτικές λύσεις θα του προσφερθούν απο το κράτος ώστε να ενταχτεί στην αγορά εργασίας. Προγράμματα επανακατάρτισης, και ανάπτυξης δεξιοτήτων, Επιδότηση για επιχειρηματική δημιουργία, επιδότηση του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή την κίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας εφόσον το κράτος και η συμμετοχή του στην οικονομία θα είναι μικρότερη και αυτό θα πρέπει να είναι πιο ευαίληκτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν υπάρχει τρόπος radical χωρίς έστω προσωρινή ανεργία. Όπως στην vw. Άς πάνε στην εφεδρεία, στο ταμείο όπως στον ιδιωτικό τομέα να αναδιοργανωθεί το κράτος, να μειωθούν οι δαπάνες, να μην επιβαρύνει τόσο τον ιδιωτικό τομέα με βαριά φορολογία και μετά μπορεί να εμφανιστεί νέα θέση εργασίας - τώρα όχι. Και δεν μπορεί όλα τα βάρη να τα σηκώνει ο ιδιωτικός υπάλληλος - αναγκαστικά θα μοιραστούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το άδικο Γιώργο, βρίσκεται στο ότι η εργασιακή εφεδρεία πάει να εφαρμοστεί στους πλέον αδύναμους ΔΥ και εδώ θα έπρεπε να βρεί η Αριστερά, μια πιό δίκαιη λύση.
    Ενδεχομένως θα έπρεπε να επιλεγεί η έξοδος εκείνων που κοστίζουν πιό πολύ στο Δημόσιο, ώστε να βγούν λιγώτεροι αλλά πιό ικανοί να περπατήσουν στον ιδιωτικό τομέα.
    Δηλαδή αντί να την πληρώσουν οι αδύναμοι να την πληρώσουν αυτοί που κατά τεκμήριο ενέχονται και στην διαπλοκή, με ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το τι πρέπει να γίνει αλλά και το πως μπορεί να γίνει.
    Κάθε κυβέρνηση ακόμα και μια με τις καλλίτερες προθέσεις για επιτύχει χρειάζεται μηχανισμούς, οι οποίοι αποτελούνται από δημοσίους υπαλλήλους.
    Αν εκτιμούμε ότι είναι εύκολο να εφαρμόσεις πρακτική πολιτική έχοντας τους δημοσίους υπαλλήλους απέναντί σου, (ως επι το πλείστον αδίκως αλλά και εν μέρει δικαίως) νομίζω ότι είμαστε εκτός πραγματικότητας.
    Αν πάλι εκτιμούμε ότι υπάρχει η δυνατότητα (κόστος - χρόνος) να δημιουργήσουμε νέους μηχανισμούς είμαστε πάλι εκτός πραγματικότητας.

    Καλές οι διαπιστώσεις (στις οποίες σε γενικές γραμμές όλοι συμφωνούμε), αλλά η πράξη και η διαδικασία αλλαγής είναι πιο περίπλοκα από το να λέμε η τάδε υπηρεσία θα έπρεπε να λειτουργεί έτσι και η δείνα αλλιώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όσοι έχουν ζήσει την λογική του δημοσίου ξέρουν πολύ καλά, ότι.
    Το Ελληνικό Δημόσιο μόνιμα ζητούσε νέες προσλήψεις, γιατί?
    Η λογική των δημοσίων υπαλλήλων είναι παρόμοια με την λογική του στρατού.
    Μόλις έρθουν οι νέοι οι παλιοί (με 10 χρόνια υπηρεσίας) μπαίνουν στην παρατεταμένη περίοδο αναμονής για την συνταξιοδότησή τους.
    Στον ιδιωτικό τομέα με το που σκάει μύτη καινούργιος κτυπάει συναγερμός.
    Οι δημόσιοι υπάλληλοι πανικοβλημένοι ζητούν από τον ιδιωτικό τομέα συμπαράσταση.
    Επισημαίνουν πως δεν πρέπει να παρασυρθούμε σε αντιπαράθεση.
    Ποιοι το λένε αυτό?
    Ο τρομοκρατικός μηχανισμός του δημόσιου τομέα.
    Ο μηχανισμός που με την γραφειοκρατία και την πολυνομοθεσία (αντιφατική) πολλές φορές έχουν καταστρέψει χιλιάδες ιδιώτες.
    Με παραμάγαζα, γρηγορόσημα και εκβιασμούς.
    Ξεχνάμε πόσα εκατομμύρια έδιναν για μία θέση εφόρου σε ΔΟΥ?
    Ο πόλεμος μεταξύ ενός μέρους του ιδιωτικού τομέα και του δημοσίου γίνεται εδώ και πολλά χρόνια.
    Κανονικά θα έπρεπε να στηθούν λαικά δικαστήρια και να τους κατάσχουν ότι έχουν ρουφήξει τόσα χρόνια.
    Έχουν τα κότσια να στήσουν επιτροπές και να δώσουν 150.000 καθίκια πρώτης γραμμής?
    Τους ξέρουν έναν προς έναν.
    Αλλά όχι.
    Δεν θα γίνουν ρουφιάνοι λαμογιών.
    Κρίμα όμως, θα την πληρώσουν οι αδύναμοι?
    Δεν υπάρχουν αδύναμοι.
    Υπάρχουν υποκριτές.
    Υπάρχουν αυτοί που όλα γίνονταν μπροστά στα μάτια τους αλλά αυτοί ποτέ δεν είδαν τίποτε.
    Στο σπίτι λοιπόν με το 60% του μισθού μπας και καταλάβετε κάποια στιγμή την συμμετοχή σας για την κατάντια μας.
    Υπάλληλος του Ιδιωτικού τομέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. η Πρώτη απογραφή έβγαλε 760.000,00 μισθοδοτούμενους από το Δημόσιο (συμπεριαλαμανομένων ειδικών συμβούλων υπουργών, γεν. γραμματ. και όλο το κομματικό συνάφι μαζί με το πολιτικό προσωπικό). Η απογραφή των ΔΕΚΟ και των δημοτι. Επιχειρήσεων έβγαλε περίπου άλλους 60.000,00 υπαλλήλους καλή η ασχετοσύνη αλλά τα νούμερα υπάρχουν. Δηλαδή η Ελλάδα έχει μαζί με τη Γερμανία έχουν το χαμηλότερο μέγεθος δημοσίου τομεα στη ζώνη του € (6,1 περίπου του γενικού πληθυσμού). Καμμία άλλη χώρα του € δεν έχει τόσο μικρό δημόσιο τομέα. (Στις σκανδιναυκές χώρες το ανάλογο ποσοστό κινείται στο 20-30% του πληθυσμού. Στη Μ. Βρετανία το 15% του πληθυσμού. Η κακαδαιμονία του δημοσίου δεν βρίσκεται στο μέγεθός της αλλά στη χαζομάρα αυτών που υποστηρίζουν πλαστά νούμερα και στις πελατειακές σχέσεις. Βάλε τη χαζομάρα εντός εισαγωγικών γιατί τίποτα δεν είναι τυχαίο. (http://spartacusbund.blogspot.com/2011/08/1.html)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και εσύ στο κάτεργο με 12ωρο και το 50% του μισθού μπας και καταλάβεις τη συμβολή της λογικής σου στη κατάντια μας.

    α... και να γλύφεις και τα @@ του γλοιώδους αφεντικού για να μη σε απολύσει!

    ...και ανασφάλιστος, έτσι για να το καταλάβεις καλύτερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Από λάθος το προηγούμενο ποστ μου βγήκε ανυπόγραφο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γιώργο όμως δεν απαντάς ή δεν συμβάλλεις στην διαμόρφωση μίας εναλλακτικής λύσης που να είναι και μεταρρυθμιστική και να διασφαλίζει ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή και αξιοκρατία. Δεν μπορείς να συγκρίνεις τον κομματικό εγκάθετο ή τον κλητήρα των 2500 ευρώ του ΥΠΟΙκ με την νοσηλεύτρια των 1300 ευρώ που κάνει νυχτέρια και δεν παίρνει ρεπό. Οι λύ΄σεις είναι πιό σύνθετες από όσο μπορεί να δείχνουν. Και μην ξεχνάς τον κίνδυνο ότι εν ονόματι των μεταρρυθμίσεων μπορεί να παραχθεί εξ ίσου ο κοινωνικός αυτοματισμός τον οποίον και εσύ αντιμάχεσαι. Πάντα η ελληνική κοινωνία αρέσκονταν στο κηνύγι των μαγισών και στους αποδιοπομπαίους τράγους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γιώργο, μην χτυπιέσαι με τα νούμερα. Αντέχουν. Ειδικά αυτό το δημοσίευμα δεν χάνει από πουθενά. Sorry...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ρε δουλάκια του νεοφιλελευθερισμού,άει τραβάτε στο κόμμα της Μπακογιάννη να παίρνετε και κανά μισθό.Μη ντρέπεστε,ιδιωτικοί υπάλληλοι θα είστε,δε θα επιβαρύνετε το δημόσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σε ανυποπτο χρονο, σχολιαζοντας την κατασταση των ΔΥ Μηχανικων, λεγαμε οι διακρινονται σε 5 κατηγοριες :

    1. τους ηδη εισοδηματιες απο την οικογενειακη περιουσια τους (οι ολιγοτεροι) που διορισθηκαν για να εχουν καποια ολιγοωρη απασχοληση ετσι ωστε να απασχολουνται με τα ενδιαφεροντα τους (ανατροφη παιδιων, εκδρομες, ταξιδια, ψυχαγωγια , κ.λ.π.)

    2. Οι πονηροι (κομματικα στελεχη/συνδικλαιστες) που κατα τεκμηριο "ελυναν και εδεναν" ως μελη επιτροπων διαγωνισμων προμηθειων, εργων και μελετων)

    3. Οι τεμεπεληδες και ημιδιαταρα-γμενοι (αυτοι που εμισθοδοτουντο απο το Δημοιο αντι να λαμβανουν κοινωνικο επιδιμα)

    4. Οι κοινωνικοι- φιλικοι-εξυπηρετικοι (σπανιοτερο ειδος απανταται μετα την επιλογη μεσω ΑΣΕΠ συνηθως σε ηλικιες κατω των 35-40)

    5. Οι αδιαφοροι. Το ποσοστο αυτο ειναι και το μεγαλυτερο τους ΔΥ Μηχανικους.Μισθοδοτειται κανοντας τα ελαχιστα.


    Στοχος : να διευρυνθει την επομενη 10ετια η κατηγορια 4 και με την εργασιακη εφεδεια η την συνταξιοδοτηση να εκλειπουν βαθμιαια οι υπολοιπες 4 κατηγοριες.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το αλήτικο Ελληνικό δημόσιο πρέπει να το αντιμετωπίζει κανείς με τον ίδιο αλήτικο τρόπο.
    Με σφαλιάρες και κλωτσιές.
    Έχουμε λίγα τέτοια περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
    Τα ΜΜΕ φροντίζουν να μην βγαίνουν προς τα έξω.
    Θυμάμαι τον λεβέντη Κρητικό που είχε απηυδήσει στο ΙΚΑ μέχρι που βούτηξε από τον λαιμό τον υπεύθυνο.
    Σφαλιάρες και κλωτσιές στα τσογλάνια του κρατικού μηχανισμού σαν απάντηση για τους 850.000 άνεργους του Ιδιωτικού τομέα και τα χιλιάδες λουκέτα των επιχειρήσεων.
    Σφαλιάρες και κλωτσιές στις μεγαλοκοπέλες του δημοσίου τις υστερικές γεροντοκόρες που έχουν ταλαιπωρήσει χιλιάδες πολίτες.
    Ανέραστες που ηδονίζονται να βλέπουν τον κόσμο στις ουρές της γραφειοκρατίας.
    Στην πλατεία Κλαυθμώνος όλοι οι άεργοι δημόσιοι υπάλληλοι και στις φυλακές όλα τα λαμόγια δημόσιοι υπάλληλοι.
    Σε λίγο θα κυκλοφορήσουν και λίστες με τέτοια μπουμπούκια.
    Να δούμε πως έφτιαξαν με τον μισθό τους σπίτια και εξοχικά με το τζιπ και την μπέμπα στο πάρκιν.
    Υπάλληλος του Ιδιωτικού τομέα.
    μέλος του κινήματος.
    Δεν πληρώνω άλλο τα δημόσια καθίκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ας Φρόντιζαν (Σατιρική εκδοχή 2009)
    Στην μνήμη Κ. Καβάφη

    Κατάντησε ανέστια και πόρνη
    αυτή η μοιραία χώρα
    κα τι ‘θε να γενή τώρα ;
    ………………………………………………………………
    Mεταπολιτευτικά
    ατομικά και εθνικά
    το χρέος και το έλλειμμα
    όλο και διογκούται
    ως ανδρικόν μόριον εντός κόλπου
    τέως ξανθών πλουσίων τουριστριών
    ροδαλών και παχουλών
    (μπριτζόλα μες τα ξύγκια)
    με καταθέσεις άφθονες-μυρμήγκια
    που απ’ τον βορρά για να ξεχειμωνιάσουν
    ήρθαν, αγόρασαν και σπίτια

    Ναι.. δεύτερη κατοχή .. εμείς οι άλλοτε ωραίοι
    τι πρέπει ; - να το κάνουμε- πνιγμένοι μες τα χρέη
    άλλοι γκαρσόνια κι άλλες καμαριέρες
    τρίτη δουλειά επιάσαμε, που ναι οι παλιές οι μέρες;
    υπάκουοι πηδώντας Τευτονικές γραίες
    που πριν σαράντα χρόνια μας φαίνονταν ωραίες
    στο Σύνταγμα, την Πλάκα (τα καμάκια)
    μιας και οι δικές μας είχανε μουστάκια
    κι ασφυκτικό μαρκάρισμα απ΄το σπίτι.

    Στην Ιο, την Πάρο ή την Κρήτη
    μαθήματα έρωτα και ..ξένων γλωσσών
    η ανάγκη των ωρών , των ορμονών
    μα τώρα είναι το πλήθος τόσων αναγκών

    Δεν είμαστε πλέον νέοι αλλά μ’ άριστη υγεία
    Πατήσαμε μόλις τα πενήντα τρία
    καλά μυαλά (;) από χωριό με δυό-τρία πτυχία
    με μιάμιση γλώσσα : φταινε τ’ αστεία
    που μας οδήγησαν σ΄ αυτήν την τραγωδία
    (λέξη ελληνική παγκόσμιας ισχύος)

    Με δανεικά ζήσαμε από το ’81
    πρώτα ρούχα ιταλικά :ντύσιμο στην πένα
    μετά “μπέμπα” ή μερσεντέ βάλαμε στο μάτι
    την «Βουγιουκλάκη»-βαμμένη ξανθιά να πάμε στο κρεβάτι
    και στο χωριό σύντομα να κάνουμε «κομμάτι»

    Διορισμένοι, σίγουροι, δίωρη εργασία
    Δημόσιοι υπάλληλοι, οι πιο καλοί στις ΔΕΚΟ
    ΔΕΗ, ΟΤΕ,ΕΥΔΑΠ ακόμα και στην ΕΚΟ

    (5 ψήφους ο διορισμός να φέρετε στο πιάτο)
    δύο κόμματα αλληλο-αναδείχθηκαν πάνω στην εξουσία
    αλληλο-διορίζοντας χωριάτες που΄ χαν πλάτες,
    καρέκλες σε διάδρομους δείχνει η φωτογραφία
    οι ηττημένοι, κι αυτοί αργόμισθοι, μπαίνουν στα ψυγεία
    η νομή του θησαυρού αυτή είναι η ουσία

    Αποβιομηχάνιση και υπερ-προβληματικές
    εμπόριο οι έλληνες λέν’ οι στατιστικές
    το έλλειμμα μεγάλωσε φταινε οι εισαγωγές.

    Η οικοδομή- η οικοδομή :τούβλα και βιτρίνα
    μας έσωσε προς το παρόν αυτή η “λοκομοτίβα”
    Μετά το τείχος το ΄89 ήρθαν κι οι Ρωσίδες
    και εξωτικές ημι-καλλονές από άλλες πατρίδες
    μ΄αυτές ανανεώθηακν αγρότες και τσομπάνοι
    μ΄επιδοτήσεις άφθονες μήπως τις ξαναείδες ;
    (τα ΕΟΚικά μας τα λεφτά ή τα θηλυκά ;)

    Τους Αλβανούς τους βάλαμε πρώτα οι Αρβανίτες,
    κι ύστερα οι Πόντιοι, Βλάχοι και Μωραϊτες
    στην ύπαιθρο και στα γιαπιά, γίναμε αφεντικά
    στο εργοτάξιο μόνο ο εργοδηγός μιλούσε ελληνικά
    Βορειοηπειρώτης ήτανε, θέματα εθνικά
    FYROM, Σκόπια τσακωμοί–συλλαλητήρια
    Πλήθος σαλονικιό χριστιανο-σταυροφόρο
    αφού… έλληνας ήταν ο Γκλιγκόρωφ
    Αφρονες εμείς … οι μόνοι εχθροί της χώρας

    Σπίτι με πεύκα είχαμε Πεντέλη- θέα πιάτο
    ψηλός πληθωρισμός- δάνειο βαρβάτο
    η κόρη μας στα 12 και ο γιος μας μόλις έξη
    το επιτόκιο έπεσε γύρω στο ‘96

    συνεχιζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανέτοιμοι, οι μόνοι έξυπνοι της Γηραιάς Ηπείρου
    δουλέψαμε τους κοινοτικούς : λογιστικά τερτίπια
    εισήλθαμε λάθρα μες της ΟΝΕ τα σπίτια
    Παγκοσμιοποίηση : ξεπούλημα των πάντων
    νέα δανεικά : μικροπαροχές και πληρωμή των τόκων

    Κι ύστερα νέο δάνειο πήραμε στεγαστικό
    το σπίτι του χωριού πατρικό ή εξοχικό
    και τα παιδιά δεν πέτυχαν – γαμώ το- στην Αθήνα
    μας βγήκε η πίστη τέσσερα σπίτια να διατηρούμε :
    σπίτι, εξοχικό, δυό των παιδιών, δεν το μπορούμε
    κι αφού τελειώσουν θα’ χουνε καμία τύχη
    η ανεργία θέριεψε, τι είναι αυτοί οι ήχοι;
    Kλητήρας θυροκόλλησε τον πλειστηριασμό
    να χέσω φιλελεύθερους και τον “σοσιαλισμό”
    ……………..
    Όπως το καταλάβατε έχουμε φαλιρίσει
    Δεύτερη δουλειά έπιασα, δεν φτάνει αυτή η λύση
    Τρίτον να κάνω τη “δουλειά” σε ευρωπαίες γραίες-
    μόνιμοι κάτοικοι Αττικής(” επιστροφή στην φύση”)
    ……………………………………………………………………………………….
    Το βράδυ σκέφτομαι στην Ιγκριντ να την πέσω
    καλά κρατιέται η γριά αλλά πολύ τσιγκούνα
    αν δεν με πληρώσει σίγουρα πουλάω και την γούνα.
    Να στείλω, λέω, τον μικρό καθήκοντα ν΄ αναλάβει
    Μήπως καψουρευτεί η γριά κι’ αυτός το χρήμα λάβει;

    Κι να αυτή η ηλίθια δεν μου… τον προσλάβει
    Πηγαίνω παρευθύς στην Mary την Αγγλίδα
    είχανε κτήσεις υπερεθνικές ετούτοι για αιώνες
    μα ζήλευαν πάντα τους δικούς μας Παρθενώνες
    κι΄ αν αυτή –ωιμέ- δεν μας εκτιμήσει
    τόσα προσόντα ο μικρός που του’ δωσε η φύση
    (Εξ’ άλλου κι εγώ όταν ήμουν μικρός δεν ήμουν κακός)
    Η άτιμη τον άνδρα της πάσαρε στον μικρό
    Εμείς τοιούτοι δεν είμαστε με το παραμικρό
    ……………………………………………….
    Απλήρωτος δοκίμασα επίσης μια γραία Σουηδέζα
    πιο ελευθερωμένη από την παλιο-Εγγλέζα.

    “Πάντως (θα ‘πρεπε) να μας θελήσει μία από τις τρείς
    κι είναι η συνειδησή μου ήσυχη για το αψήφιστο της εκλογής”

    Βλάπτουν κι οι τρείς τους την Ελλάδα , την Ευρώπη.

    “Αλλά κατεστραμμένος άνθρωπος , τι φταιω εγώ .”
    Από κάπου ζητώ ο ταλαίπωρος να κρατηθώ.

    Ας φρόντιζα να μην ψήφιζα αλληλοδιαδόχως :
    Εθνάρχη και Ανδρέα, τον Κρητικό ή τον κοντό
    (και δυό φορες τον ανηψιό)

    Ολοι τους έβλαψαν και βλάψαμε εξίσου την Ελλάδα.

    Για την αντιγραφη

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Υπάλληλε του ιδιωτικού τομέα αν είσαι τέτοιος πραγματικά γιατί μάλλον για αφεντικό σε κόβω. έχεις ακούσει τίποτα για ασφάλιση στην εργασία και ιδίως την λέξη ένσημα;;
    έχεις αναρωτηθεί ή φρόντισε να μάθεις ποιοί κερδίζουν διαφθείροντας τους δυ;; μάλλον ο τετραωρίτης των 250 ευρώ υποθέτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Radical
    Τα ένσημα είναι η απάντηση στο σχολιό μου?
    Τα ένσημα μάγεψαν πολλούς από τους ΔΥ και το εφάπαξ βέβαια, και το κανείς δεν με κουνάει από την μόνιμη θέση.
    Ξέρεις πόσα εκατομμύρια ευρώ έχει πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο για ένσημα και εφάπαξ σε υπαλλήλους που δεν πάτησαν για πολλά χρόνια στον εργασιακό τους χώρο?
    Εάν ξέρεις λιγότερους από 50 ΔΥ που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία τότε θα ζητήσω συγνώμη για διασπορά ψευδών ειδήσεων.
    Τα αφεντικά του ιδιωτικού τομέα έχουν συγκεκριμένη υπόσταση.
    Οι υπόλοιποι είμαστε Υπάλληλοι με τεράστιες ευθύνες και αγωνίες.
    Υπάλληλος του ιδιωτικού τομέα.
    Μέλος του νέου κινήματος.
    ΔΕΝ ΠΛΗΡΏΝΩ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Φιλε μου την πάτησες. Ο επαριστερα αποδομει εντελως το κειμενο σου και αποδυκνυει την εντελως λανθασμενη αντιληψη που προσπαθεις να τεκμηριώσεις. Περιμένουμε ανταπάντηση αν τα καταφέρεις!!! Το κειμενο θα το βρεις στο:

    http://eparistera.blogspot.com/2011/09/blog-post_08.html

    Μανώλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. αφού ήταν ιδεολογικό και όχι αριθμητικό, προς τι η δημοσίευση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Για σένα ανώνυμε και κάποιους άλλους είναι ιδεολογικό - όχι για μένα. Κρυβόσαστε πίσω από τα νούμερα για να πείτε ότι 1) ο δημόσιος τομέας είναι όπως παντού, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα και 2) ότι φουσκώνουμε τα νούμερα για να βρούμε πλεονάζοντες και να "σπρώξουμε" τις απολύσεις, άρα δεν είμαστε αριστεροί.
    Ειρωνεύομαι την παραπάνω αντίληψη, αλλά δεν το κατάλαβες.
    Δημοσιεύω τον αντίλογο, όπως κάνουμε πάντα εμείς οι δημοκρατικοί. Δεν αντιμετωπίζει την βασαική λογική του άρθρου κι αυτό κάθε προσεκτικός άνθρωπος το καταλαβαίνει. Αντί να πείτε "όχι, πρέπει όλους να τους πληρώνει το κράτος, χρειάζονται κι άλλες 100.000 διορισμοί" (Τσίπρας στις εκλογές), το πάτε γύρω γύρω χτυπώντας όποια μελέτη δείχνει πόσοι πολλοί έχουν τελικά διοριστεί για να βγαίνει ο δικομματισμός στις εκλογές. Κάτι που γνωρίζει όλη η κοινωνία όχι εσείς πάντως...
    Και τέλος, μόλις χτες ο κυβ. εκπρόσωπος Μόσιαλος είπε ότι πράγματι μισθοδοτεί το κράτος 780.000 δημόσιους και 200.000 του ευρύτερου - τον άκουσα το πρωί στο κανάλι 9 (fm). Και σε εποχές τρόϊκας δεν λέμε δημόσια ανοησίες γιατί τα νούμερα ελέγχονται ακόμη. Τι να κάνουμε; Η αλήθεια είναι ότι το δημόσιο είναι μεγάλο και διεφθαρμένο, πολυπληθές αλλά αντιπαραγωγικό, γραφειοκρατικό και κυρίως άκρως ελλειμματικό επιβαρύνοντας τη χώρα στο σπιράλ της χρεωκοπίας. Άρα ένας τουλάχιστον ΔΥ πρέπει να απολυθεί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Από κει που: "Γιώργο, μην χτυπιέσαι με τα νούμερα. Αντέχουν. Ειδικά αυτό το δημοσίευμα δεν χάνει από πουθενά. Sorry...", όταν κάποιος κονιορτοποιεί το συγκεκριμένο άρθρο με επιχειρήματα και αριθμούς, τότε αντί να υπάρξει η εντιμότητα του ουπς, σόρυ ή του αντιλόγου με αντεπιχειρήματα πετάμε την μπάλα στην κερκίδα: τι είπε ο Τσίπρας στις εκλογές, τι έκανε ο δικομματισμός για να εκλεγεί, κλπ.
    Αυτό που νομίζω διακρίνει πολλούς στο συγκεκριμένο θέμα είναι απλώς μια εμπαθής, μικροπρεπής λογική που λέει απλώς να πεθάνει και η κατσίκα του γείτονα. Τώρα κατά πόσο αυτό είναι αριστερό, ο καθένας μας μάλλον αλλιώς τον εννοεί τον όρο.
    Να σε πληροφορήσω επίσης ότι από το 1994 υπάρχει το ΑΣΕΠ για τους διορισμούς στο δημόσιο και αυτά περί κομματόσκυλων τα ακούω βερεσέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αν η πραγματικότητα δεν μας βολεύει τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Ο αριθμός (που είναι ένα εκατομμύριο, ξαναδιάβασε το άρθρο) είναι η κορυφή του παγόβουνου. ΑΣΕΠ ξεΑΣΕΠ, η πίσω πόρτα ήταν πάντα ανοιχτή ή μισάνοιχτη. Φυσικά έχεις δίκιο παλιότερα γινόταν το έλα να δεις.
    Το παγόβουνο λοιπόν δεν το βλέπεις γιατί είτε είσαι ΔΥ είτε έχεις ιδεολογικές παρωπίδες και νομίζεις ότι κάπως έτσι είναι η δικαιοσύνη. Κάποιοι να είναι μόνιμοι και να μην δίνουν λογαριασμό πουθενά και κάποιοι να πνίγονται χωρίς καμιά προστασία στην αγορά εργασίας.
    Τι είπαμε; Να μοιραστεί το κόστος και οι συνέπειες. Να υπάρχει αξιολόγηση τι κάνει κάποιος με τα λεφτά των πολιτών. Να φύγουν τα λαμόγια, οι επίορκοι και όσοι ζημιώνουν το δημόσιο. Να εφαρμοστεί Ελάχιστο Εγγυημένο σαν δίχτυ προστασίας από την ανεργία και να βοηθηθούν οι καινοτόμοι επιχειρηματίες να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας είτε με την υποστήριξη του κράτους είτε με το να μην τους εμποδίζει απλά...
    Ο αριθμός πραγματικά είναι δημιούργημα του δικομματισμού - σκοπός ήταν κάθε οικογένεια να έχει και έναν εξαρτημένο από το κόμμα ΔΥ. Κι αυτά με δάνεια, ελλείμματα, χρεοκοπία. Έ όχι φίλε μου - αυτό θα τελειώσει πια. Και δεν είναι αριστερό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. δε σε βάζει σε σκέψεις ότι όσα προτείνεις τα υπογράφει και με τα δύο χέρια και η Μπακογιάννη; Ή απλώς όλα αυτά είναι ο "κοινός νους" που μόνο κάτι αμετανόητοι παλαιοσταλινικοί παλαβοί αριστεροί δεν διαθέτουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Με την ίδια λογική επειδή ο Σαμαράς είναι αντιμνημονιακός άρα ο Συριζα είναι δεξιός...
    Αρχαϊκός τρόπος σκέψης. Ράβδος εν γωνία άρα βρέχει που έλεγε και ο Νίκος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αντι να ζητήσεις συγνώμη που πήγες να μας εξαπατήσεις, ισως αθελα σου, με το ενα εκατομύριο, μας λες τώρα οτι οι αριθμοί δεν εχουν και πολύ σημασία κτλ. Αν δεν εχουν σημασια γιατι μας εγραψες ενα ολοκληρο αρθρο με στοιχεια ψαγμένα? για να μας πεις οταν κονιορτοποιήθηκαν τα στοιχεία σου οτι δεν εχουν σημασία. Μας περνας για χαζούς εντελώς? Να εισαι γενναιος και να ζητήσεις συγνώμη. Να πεις εκανα λάθος. Δεν το κάνεις γιατι πρωτα ερχεται η ιδεολογια και μετα ψαχνεις να βρεις στοιχεία να την στηριξεις. Πρωτα θελεις να επιτεθεις στους δημοσιους υπαλληλους και μετα καταφεύγεις στον Μιχαλο να σε βοηθήσει. Δεν ήταν αθώο το λαθος σου αγαπητέ μου!!

    Μανώλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Κι όμως γυρίζει Μανώλη.
    Ένα εκατομμύριο είναι, απλά και οκτακόσιες χιλιάδες νάτανε πάλι δεν αλλάζει κάτι για μένα. Πάλι πολλοί και βάρος είναι.
    Δικό σου πρόβλημα είναι ο αριθμός - δικό μου πρόβλημα είναι ότι δεν δέχομαι να απολύονται ιδιωτικοί αλλά όχι δημόσιοι. Τι είναι αυτοί, παιδιά ενός κατώτερου θεού; Και μάλιστα πραγματικοί εργαζόμενοι - ενώ πολλοί του δημοσίου είναι απλά λαμόγια. Τους έχουμε ζήσει στο πετσί μας και στην τσέπη μας.
    Καλή σου νύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Φίλε μου εχεις κληρονομικο χάρισμα και επιμένεις οτι είναι ενα εκατομμύριο. Τι διάολα αφου οι αριθμοι αλλα δείχνουν. Αφού εχεις χάρισμα μπορεις να μας πεις και ποσες μπεκάτσες εχει αυτην τη στιγμη η Ελλάδα γιατι με ενδιαφέρει για το κυνήγι. Ας αφήσω τα αστεια και να σου πώ να φανεις τίμιος και να πεις εκανα λάθος ως προς τον αριθμό τουλάχιστον!!!!

    Μανώλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Μανώλη οι αριθμοί δείχνουν ένα εκατομμύριο περίπου - απογραφή όπως ξέρεις του ευρύτερου τομέα δεν έχουμε ακόμη και τα νούμερα βγαίνουν κατά προσέγγιση όπως κάνει ο lol greece. Η ίδια η κυβέρνηση τόσους πληρώνει. Εμείς θα τους βγάλουμε με το ζόρι λιγότερους; Αν σε πειράζει τόσο πολύ άλλαξε τα νούμερα όπως κάνει ο φίλος σου από την Πάτρα - εμένα δεν με πειράζει, ούτε έχω πρόβλημα να πληρώνονται όσοι δουλεύουν και είναι και αναγκαίοι. Δεν θα το κρίνω εγώ αυτό. Αλλά να φύγουν όσοι απλά μας επιβαρύνουν με την παρουσία τους εφόσον τοποθετήθηκαν χωρίς ανάγκη από το κόμμα και όσοι τα πήραν με εκβιασμό από τους πολίτες και έχουν περιουσίες που δεν δικαιολογούνται. Κι έτσι μόνο θα ανακουφιστούν οι δαπάνες. Μετά ας κρίνει κάθε υπηρεσία πόσοι χρειάζονται για την δουλειά της κάνοντας οικονομίες κλίμακος και διευθετήσεις. Μπορεί να μειωθούν οι κλητήρες πχ και να αυξηθούν οι δάσκαλοι. Μπορεί να απολυθούν όλοι οι παπάδες (ας τους πληρώνει το αφεντικό τους) και ας διοριστούν γιατροί. Το δημόσιο είναι μεγάλο, πολύ μεγάλο και δεν κάνει την δουλειά ενός καλού ΚΕΠ - και τον μισθό τον πληρώνει ο φόρος μου. Δεν αντέχω τέτοιο δημόσιο - δεν μπορεί να την πληρώνουν πάντα οι ιδωτικοί και οι φορολογούμενοι με χίλιους δυο τρόπους. Όταν το δημόσιο βγάζει τα λεφτά του ας ξαναπροσλάβει όσους θέλει όπως η volkswagen - μέχρι τότε χωρίς μείωση δαπανών δεν βγαίνουμε από την κρίση. Προτιμάς στάση πληρωμών για όλους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Δεν είναι τυχαίο που όποτε διάφοροι "στρουθοκάμηλοι" παρουσιάζουν στοιχεία αυτά είναι για γέλια -για όποιον θέλει να σκεφτεί, για τούς υπόλοιπους ας δουν ΣΚΑΪ.
    Στοιχεία επίσημα και δικά ΤΟΥΣ (τροϊκανά - κυβερνητικά) περιλαμβάνονται στο "Μελέτη για τις Μισθολογικές εξελίξεις στο Δημόσιο" τής ICAP.
    «Ο […] κλάδος της δημόσιας διοίκησης-άμυνας-κοινωνικής ασφάλισης δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη […] η ίδια κατηγορία περιλαμβάνει και τους απασχολούμενους στην άμυνα και στα σώματα ασφαλείας η οποία στην περίπτωση της Ελλάδας αφορά δυσανάλογα μεγάλο αριθμό απασχολουμένων.» (σελ. 50)

    Απασχόληση ΔΥ και ΔΕΚΟ στο σύνολο τού εργατικού δυναμικού (2005)
    Νορβηγία 28,8%, Σουηδία 28,3%, Γαλλία 21,9%, ... Καναδάς 15,6%, ... ΗΠΑ 14,1%, Ελλάδα 14,1%, Αυστραλία 13,6%, ... Γερμανία (χωρίς στρατιωτικούς) 10,4% κλπ
    Στο ίδιο, σελ. 57

    ----------------

    Να δούμε τι λένε και οι ξένοι: THE SIZE AND PERFORMANCE OF PUBLIC SECTOR ACTIVITIES IN EUROPE σελ. 4, 5 (το βρίσκεις εύκολα στο διαδίκτυο)

    "While the Scandinavian countries and France have the largest public sectors, with a share of public sector employment in the total labour force of more than 20% in 2002, public employment in Greece, Ireland, the Netherlands, and Germany was about half that share."

    Στο Ranking public employment shares in the EU17 η Ελλάδα κατέχει την 15η θέση στις 17 ευρωπαϊκές χώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Αξιοθαύμαστη η επιμονή στην χάλκευση των αριθμών για να βγει το δημόσιο μικρό! Δηλαδή αυτό που όλοι γνωρίζουν να ανατραπεί με κολπάκια φτηνά. Τα στοιχεία που προσκομίζεις cornelsen αφορούν το στενό δημόσιο τομέα και το άρθρο το επεξηγεί επακριβώς. Ναι στην Ελλάδα όλο το κόλπο είναι στον ευρύτερο, ναι αυτόν που γνωρίζουμε ακόμα περίπου, που έχει μέσα την χριστιανική γωνιά και το μουσείο Λαλαούνη. Στην Ευρώπη ο δημόσιος τομέας είναι ο δημόσιος τομέας - σχέτα! Δεν εκτείνεται μετά ανεπίσημα σε έναν τεράστιο ευρύτερο - ο ευρύτερός τους είναι πολύ μικρός. Το άρθρο το διάβασες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Και για να σταματήσουν διάφοροι να «δημιουργούν» εκ τού μηδενός… εκατομμύρια ΔΥ («οι αριθμοί δείχνουν ένα εκατομμύριο περίπου») αντιγράφω από την «Μελέτη…» σελ. 178.

    Πολιτικοί ΔΥ α) Μόνιμοι 513.351 β) Συμβασιούχοι 48.303
    Σύνολο πολιτικών ΔΥ 561.654

    Στρατιωτικοί 82.897 Σώματα ασφαλείας 71.446
    Σύνολο ένστολων ΔΥ 154.343 (σε αναλογία πληθυσμού 70% πάνω από τον μ.ο. της ΕΕ –εδώ ναι, έχουμε πραγματικά πολλούς ένστολους).

    Γενικό σύνολο μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο 715.997

    Οι Υπάλληλοι των ΔΕΚΟ δεν είναι ΔΥ και δεν υπολογίζονται ως τέτοιοι σε διεθνείς μελέτες. Όπως όμως έγραψα και παραπάνω το σύνολο ΔΥ και υπαλλήλων ΔΕΚΟ δεν είναι πάνω από τον μ.ο. της ΕΕ.

    --------------

    Και γιατί τότε έχουμε μεγάλο δημόσιο χρέος;

    «Σύγκριση ΕΕ15 με Ελλάδα σε Δημόσιες δαπάνες, φόρους και δημόσια ελλείμματα ως ποσοστό του ΑΕΠ (μ.ο. 1995-2009)

    Μισθοί δημοσίων υπαλλήλων/ΑΕΠ
    Ελλάδα 11% ΕΕ 10,8% (+0,2%)
    Δαπάνες κοινωνικής προστασίας/ΑΕΠ
    Ελλάδα 17,2% ΕΕ 18,8% (-1,6%)
    Συνολικά έσοδα από φόρους και εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση/ΑΕΠ
    Ελλάδα 34,1% ΕΕ 41,3% (-7,2%)»
    http://www.3comma14.gr/pi/view_survey.php?id=8242

    Έχουμε μισθολογικά έξοδα Δημοσίου στον μ.ο. της ΕΕ, έξοδα κοινωνικής προστασίας λιγότερα από τον μ.ο. της ΕΕ και έσοδα κατά 7,2% του ΑΕΠ λιγότερα από τον μ.ο. της ΕΕ.
    Δηλαδή δεν πληρώνουμε φόρους; Οι μισθωτοί πληρώνουν φόρους πάνω από τον μ.ο. της ΕΕ. Εκείνος που δεν πληρώνει φόρους είναι το κεφάλαιο. Ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής του κεφαλαίου στην Ελλάδα είναι ο μισός (και σήμερα ακόμη μικρότερος) από τον μ.ο. της ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. «Αξιοθαύμαστη η επιμονή στην χάλκευση των αριθμών για να βγει το δημόσιο μικρό! Δηλαδή αυτό που όλοι γνωρίζουν να ανατραπεί με κολπάκια φτηνά. Τα στοιχεία που προσκομίζεις cornelsen αφορούν το στενό δημόσιο τομέα και το άρθρο το επεξηγεί επακριβώς. Ναι στην Ελλάδα όλο το κόλπο είναι στον ευρύτερο, ναι αυτόν που γνωρίζουμε ακόμα περίπου, που έχει μέσα την χριστιανική γωνιά και το μουσείο Λαλαούνη. Στην Ευρώπη ο δημόσιος τομέας είναι ο δημόσιος τομέας - σχέτα! Δεν εκτείνεται μετά ανεπίσημα σε έναν τεράστιο ευρύτερο - ο ευρύτερός τους είναι πολύ μικρός. Το άρθρο το διάβασες;»

    Ποιός μιλά για χάλκευση στοιχείων! Αλλά τώρα δέχεσαι πως το "στενό Δημόσιο" δεν είναι μεγάλο.
    Εγώ όμως έγραψα και κάτι άλλο που απαντά σε αυτό που μας γράφεις τώρα.

    Απασχόληση ΔΥ και ΔΕΚΟ στο σύνολο τού εργατικού δυναμικού (2005)
    Νορβηγία 28,8%, Σουηδία 28,3%, Γαλλία 21,9%, ... Καναδάς 15,6%, ... ΗΠΑ 14,1%, Ελλάδα 14,1%, Αυστραλία 13,6%, ... Γερμανία (χωρίς στρατιωτικούς) 10,4% κλπ
    Στο ίδιο, «Μελέτη…» σελ. 57

    Πόσο πιο απλά να το γράψω; Ακόμη κι αν συγκρίνουμε τούς "ευρύτερους Δημόσιους Τομείς" πάλι είμαστε κάτω από τον μ.ο. της ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. «Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην εκπομπή του γνωστού χρυσοκάνθαρου προπαγανδιστή Γιάννη Πρετεντέρη, «Ανατροπή» (προφανώς της αλήθειας και όχι κατεστημένων αντιλήψεων), μεταξύ του Θεόδωρου Πάγκαλου, της Ντόρας Μπακογιάννη και του Αλέξη Τσίπρα, η συζήτηση έφτασε στο θέμα του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Πάγκαλος επέμεινε στον αστικό μύθο του «υπερβολικού αριθμού» των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων. Στην επισήμανση του προέδρου του ΣΥΝ ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλος σε σχέση με το μέσο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων στις χώρες του ΟΟΣΑ, ο Πάγκαλος έφερε ως αντιπαράδειγμα την Αυστρία, η οποία, όπως δήλωσε, έχει μόνο «180.000 δημόσιους υπαλλήλους», παρ’ ότι έχει περίπου «τον ίδιο πληθυσμό με τη χώρα μας».
    Επρόκειτο για ένα χοντροκομμένο ψέμα. Η πραγματικότητα είναι ότι η Αυστρία έχει σχεδόν 500.000 δημοσίους υπαλλήλους. Αναλογικά με τον πληθυσμό της (η Αυστρία έχει περί τα 8,4 εκατομμύρια κατοίκους) έχει τόσους δημοσίους υπαλλήλους όσους και η Ελλάδα. Στην ίδια εκπομπή η Ντόρα Μπακογιάννη δεν ανέφερε κανένα στοιχείο, αλλά παρ’ όλα αυτά κατάφερε να είναι το ίδιο ψευδόμενη όσο και ο Πάγκαλος! Όταν ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στοιχεία που απεδείκνυαν την αλήθεια για τον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων στην Ελλάδα, η Μπακογιάννη του απήντησε, κουνώντας υποτιμητικά το κεφάλι της, ότι οι πάντες γνωρίζουν ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα είναι πολλοί».
    http://www.aformi.gr/2010/12/%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84/

    Καλό θα ήταν να διαβάσεις όλο το κείμενο. Απλώς εγώ θα συγκρίνω τις δυο… απόλυτα τεκμηριωμένες –όχι με αριθμούς- εκφράσεις. Την δική σου «Δηλαδή αυτό που όλοι γνωρίζουν…» και της Ντόρας «οι πάντες γνωρίζουν ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα είναι πολλοί».
    Η ταυτότητα των "επιχειρημάτων" δεν σε ανησυχεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Εσένα δεν σε ανησυχεί ότι συντάσσεσαι με το πελατειακό κράτος που εξέθρεψε ο δικομματισμός και βόλεψε την αριστερά με τα γνωστά αποτελέσματα; 'Η μήπως περάσαμε στον κομμουνισμό για κάποιους και τους πληρώνουμε "ανάλογα με τις ανάγκες τους" χωρίς να έχουμε και καμιά απαίτηση ενώ οι υπόλοιποι μισθωτοί σκλάβοι πέφτουν απροστάτευτοι από την ελαστική εργασία χωρίς κανένα δικαίωμα στην ανεργία κοκ; Τι θέλεις να συστρατευτούμε με τις συντεχνίες και να ξεχάσουμε όσους πραγματικά εργάζονται ή επιχειρούν και καταστρέφονται για να επιζήσει το βαμπίρ του πελατειακού κράτους; Το ξέρω ότι είναι πικρό αυτοί που σε διόρισαν τώρα να σε προδίδουν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) αλλά έτσι είναι το τσατσιλίκι - μόλις κάνουν τη δουλειά τους σε πετάνε. Δεν τόξερες; Και τι με νοιάζει τι λέει ο κρατικοδίαιτος Τσίπρας που έχει κάνει την πολιτική οίκο εμπορίου για αυτόν και την παρέα του;
    Η Αριστερά τιμά την εργασία και το εισόδημα από την εργασία - δεν τιμά την αργομισθία και το τσατσιλίκι, ακόμα και την μονιμότητα χωρίς αξιολόγηση σε μια θέση είτε στο δημόσιο είτε και στο ...κόμμα. Γραφειοκράτες βασανιστές του λαού τέλος. Ψάξε αλλού για υποστήριξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Αν δεν κάνω λάθος ο τίτλος του άρθρου είναι «ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ;» και σε αυτό απάντησα. Εσύ προφανώς δανείστηκες ένα άρθρο γεμάτο κατασκευασμένες αοριστολογίες (μέχρι και τους φαντάρους βαφτίζει ΔΥ) αλλά τώρα μας το γυρνάς. «Ναι μεν δεν μπορώ να αποδείξω ότι το κράτος είναι μεγάλο αλλά …»
    Πάντως ακόμη και οι φίλοι σου του ΙΟΒΕ το παραδέχονται στην μελέτη ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ. «Από τον πίνακα αυτό είναι σαφές ότι η θέση της Ελλάδας [ως προς το μέγεθος του κράτους] δεν διαφέρει σημαντικά από το μέσο όρο των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σελ. 7

    Για την γραφειοκρατία, τον κομματισμό και τα κακώς κείμενα της Δημόσιας Διοίκησης μπορείς να ανοίξεις ένα θέμα και να το συζητήσουμε. Αλλά αυτό είναι ΑΛΛΟ θέμα.


    Το παραλήρημα του τρομοκρατημένου μικροαστού

    «τους πληρώνουμε "ανάλογα με τις ανάγκες τους" χωρίς να έχουμε και καμιά απαίτηση»
    Δεν έχω την απαίτηση να γνωρίζεις τις "μισθάρες" της πλειοψηφίας των ΔΥ.

    «υπόλοιποι μισθωτοί σκλάβοι πέφτουν απροστάτευτοι από την ελαστική εργασία»
    Ωραίο επιχείρημα. Με την ίδια λογική ο άνεργος συνάδελφός σου (αν είσαι μισθωτός) να απαιτήσει την δική σου απόλυση. Και «ωραίο» επιχείρημα είναι. Αριστερό δεν είναι. Αντί να απαιτήσεις να κατέβουμε όλοι μαζί στους δρόμους για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση του Μνημονίου συντάσσεσαι με τις επιλογές της τρόικας και την μαύρη προπαγάνδα της.

    «συστρατευτούμε με τις συντεχνίες και να ξεχάσουμε όσους πραγματικά εργάζονται ή επιχειρούν» Αυτό ακριβώς ακούγεται και από τους αδρά αμειβόμενους μανδραβέληδες των ΜΜΕ. Συντεχνίες είναι οι εργαζόμενοι και οι προλεταριοποιούμενοι μικρομεσαίοι. Όμως η μεγαλύτερη «συντεχνία» είναι τα αφεντικά. Αλλά που να τα ξέρει αυτά η Αριστερά του Μνημονίου.

    «είναι πικρό αυτοί που σε διόρισαν τώρα να σε προδίδουν»
    Άσε ρε φίλε που με διόρισαν. Με ξέρεις κι από χτες;

    «Η Αριστερά τιμά την εργασία και το εισόδημα από την εργασία - δεν τιμά την αργομισθία και το τσατσιλίκι, ακόμα και την μονιμότητα χωρίς αξιολόγηση σε μια θέση είτε στο δημόσιο είτε και στο ...κόμμα. Γραφειοκράτες βασανιστές του λαού τέλος.»
    Γιατί δεν πηγαίνεις να δώσεις κι εσύ εξετάσεις για να εισπράττεις την αργομισθία; Ή μήπως δεν θέλεις να… βασανίζεις τον λαό;

    ΥΓ1.: Μήπως χάνεις και στο χρηματιστήριο; Ξέρω πολλούς απελπισμένους τεμπέληδες (δεν εννοώ εσένα) που έχουν χάσει περιουσίες στο ΧΑΑ και προσεύχονται να απολυθούν ΔΥ μήπως και… ρεφάρουν!
    ΥΓ2.: Και κάτι ακόμη. Να ξέρεις ότι το φεγγάρι δεν έχει δικό του φως. Από τον Ήλιο το παίρνει. Άρα μάλλον πιό χρήσιμος είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Μια διευκρίνηση μόνο και τέλος ο διάλογος κουφών.
    Οι παλαιότεροι ΔΥ στενού και ΔΕΚΟ, αυτοί που τώρα συνωστίζονται να βγουν πρόωρα στην σύνταξη (6.000 τις τρεις τελευταίες μέρες κυρίως από το υπουργείο οικονομικών!) και εκείνοι που περιμένουν το εφάπαξ (41.000 περίπου) έχουν πολύ μεγαλύτερη σχέση εννοείται με όσα λέμε παραπάνω από όσους μπήκαν στο δημόσιο την τελευταία δεκαετία και είναι εκεί με άλλες συμβάσεις κλπ
    Μην μου απαντάς γενικά.
    Πολλοί επίσης που το πόθεν έσχες θα έδειχνε το φαγοπότι είναι ήδη στην σύνταξη. Δεν ξέρω αν αυτό παγώνει τους ελέγχους και νοιώθουν ασφαλείς.
    Τώρα για τα αριστερά του μνημονίου θα μπορούσα να σου απαντήσω αριστερά της χρεοκοπίας, αλλά ειλικρινά βαριέμαι θανάσιμα τις ανοησίες και τους καβγάδες. Ούτως ή άλλως πάντα οι φτωχοί την πληρώνουν. Αυτό που ζητά η "αριστερά του μνημονίου" είναι δίκαιη κατανομή των βαρών από τις δεσμεύσεις και αναπτυξιακή διέξοδο. Εσείς προετοιμάστε την επανάσταση (που προϋποθέτει την χρεοκοπία) - καλή επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Τι σχέση έχει αυτός ο αχταρμάς που γράφεις με το μέγεθος τού κράτους που πραγματεύεται το αρχικό κείμενο (το οποίο βρίθει από αοριστολογίες και ψέμματα) είναι προς διερεύνηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Χθεσινή δήλωση εργαζομένου στην ΕΡΤ στο δελτίο ειδήσεων.
    Οι μισθοδοτούμενοι στην ΕΡΤ ήταν περίπου διπλάσιοι από τους εργαζόμενους. Άγνωστα άτομα περίμεναν στο ταμείο τον μισθό της αεργίας τους κάθε μήνα. Από τότε που οι μισθοί των υπαλλήλων καταθέτονται στην τράπεζα δεν τους ξαναείδαμε. Δεν έπαιρναν μόνο τον μισθό τους αλλά και υπερωρίες και τα των αργιών.
    Ποιοι είναι αυτοί σίγουρα το υπουργείο οικονομικών μπορεί να τους βρει.
    Αλλά ποιός ασχολείται με τέτοια πταίσματα.
    Κάτι ανάλογο γινότανε και στον δημοτικό της Αθήνας 9,84 και με παιδιά βουλευτών που σπουδάζανε στα Παρίσια και παίρνανε τα ΧΡΥΣΑ μου και υπερωρίες και ρεπά και απ΄όλα τα καλά.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=208715

    Το 80% του συνολικού μισθολογικού κόστους καλύπτουν 4 υπουργεία: Παιδείας 34%, Υγείας 19%, Αμυνας, 17% και Προστασίας του Πολίτη 11%. Το χαμηλότερο ποσοστό, 1%, καλύπτουν τα υπουργεία Πολιτισμού-Τουρισμού, Υποδομών, Ναυτιλίας και Εξωτερικών.
    Στα πρώτα 4 υπουργεία δεν μπορεί να πει κάνεις ότι έχουν γίνει μαζικά ρουσφέτια.Μπατσος η καραβάνας για να γίνεις πρέπει να δώσεις πανελλαδικές εδώ και πολλά χρόνια. Εκπαιδευτικός ΑΣΕΠ η επετηρίδα παλαιότερα. Υπ υγείας νοσηλευτικό προσωπικό μπαίνει με ΑΣΕΠ.Στα άλλα υπουργεία έχουν γίνει αρκετοί διαγωνισμοί ΑΣΕΠ τα τελευταία 17 χρόνια.Αλήθεια η κυβέρνηση στην απογραφή των Δ.Υ γιατί δεν είχε και ένα μέρος που οι Δ.Υ θα έγραφαν τον τρόπο που μπήκαν ΦΕΚ διαγωνισμού κλπ ε? Τι φοβήθηκε ? θα τους ξεφτίλιζε αμέσως αν είχαν μπει με ρουσφέτια. Μήπως δεν τις έβγαιναν τα κουκιά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Διάβασα την είδηση για τους «αλεξιπτωτιστές» που εισέπρατταν μισθούς από την ΕΡΤ. Ναι, πράγματι οι τύποι που φτιάχνουν το στερεότυπο ΔΥ = γλείψιμο + τεμπελιά + διαφθορά + ανικανότητα (και ότι άλλο θέλετε) έχουν βουτήξει και αυτοί το δάχτυλο στο μέλι του δημοσίου (πέρα από τις παροχές που λαμβάνουν από τα αφεντικά τους).
    Θυμήθηκα δυο παραδείγματα.

    Το πρώτο αφορά τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο.
    "Ο... γενικός εισαγγελέας των πάντων κ. Λοβέρδος όμως έχει αποκρύψει εδώ και ενάμιση χρόνο να αναφέρει ότι ανάμεσα στους οκνηρούς και τεμπέληδες, όπως υπονόησε, διορισμένους δημοσίους υπαλλήλους που παρασιτούν στην καμπούρα του ελληνικού λαού βρίσκεται και η... αγαπημένη του σύζυγος. Η κυρία Πηνελόπη Παπαϊωάννου από αεροσυνοδός στην Ολυμπιακή Αεροπορία (με τη γνωστή συνταγή με την οποία εξασφάλισε δουλειά και σύνταξη και ο σύντροφος Μιχάλης Καρχιμάκης, την εφαρμογή, δηλαδή, του νόμου 3717/2008 περί μεταφοράς υπαλλήλων της Ο.Α. στον ευρύτερο δημόσιο τομέα) βολεύτηκε μέσα σε μια νύχτα και αυτή στο υπερτροφικό κράτος που ο σύζυγός της καταγγέλλει. Η Πηνελόπη Παπαϊωάννου-σύζυγος Λοβέρδου, με την κοινή υπουργική απόφαση 22080/5-10-2010 του υφυπουργού Εσωτερικών, του υφυπουργού Οικονομικών, καθώς και του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, βρίσκει δουλειά στο υπουργείο Εσωτερικών και, συγκεκριμένα, στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης. Η απασχόληση αφορά σύμβαση αορίστου χρόνου σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση, όπως προβλέπει ο νόμος 3717/2008."

    Το δεύτερο αφορά τον δημοσιογράφο Γιάννη Λοβέρδο (τόχει το όνομα).
    Στην εφημερίδα «Αξία», 11/6/11, έγραφε:
    «Άλλο μείζον παράδειγμα: Η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων με την αλόγιστη κι επικίνδυνη πολιτική όλων των κυβερνήσεων εκτοξεύτηκε για πελατειακούς και μόνον λόγους στο ιλιγγιώδες ποσό των 30 δισ. Ευρώ [στην πραγματικότητα είναι 21,5 δις€ δλδ κάτω από το 10% του ΑΕΠ], ενώ το ανάλογο ποσό στην Ευρώπη είναι 15 δισ. ευρώ το έτος για μια χώρα όπως η Ελλάδα [στο Βέλγιο που είναι ανάλογη χώρα το μισθολογικό κόστος ξεπερνά το 12% του ΑΕΠ]. Κι αυτός είναι ο λόγος που σήμερα υποφέρουμε…»
    Και επιμένει από την ίδια εφημερίδα στις 30 Ιουλίου: «Η Ελλάδα έχει τους περισσότερους δημόσιους υπαλλήλους στον κόσμο [!]. Αυτό είναι γνωστό [!!].»
    Όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά χονδροειδέστατα ψέμματα. Αλλά ο ίδιος σιτιζόταν από τον κρατικό (συγκεκριμένα τον δημοτικό) κορβανά –σταθμός Αθήνα 984- αρκετά καλά:

    «Γιάννης Λοβέρδος (2341/μήνα +1260 Μυρτώ Λοβέρδου) Πρωινή εκπομπή με τον Αγγ. Μόσχοβα. Πολύ συχνά εγκατέλειπε την εκπομπή για να εμφανιστεί στην τηλεόραση, ως σχολιαστής. Έμενε η εκπομπή χωρίς παρουσιαστή συχνά μεταξύ 7.30 με 8.00. Απροετοίμαστος και όταν ήταν στην εκπομπή. Σχόλια εκ του προχείρου. Είναι δ/ντης της εφ. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΒΡΑΔΥΝΗ, ενώ γράφει και σε ηλεκτρονικές σελίδες)»
    http://www.alfavita.gr/artro.php?id=27488

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. φαντάζομαι μετά τα σενάρια περί 100.000 επικείμενων απολύσεων στο δημόσιο, η αγαπητή στρουθοκάμηλος θα μπορεί να πανηγυρίζει μιας και θα έλθει επιτέλους η πολυπόθητη ανάπτυξη που τόσο περιμέναμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Έχω πει ξανά και ξανά ότι ότι δεν γίνεται προγραμματισμένα - και μετά από ορθολογικά αιτήματα όσων τους αφορά - θα γίνει βίαια, υπό την σκέπη του κομματικού κράτους, με κριτήρια πιθανότατα άδικα και μεροληπτικά και κυρίως στο πόδι και χωρίς πραγματικό αποτέλεσμα. Φυσικά, η λύση δεν είναι να μην πειραχτεί τίποτα αλλά να εφαρμοστεί συγκροτημένα ένα άλλο (πχ το γερμανικό) πρότυπο για την δημόσια διοίκηση. Και οι όποιες προσλήψεις ή απολύσεις, να γίνονται όπως στον ιδιωτικό τομέα, βάσει αξιολόγησης αναγκών/παραγωγικότητας.
    Όταν η αριστερά δεν μιλά όσο είναι καιρός για το κατάντημα της δημόσιας διοίκησης και του οργίου κομματικής και συντεχνιακής συναλλαγής, ευθύνεται η ίδια όταν η κρίση δημιουργεί βίαιες παρεμβάσεις. Ήταν φανερό ότι η κατάσταση αυτή δεν θα συνεχιζόταν επ' άπειρο: αν υπήρχε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα η κατάσταση θάταν διαφορετική. Πάντα όταν υπερασπίζεσαι ένα παρακμασμένο σύστημα, βυθίζεσαι μαζί του. Δυστυχώς. Εμείς χρεοκοπούμε, εσείς απολύεστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Η αριστερά τής στρουθοκαμήλου ήταν πάντα η "αριστερά" που αναπαρήγαγε την αστική ιδεολογία και προπαγάνδα. Από το "Καραμανλής ή τανκς" και την "Ευρώπη των... λαών" στην συγκυβέρνηση με τον Μητσοτάκη και με τούς σημιτικούς εκσυγχρονιστές. Η φυσική της κατάληξη ήταν να υπεραμύνεται τού Μνημονίου. Όμως ο ελληνικός καπιταλισμός όμως, ο πιό άθλιος τής Ευρώπης, χρεωκόπησε. Ακολουθήστε τον στην κατρακύλα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU