Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Ή με την κοινωνία ή με την πελατεία




του Γιώργου Προκοπάκη

Τα των ανακοινώσεων Βενιζέλου και των αποφάσεων του Υπουργικού της 6/9 τα άκουσα στο αυτοκίνητο. Τα αισθήματα μικτά. 

Από τη μια μεριά ανακούφιση, με ένα "επί τέλους, καταλάβανε" γιατί είχα πλήρη επίγνωση του τι μας περίμενε αν συνεχιζόταν η εγκληματική, ιδιότυπα αντιμνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης. 
Απ' την άλλη μια τεράστια αγανάκτιση γι΄αυτό που ζήσαμε ενάμισυ χρόνο τώρα με τη διάλυση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, ενώ η πολιτική που έπρεπε να εφαρμοσθεί ήταν από την πρώτη στιγμή γνωστή και μονόδρομος - για όσους θέλανε να σωθεί η χώρα και όχι η δημιουργία μιας Νέας Αλβανίας του Χότζα είκοσι χρόνια μετά την κατάρρευση του μηδέποτε υπαρξαντος σοσιαλισμού.

Η διακυβέρνηση Παπανδρέου είναι ό,τι χειρότερο μπορούσε να υπάρξει για τη χώρα στην περίοδο κρίσης. 

Για τη σωτηρία του δικτύου πελατειακών σχέσεων και διαπλοκής δεν δίστασαν να πετάξουν στο δρόμο 450.000 εργαζομένους (μιλάω μόνο για την πρόσθετη ανεργία), να τσακίσουν πάνω από ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες. 
Τα εγκλήματα κατά της κοινωνίας δεν τα έχουν διαπράξει ο καπιταλισμός και οι νεοφιλελεύθεροι. Τα έχει διαπράξει η κυβέρνηση. Αυτοί οι άνθρωποι με τις προσωπικές ατζέντες και τα πελατειακά δίκτυα! 
Συνεπικουρούμενοι βέβαια από τους εν πελατεία αδελφούς της ΝΔ αλλά και τη βλαμμένη αριστερά και τους ελληναράδες με τις πολεμικές αποζημιώσεις, τον Πούτιν και τους Κινέζους.

Η αγανάκτησή μου στρέφεται και προς όλο το πολιτικό φάσμα. 

Κανένα πολιτικό κόμμα, ούτε καν τα μικρότερα που δεν (δικαιολογούνται να) έχουν ως κριτήριο το πολιτικό κόστος δεν έχει τολμήσει να σταθεί απέναντι στις πελατείες των μεγάλων, ίσως γιατί αυτό ξέρουν ως πολιτική επιβίωση. 
Δεν αξίζει να επιβιώσουν!

Το μεγάλο άμεσο στοίχημα της ελληνικής κοινωνίας είναι η εφαρμογή των αποφάσεων της 21/7. Η μόνη απομένουσα χρησιμότητα του σημερινού πολιτικού συστήματος είναι η διασφάλιση των όρων εφαρμογής τους. 

Για να μην καταγραφούν ως οι μεγαλύτεροι εγκληματίες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας οφείλουν, ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ, να εργασθούν γι αυτό. Δηλαδή, να υπάρξει μια στοιχειώδης συνεννόηση σε μερικά βασικά ζητήματα, προαπαιτούμενα για την εφαρμογή των αποφάσεων:
- οι νομικές δεσμεύσεις της χώρας σχετικά με τον περιορισμό των ελλειμμάτων
- το σύμφωνο σταθερότητας
- οι εγγυήσεις
- η δημόσια περιουσία, τόσο ως εργαλείο μείωσης του χρέους όσο και για κάλυψη εγγυήσεων
- η επιλεκτική χρεοκοπία
- τι ευρωομόλογο θέλουμε

Μετά απ' αυτό, μπορούν να πάνε καλλιά τους. 

Και εκλογές μπορεί να γίνουν, στις οποίες καθένας θα είναι αναγκασμένος να τοποθετηθεί επί των πραγματικών ζητημάτων διαχείρισης της κρίσης και διεξόδου. 
Κυρίως όμως, πρέπει να υπάρξει κοινωνική πρωτοβουλία ανάδειξης νέων πολιτικών δυνάμεων, έστω και "μιας χρήσης" - να βγούμε από το αδιέξοδο - χωρίς τα πελατειακά βαρίδια. 
Αν το σκεφθούμε, είναι προφανές ότι τυχαία επιλογή αντί του Βενιζέλου στο ΥΠΟΙΚ δεν θα είχε διαφορετική κατάληξη! 
Η μόνη χρησιμότητα του Βενιζέλου ήταν ότι είχε το παλαιοπασοκικό βάρος να μαζέψει τα νούμερα της πολιτικής που κάθονται στα έδρανα της Βουλής ως εκπρόσωποι του έθνους. Κι αυτό τόκανε με πρώτο μέλημα την προσωπική του πολιτική επιβίωση πάνω στα ερείπια της χώρας. 
Το ίδιο ισχύει, πλην τριών ή τεσσάρων εξαιρέσεων, για όλους όσοι άσκησαν εξουσία στις υπουργικές καρέκλες από τον Οκτώβρη του 2009.
Για να μη κατηγορηθώ για μισόλογα, καταθέτω την προσωπική μου άποψη: πλην των Διαμαντοπούλου και Ραγκούση (και τελικά του Λοβέρδου που φαίνεται να κατάλαβε στην πορεία), όλοι οι υπόλοιποι, του ΓΑΠ και του Μπένι συμπεριλαμβανομένων, θα προσέφεραν μεγάλη υπηρεσία στην ελληνική κοινωνία αν πήγαιναν στο σπίτι τους. 

Μακάρι να μπορούσε η κοινωνία να τους στείλει, με τρόπο εκκωφαντικό και ως μάθημα για μελλοντικούς επίδοξους κυβερνήτες. 
Είναι χαρακτηριστικό βέβαια ότι οι τρεις "ανεκτοί" (για μένα πάντα) προέρχονται από τρία διαφορετικά ΠΑΣΟΚ. Τελικά οι πολιτικοί πρέπει να εγκαλούνται για την προσωπική τους στάση και όχι τις πολιτικές, δήθεν ιδεολογικές, ξύλινες καταθέσεις τους.

Είναι αδήριτη ανάγκη να ενεργοποιηθούν όποιες υγιείς δυνάμεις υπάρχουν στην κοινωνία. 

Όχι για να πλαισιώσουν και να σώσουν τελικά το σημερινό πολιτικό προσωπικό, αλλά για να δώσουν μια προοπτική στην κοινωνία. Χωρίς παραμυθίες και επικοινωνιακή διαχείριση. 
Κι από το σημερινό πολιτικό προσωπικό, καθένας τους πρέπει να αποφασίσει: με την κοινωνία ή με την πελατεία. 
Η κατάσταση είναι τέτοια που επιτρέπει και στους μικρούς πολιτικούς σχηματισμούς να καταθέσουν στίγμα και να κάνουν τη διαφορά. 
Αρκεί κι αυτοί να αποφασίζουν: με τα ιδεολογικά βαρίδια της μεταπολιτευτικής πολιτικής φιλολογίας ή με την κοινωνία! 
Αυτήν την κοινωνία.

*δημοσιεύτηκε στο ανοιχτό φόρουμ διαλόγου "Μεταρρυθμιστική Αριστερά" στο fb, με τίτλο "Οι νέοι αγανακτισμένοι"

95 σχόλια:

  1. Τα γράφει ο Γιώργος, τα γράφουμε και μεις, αλλά δυστυχώς δεν φαίνεται να γίνονται αυτά συνείδηση της κοινωνίας. Το πολιτικό σύστημα, και της αριστεράς συμπεριλαμβανομένης νοιάζονται μόνο για τους πελάτες τους αφήνοντας τη χώρα και τους αδύναμους να καταρρέουν συνεχώς.Οι μικροί πολιτικοί σχηματισμοί, τα blogs, τα έντυπα, τα δίκτυα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να διαδώσουν την αλήθεια. Αυτό πρέπει να είναι το νέο κίνημα. Πολίτες από όλους τους ιδεολογικούς χώρους πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στους καταστροφείς της χώρας. Το δήθεν αντιμνημονιακό μπλοκ είναι ο εσωτερικός εχθρός της κοινωνίας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι πρέπει να καταπολεμηθεί η ιδεολογία "εκ του ασφαλούς". Εκφράζει κατεστημένες αντιλήψεις αριστερού συντηρητισμού, άσχετες με τις ανάγκες της συγκυρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μήπως τελικά το υγιές, δυναμικό και αδρανοποιημένο τμήμα των πολιτών περιμένει να οργανωθεί ένας μηχανισμός που θα το πάρει επάνω του?
    Ένας μηχανισμός που θα του εμπνεύσει εμπιστοσύνη και θα τον κατευθύνει με υπεύθυνο σχέδιο αντίδρασης?
    Δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς αποτελέσματα με λογικές!!!
    Μούτζες στην βουλή.
    Επίθεση με λέιζερ στα κλειστά ή ανοικτά παράθυρα της βουλής και της Μ. Βρετανίας.
    Με γενικές συνελεύσεις που κάθε ημιμαθής ή ψυχοπαθής παίρνει το μικρόφωνο και γελοιοποιεί τον εαυτό του και τις αγωνίες των παρευρισκομένων.
    Ικανοί και υπεύθυνοι άνθρωποι υπάρχουν.
    Ας τους σπρώξουμε μπροστά να ξεκινήσει η προσπάθεια το συντομότερο.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το πρόβλημα είναι πως η κυβέρνηση είναι με την πελατεία και για αυτό οι μεταρρυθμίσεις για αυτήν είναι μόνο επίκληση ώστε αντί τον εξορθολογισμό και την δικαιότερη αναδιανομή να προχωρά σε τυφλές περικοπές που κύρια βολεύουν τις αντιμεταρρυθμιστικές δυνάμεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τρόϊκα και κυβέρνηση παίζουν το παιχνίδι του καλού και κακού μπάτσου. Οι δανειστές θέλουν τα λεφτά τους, η κυβέρνηση θέλει τους πελάτες της. Καθυστερεί όσο μπορεί, ύφεση και ανεργία απλώνονται. Σε δέκα μέρες κάνουν ότι έπρεπε να κάνουν πέρυσι - τότε δεν μπορούσαν, τώρα πως μπορούν; Η τρόϊκα δεν έλεγε από που - έλεγε τόσα. Τώρα απελπίστηκε και λέει και από που και πότε... Ποιος είναι τώρα ο καλός και ποιος ο κακός μπάτσος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα υποστηρίξουμε τις σωστές κατά βάση μεταρρυθμίσεις από όπου κι αν προέρχονται και θα στηρίξουμε έστω πρόσκαιρα όποιον τις προωθεί. Ίσως έτσι σχηματιστεί μια εικόνα του μεταρρυθμιστικού μετώπου. Στις εκλογές βλέπουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητοί Μνημονιακοί....
    ετοιμαστείτε για περισσότερες απολύσεις ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ...Ετοιμαστείτε....τον κ. Προκοπάκη δε τον γννωρίζω....αλλά από αυτά που γράφει είναι εύκολο να γίνει και παρακοιμώμενος....και όταν πάρουν αυτά τα μέτρα τι άλλο θα κάνουμε για την 7η δόση....;
    εδώ θα είμαστε....αν είμαστε δηλαδή και δε πεθάνουμε σε κανένα άδειο νοσοκομείο....
    εδώ θα είμαστε για να φωτοτυούμε τα βινλία των παιδιών μας...αν υπάρχουν χρήματα για φωτοτυπίες...εδώ θα είμαστε....
    Η κοινωνία θα είναι στην πλατεία...

    ΥΓ: όσο για τη βλαμένη αριστερά κ. Προκοπάκη...σταματείστε να επιβεβαιώνεστε μπροστά στο καθρέφτη σας...δε θέλω να σας το χαλάσω..αλλά είστε μόνος...η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως σας διαβάζω μπορω να πω..ναι υπάρχουν βλαμένοι σ΄αυτή τη κοινωνία και δεν είναι η αριστερά....

    Γιώργος Παναγιωτόπουλος
    καθηγητής Μέσης εκπαίδευσης. και χειριστής του φωτοτυπικού μηχανήματος....

    Θωμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. και θαωμάς Σανιτόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σεπτεμβρίου 2011 11:58 μ.μ.

    Ο/Η Γιώργος είπε...
    Θα υποστηρίξουμε τις σωστές κατά βάση μεταρρυθμίσεις από όπου κι αν προέρχονται και θα στηρίξουμε έστω πρόσκαιρα όποιον τις προωθεί. Ίσως έτσι σχηματιστεί μια εικόνα του μεταρρυθμιστικού μετώπου. Στις εκλογές βλέπουμε

    είμαι υπάλληλος του ιδιωτιού τομέα ο οποίος φλερτάρει με την ανεργία(η εταιρεία που δουλεύω τη βγάζει δεν τη βγάζει), θα ήθελα να ρωτήσω ποιές είναι οι γαμημένες οι μεταρυθμίσεις τις οποίες θα υποστηρίξετε, η πλήρης κατάργηση των συλλογικών σσσσσσμβάσεων (βλ. ο εργοδότης σου δίνει ό.τι έχει ευχαρίστηση), η πρόσθεση 200.000 δημοσίων υπαλλήλων στον εφεδρικό στρατό των ανέργων, ή η κατάργηση χιλιάδων νοσοκομειαών κλινών την ώρα που ισχύει το απαράδεκτο καθεστώς του ράντζου (τι κι αν σου κρατούσαν μια ζωή το 16% του μισθού σου);

    Ο τίτλος του blog σας "αριστερή στρουθοκάμηλος" είναι αρκετά χαριτωμένος. Αν εννοείτε οτι "στρουθοκαμηλίζετε" μπροστά στα οξυμένα προβλήματα του λαού είστε ΟΚ. Ο επιθετικός προσδιορισμός όμως "αριστερή" πιθανώς να χρειάζεται μια περαιτέρω επεξήγηση. Χρήσιμη ίσως να ήταν η αλλαγή του τίτλου σε "Αστικοποιμένοι Αριστεροί Στρουθοκάμηλοι". Με τον τρόπο αυτό θα είστε και πιο ξέκάθαροι για τα κοινωνικά στρώματα που θέλετε να εκφράσετε.

    Υ.Γ. Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Απ'τη μια μεριά ανακούφιση με ένα 'επιτέλους καταλάβανε' γιατί είχα πλήρη επίγνωση τού τί μας περίμενε εάν συνεχιζόταν η εγκληματική,ιδιότυπα αντιμνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης"

    "Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν τα έχουν διαπράξει ο καπιταλισμός και οι νεοφιλελεύθεροι"

    Μεγαλώνει το μαντρί της Μπακογιάννη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σωστή κατά βάση ή επί της αρχής αν θέλεις μεταρρύθμιση είναι της Παιδείας, το άνοιγμα των κλειστών, η απάλειψη της γραφειοκρατίας στο άνοιγμα μιας επιχείρησης κά. Δεν σημαίνει ότι ότι πούμε μεταρρύθμιση είναι και καλό, δεν είναι δύσκολο να το καταλάβεις - αν μάλιστα είχε η αριστερά και θετικές προτάσεις θα μπορούσαμε γρήγορα να αποσαφηνίσουμε μια αλλαγή σε ποια κατεύθυνση βρίσκεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όσο για την βλαμμένη αριστερά, ο όρος πλησιάζει πολύ την πραγματικότητα. Όταν πριν μερικά χρόνια ονόμασα το μπλογκ "αριστερή στρουθοκάμηλο" ήθελα να εντοπίσω την υποκρισία και τον στρουθοκαμηλισμό της αριστεράς που έβλεπε τα τραίνα της διαφθοράς να περνούν και δεν παρέμβαινε. Τότε ακόμα πίστευα ότι είχε θέσεις αλλά τις έκρυβε γιατί δεν καταλάβαινε που πήγαιναν τα πράγματα. Σήμερα έχω καταλάβει ότι οι θέσεις της φταίνε γιατί είναι χρεοκοπημένες πριν την χρεοκοπία. Κι έτσι η αριστερά συμβάλλει στην κρίση ενισχύοντας τα αδιέξοδα με την αδιέξοδη μη-πολιτική της και την ανυπαρξία οποιουδήποτε αντισχεδίου. Το όχι σε όλα απλά επιτείνει τις ήττες και την κατάθλιψη της κοινωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θωμα, ευκαιρία να εξοικιοθήτε με τα φωτοτυπικά και τις νέες τεχνολογίες δεν θα σας κάνει κακό. Καιρός ακόμη είναι να καταλάβετε πως αντί να καίγονται από τους μαθητές τα βιβλία στο τέλος της χρονιάς ή να πετιούνται ως άχρηστο χαρτί καλύτερα να δίνονται στους επόμενους και μετά να ανακυκλόνονται. ή μήπως η ανακύκλωση δεν χωράει στην δική σας αριστερά;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είναι μάλλον πολύ αργά πιά. Σε λίγες βδομάδες λέει ο Βαρουφάκης, άντε σε λίγους μήνες να πω και γώ, θα είμαστε όλοι άνεργοι. Εργαζόμενοι στον Δημόσιο τομέα ή τον ιδιωτικό. Αδιάφορο.
    Αλλά δεν είναι μόνο, ότι θα είμαστε άνεργοι σε μια διαλυμένη ευρωζώνη, είναι ότι θα είμαστε και όλοι "πολιτικά" ηττημένοι. Και όσοι αντιστάθηκαν σε κάθε αλλαγή και όσοι θελήσαμε να προλάβουμε με μεταρρυθμίσεις να προλάβουμε να ξανασηκωθούμε σαν χώρα , σαν οικονομία.
    Ο λαικισμός με την τελευταία επίδειξη του ηρωικού πνεύματος, με την απόφαση Βενιζέλου να παζαρέψει με την τρόικα, οδήγησε στην δρομολόγηση των όρων διακοπής της στήριξης. Πλέον καμία επίδειξη όπως αυτή της στροφής 180 μοίρες, δεν μπορεί να ανασυντάξει τις ισορροπίες.
    Βέβαια, έχει και η ευρωζώνη τα προβλήματά της και ψάχνει για αποδιοπομπαίους τράγους, για να τους φορτώσει την επερχόμενη κρίση της.
    Τελείωσε ο καυγάς παιδιά. Οι μεταρρυθμίσεις έχουν έννοια όταν κάτι λειτουργεί. Οταν καταρρεύσει την δουλειά τους την κάνει επανασυγκρότηση. Γνωρίζετε κανέναν; Εγώ ξέρω ήδη δύο. Τον Θωμά και τον Γρηγόρη.
    Ασε τις φωτοτυπίες Θωμά σε κανέναν άλλο, εσύ είσαι για σοβαρότερες δουλειές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αν είναι να τη γλυτώσουμε και να μην γίνουμε Αλβανία του Χότζα, ας γίνουμε Χιλή του Πινοσέτ, χαλάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η Αλβανία του Χότζα και η Χιλή του Πινοσέτ, θα φαντάζουν παράδεισος. Αυτές ήταν υπαρκτές χώρες. Εμείς θα είμαστε ένα χάος. Μην είσαι τόσο αισιόδοξος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γιωργο, σε βλεπω για ξυπνιο ανθρωπο, γινεται ολα τα δεινα της σημερινης καταστασης να τα αποδιδεις σε σημαντικα, αλλα δευτερυοντα ζητηματα.
    Ωραια, επρεπε να υπαρχει ενιαιο μισθολογιο και καλως γινεται.
    Μα αυτη τη στιγμη εχουμε μια διεθνη χρηματοπιστωτικη κριση, σαν χωρα εχουμε ενα νομισμα που δεν μπορει να λειτουργησει. Ειναι τυχαιο που η παραγωγικοτητα του ελληνα εργαζομενου απο το '95 εως το '03 αυξανοταν συνεχως και τυχαια απο την εισοδο στο ευρω αυτη αρχισε να πεφτει, ειναι τυχαιο που απο τοτε το ελλειμμα αρχισε να αυξανεται.

    Διερχομαστε μια νομισματικη κριση και ολο το ζητημα για καποιους εχει γινει η εφεδρεια 200.000 συνανθρωπων μας.

    δβ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τέτοια διαβάζω και τρελαίνομαι.
    Ξέρει κανείς που είναι η Πλατεία Μελαγχολίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ Κωστη,
    οχι κοντα στην πλατεια Μαρξ, παντως

    δβ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κάποιοι μπορούν να πανηγυρίσουν για την δικαίωσή τους.
    Είναι αυτοί που δεν εκτέθηκαν σε κινδύνους.
    Είναι αυτοί που πάντα κυνηγούσαν την σιγουριά.
    Είναι αυτοί που μόνιμα είναι φοβισμένοι.
    Είναι αυτοί που μπήκαν στο δημόσιο και όταν συνειδητοποίησαν πως δεν κινδυνεύουν έγιναν λαμόγια.
    Αυτούς δεν τους πείραξε κανείς και ούτε θα καταστραφούν από την οικονομική κρίση.
    Αυτοί είναι οι απόλυτοι νικητές γιατί είναι οι πολλοί.
    Η κρίση έπεσε στα κεφάλια των ριψοκίνδυνων.
    Αυτών που έκαναν επιχειρήσεις, γραφεία, εμπόριο προσφέροντας θέσεις εργασίας.
    Αυτοί σήμερα είναι οι κυνηγημένοι αυτοί είναι που φτάνουν σε αδιέξοδα και μερικοί δυστυχώς αυτοκτονούν.
    Στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες αφιερώνω το τραγουδάκι.
    ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΎΝΕ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΕΣ
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Το τριγωνο της καυσης

    Οκτωβριος 2012

    Επί τέλους, καταλάβανε οτι κι αυτοι θα επρεπε να επαιζαν πλεον με τους κανονες της αγορας. Κανοντας την πρωτη επαναστατικη εργασια του Σταλιν καταφεραν και μαζεψαν αρκετα χρηματα ωστε να αγορασουν δυο φαλιρισμενα βενζιναδικα.

    Ιδιοκτητες -στα χαρτια- δυο ευποληπτοι επιστημονες-επιχειρηματιες υπερανω καθε υποψιας, που ανεκαθεν χρηματοδοτουσαν τον χωρο. Οι υπαλληλοι επιλεχθηκαν προσεκτικα μετα απο ενδελεχη ερευνα απο το ψυχιατρικο και το νομικο τμημα της ομοσπονδιας, ωστε οι εργαζομενοι να εχουν το καλυτερο δυνατον προφιλ και να μην ομιλουν πολυ. Δυστυχως μονον 2 μουγγοι βρεθηκαν. Οι υπολοποιποι 6 ομιλουσαν αλλα μονον οι μισοι μπορουσαν να συνενοηθουν στην νοηματικη.

    ...........................
    Η δουλεια πηγε πολύ καλα. Πουλωντας λιγο παραπανω από το ”νεκρο σημειο”, ειχαν αποταμiευσει αρκετα για να ...αγορασουν και τριτο βενζιναδικο. Τελικα ο καπιταλισμος δινει το καυσιμο , ο αερας ακομα δεν κοστιζε ιδιαιτερα, ελλειπε ο σπινθηρας για την εναυση.

    Νοεμβριος 2013

    Στην γιορτη για τα σαρανταχρονα της επετειου του Πολυτεχνειου, συμμετειχαν δυναμικα εκτος απο τους συνηθεις υποπτους, εκατονταδες χιλιαδες ανεργοι απολυμενοι εδω και δυο ετη, συμβασιουχοι δημοσιοι υπαλληλοι σε εργασιακη εφεδρεια, νεοι επιστημονες που δεν ειχαν προλαβει να μεταναστευσουν, ακομα και πρωην εργαζομενοι στην μαυρη οικονομια , η οποια ειχε πληγει σημαντικα μετα την διαδοχικη υφεση της επισημης οικονομιας το 2102 και 2013 υψους 7% και 5% αντιστοιχα.

    Όλα τα καταστηματα ειχαν κλειστα τα μεταλλικα ρολλα. Η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ διαδηλωναν υπο αυστηρη αστυνομικη προστασια, για να αποφυγουν το λιτζαρισμα από το αγανακτισμενο πληθος. Βουλευτες, δημοσιογραφοι και celebrities (ακομα και της αριστερας δεν κυκλοφορούσαν για λογους αυτοπροστασίας).

    Ξαφνικά, στην Σταδιου, από δεκα ξενοικιαστα μαγαζια ανοιγουν με τηλεχειρισμο ταυτοχρονα τα ρολλα προστασίας. Με εκπληξη το πληθος βλέπει τις πόρτες ανοικτες, ενω στο δαπεδο και στα μεχρι προτινος αδεια ραφια να εκτιθενται εκατονταδες μπουκαλια μπυρας κάθε μαρκας με ένα ευφλεκτο υγρο και ένα στουπι στο στομιο κάθε φιαλης. Σε κάθε καταστημα μεσω βιντεο στον απεναντι τοιχο παιζονταν σκηνες από τον Δεκεμβρη του 2008.

    Η αντιδραση του πληθους ηταν αναμενομενη. Εκατονταδες εξαλλοι διαδηλωτες προμηθευονταν από 2 φιαλες και αναβοντας το φυτιλι τις πεταγαν παντου. Λιγοτερο προστατευμενα καταστηματα, αυτοκινητα, μοτοσυκλετες, καδοι απορριματων, δενδρα, αρχισαν να φλεγονται. Από την απειρια του πληθους δεν έλειψαν και κατά λαθος εμπρησμοι μερικων ατυχων διαδηλωτων.

    Η νυχτα φωτιστηκε παιρνοντας κοκκινομαυρο χρωμα . Το εμπορικο κεντρο ειχε τις περισσοτερες απωλειες. Ευτυχως στο δυσκολο εργο της Πυροσβεστικης Υπηρεσιας, συνεδραμαν αυτοματα δικτυα καταιωνισμου με νερο με συστοιχια πλαστικων δεξαμενων μεγαλης χωρητικοτητας σε νερο και αντλητικα συγκροτηματα. που ειχαν εγκαταστησει αρκετοι εμποροι οι οποιοι ειχαν παθει μεγαλες ζημιες τον Δεκεμβρη του 2008.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Επειδή στην συζήτηση ο καθένας εστιάζει σε μια από τις πολλές παραμέτρους του συνολικού προβλήματος λογικό είναι να δημιουργείται σύγχιση.
    Θα προσπαθήσω να συνοψίσω τα δεδομένα.
    Βασικές παράμετροι του προβλήματος:
    1ο. Από ν αιτίες το ελληνικό κράτος αδυνατεί να διαχειριστεί το χρέος.
    2ο. Από κ αιτίες η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας στο δεδομένο πλαίσιο υπήρξε (περισσότερο)στρεβλή σε σχέση με την κεντρική Ευρώπη, με επακόλουθο και την (περισσότερο) στρεβλή κοινωνική εξέλιξη.

    Τα ερωτήματα που τίθενται είναι:

    1ο Πως μπορεί να αντιμετωπισθεί πρακτικά το πρόβλημα (επιμένω στο πρακτικά πως) σε σχέση με τα παραπάνω.
    2ο Αρκεί η επίλυση της 2ης παραμέτρου ώστε να καταστεί το χρέος διαχειρίσιμο; Πόσος χρόνος και ποιο κόστος απαιτείται;

    Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι πρέπει να αρθούν οι στρεβλώσεις.
    Όμως ο τρόπος και οι προτεραιότητες που θα γίνει αυτό πρέπει να έχουν αποτέλεσμα.
    Π.χ. αν θεωρήσουμε ότι γενικά είναι σωστό και δίκαιο να αρθεί η μονιμότητα στο Δημόσιο και αυτό επιφέρει κατάρρευση κάθε κρατικού μηχανισμού μπορεί να θεωρηθεί σωστή πολιτική;
    Αν η οικονομική πολιτική των (μη στοχευμένων) περικοπών βυθίζει την οικονομία σε ύφεση πρέπει να την θεωρούμε ορθή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πες τα όλα Γιώργο ΕΛ και όχι μόνο το παραμύθι.

    Πες ότι οι ριψοκίνδυνοι είναι αυτοί που τρώνε δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο μη κόβοντας τιμολόγια ή αποδείξεις και φοροδιαφεύγοντας.

    Πες ότι αυτοί είναι κινητήρια δύναμη της διαφθοράς που λάδωναν τους πάντες για να σκεπάσουν από μικροαπάτες μέχρι ξέπλυμα χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες.

    Πες ότι στις θέσεις εργασίας που έδιναν συχνά-πυκνά τρώνε μισθούς και εισφορές. Αλλά γιατί να μη το κάνουν; Όλες οι κυβερνήσεις έφερναν και από ένα νόμο, πάντα για τελευταία φορά, που τους έδινε άφεση αμαρτιών.

    Να μη μιλήσω για το ξεζούμισμα των εργαζομένων τους, την εξαπάτηση των πελατών τους κλπ.

    Σταμάτα λοιπόν την κλάψα. Η ελίτ δεν σας έχει πια ανάγκη και σας φτύνει στα μούτρα. Άνοιξε τα μάτια σου και θα δεις πως η μεσαία τάξη χάνεται όχι μόνο στην «διεφθαρμένη» Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο «πολιτισμένο» δυτικό κόσμο!

    Λυπάμαι γιατί είστε και μικρόψυχοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. δβ είσαι αθεράπευτος. Αν είναι λοιπόν όπως τα λες γιατί έπιασε εμάς πρώτους και τόσο σοβαρά η παγίδα της κρίσης; Και γιατί συνεχίζουμε να είμαστε τόσο αδιέξοδα μέσα, βαθειά; Γιατί άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αν ήταν ανοιχτά τα επαγγέλματα, η διαφθορά στο δημόσιο σε ευρωπαϊκά επίπεδα, υπήρχε ενιαίο μισθολόγιο, έρευνα και αξιολόγηση στην Παιδεία, κλιμακωτή φορολογία, σταθερή φορολογία, εύκολες διαδικασίες επενδύσεων, αν δεν είχαν φαγωθεί οι αγροτικές επιδοτήσεις και είχε αναδιαρθρωθεί η γεωργία, αν είχε ευνοηθεί η βιολογική καλλιέργεια με εξαγωγική κατεύθυνση κλπ κλπ κι αν δεν υπήρχε το όργιο πελατειασμού και μη παραγωγικότητας στο κράτος σίγουρα θα είμαστε η τέταρτη πέμπτη χώρα που θα έπιανε η κρίση και ίσως πολύ ελαφρύτερα και με δυνατότητες αντίδρασης.
    Τώρα που θα αναλάβετε την εξουσία θα το καταλάβετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Στην αριστερά έχει μείνει μόνο η ιδεολογία του κρατισμού. Καλή είναι αρκεί να βρει και έσοδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΚΡΙΖΟΥ

    Παρακολουθω με -πολυ μεγαλη εκπληξη- την λεκτικη διαπαλη μεταξυ δημοσιων υπαλληλων και των "εκσυγχρονιστων" (θα ηθελα να ειμαι μεταρρυθμιστης) οπαδων της "μεσαιας ταξης"(μεσαιων στρωματων οπως με διορθωσε ενας ορθοδοξος αριστερος φιλος μου).

    Επειδη -αναμεσα στο ασπρο και στο μαυρο-υπαρχουν απειρες αποχρωσεις του γκριζου, στις εξετασεις σχεδιου με καρβουνο, εκτος της αποδοσης της φορμας και αλλων στοιχειων, καλυτερο βαθμο λαμβανει αυτος που αποδιδει τις περισσοτερες διαβαθμισεις γκριζου.

    Αναρτω λοιπον ενα τροποποιημενο σχολιο μου, στο κειμενο του Αρίστου Δοξιάδη από το fractions και την μαργαριτα "Ορχήστρες την εποχή του mp3", γιατι -νομιζω- εχουν γενικοτερο ενδιαφερον για την συζητηση.


    Τα επιχειρηματα αυτου του αρθρου ισχυουν μονον για την μεσαια ταξη της δυσης.Η ελληνικη "διανοηση" (με η/και χωρις εισαγωγικα)πολυ συχνα, μεσα στον κοσμοπολιτισμο της, εισαγει ακριτα ιδεες απο αντιστοιχους αρθογραφους η αναλυτες της δυσης.

    ..... θα οφειλε να μελετησει καμπυλες αυξησης του ΑΕΠ απο το 1950 εως σημερα και της παραγωγης επιστημονων την ιδια χρονικη περιοδο.

    1. Θα διεπιστωνε, λοιπον, οτι απο το 1975 περιπου υπαρχει τρομακτικη, σχεδον εκθετικη, αυξηση των μηχανικων, γιατρων, δικηγορων, οικονομολογων,... τοσο με τα νεα τμηματα απανταχου ελλαδας που ιδρυθηκαν τα τελευταια 35 ετη(δηλ. αυτων που θα ηθελαν να ειναι μεσαια ταξη μετα την επαγγελματικη τους αποκατασταση), οσο και με την αυξηση των εισαγομενων σε παλια και ναεα τμηματα, τελος δε με σπουδες ελληνων απανταχου γης.

    .......Τελικο αποτελεσμα τα τελευταια 35 ετη ο αριθμος των ελληνων μηχανικων εχει τετραπλασιασθει.

    2.Με δεδομενα την ελλειψη εξωστρεφειας των ελληνικων επιχειρησεων, την αποβιομηχανιση, την αποαναπτυξη στον πρωτογενη τομεα (ορυκτος πλουτος, γεωργια, κτηνοτροφια), την τελευταια
    5ετια παρατηρουμε -με μεγαλη καθυστερηση δηλ. 15 ετη μετα τον κορεσμο σε επιστημονες- τα αποτελεσματα μιας υπερκομματικης λαικιστικης πολιτικης "σπουδων για ολους" για να ικανοποιηθει η φαντασιωση κοινωνικης ανοδου στους πελατες-ψηφοφορους συχνα εσωτερικους μεταναστες πρωτης γενιας (πρβ. Αρχοντοχωριατης Μολιερου).
    (Το ιδιο συνεβη και στον δημοσιο τομεα : σπαταλες και διορισμοι, συνεχης δανεισμος για μισθους και αλλες δαπανες χωρις ελεος για τα μετεπειτα)
    Αυτη ειναι η κλασσικη περιπτωση της οικογενειας λυσεων του προβληματος "κυνηγος-θηραμα". Ενω στην Γερμανια με μηχανικους 5ετους φοιτησης 0.25% του πληθυσμου της η απασχοληση ειναι δεδομενη και με καλη αμοιβη λ.χ. 3000 ευρω/μηνα, στην χωρα μας με με μηχανικους 5ετους φοιτησης 1.0% του πληθυσμου της και με ελαχιστη παραγωγικη βαση η απασχοληση ειναι αμφιβολη και αν βρεθει με αμοιβη λ.χ. 1000 ευρω/μηνα,ενω σχεδον οι μισοι νεοι μηχανικοι μεταναστευσαν η θα μεταναστευσουν.

    3.Επομενως δεν ειναι το κυριαρχο οτι "Η δική μας κρίση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε τέτοιες αγκυλώσεις. Η μεσαία τάξη αναπτύχθηκε κυρίως σε επαγγέλματα προστατευμένα και ενισχυμένα ..., στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. "



    Αφωτιστος Φιλλελην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΚΡΙΖΟΥ
    (συνεχεια)
    4. Επισης δεν γνωριζει...οτι στην χωρα μας η επιχειρηματικοτητα συνδεεται σημαντικα με τις κρατικες προμηθειες, που σημαινει -στον ελληνικο βαλκανικο καπιταλισμο που ζουμε- οτι οι επιχειρηματιες επιλεχθηκαν, συμφωνα με αρθρο του ΑΝΤΙ περι το 1986, ωστε να δημιουργηθουν τα "νεα τζακια".
    Καθε μεμονωμενη επιχειρηματικη προσπαθεια εκτος του κλειστου κυκλωματος των "νεων επιχειρηματιων", σχεδον κατεληγε σε οικονομικη περιπετεια εως την ολοκληρωτικη καταστροφη.

    Η μελετη του ρυθμου αυξησης του κυκλου εργασιων και των κερδων ενιων -εκλεκτων του πολιτικου συστηματος- επιχειρησεων αποδεικνυει τα παραπανω. Τυχον εξαιρεσεις αυτοφωτων επιχειρηματιων σε τομεις που δεν εμπλεκεται το δημοσιο, απλως αποτελουν την επιβεβαιωση του κανονα.

    Αρα δεν φταιει οτι ειμαστε εγωιστες και κανουμε μικρες επιχειρησεις, γιατι οπως αποδειχθηκε, με -εκλεκτες της εξουσιας- μεγαλυτερες επιχειρησεις, τυχον οικονομιες κλιμακες και ευνοϊκή μεταχειριση, καταληγουν σε λογαριασμους αφανων συνεταιρων -πολιτικων.

    Ειναι γνωστο οτι σχεδον καθε υφυπουργος, Προεδρος ΔΕΚΟ, νομαρχης,... ειχε αφανη συμμετοχη με μια η περισσοτερες επιχειρησεις (συγγενεις , φιλοι, εμπιστοι) που ετροφοδοτειτο κυριως απο χρηματοδοτηση του πεδιου ευθυνης του, και που η δραστηριοτητα τους συχνα εφθινε με την απομακυνση απο την θεση εξουσιας του "αφανους εταιρου".
    Αν δεν περασουμε σε μια οικονομια δυτικου τυπου με κανονες παιχνιδιου που να παραβιαζονται πολυ λιγοτερο τοτε δεν θα ειναι δυνατον να υλοποιηθει μια αρχη της οικονομικης των επιχειρησεων που περιγραφει ο. κ. Αριστος Δοξιαδης παρακατω " Σε μια οικονομία χωρίς μεγάλους εργοδότες στους παραγωγικούς κλάδους, δεν θα υπάρχουν πολλές έτοιμες θέσεις για στελέχη επιχειρήσεων με καλούς μισθούς. Οι νέες δραστηριότητες σε εμάς θα πρέπει να βρεθούν και να εφευρεθούν από τους ίδιους τους μεσοαστούς."

    Και τελικα το επιχειρειν σημαίνει πολλή ανασφάλεια, πολλή ευρηματικότητα, και ενδεχομενως μερικες διδακτικες αποτυχίες.

    Αφωτιστος Φιλλελην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αν δε με απατα η μνημη μου, η κριση επιασε πρωτα της ΗΠΑ, χτυπησε και το Νουμπαϊ, που το εκει ΚΚΕ μ-λ θα ειναι υπαιτιο για την μη προωθηση των μεταρρυθμισεων, και απο τις χωρες της ΟΝΕ την διολου κρατικιστικη Ιρλανδια. Αρα πρωτα την Ελλαδα, δεν την επιασε.

    Αν η κριση στην Ελλαδα ειναι τοσο βαθια, δευτερευουσες αλλα υπαρκτες ειναι καποιες απο τις αιτιες που αναφερεις. Αυτα ισχυαν 40 χρονια.
    Τυχαια, μαλλον αυτο που δεν υπηρχε ειναι το ενιαιο νομισμα, που μπηκε στη ζωη μας 6 χρονια πριν την εμφανιση της κρισης.Τυχαια διανυουμε 4 χρονια υφεσης, πραγμα που δεν ξαναεμφανιστηκε απο το '60, για τα κλειστα επαγγελματα και το ενιαιο μισθολογιο και οχι για την αδυναμια ασκησης νομισματικης πολιτικης.

    Τυχαια μαλλον, το ιδιο προβλημα εχουν ολες οι χωρες της περιφερειας της ΟΝΕ.
    Γιατι τωρα στην Ελλαδα το προβλημα ειναι χειροτερο, μα γιατι οικονομικα ηταν η πιο ακαταλληλη για αυτην την νομισματικη προσαρμογη. Αυτα που καλοπροαιρετα εσυ αναφερεις ειναι δευτερευοντα, αποτελουν την ψυχοανακλαστικη αντιδραση ανθρωπων σαν τον Πασχο, τον Μανο κλπ. που προσπαθουν να πεταξουν την μπαλα στην εξεδρα.

    δβ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. δβ,
    Ξεχνάς πως ο δανεισμός αυξήθηκε λόγω των απίστευτα χαμηλών επιτοκίων για την εξυπηρέτηση του πολιτικού συστήματος και του πελατειακού κράτους. Παράλληλα βρίσκοταν σε εξέλιξη η αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας.

    Οι κρίσεις ασφαλώς και είναι σύμφυτο στοιχείο του συστήματος και φαντάσου αν δεν υπήρχε ενιαίο νόμισμα πόσες φορές θα είχε η χώρα χρεοκοπήσει. Ρίξε μία ματιά στην ιστορία των υποτιμήσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Τα πολυ χαμηλα επιτοκια υπηρχανεντος ΟΝΕ λογω της αδυναμιας ασκησης νομισματικης πολιτικης, με επιβεβαιωνεις, γιατι την ιδια περιοδο η Γερμανια επιδιωκε αναθερμανση της οικονομιας της και εμεις ειχαμε αναγκη για το ακριβως αντιθετο τοτε, αλλα ελα που περα απο το πελατειακο κρατος δεν μπορουσαμε να ασκησουμε πλεον και νομισματικη πολιτικη. Και εκεινη την περιοδο η κεντρικη τραπεζα ακολουθησε πολιτικη, παλι τυχαια, υπερ της Γερμανιας διατηρωντας χαμηλα επιτοκια.
    Υποτιμησεις και πληθωρισμους και με αυτον τον τροπο αναδιανομη αδικη εισοδηματος ειχαμε οντως, στον καπιταλισμο ζουμε, καθαρη χρεοκοπια και χ χρονια(ας βαλει ο καθενας ο,τι νουμερο φανταζεται)υφεσης δεν ειχαμε.

    δβ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @δβ (αν απευθυνεσαι στον ΑΦ)

    Δηλαδη ισχυριζεσαι οτι το κακο παγκοσμιο μετακαπιταλιστικο συστημα ευθυνεται σχεδον για ολα και η περιφερειακη πατριδα (μας?)καλως εκανε τα εξης επι 38 ετη:
    1. Επετρεψε την εκτεταμενη παραοικονομια της ταξης του 40% (απο υδραυλικο, αγροτη, κομμωτρια, βιοτεχνη, εως γιατρο και δικηγορο)
    Χαμηλα φορολογικα εσοδα, εισφοροδιααφυγη
    2. Διοριζε αμετρητο πληθος (ικανων, μετριων, πονηρων και ανικανων,...) υπαλληλων στο Δημοσιο, ΔΕΚΟ, Δημους, Δημοτικες Επιχειρησεις,...Αυξηση δημοσιων δαπανων
    3. Ανεξελεγκτη αυξηση δημοσιων δαπανων για μελετες, εργα, προμηθειες. Αυξηση δημοσιων δαπανων
    4. Ανεξελεγκτη διανομη των επιδοτησεων στην βιομηχανια, αγροτικο τομεα, ... χωρις κανενα ελεγχο αποδοτικοτητας (folllow up)
    5. Ανεξελεγκτες σπουδες για το 70% των αποφοιτων λυκειων (ημιμαθων απο το 1981 εως σημερα) και καταργηση της βασης του 10, καταργωντας τις προτερες αυστηρες εξετασεις -επι παντος επιστητου- οπου το αριστα ηταν για μερικες δεκαδες πανελλαδικα το 17 με επιβαλλοντας και επιβραβευοντας την μετριοκρατια, παραλληλα με τις πολυετεις σπουδες στο εξωτερικο.
    Τουλαχιστον οι καλυτεροι δεν θα μεταναστευσουν ως ανειδικευτοι εργατες.
    .........................
    Υπαρχει ενα παγκοσμιο συστημα αλλα αυτο δεν ειπε :
    -στον βιοτεχνη να παιρνει τους συγχωριανους του να δουλευουν ανασφαλιστοι στο εργαστηριο του και να πηδαει και την μακρυνη ανηψια του.
    -στον εφοριακο να κοινωνικοιποιει τον οφειλομενο φορο (1/3 φορος, 1/3 μιζα, 1/3 όφελος φορολογούμενου)
    -στον γιατρο του ΕΣΥ να χρηματιζεται με το διακιολογητικο της χαμηλης αμοιβης του
    -τον υπαλληλο της πολεοδομιας να εκβιαζει μηχανικους και ιδιοκτητες για να κανει αυτος τις μελετες η να χρηματιζεται για αυθαιρετες κατασκευες
    -την εκμεταλλευση των οικονομικων μεταναστων στις κατασκευες, την βιομηχανια και βιοτεχνια και την αγροτικη παραγωγη λ.χ. να δινουν 23 ευρω για συλλογη φραουλας σε μεταναστες και να τους ξυλοκοπουν,
    -να αφηνουν λαθρεμπορους πετρελαιου να αναμιγνυονται με ποδοσφαιρικες ομαδες
    -να αφηνουν ατιμωρητους τους ομοτραπεζους του Κοσκωτα και καθε "νεο επιχειρηματια"
    -να ισχυει το ατιμωρητο για υπουργους, ακομα και για τροχαιο.
    -την δεκαετια του 1980, να ισχυριζεται ο ΑΓΠ στον Μιτεραν σε συζητηση για το 35ωρο οτι εμεις εχουμε κατακτησει στην πραξη την 4ωρη εργασια

    ...................................
    Ο κοσμοπολιτισμος σου θελει ευρεια προσαρμογη επι το βαλκανικοτατον.

    Για τουλαχιστον τους παραπανω λογους υπογραφω ως

    Αφωτιστος Φιλλελην.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. δβ,
    φυσικά και η Εκτ δούλευε για την αναθέρμανση της γερμανικής οικονομίας. Ωστόσο, εμείς αντί να εκμεταλλευτούμε τα χαμηλά επιτόκια ως εργαλείο ανάπτυξης με ορθολογικό δανεισμό σε συνδυασμό με τα κονδύλια του εσπα ώστε να δημιουργήσουμε υποδομές και εκσυγχρονισμό της παραγωγικής βάσης γιγαντώσαμε το κράτος και τα ελλείμματα για την πελατειακή λογική. Αυτό που μπορεί να μας σώσει είναι επειδή είμαστε στην ευρωζώνη και υπάρχει πλέον στενή σχέση αλληλεξάρτησης των οικονομιών αντίθετα με το παρελθόν που αυτή ήταν πιο χαλαρή. Πιο πάνω στα γράφει και ο αφώτιστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. radical,
    ειναι καταπληκτικο οτι αυτο που μας εχει μαλλον καταστρεψει(απωλεια οικονομικης ανεξαρτησιας σε μια Ευρωπηχωρις ενιαια πολιτικη) λες οτι ειναι αυτο που θα μας σωσει.Ποτε δεν ξερεις βεβαια και η ζωη δεν ειναι μαθηματικα, μακαρι λοιπον να επιβεβαιωθεις.
    Αν οχι ομως?

    Λες να εκμεταλλευομασταν τα χαμηλα επιτοκια. Οταν μετα απο μια οκταετια αυξησης της παραγωγικοτητας που οδηγει σε αιτηματα αυξησης μισθων με την ταυτοχρονη εισοδο ενος σκληρου νομισματος που σου μειωνει την ανταγωνιστικοτητα(δεν εισαι χωρα με trademark πχ BMW), δημιουργεις υπερβαλλουσα ζητηση στην οποια η προσφορα δεν μπορει να ανταποκριθει, θες σφιχτη νομισματικη πολιτικη.
    Τα αλλα περι σωστης εκμεταλλευσης των χαμηλων επιτοκιων κλπ ειναι για ''βδελυρες'' σχεδιασμενες οικονομιες.
    Εμεις δε θελουμε ομως κατι τετοιο, θελουμε? Ε, δεν γινεται να τα εχουμε και ολα

    δβ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. δβ,
    το πρώτο πράγμα που έπρεπε να γίνει με την ένταξη μας στο ευρώ έπρεπε να ήταν ακριβώς η μείωση της ζήτησης με τοποθέτηση κεφαλαίων σε παραγωγικές επενδύσεις εκμεταλλευόμενοι ακριβώς τα χαμηλά επιτόκια. μην λέμε τα ίδια. Η ολοκλήρωση της Ε Ε και του καπιταλισμού είναι ένας μονόδρομος. Εμείς οφείλουμε να παλεύουμε για πε΄ρισσότερη κοινονική και οικονομική ισότητα και πιό δίκαιη αναδιανομή. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων. Δραχμές, φράγκο μάρκο και λιρέτες ξέχασε τα ανήκουν στην νομισματική ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Εγω ταξεχναω, ενας απλος αριστερος ειμαι, δεν ειμαι κανενας εκσυγχρονιστης μεγαλος πολιτικος, οπως ο Λοβερδος και η Διαμαντοπουλου, που χαρασσουν πολιτικη και σιγουρα αυτα που λεμε εδω τα ειχανηδη υποψη(?) τους, λογω πολιτικης οξυδερκειας στην προ-ΟΝΕ εποχη.

    Για τηνακριβεια τα ξεχναω και εγω και εσυ και ολοι οσο υπαρχει και ενα πιατο φαϊ και πετρελαιο για τον χειμωνα.

    δβ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. "Πολίτες από όλους τους ιδεολογικούς χώρους πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στους καταστροφείς της χώρας." Προσυπογράφω την άποψη αυτή του leo, και συμπληρώνω: "οι καταστροφείς της χώρας βρίσκονται σε όλους τους πολιτικούς χώρους και οπωσδήποτε αποτελούν και σημαντικό κομμάτι της μη κομματικής-παραταξιακής κοινωνίας που αρχίζει από τα διαφόρου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου σαλόνια και τους καφενέδες, από τις καφετέριες και τα διάφορα "μαγαζιά σκυλάδικα-κέντρα πολιτισμού(μακαρίτης υπουργός ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Γιαννόπουλος)" περνάει στις εξέδρες και φτάνει μέχρι τις πλατείες των αγανακτησμένων"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. "Σε εφαρμογή της ΠΟΛ 1185/2011 δημοσιοποιείται κατάσταση νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα με βασική οφειλή προς το Δημόσιο άνω των 150.000 € και διευκρινίζουμε τα εξής:

    Στην κατωτέρω κατάσταση η βασική οφειλή εμφανίζεται σε δύο στήλες σύμφωνα με την πηγή προέλευσής της (Δ.Ο.Υ. / Τελωνείο).

    Τα στοιχεία της κατάστασης αντλήθηκαν με βάση τα οριζόμενα στο αρθρ. 2 ΠΟΛ 1185/2011 με ημερομηνία εξαγωγής 5/9/2011, αφορούν σε ληξιπρόθεσμες δόσεις οφειλών με ημερομηνία λήξης έως 5/9/2010 και με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής έως την ημερομηνία άντλησης 5/9/2011.

    Στην κατωτέρω κατάσταση δεν περιλαμβάνονται οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής και οι οφειλές για την καταβολή των οποίων έχει διαταχθεί αναστολή με δικαστική απόφαση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο αρθ.3 ΠΟΛ 1185/2011.

    Συμπεριλήφθηκαν όμως πλέον των οφειλών που αφορούν σε Κ.Α.Ε. προϋπολογισμού και οφειλές που έχουν βεβαιωθεί στους κωδικούς αριθμούς εσόδων που αφορούν στα Κεφάλαια Ασφαλίσεως Χρηματοδοτήσεων εκ Κεφαλαίων ή εγγυήσει του Ελληνικού Δημοσίου (ΚΑΧ-ΚΕΕΔ) και σε καταργούμενους ειδικούς λογαριασμούς οι οποίοι βάσει αποφάσεων υπάγονται στα έσοδα προϋπολογισμού.

    Η άντληση των στοιχείων, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα στοιχεία των βάσεων δεδομένων των Πληροφοριακών Συστημάτων TAXIS/ICIS όπως αυτά ενημερώνονται και συντηρούνται από τις Δ.Ο.Υ./ Τελωνεία σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σχετική ΠΟΛ 1185/2011.

    Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο η ενημέρωση των βάσεων δεδομένων των Πληροφοριακών Συστημάτων TAXIS/ICIS από τις ΔΟΥ/Τελωνεία κατά την ημέρα άντλησης δεν ταυτίζεται με τα διαθέσιμα στις υπηρεσίες αυτές στοιχεία, τότε ενδεχομένως να μην υπάρχει ορθή αποτύπωση των ανά οφειλέτη αντλούμενων στοιχείων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

    Η αποκατάσταση των περιπτώσεων αυτών θα γίνει μετά την δημοσιοποίηση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 της ΠΟΛ 1185/2011 σχετικά με τη διαδικασία άρσης/διόρθωσης δημοσιοποίησης εγγραφής."

    Eχω πολλες αποριες για το πως επετρεψαν τετοιο υψος οφειλων καιαμφιβαλλω πολυ για την δυνατοτητα εισπραξης εστω και ενός μικρου μερους τους, αφου πολλες εχουν πτωχευσει.

    Οι 10 πρωτες σε συνολ. υψος οφειλων
    Επωνυμία Σύνολο
    ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ 1.262.789.005,43
    ΦΩΤΟΚΥΠΡΙΑΚΗ-ΕΠΕ- ΕΙΣΑΓ-ΕΞΑΓ-Κ-ΕΜΠΟΡ-ΦΩΤ-ΕΙΔΩΝ 551.645.845,67
    ΑΓΙΟΜΑΥΡΙΤΗΣ-ΦΩΤΟΓΡΑΦIKA ΕΙΔΗ Α.Ε.Β.Ε. 419.368.008,07
    ΔΥΝΑΜΟΧΗΜΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 342.900.853,44
    WIN Ι ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ 341.485.312,07
    ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ 341.116.574,18
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΩΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ 328.698.645,07
    ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΚΗ ΑΝ ΟΙΚΟΔ ΒΙΟΜ ΕΤ ΥΓΡ ΚΑΥΣ-ΛΙΠ ΑΕ 319.286.743,99
    SILBER ΣΠΕ 280.758.637,56
    ΦΑΜΠΡΙΚ ΧΑΟΥΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ 259.998.026,4
    1ος ο ΟΣΕ
    7η η ΔΕΤΕΑΛΑ!!!

    Για περισστερα:
    http://www.gsis.gr/debtors/kerdoskopika-np.html

    Εντελως Αφωτιστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. dimitris t
    Μεγάλο τσουβάλι έχεις και βλέπω να τσουβαλιάζεις όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
    Ένα τσουβάλι λοιπόν γεμάτο καθάρματα.
    Μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι θα την γλυτώσουν. Αυτοί οι κακόμοιροι που τους έριξαν στην αμαρτία τα καθάρματα του ιδιωτικού τομέα.
    Που τους ανάγκασαν να μαζέψουν τα εκατομμύρια από τα λαδώματα με το ζόρι.
    Όταν αναφέρομαι στους δημοσίους υπαλλήλους δεν κατηγορώ το σύνολο αλλά συγκεκριμένες ομάδες.
    Διαχωρίζω τους εκβιαστές, τους λουφαδόρους, τους φοβισμένους και τους αξιοπρεπείς λειτουργούς.
    Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι ελπίζω να μη χρειασθεί να παίξεις τον ρόλο του καταδότη γιατί την βάψαμε, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες στο Γουδί στα 6 μέτρα.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Οι ολοκληρωτικες ιδεολογιες ειχαν παντα ενα κοινο προταγμα. Την αδηριτη λογικη των μονοδρομων.Απο τις θρησκευτικες μεχρι τον σταλινισμο, φασισμο, νεοφιλελευθερισμο κλπ κοινο προταγμα ηταν η καθολικου χαρακτηρα αντιληψη της ιεροτητας της μιας και μονης αληθειας που συνηθως δεν δικαιωνεται απο την ιστορια. Επισης και η μαζικη τυφλωση του πληθυσμου κατω απο ειδικες συγκυριες[Γερμανια,ΕΣΣΔ του μεσοπολεμου, ολοκληρος ο δυτ. κοσμος μετα την Σοβιετικη καταρρευση]. Εδω αγαπητοι φιλοι ειμαστε σε ενα ποταμι που υποχρεωτικα διαλεγεις οχθη, απο δω ή απο κει και εγω ειμαι απο την αλλη μερια απο αυτη του γραφοντος. Υ.Γ. Θα κανω 3 σχολια ξεχωριστα γιατι θελω να διαβαστουν αυτονομα mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Eπειδη η κυβερνηση ''ξυπνησε επιτελους'' η αποτυχια της ειναι δεδομενη για οσους εχουν μελετησει στοιχειωδως την ιστορια των κοινωνιων στα συγχρονα χρονια. Εαν δει κανεις το αποτελεσμα των ''βιαιων επιταχυνσεων'' των διαφορων μεταρρυθμισεων σε χωρες της Λ.Αμερικης, ΕΣΣΔ, Κινα θα διαπιστωσει τρομακτικες καταστροφες ανθρωπινου κεφαλαιου και πορων. Οι μεταρυθμισεις χρειαζονται χρονο και κοινωνικο διαλογο ειδικα αν αφορα μια εργατικη αριστοκρατια με δυναμη,μεγεθος και κοινωνικες συμπλοκες δομημενες σφικτα με τον οικονομικο κυκλο. Οταν καποιοι απο μας φωναζαμε χρονια ειμαστε οππορτουνιστες[!] οι νεοφωτιστοι που τωρα ειδαν το φως το αληθινο, δυστυχως τωρα λενε ασκεφτα ως επικινδυνα πραγματα μη γνωριζοντας οτι οι οποιες μεγαλες ρηξεις στην κοινωνια πρεπει να ξεκινουν σε ευνοικες συνθηκες για να εχουν ελπιδα επιτυχιας και οχι σε συνθηκες κοινωνικου αυτοματισμου και αλληλοεξοντωσης. Υ.Γ. Αγγλος δημ/φος ρωταει τον Λενιν. Τον καπιταλισμο φοβαστε περισσοτερο απ'ολα? Οχι, το παιδι της πλυστρας που εχει εξουσια... mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΚΡΙΖΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΙΚΟ ΣΤΟΧΕΙΟ

    Παρακολουθω με -πολυ μεγαλη εκπληξη- την λεκτικη διαπαλη μεταξυ δημοσιων υπαλληλων και των ελευθερων επαγγελματιων αν και απ οτι φαινεται η πλειονοτητα ανηκει στην κατηγορια των"εκσυγχρονιστων" (θα ηθελα να ειμαι μεταρρυθμιστης), ενω ολιγοι ειναι ορθοδοξοι μαρξιστες -λενινιστες.

    Επειδη -αναμεσα στο ασπρο και στο μαυρο-υπαρχουν απειρες αποχρωσεις του γκριζου, στις εξετασεις σχεδιου με καρβουνο, εκτος της αποδοσης της φορμας και αλλων στοιχειων, καλυτερο βαθμο λαμβανει αυτος που αποδιδει τις περισσοτερες διαβαθμισεις γκριζου.

    Γραφω, γραφω αλλα δεν εχουμε διδαχθει την ομαδικη εργασια.
    Λοιπον υπαρχουν οντως καθολου, λιγο, πολυ και παρα πολυ διεφθαρμενοι ΔΥ. Το ιδιο ισχυει και για τους ελευθερους επαγγελματιες και επιχειρηματιες.
    Ειναι καθαρα θεμα ατομικης ευθυνης σε ποια κατηγορια θα ενταχθεις στην πορεια σου στην ζωη.
    Υπαρχει και το ερωτικο στοιχειο στις επιλογες, αν λ.χ. σου πει η ερωμενη σου η η συζυγος σου :
    α. σε χαμηλοτερα εισοδηματα, το αυτοκινητο του κουμπαρου ειναι turbo 4x4 3600 κυβικα ενω το δικο σου μολις 1600 κυβικα (εσυ το ζυγιζεις και αποφασιζεις να δωσεις (Ελ. Επαγελματιας, Επιχειρηματιας) η να παρεις μιζα(ΔΥ)με στοχο να μην σε παρατησει)
    β. σε υψηλα εισοδηματα,το κοτερο του αδελφου σου ειναι 30 μετρα ενω το δικο σου μολις 18! (Αυτος την πλακωσε στο ξυλο, αν και ηταν βουλευτινα)

    Αφωτιστος Φιλλελην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Σε συνδεση με τα προηγουμενα, μηνες τωρα διαβαζουμε την μια αποψη του ενος αρθρογραφου ξανα και ξανα μεχρις εξαντλησεως σε αντιθεση με την προηγουμενη περιοδο του πλουραλισμου και των εναλλακτικων αποψεων αυτου του αξιολογου μπλοκ. Τις απαντησεις θα τις βρειτε σε μεγαλοκλιμακα στον Ε.Χ.Καρρ και τον πιο ''πιασαρικο'' Χομπσμπαουμ. Υ.Γ.Εαν δεχτουμε οτι τα ορια της γλωσσας ειναι και τα ορια της σκεψης μας αντιστοιχα, δειτε την επιδραση της κυριαρχης ιδεολογιας της νεοδεξιας ως αρνησης καθε ιχνους αμφισβητησης που αντιμετωπιζεται με τοσο φανατισμο που σε κανει να σκεφτεσαι ''Καλα που δεν ειναι και υπουργοι τουτοι εδω !...'' mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Συμφωνώ mike ότι οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο. Επίσης νομίζω ότι αυτό που γίνεται βίαια και στο παρά πέντε δεν προλαβαίνει καν να αποδώσει. Αυτή είναι η κατάστασή μας και είναι εγκληματική η πολιτική του Πασοκ που κατάφερε να στρέψει μια δανειακή σύμβαση 100% εναντίον των μισθοσυντήρητων και των μικρών επιχειρηματιών επειδή προέταξε τις οριζόντιες περικοπές (που επιμένω, έχοντας διαβάσει το μνημόνιο ότι δεν ζητήθηκαν από την τρόϊκα αλλά ήταν ιδέα του Πασοκ για να μην πειράξει το πελατειακό κράτος δημοσιου και ιδιωτικού τομέα) αντί να περικόψει δαπάνες χωρίς κοινωνικό κόστος, εξοπλισμούς και εκκλησία σε πρώτη και άμεση φάση. Ακόμα και οι εγγυήσεις θα μπορούσαν να προέλθουν από ενέχυρα της εκκλησιαστικής περιουσίας όπως έκανε το ...Μεξικό).
    Εδώ που είμαστε τώρα μόνο μια πολιτική λύση μας σώνει - το λέει κι ο Προκοπάκης που μαζί του διαφωνείς - δεν πειράζει.
    Απλά πολιτική λύση σημαίνει να κάνεις έστω και βιαστικά τις μεταρρυθμίσεις για να αποκτήσεις τουλάχιστον κάποια αξιοπιστία και να σε παίρνουν στα σοβαρά στην Ευρώπη για να είσαι μέσα στην πολιτική λύση. Όσοι λοιπόν πολεμούν έστω και τώρα - και κυρίως τώρα σωστές μεταρρυθμίσεις, που αναφέρω παραπάνω - ένα μόνο πράγμα μπορούν να καταφέρουν: να είμαστε έξω από την πολιτική λύση και να αποκτήσουμε ξαφνικά την οικονομική μας ανεξαρτησία που λέει κι ο δ.β. Δηλαδή ότι ονειρεύεται ο Τσίπρας, ο Αλαβάνος και οι άλλοι συνεπείς μαρξιστές έως την Παπαρήγα και τον Σαμαρά.
    Και δεν θα είχα αντίρρηση να είχαμε ανεξαρτησία - αλλά να είχαμε και ηγεσία! Με τους παραπάνω καραγκιόζηδες δεν πάω πουθενά - προτιμώ τους φιλέλληνες - όσους έχουν μείνει στας Ευρώπας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Επίσης ο πλουραλισμός δεν λειτουργεί όταν πολλοί δεν έχουν κάτι να πουν. Εσύ ανακαλύπτεις εδώ και καιρό όχθες. Εγώ βλέπω μόνο παθητικότητα, δίγραμμες ανακοινώσεις και καμία πρόταση. Μόνο "η κοινωνία δεν αντέχει άλλο" και άλλα αυτονόητα λες και δεν τα ξέρουμε. Βουλιάζουμε καθημερινά οικονομικά και ακούμε ασημαντότητες από έναν χώρο που ελπίζαμε ότι θα έχει διεργασίες. Ο Γ.Πρ., κάθεται τουλάχιστον και κοστολογεί, προτείνει, το παιδεύει, πέφτει μέσα, πέφτει έξω αλλά λερώνει τα χέρια του και εκτίθεται - δεν παίζει εκ του ασφαλούς. Οι άλλοι είναι σχέτη απογοήτευση και γκρινιάζουν κιόλας για την κριτική.
    Θα συνεχίσουμε τον δρόμο του Μιχάλη: να λερωνόμαστε, να κάνουμε την αγωνία μας πρόταση, να προσπαθούμε να αλλάξει κάτι σε αυτόν τον τόπο. Πείτε μας δεξιούς, πείτε μας προσκυνημένους, πείτε μας ιδεολογικά προσηλυτισμένους στον νεοφιλελευθερισμό. Δεν είμαστε εδώ για να δίνουμε εξετάσεις στον μαρξισμό αλλά για να λύνουμε προβλήματα: αυτή είναι η δουλειά των αριστερών μεταρρυθμιστών και σε όποιον αρέσει. Τα κομματικά προβλήματα της ομάδας της πρώην ηγεσίας της ανανεωτικής πτέρυγας δεν μας αφορούν αυτήν την στιγμή. Μας απασχολεί η πολιτική λύση από όπου κι αν προέρχεται.
    Ακόμη και η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα γίνει βίαια κι ίσως στρεβλά σε λίγο κατά δική μου εκτίμηση. Ακόμη κι έτσι είμαι μέσα κι όχι έξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. 1.Για την πολιτικη λυση μιλαω εδω και ενα[1] χρονο οταν περι αλλα ετυρβαζες. 2. Αν θεωρεις αυτο απαντηση στα 3 σχολια μου ή με δουλευεις ή δεν καταλαβαινεις τελικα, οποτε παω πασο. Δηλαδη εαν συμφωνεις μαζι μου πρεπει να κανεις στροφη 180 μοιρων, συν την επαναφορα του μπλοκ στον πλουραλισμο mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Eγω παντως ενυπογραφα προτεινα πανευρωπαικο κουρεμα ή δευτερα παρουσια [απο τουδε και στο εξης ΔΠ] οταν ο θρησκευτικος ηθικισμος καποιων το λοιδωρουσε ξεχνωντας οτι η Γερμανια εχει κανει 3!!! ΣΤΑΣΕΙς ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΟΝ 20ο αιωνα mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Εκανα σχολια με μια οικονομικη βαση, εαν η απαντηση ειναι ''οπως και να 'χει εγω θελω να 'μαι μεσα στην ΟΝΕ'', παμε πλεον στον χωρο της μεταφυσικης και εκει δεν μπορω να παρεμβω.
    Επιπλεον αν δεν εμπιστευεσαι(και καλα κανεις) την πολιτικη μας ηγεσια, γι' αυτο δε θες την εξοδο(απο ΟΝΕ), δε θα επρεπε να την εμπιστευεσαι και στην αποφαση της για την εισοδο και τοτε θα εκανες καλυτερα γιατι η αποφυγη της εισοδου δεν στοιχιζει τοσο οσο η (βιαιη κιολας) εξοδος.(Πολλα θα εχει να μας διηγηθει σε λιγο καιρο ισως και η Κυπρος, που χτυπησε το τζακ ποτ απο τοτε που μπηκε στην ΟΝΕ, τυχαια παντα).

    Δεν ειναι υποχρεωμενος κανεις να εχει οικονομικες γνωσεις, και ειναι φυσικο το πελατειακο κρατος που το ακουει να το λεει λαϊκα ο Παπαδακης και διανοουμενιστικα ο Πασχος και το συναντα στις καθημερινες του συναλλαγες να ειναι πιο ευκολος στοχος απο πχ την επιτοκιακη και νομισματικη πολιτικη, αλλα οι φιλελληνες Ευρωπαιοι που μεσω του ευρω καταφεραν να κανουν την καλυτερη βιαιη αναδιανομη υπερ των πλουσιων χωρων της ΕΕ, αν τους μεθυσεις στις διακοπες τους στην Ελλαδα, ισως αφησουν και λιγο το παραμυθι και σου πουνε την αληθεια.

    δβ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Όχι απλά στην ΟΝΕ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης για την ακρίβεια! Και η Ελλάδα ένα ομοσπονδιακό κρατίδιο σαν την ...Καλιφόρνια. Αυτό θα γίνει σε λίγο υποχρεωτικά. Δεν πιστεύω στην διάλυση - κανέναν δεν συμφέρει και όλοι θα προσαρμοστούν στην ανάγκη που γίνεται καθημερινά ολοφάνερη και άκρως πιεστική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Οκ, επαναλαμβανω πως δεν ειναι υποχρεωμενος κανεις να εχει οικονομικες γνωσεις.

    δβ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. mike όλα έχουν γραφεί στο μπλογκ. Και μου στέλνουν άρθρα πολλοί που δεν συμφωνώ αλλά τα δημοσιεύω (και λοιδορούμαι γι αυτό). Στείλε λοιπόν τις απόψεις σου να αποκατασταθεί ο πλουραλισμός. Όσο για τις απόψεις μου δεν έχουν αλλάξει - μόνο οι εντάξεις μου, πράγμα που επίσης θα αλλάξει ξανά. Τι να κάνουμε; Ψάχνουμε για λειτουργικούς χώρους (ειλικρινά δεν με νοιάζουν τόσο οι θέσεις όσο το περιβάλλον).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Δηλαδή ποιες είναι οι προτάσεις του άρθρου που εγώ δεν καταλαβαίνω;
    Εμμέσως καταλαβαίνω ότι η λύση θα προέλθει από το άνοιγμα του επαγγέλματος των ταξιτζήδων, από την (μη) μεταρρύθμιση στην παιδεία (όπως όλοι οι προκάτοχοί της εστιάζει στην Γ βάθμια εκπαίδευση - βλέπεις είναι πιασάρικο) και την την λεκτική επίθεση του Λοβέρδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Kaι για να τελειωνω, ο γνωστος και μονος που εχει αποψη δεν μας λεει οτι το πελατειακο κρατος συνδεεται οργανικα με τις 200000 οικογενειες που πλουτισαν τα 25 τελευταια χρονια μεσω επιδοτησεων κλπ και δεν πληρωσαν ποτε φορο[καθηγητης Μπουραντας] συν ο ανυπαρκτος μηχ/σμος εισπραξης του ΦΠΑ που ηταν ΠΟΛΙΤΚΗ αποφαση για την εκλογικη τους πελατεια. Γι'αυτο το πρβλ. ειναι καθαρα πολιτικο και απαιτει αλλαγη συσχετισμων στην κοινωνια.Αν στοιχειωδως υπηρχαν αυτα τα 3 [δημ.μεταρ/ση του κρατους φορολογια στο κρισιμο 5% του πληθυσμου και αυστηροι μηχ/σμοι αποδοσης τουΦΠΑ , δεν θα ειχαμε αυτο το χαλι. Το εχουμε ομως γιατι ακολουθειται αυτη η πολιτικη με αυτον τον ταξικο χαρακτηρα. Τωρα εσυ και ο μονος εχων αποψη, ψαξτε να βρειτε τα τρια διαφορετικα ΠΑΣΟΚ... σε τρια τερμινα.Το ΠΑΣΟΚ παιδια ειναι ενα σαν την αγια τριαδα σαν την ΜΙΑ[1] αποψη που πρεπει να γραφεται αφου κανεις αλλος δεν εχει και μετα ζητας δημοκρατια στο κομμα δηθεν. Το ομολογημενο απο σενα πολιτικοιδεολογικο σου παρελθον σε κυνηγαει ακομα φιλε μου. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Συνέχεια με σπρώχνεις στα άκρα mike. Εντάξει λοιπόν. Το παρελθόν μου με κυνηγάει...
    Έχω ζήσει το ΕΚΚΕ στην ακμή του, την Εναλλακτική Κίνηση Οικολόγων (προάγγελο των ΟΠ) όσα πολύτιμα χρόνια μας πρόσφερε την αγκαλιά της, έχω ζήσει τον Συνασπισμό στις καλές και τις κακές του μέρες, το ίδιο και την Δημαρ. Μου αρέσει η πραγματιστική γνώση κάθε χώρου γι αυτό και συμμετέχω.
    Τώρα τι ακριβώς με κυνηγά mike; Μήπως ότι απλά δεν σας "έκατσα"; Όσων εσχάτως "νοιώθουν αριστεροί"; Το "ημιεπίσημο" μπλογκ σας που διατήρησε την κριτική του ανεξαρτησία και δεν έγινε κομματικό φερέφωνο; Τι να πουν και οι του Συνασπισμού για πλουραλισμό σε αυτό εδώ το μπλογκ...τώρα σε έπιασε ο πόνος;
    Αυτά για τις προσωπικές μπηχτές. Αν χρειαστεί θα επανέλθω για να καταλάβουν και οι αναγνώστες τι τρέχει με σένα και ξαφνικά λίγο μετά το συνέδριο, έγινες οργισμένος με αυτό το ιστολόγιο. Είσαι άραγε και με τους Αθανασίου Σταματάκη που γράφουν εδώ συχνά πυκνά; Πολύ θα ήθελα να ξέρω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ναί αλήθεια mike και γώ σε βρίσκω επιθετικό. Γιατί το κάνεις αυτό;
    Εχεις διαφορετική άποψη, από τον Προκοπάκη, τον Γιώργο ακόμη και μένα, τι σε εμποδίζει να την καταθέσεις;
    Ισα-ίσα, αυτό θα ήταν πολύ χρήσιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Θα σου τα απαντησω ολα! 1. Περιμενα πολιτικη απαντηση σε τοσες νυξεις και οχι '' θα εξηγησω στους αναγνωστες τι τρεχει με την αφεντια μου'' , σε αδικω λοιπον για την ομολογημενη πολιτικη σου προιστορια που δυσκολευεσαι να προσπερασεις? παντως αν κραταει κανεις τα θετικα ειναι κερδος. Περασα και εγω απο διαφορες μαλακιες οπως ολα τα αριστερα παιδια της γενιας μας. 2. Οσοι αναγνωστες με γνωριζουν και απο τα 3,4 γραπτα μου στο μπλοκ αυτο, θα διαπιστωσουν ευκολα οτι δεν εχω αλλαξει 40 αποψεις στο ιδεολογικο στιγμα μου. Δημοσιευσε τα για να δουν και οι αναγνωστες ''τι τρεχει με εμενα'', δηλ. απολυτως τιποτε. Παντοτε ειχα αυτες τις θεσεις, οποτε συνομωσιολογιες γιοκ. 3.Προσωπικα δεν θελω να μου κατσεις [πολιτικα] αφου απο βαθυτερη ιδεολογια δεν ειμαι ποτε με το γκουβερνο για να μην ξεραθω σε καμμια γλαστρα,καταλαβαινεις... το κανω 34 ολοκληρα χρονια και θελω να το σεβαστεις. 4.Δεν ειμαι οργισμενος με το ιστολογιο σου απλα διαφωνω με καποιους αρθρογραφους, κακο ειναι? 5.Ειλικρινα αγαπω την Α.Σ. που ειναι αρτιοτατο μπλογκ και εσενα που σε θεωρω φιλο και σου κανω 2η δημ.προταση να τα πουμε απο κοντα . 6.Επιστρατευσε το χιουμορ σου τωρα και πληροφορησου απο μενα οτι δεν ειμαι με τους Αθανασιου/Σταματακη ουτε με κανεναν αλλο, μην βαζεις μπελαδες στο μυαλο σου. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Γιώργο αν μου επιτρέπεις να παρέμβω στην συζήτηση, το blog σου, απλώς έχει γίνει κάπως φιλελέυθερο τλευταία. Θα μου πεις και ποιο το πρόβλημα? κανένα, άλλωστε τόσα χρονια που διαβάζαμε ότι μαλακία έγραφαν διαφοροι αριστεροί, δεν γίναμε καλύτεροι. Ισως να έχουμε να μάθουμε πολλά απο τους φιλελεύθερους.
    Το ζήτημα για μενα είναι λοιπόν ο πολιτικος προσανατολισμος (όχι ο δικος σου αποκλειστικά αλλα όλων όσων αυτοπροσδιοριζόμαστε στο χωρο της αν. αριστερας). Γράφεις συχνά ότι αριστερος μεταρρυθμισμος είναι να βρισκει λύσεις για τα προββλήματα. Αντιλαμβάνομαι ότι προσπαθεις να καυτηριάσεις την μόνιμη θεωρητικολογία της αριστεράς και την μόνιμη αναμονη του σοσιαλιστικού παραδείσου, όμως αριστερος μεταρρυθμισμος δεν σημαίνει να βρισκεις απλά λύσεις. ξερεις καλά ότι για καθε θέμα υπάρχουν περισσότερες από μια λύσεις, άλλες αριστερες άλλες δεξιες κτλ. και φυσικά δεν σημαινει πάντα ότι οι αριστερες είναικαλύτερες.
    Η δουλεια όμως δική μας είναι να προσπαθούμε να βρούμε ρεαλιστικές αριστερες λύσεις τουλάχιστον κατα το δυνατον. Μα θα μου πεις και τι σημαινει αριστερες λύσεις. μεγαλη κουβέντα! Τουλάχιστον να βρισκουμε λύσεις υπερ των εργαζομένων (αλλα όχι σε βάρος τηε κοινωνιας).

    Δες το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο. Υποστηρίζεις ότι πρεπει να γίνουν απολύσεις και μάλιστα μαζικές, του πλεονάζοντος προσωπικού. θεωρώ ότι προκειται για ακραια αντικοινωνική θέση που θα οδηγήσει σε περισσοτερα προβλήματα απο αυτα που υποτίθεται ότι θα λύσει και εξηγούμαι: Αν γίνουν 50.000 απολύσες όπως ζητα η τροικα, σημαίνει ότι αυτο θα εχει σοβαρές επιπτώσεις σε περίπου 200.000 πολίτες (οικογένειες απολυμένων).
    θα μειωθεί περαιτέρω η κατανάλωση με δραματικές επιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα (εμπόριο και υπηρεσίες). θα κινδυνεύσει περαιτέρω το τραπεζικο σύστημα, λόγω αδυναμιας αποληρωμης δανειων (οι ΔΥ ήταν οι καλύτεροι πελάτες στεγαστικών δανειων λόγω σταθερού μισθού), θα εκτοξευθούν οι άνεργοι σε πάνω από 1.000.000 με σοβαρες συνέπειες στην κοινωνική συνοχή και την εγκληματικοτητα, θα μειωθούν περαιτέρω τα έσοδα του κράτους απο ΦΠΑ (και η κατανάλωση στηρίζεται κυριως στο σταθερο μισθο των ΔΥ) κτλ.
    Πρόκειται για μέτρο που ακόμα και αν το δει κάποιος χωρις της παρωπίδες του αριστερού δογματισμου, είναι σαφές ότι δεν μπορει να το διαχειριστει η ελληνική οικονομιά. Που θα εργαστούν όλοι αυτοι Γιώργο? εξω δεν υπάρχει τίποτα και το ξέρεις. ασε που οι περισσότεροι απο αυτους δεν είναι σε θέση να δουλέψουν στον ιδιωτικο τομέα (σε αυτο συμφωνω μαζί σου).
    η λύση λοιπον δεν είναι οι μαζικες απολύσεις. Το δημόσιο θα πρέπει αργα αλλα σταθερα και με συνέπεια, αφού καταγράψει το πλεονάζων προσωπικό, αφού κάνει τοιες απαραίτητες μετατάξεις ώστε να καλυφθουν κενα καθως και τις απαραίτητες συγχωνέυσεις (σε αυτά πρέπει να στηριχθύν οι προσπάθειες της κυβερνησης) να απορροφίσει το απομένων πλεονάζων προσωπικο μέσω της απογόρευσης νεων προσλήψεων με τον οποιονδήποτε τρόπο. αυτο θα πρέπει να το αντιληφθουν όλοι - τουλάχιστον για την σημερινη συγκυρία (αν αυριο έχουμε ένα ρωμαλεο ιδιωτικο παραγωγικο τομέα το ξανασυζητάμε). Γιατί αν απολύσεις τόσο κόσμο σε περίοδο τοσο μεγάλης ύφεσης, απλα στρώνεις τον δρόμο της κοινωνικης αναταραχής και αντιδημοκρατικής εκτροπής και παιζεις το παιχνιδι των ακραιων, αριστερων και δεξιων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. xno συμφωνώ μαζί σου σε όλα εκτός στο ότι ζητώ μαζικές απολύσεις τώρα στο δημόσιο. Ζήτησα όπως κάθε λογικός και τίμιος άνθρωπος να τιμωρηθούν άμεσα τα "σκυλιά" - όσοι πλούτισαν με την σφραγίδα του ελεγκτή, όσοι εκβίασαν και πήραν το φακελάκι, όσοι επίορκοι κάλυψαν λαμογιές και θέσεις εφευρημένες για τοποθέτηση "δικών μας" σε οργανισμούς φτιαγμένους γι αυτό ακριβώς. Όλοι αυτοί είναι μερικές χιλιάδες και καλά θα κάνει το κράτος να κατασχέσει την παράνομη περιουσία τους.
    Οι υπόλοιποι; Αξιολόγηση αναγκών και πλεοναζόντων, επανεκπαίδευση όσων μπορούν, εφεδρεία όσων δεν μπορούν, μια τάξη στο σπάταλο και διεφθαρμένο κράτος.
    Ότι κερδίσουμε από κει θα ανακουφίσει άλλες προσπάθειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Γιώργο του blog συγνώμη που θα στο πω, αλλά από αυτά που λες πιο πολύ ρίχνεις στην αριστερά το φταίξιμο, παρά σε αυτούς που κυβερνήσανε την χώρα δεκαετιές τώρα. Δεν είμαι από αυτούς που θα πουνε ότι η αριστερά είτε η δογματική είτε η ανανεωτικνή είναι άγια, αλλά δεν θα της ρίξω και τις ευθύνες. Η ρητορική σου είναι πολύ κοντά στην νεο-ΠΑΣΟΚικη ρητορική που καθυβρίζει την αριστερά, αλλα ποτέ την δεξιά που άλλωστε όλο και συγκλίνει μαζί της. ( άσυλο, οικονομικά, εκλογικό σύστημα, αυθαίρετα κλπ..). Ποιά είναι η ιδεολογική σου διαφορά από το τωρινό ΠΑΣΟΚ? Δεν μπορείς να καταλάβεις ότι αυτά τα αποβράσματα που μας κυβερνάνε είναι αυτοί που χτίζανε το πελατειακό σύστημα, που κάνανε μούγκα στις μίζες, στις υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες, στις αυθαιρεσίες κατά της φύσης, στα ψέματα την περίοδο πριν τους ολυμπιακούς αγώνες και άλλα πολλά.
    Η σοσιαλδημοκρατία τύπου πασοκ πλεον δεν υπάρχει. και αν κάποτε η ανανεωτική αριστερά έπρεπε να κρατάει κάποιους δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ τώρα δεν υπάρχει κανένα νόημα. Αυτό το ΠΑΣΟΚ είναι ότι πιο δεξιό που ναι μεν θα κάνει μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουνε πολλά στην κοινωνία, αλλά θα τα κάνει προς όφελος της εργοδοσίας και μιας ελιτ και όχι υπερ των εργαζομένων. και αυτό εσύ και κάποιοι άλλοι το έχετε ξεχάσει αυτό. λυπάμαι.
    law4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Γιώργο έγραψα ότι υποστηρίζεις τις μαζικές απολυσεις διοτι κατα καιρους στα κειμένα σου ζητας να απολυθει το πλεονάζων προσωπικό στο δημόσιο. Διορθωσε με αν κάνω λάθος.

    Κατα τα λοιπά συμφωνούμε! οι επίορκοι πρέπι να απολυθούν με την ενεργοποίηση και αναβάθμιση των πειθαρχικών συμβουλίων και αφού βεβαιως αυτα απαλαγούν απο την παρουσια συνδικαλιστών ποιυ ενδιαφέρονται μόνο για την επανεκλογή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Ναι εγώ τουλάχιστον, αλλά νομίζω και μια ανάγνωση των αποφάσεων του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ, θέτει θέμα απομάκρυνσης του πλεονάζοντος προσωπικού.
    Ταυτόχρονα εγώ θέτω θέμα "άρσης της μονιμότητας", επειδή την θεωρώ προνόμιο που στρεβλώνει καθοριστικά την συνταγματική ισότητα και καθορίζει τον χαρακτήρα του Δημοσίου, ως έναν χώρο που αρχίζει από την οργάνωση και επιβίωση του πελατειακού κράτους, μέχρι έναν χώρο δοσοληψιών, λαμογιών, μίζας και αυθαιρεσίας.
    Ζητώ την άρση της μονιμότητας, με ταυτόχρονη θέσπιση του θεσμού του Ελάχιστου εγγυημένου Εισοδήματος, για δημόσιους και ιδιωτικούς, σε ισότιμη βάση.
    Αυτό το πακέτο το θεωρώ Αριστερή παρέμβαση στην κρίση και κάθε φωνή που ζητάει την επιβίωση της σημερινής κατάστασης, βαθιά συντηρητική δεξιά άποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Γλωσσαρι κοινωνικης αριστερας

    Εμμονη : η επιμονη αναφορα πολλακις του αυτονοητου. Ενδειξη εναρξης ψυχικης διαταραχης.

    Μεταρρυθμιση : απανταται και αναφερεται σε διαφορα πεδια της οργανωμενης κοινωνιας(εκπαιδευτικη, διοικητικη, οικονομικη) με δηθεν στοχο παντα βεβαιως την κοινωνικη προοδο, αλλα ουσιαστικα για να λαβουν καλυτερες θεσεις σε ολες τις εκφανσεις της ανθρωπινης δραστηριοτητας "οι πονηροι της κοινωνιας"
    Λ.χ. η κλασσικη ρηση στον Γατόπαρδο του Λαμπεντούζα οπως τον μαθαμε απο τον Βισκοντι :
    «όλα πρέπει να αλλάξουν για να μείνουν ίδια»

    Αριστερος : ανωριμο υβριδιο,παροτι σχεδον μεσηλιξ.
    Συνηθως επαρχιωτης, που ως πρωτοετης ακριβως μετα την δικατορια ενταχθηκε στην ΠΣΚ, ΑΑΣΠΕ,ΠΠΣΠ,... και στην συνεχεια στο ΚΚΕ, ΕΚΚΕ,...Ξεχωριστη περιπτωση αποτελουν τα μελη του Δημοκρατικου Αγωνα και του Ρηγα Φεραιου, στην πλειονοτητα Αθηναιοι η απο πρωτευουσες νομων, αφου ειχαν επηρεαστει απο τις σοβιετικες επεμβασεις της Βουδαπεστης και της Πραγας, τον ευρωκομμουνισμο και ιδιαιτερα απο την ιταλικη αριστερα.Σκεφτομενοι αριστεροι, κατι εγραψαν, γενικα ωραιοι τυποι, ακουγαν rock και jaz οταν οι υπολοποι ακουγαν δημοτικα,ρεμπετικα, Θεοδωρακη και ανταρτικα, αντε και Σοστακοβιτς.
    Τωρα κατι με τους 400, κατι με την Β πανελλαδικη, μετα απο μια 20ετια επηλθε η ωσμωση και γεννηθηκε το ως ανω υβριδιο (ετσι χωρις περεταιρω σχολια)

    Ανθρωπισμος (ουμανισμος): φιλοσοφία που θέτει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο κέντρο κάθε δραστηριότητας και ως κεντρικό άξονα κάθε απόφασης.
    Στην πραξη, απουσιαζει απο ολες τις φιλελευθερες και αριστερες ιδεολογιες.

    Ενηλικιωση :
    ψυχολογικα, το στάδιο της ωριμότητας τους ανθρώπου μετά το πέρας του οποίου μπορεί να αναλάβει πλήρως την ευθύνη του εαυτού του.
    -νομικα, ο πολίτης που έχει συμπληρώσει το σχετικό όριο ηλικίας σύμφωνα με τη νομοθεσία του οικείου κράτους θεωρείται ενήλικος. Σύμφωνα με τον ελληνικό αστικό κωδικα (αρθρο 127) ενήλικος είναι "όποιος έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του" και κατά συνέπεια "είναι ικανός για κάθε δικαιοπραξία."
    -βιολογικα, το στάδιο πλήρους ανάπτυξης ενός οργανισμού.

    Δανεισμος :
    Ο άνθρωπος όταν δανείζεται υποδουλώνεται, Σόλων
    το δάνειο είναι η αρχή της σκλαβιάς, ακόμη χειρότερο και απ' τη σκλαβιά, γιατί ο δανειστής είναι πιο σκληρός από τον δουλοκτήτη: είναι ιδιοκτήτης της αξιοπρέπειάς σας και μπορεί όποτε θέλει να την πληγώσει θανάσιμα Β. Ουγκώ

    Αξιοπρεπεια : η αίσθηση που έχει ένας άνθρωπος όταν οι άλλοι τον σέβονται και όταν ο ίδιος νιώθει ότι έχει κάποια αξία.

    Συνηθως η αξιοπρεπεια ειναι αντιστροφως αναλογη των παραγνματικων η τεχνητων αναγκων.

    Συνεχιζεται...

    Αφωτιστος Φιλλελην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. xno το πλεονάζον προσωπικό είναι μια περίπλοκη έννοια. Τι θα πει ακριβώς; Αν πχ το δημόσιο δεν εκσυγχρονίζεται για να δικαιολογεί την ανάγκη πολλών υπαλλήλων και της σχετικής γραφειοκρατίας φαίνεται να μην πλεονάζει κανείς. Αν πάλι θέλουμε να έχει απόδοση ίσως πλεονάζουν πολλοί. Αν λειτουργήσει σε συνθήκες κρίσης μοιραία θα υπάρξει εφεδρεία. Αν στο μεταξύ υπάρξει ανάκαμψη ίσως χρειαστούν κι άλλοι ΔΥ όπως και ΙΥ.
    Απλά δεν δέχομαι να προστατεύεται χωρίς όρους η μισθοδοσία τόσων ανθρώπων σαν κάτι ιερό και δίπλα να απολύονται εκατοντάδες χιλιάδες ιδιωτικοί. Ας απολυθούν αναλογικά και δημόσιοι αν είναι φυσικά να μειωθούν οι απολύσεις ιδιωτικών κι όχι να αθροιστούν.
    Μέχρι τότε ας καθαριστεί η κόπρος του δημοσίου (εδώ ψέγω την αριστερά γιατί τους καλύπτει law4, και δεν νομίζω ότι κάλυψα ποτέ τοβ δικομματισμό - διάβασε το μπλογκ από την αρχή ως το τέλος!) και να αρθεί η μονιμότητα που είναι η πηγή του κακού - σύμφωνα με τις προτάσεις του Κωστή: πάρε μονιμότητα, βάλε αξιολόγηση, δώσε Ελάχιστο Εγγυημένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Επίσης xno γνωρίζω πολύ καλά από την δουλειά μου ότι αν μειωθεί το εισόδημα ή έχουμε μαζικές απολύσεις βουλιάξαμε όλοι. Δεν συμφέρει κανέναν μια δογματική κατεύθυνση. Χρειάζεται ισορροπία και προσοχή στον περιορισμό δαπανών, αρχικά που δεν θίγουν κανέναν (εδώ έχει προτάσεις ο Προκοπάκης, δες προηγούμενα ποστ), μετά τα υψηλά εισοδήματα, μετά τις σκανδαλώδεις αποκλίσεις μισθών στα υψηλά κλιμάκια και ούτω καθεξής.
    Όταν όμως τα γραφουμε αυτά, κανείς δεν τους δίνει προσοχή αλλά το πρόβλημά τους είναι μην απολυθεί ούτε ένας ΔΥ κι αρχίζουν τις προβοκάτσιες. Έ για μένα δεν είναι ιερός ο ΔΥ - μπορεί να είναι ο καλύτερος, μπορεί να είναι ο χειρότερος - ποτέ μου δεν δέχτηκα ότι αυτοί οι δυο πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση...
    Αξιολόγηση λοιπόν για να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. mike όταν σε ρώτησα για Αθανασίου Σταματάκη δεν εννοούσα αυτό που κατάλαβες. Εννοούσα ότι ούτε αυτών τις θέσεις δεν θεωρείς "αριστερές"; Γιατί εγώ τις συμμερίζομαι και όπου διαφωνώ μπορώ χωρίς πρόβλημα να συζητήσω μαζί τους και ειδικά με τον Νικηφόρο που είναι πιο κοντά χωρίς επιθετικότητες και εντάσεις.
    Σε ρώτησα γιατί πολλοί ομνύουν στο όνομά τους εμφανιζόμενοι ως "αριστεροί" ενώ είναι βαθειά συντηρητικοί και υποκριτές και οι ίδιοι το γνωρίζουν καλά.
    Αν θες απαντάς. Οι ομαδοποιήσεις μου είναι απεχθείς - προτιμώ ένα δημοκρατικό περιβάλλον, δεν έχω συνηθίσει σε τάσεις, συνιστώσες και παραμάγαζα, ούτε θα μείνω σε τέτοιο περιβάλλον άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Δυό λόγια, γι'αυτή την υποκριτική προσχηματική έγκληση, που επικαλούνται, όσοι υποστηρίζουν την μη απόλυση κανενός ΔΥ.
    Μας λένε λοιπόν, ότι με την απόλυσή τους, θα μειωθεί η κατανάλωση.
    Τίποτε πιό αναληθές.
    Με την μείωση ΔΥ, με αγοραστική δύναμη ΔΥ, απλά αυτά τα χρήματα θα γίνουν λιγότερα δανεικά ή λιγότεροι φόροι.
    Αλλωστε και όταν μένει άνεργος κάποιος στον ιδιωτικό τομέα, πάλι μειώνεται η κατανάλωση.
    Ξέρετε και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, τρώνε και καταναλώνουν παραδόξως , τα τελευταία χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Κωστή, ΄πουθενά δεν αναφέρεται στις αποφάσεις του συνεδρίου για απομάκρυνση προσωπικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Κωστή οι αποφάσεις του συνεδρίου ερμηνεύονατι από την ηγεσία. Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα που κατατάσει την Δημαρ στην παραδοσιακή αριστερά πριν ακόμη ανακρούσει πρύμνα στις μεταρρυθμίσεις. Πότε υπήρξε στην αριστερά σεβασμός στις συλλογικές αποφάσεις; Δεν πα να λέει το συνέδριο; Αυτοί (η ηγεσία) θα κάνουν την πολιτική τους. Αυτό το παράπονο μου έρχεται από όλες τις πλευρές, "δεξιές" και "αριστερές". Το περιβάλλον είναι αποπνιχτικό στην κομματική αριστερά. Δυστυχώς. Ας το πα΄ρουμε επιτέλους απόφαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Είναι σαν να μας λένε, ότι το πλεονάζον προσωπικό το πληρώνουμε, για να έχουμε έναν ειδικό τύπο "καταναλωτή", σαν το τελευταίο να είναι μια από τις ιδιότητες του Δημοσίου Υπαλλήλου. Αναρωτιέμαι μήπως πρέπει να παίρνουν και "επίδομα καταναλωτή", αφού πολλές φορές ξεποδαριάζονται για να βρούν το κατάλληλο προιόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να αποσκοπούν στην μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική ισότητα και τη δικαιότερη αναδιανομή του εισοδήματος. Αναδιάταξη των δυ, μετατάξεις και διαδικασίες συνεχούς αξιολόγησης με την ανεξαρτησία της δημόσιας διοίκησης από την πολιτική εξουσία.

    είναι άλλο πράγμα ο εξορθολογισμός και άλλο οι τυφλές περικοπές που κατά κανόνα αυξάνουν την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Κωστή,
    Θα μπορούσες να μου αναφέρεις με την μείωση των δυ ποια θα είναι η ιδιωτική δαπάνη που θα καταβάλλει ο μέσος πολίτης για υπηρεσίες υγείας, παιδείας, και κοινωνικής φροντίδας;;

    Μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να διασφαλίσει την πρόσβαση αυτών των αγαθών στους πολίτες με καλύτερη ποιότητα και λιγότερο κόστος;;
    Η εμπειρία μέχρι σήμερα έχει δείξει πως όχι δεν μιλάω για την ελλάδα αλλά για την μητρόπολη του καπιταλισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. radical, είπα ότι υπάρχει μια τέτοια ανάγνωση, των αποφάσεων.
    Θα γίνω πιό συγκεκριμένος.
    4.2.2."....Οι αναδιαρθρώσεις με νέα επιχειρησιακά σχέδια, των μεγάλων Δημοσίων επιχειρήσεων πρέπει να προχωρήσουν. Αυτές δεν είναι δυνατόν να εξαντλούνται μόνο και μάλιστα εκ των προτέρων σε μειώσεις μισθών και προσωπικού, που και αυτές οφείλουν να αντιμετωπισθούν με αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης...."
    Θα μπορούσε κανείς να πεί ότι εδώ, οι μειώσεις μισθών και προσωπικού, νοούνται ως μεταφορά προσωπικού, αλλά τότε δεν έχει έννοια η επίκληση του αισθήματος κοινωνικής δικαιοσύνης.
    radical και αλλού υπάρχουν ανάλογες διατυπώσεις, όπως "δραστική μείωση του κράτους" κλπ.
    Δεν πιστεύω να πιστεύεις ότι θα έγραφα κάτι χωρίς να ακριβολογώ. Ξαναδιάβασε την διατύπωση στο σχόλιό μου παρακαλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Εάν είναι "πλεονάζον προσωπικό radical" η επιπλέον δαπάνη θα είναι φυσικά ΜΗΔΕΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. radical, παρά το ότι οι αποφάσεις του συνεδρίου, θίγουν υπό την δική μου τουλάχιστον ανάγνωση το ζήτημα των απολύσεων, αναγνωρίζω, ότι στην συνέχεια και ειδικά τώρα η ΔΗΜΑΡ, υποστηρίζει να μην απολυθεί κανείς ΔΥ και γι'αυτό έγκαιρα πριν το συνέδριο αλλά και μετά από αυτό δήλωσα τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες μου και επέλεξα να είμαι Παρατηρητής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. radical, δεν κοροιδεύω κανέναν. Δεν το παίζω ΔΗΜΑΡ και ταυτόχρονα σταλινικός χωρίς να τρέχει τίποτε.
    Οταν διαφωνώ, όπως με την περίπτωση της "άρσης της μονιμότητας", το λέω, ευθέως.
    Αν με πείσει κάποιος ότι κάνω λάθος, καλώς, θα το δεχτώ.
    Θα μου πείς οτι έχω πολλές απαιτήσεις, όπως το να ασχοληθεί κάποιος με αυτά που πιστεύω και λέω, όταν προφανώς έχει να κάνει σοβαρότερες δουλειές.
    Ομως, επειδή είμαι ευθύς τύπος, δεν δέχομαι και το ταμπέλιασμα ως "δεξιού", αλλά αντιθέτως πιστεύω ότι αυτοί είναι "δεξιοί" και φυσικά δεν θα αποφύγουν την κριτική μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Κωστη,
    η μείωση προσωπικού δεν επιτυγχάνεται μόνο με απολύσεις. Υπάρχουν προγράμματα εθελουσίασς εξόδου, συνταξιοδότησης, μεταφοράς τους στον ιδιωτικό τομέα με την χρήση αναπτυξιακών επενδύσεων και την επιδότηση της απασχόλησης. Αυτή είναι τουλάχιστον η δική μου ανάγνωση. Απομάκρυνση προσωπικού χωρίς να συνδυάζεται με αναπτυξιακή πολιτική δεν θα λειτουργήσει μόνο σε βάρος των απολυμένων αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας όπου θα έχει σαν αποτέλεσμα την εκτόξευση της ιδιωτικής δαπάνης για στοιχειώδη κοινωνικά αγαθά. Και για μένα που προσδιορίζομαι ως αριστερός αυτός είναι ο φάρος. Αν έχεις κάποιο άλλο μοντέλο που να διασφαλίζει τα πάρα πάνω ευχαρίστως να το ακούσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Οχι δεν έχω κάτι άλλο, αλλά δεν έχω και λεφτά για να τα κάνω αυτά , ούτε χρόνο.
    Γι'αυτό και το ουσιαστικό ερώτημα, γίνεται.
    Αν δεν έχεις λεφτά, τι κάνεις; Πως τοποθετείσαι;
    Μέχρι ποιού σημείου θα διαφοροποιήσεις την ευνοική σου συμπεριφορά, σε σχέση με τους απολυμένους του ιδιωτικού;
    Νομίζω, ότι η καλύτερη απάντηση είναι η θέσπιση του Ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, έτσι ώστε να μην τελειώνει η εφεδρεία στον ένα χρόνο, ούτε γι'αυτούς ούτε για τους άνεργους του ιδιωτικού, με ταυτόχρονη "άρση της μονιμότητας" και γι'αυτούς του "στενού δημόσιου τομέα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Κωστη, πράγματι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομεα καταναλώνουμε, αλλά πίστεψε με οι ΔΥ αποτελούν την ποιο ισχυρή καταναλωτική ομάδα στην χώρα. τοσο λόγω του πολύ μεγαλου αριθμού τους, όσο και λόγω των υπερβολικά υψηλων μισθών που λαμβάνουν.
    και επειδη γνωρίζεις πολύ καλά ότι ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας της χώρας στηρίζεται αποκλειστικά στην κατανάλωση και τις υπηρεσίες και όχι στην παραγωγή και την μεταποίηση, θα πρέπει να είμαστε ιδιατέρως προσεκτικοί στον τρόπο μετασχηματισμου της ελληνικής οικονομίας.

    Επομένως ναι πρέπει να μειωθεί ο δημόσιος τομέας, αλλά η ριζοσπαστική μειωση του με απολύσεις του πλεονάζοντας προσωπικού (τα ΜΜΕ μιλάνε για πάνω από 50.000 υπεράριθμους- δεν γνωρίζω τα πραγματικά στοιχεια) θα οδηγήσει και στην καταρρευση του ιδιωτικού τομέα.

    Οσο για το επίδομα καταναλωτη που έγραψες χάρην αστεισμού, αυτο πράγματι υπάρχει και το λάμβάνει πλεον μόνο ο ιδιωτικος τομέας! Αλλωστε τι νομίζεις ότι είναι τα δώρα εορτων και το επίδομα αδειας? - μια επιδότηση της κατανάλωσης για την στήριξη του εμπορίου και του τουρισμού!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. χνο
    δεν νομίζω ότι θα απολυθεί κανένας.
    Νομίζω ότι θα χρεοκοπήσουμε και έτσι θα απολυθούμε όλοι μας.
    Ο Παπανδρέου και όσοι από τους υπουργούς είναι μαζί του, είναι πλέον αποδυναμωμένοι.
    Η Ευρώπη μας έχει ξεγράψει και με το δίκιο της και η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, νομίζει ότι έχει άλλη λύση.
    Αυτά που γράφουμε , είναι από τα τελευταία ηλεκτρονικά μας μηνύματα πριν την χρεοκοπία.
    Απλώς ανταλάσουμε απόψεις. Δεν έχουν αξία πολιτικής πράξης. Μολάμε για το δίκαιο και για όσα έπρεπε να γίνουν.
    Εχουν περάσει 2 χρόνια περίπου απ'όταν συζητάγαμε γι'αυτά και ακόμη δεν έχουμε συμφωνήσει, ούτε εμείς.
    Καλό κουράγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Ωραίο επιχείρημα.
    Να μη χάσει τον μισθό του ο ανίκανος - τεμπέλης ή αυτός που μόνο σαν τουρίστας πάει στην δουλειά του στο Δημόσιο γιατί με τον μισθό της αεργίας του στηρίζει το εμπόριο και τις τράπεζες.
    Θέλω και εγώ να πληρώνομαι με αυτό το σκεπτικό.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. το πρόβλημα γιώργο EL είναι στα μεγέθη. Οταν οι ανίκανοι και τεμπέλιδες είναι υπερβολικά πολλοί ενώ η οικονομια της χώρας σε δραματική ύφεση, η απόλυση μπορεί να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από την μισθοδοσια τους, όσο και αν σου φαινεται παραδοξο και ίσως προκλητικο.

    Το πρόβλημα είναι ότι χρειαζόμαστε λύσεις που απαιτούν χρονο, αλλά ο χρόνος μας όπως σωστα παρατηρει ο κωστής έχει τελειώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. xno
    Δεν συμφωνώ.
    Χρόνος υπήρχε άφθονος.
    Τα τελευταία 20 χρόνια το πρόβλημα με τους άεργους ΔΥ το ξέραμε όλοι.
    Ήταν καυτή πατάτα που κανείς δεν ήθελε να διαχειριστεί. Ποτέ δεν άκουσα την ΑΔΕΔΥ να διαμαρτύρεται για τα κύματα διορισμών στο Δημόσιο.
    Η μόνη διαμαρτυρία ήταν από τα δύο μεγάλα κόμματα που έβλεπαν το ένα για το άλλο ειδικά πριν τις εκλογές πράσινα και μπλε ρουσφέτια.
    Μην τα βάζουμε όλα στην παιδιακίστικη λογική.
    Μπαμπά - μαμά δεν ήξερα πως είναι κακό, και δεν θα το ξανακάνω.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Κωστή και xno: το πελατειακό κράτος δουλεύει δεκαετίες - ήταν λογικό να αποδειχτεί ισχυρότερο όταν μάλιστα έχει μαζί του και την καθεστωτική πια αριστερά που ζει από την κρατική επιδότηση. Οι απολύσεις στον 902 είχαν επίσημη αιτιολογία την μείωση της επιδότησης λόγω μνημονίου. Επίσης οι δημόσιοι υπάλληλοι ακόμη δεν πιστεύουν ότι πληρώνονται από τα δανεικά - πιστεύουν ότι αρκούν οι φόροι για να πληρωθούν ένα εκατομμύριο υπάλληλοι κι ας εργάζονται πραγματικά ελάχιστοι απ' αυτούς είτε είναι αδύνατον να εργαστούν παραγωγικά λόγω της κατάστασης στη δημόσια διοίκηση. Ίσως το πιστέψουν τον επόμενο μήνα αν η 6η δόση έρθει σταγόνα σταγόνα.
    Μέχρι να συμβεί κάτι συγκλονιστικό αυτοί έχουν το πάνω χέρι και οδηγούν τη χώρα μπλοκάροντας τις αλλαγές. Αυτοί θα φέρουν και τον Σαμαρά στην εξουσία. Εμείς τι μπορούσαμε να κάνουμε; Φύγαμε έστω και αργά από τον Συνασπισμό αλλά το εγχείρημα υπέκυψε τελικά στο κίνημα των αμετανόητων συντηρητικών και τα αριστερόμετρα της χρεοκοπημένης αριστεράς.
    Οι λαοί κάνουν συχνά λάθη και πολύ σοβαρά μάλιστα - αλλά δεν διδάσκονται παρά μετά από καιρό κι αφού έχουν κάνει το δικό τους. Σήμερα πρέπει να παραμερίσουμε και να αφήσουμε τις εξελίξεις να επιταχυνθούν - οι απόψεις μας θα μείνουν για μετά.
    Ατο μεταξύ ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας όσοι πιστεύουμε στις αλλαγές - όσοι πιστεύουμε ότι αυτή η χώρα και ο πολιτισμός της πραγματικά έχουν παρακμάσει πια. Θα έρθει η ώρα μας και σύντομα πιστεύω όταν βίαια θα συμβούν όσα μπορούσαν να γίνουν φυσιολογικά έστω και πέρυσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Γιωργο, συνειδητοποιεις αν αυτο που περιγραφεις και ''ακουγεται'' αρκετα για την 6η δοση, γινει πραγματικοτητα.
    Εχω καταλαβει πως και εσυ οπως και εγω δεν εισαι λατρης του αιματος. Αλλα κατι τετοιο τι αλλο θα προκαλουσε.
    Καταρχην την επομενη στιγμηο ΓΑΠ, κυριολεκτικα θα εφευγε με ελικοπτερο και θα ειχαμε βιαιη λογω προφανους ακυβερνησιας εξοδο απο ΟΝΕ.
    Αυτο το σεναριο που περιεγραψες, δεν ειναι ευχη, ειναι καταρα.

    δβ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Δεν το εύχομαι δ.β. - το βλέπω να έρχεται γιατί αν διάβασες τα σχετικά άρθρα μέχρι το Φλεβάρη δεν υπάρχουν ομόλογα πολυετή να λήγουν. Άρα θα παιχτεί τώρα το σενάριο "πληρώστε τις δαπάνες σας, πληρώνουμε τους τόκους σας". Πάντα υπάρχει άλλη λύση - και αυτή δεν είναι η χρεοκοπία, είναι η πολιτική λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Αστο ρε Γιωργο στα 3 πρωτα μου σχολια ειπα αυτο που ηθελα, απαντηση δεν πηρα ειμαι επισης και ο πιο επιθετικος σ'αυτο το μπλογκ, θεωρω δεξιο και τον Αθανασιου , τι κανεις Γιαννη? κλπ.κλπ καληνυχτα. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
    Πριν χρεωκοπησει οριστικα το ελληνικο δημοσιο, οφειλε να εχει παρει τα αναγκαια μετρα, μερικα απο τα οποια παραθετω, πρακατω, ενω αυτοι που δεν θα γινουν Διευθυνοντες Συμβουλοι και μελη Δ.Σ. ΔΣΕΚΟ, Γ.Γ. Υπουργειων στην επομενη κυβερνηση Λαικου Μετωπου, αν θελουν συμπληρωνουν.
    1. Για την πληρωμη λογαριασμου σε προμηθευτη του Δημοσιου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, θεσπιση υποχρεωτικης κρατησης ενος κλιμακωτου ποσοστου (αναλογα με το συνολικο υτιμημα) υπερ του περιφημου «ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥΧΡΕΟΥΣ», ο οποιος ειναι σχεδον χωρις χρηματα, εφοσον εχει ανοιχθει για την συγκέντρωση ποσών από ενδιαφερόμενους, σε εθελοντική βάση.
    2. Αμεση εφαπαξ φορολογηση μεγαλο- και μεσαιο- δικηγορων, γιατρων, μηχανικων, εστιατορων, ιδιοκτητων μπαρ και νυκτερινων μαγαζιων και αλλων φοροδιαφευγοντων με πανω απο ενα σπιτι και ενα εξοχικο και (λ.χ. συνολ. αξιας πανω απο 500000 ευρω) και συνεχιση της εκτακτης φορολογησης εως την οικονομικη ανακαμψη.
    3. Ταχυτατες διαδικασιες για ανακτηση της καταπατημενης δημοσιας περιουσιας με πληρωμη αμοιβης των δικηγορων κατοπιν θετικου τελεσιδικου αποτελεσματος.
    4. Διαγωνισμοι για εκμεταλλευση προσοδων του κρατους(μεταλλεια , αλυκες,υδρογονανθρακες,ιαματικες πηγες,...)

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. mike ευχαριστώ για την εκτίμησή σου στο μπλογκ. Μην παρεξηγείσαι όμως. Δεν προλαβαίνω να απαντώ γιατί πρέπει και να διαβάσω ενδιάμεσα κι όπως ξέρεις έχω και μια δουλειά να ζήσω.
    Ούτως ή άλλως θα τα πούμε κι από κοντά. Δημόσια θέλω να πω ότι δεν είμαι μαρξιστής (πόσο μάλλον λενινιστής) και δεν με απασχολούν οι ιδεολογικές επιρροές που ΄σερνονται πίσω από πράξεις και απόψεις. Προτιμώ την πραγματιστική προώθηση κινημάτων κοινωνικής δικαιοσύνης με όσο πιο πλατύ μέρος της κοινωνίας να συμπεριλαμβάνεται. Αυτό με απασχολεί κι αυτό είναι για μένα αριστερά. Όσο για τα περιβάλλοντα, ναι, προτιμώ τα δημοκρατικά όπως των ΟΠ κι ας διαφωνώ με θέσεις και απόψεις τους - τουλάχιστον έξω από την κομματική αριστερά νοιώθεις άνθρωπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Χρωστώ και μιαν απάντηση στον Δημήτρη. Νομίζω ότι ο Γ.Πρ., προτείνει όσα υπογράμμισα... Αν κάνω λάθος ας με διορθώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Μιας και προσεκλήθην, να μη φανώ αγενής...

    Δεν σου κρύβω ότι με ενόχλησε η λαθροχειρία του mike. Μου αποδίδει πανηγύρια, άρα είμαι νεοδεξιός και μάλιστα νεοφώτιστος και ως τέτοιος επικίνδυνος, έπειδή "επιτέλους ξύπνησε" (τα εισαγωγικά δικά του, άρα δική μου η φράση) η κυβέρνηση, ενώ εγώ είπα "επί τέλους κατάλαβε" ότι υπάρχει η προοπτική να μας αφήσουν οι εταίροι μας στη μοίρα μας. Με τέτοιο τρόπο ανάγνωσης, δεν εκπλήσσει το ότι δεν το έχει καταλάβει ακόμη ο ίδιος - διαφορετικά δεν θα μιλούσε για μεταρρυθμίσεις που θέλουν κοινωνικές διαβουλεύσεις και ωρίμανση (όπως λένε και οι κλασσικοί που επικαλείται, άλλως τε).

    Η δική μου άποψη, σε ό,τι έχω γράψει ή έχω πει για την κρίση, έχει να κάνει με τη διαχείριση της κρίσης. Σε μια δημοκρατία, καλώς ή κακώς, διαχειριστής είναι η κυβέρνηση. Αν αυτή δεν έχει καταλάβει τι γίνεται (ή τη βολεύει η παραμυθία της "αναγκαστικής (για τους άλλους) σωτηρίας μας") είναι δυνάμει καταστροφική. Με την ίδια στάση, τα πολιτικά κόμματα είναι επικίνδυνα και οι υπόλοιποι από γραφικοί έως χαριτωμένοι.

    Αυτό λοιπόν που λέει το κειμενάκι είναι:
    1. Η ανάγκη για συρρίκνωση του κόστους του κράτους κατά 35%-50%, ακόμη και εάν όλες οι άλλες παρεμβάσεις είχαν στεφθεί από απόλυτη επιτυχία, ήταν γνωστή από την ημέρα της υπογραφής του Μνημονίου. Όχι ως απαίτηση των νεοδεξιών, αλλά ως αντικειμενική ανάγκη. Κάθε καθυστέρηση είχε πολλαπλάσια αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία και κοινωνία. Η κυβέρνηση προσπαθούσε πάντα να κερδίσει χρόνο για την πελατεία της, με αποτέλεσμα τη διάλυση των πάντων, ενώ ήταν από μιας αρχής περισσότερο από προφανές ότι δεν θα μπορούσε να το αποφύγει. Αυτό (ελπίζω να) κατάλαβε στις 6/9.
    2. Παρά το ότι η κυβέρνηση είναι ό,τι χειρότερο μπορούσε να μας συμβεί, είναι καταστροφικό να πάμε σε εκλογές να την ξεφορτωθούμε με εκκρεμότητες σχετικά με τις αποφάσεις της 21/7. Επειδή ακριβώς πρέπει να λήξει η διαδικασία με τον καλύτερο τρόπο και όσο ταχύτερα γίνεται, θεωρώ ότι απαιτείται μια ελάχιστη συνεννόηση στα θέματα που σχετίζονται με αυτήν. Όποιος χαίρεται με την παιδαριώδη διαχείριση του θέματος των εγγυήσεων, ας σκεφθεί ξανά! Ο διαχειριστής πρέπει να μπορεί να διαπραγματευθεί προς όφελος της χώρας και όχι για να ικανοποιεί τους ελληναράδες.
    3. Δεν διαφαίνεται πολιτική δύναμη που μπορεί να διαχειριστεί την κρίση. Νέες δυνάμεις πρέπει να βγουν από την κοινωνία (αυτό βέβαια είναι ευχή). Επειδή η ιστορία έχει δείξει ότι στις κρίσεις κάποιος ή κάποιοι από το παλιό και αποτυχημένο πολιτικό προσωπικό φέρνει σε πέρας τη δουλειά (πρβλ., Ντε Γκωλ, Τσώρτσιλ, Καραμανλής 74, Κιρχνερ - ακόμη και την Αργεντινή, περονιστής την ξεσκάτωσε, όχι το λαϊκό κίνημα) δεν αιθεροβατώ περί τις παρθενογενέσεις και καλώ όσους από το υπάρχον πολιτικό προσωπικό επιθυμούν να είναι μέρος της λύσης να πάρουν θέση: ή με την πελατεία ή με την κοινωνία. Τώρα, όχι μετά την καταστροφή.
    ΄
    Από τα παραπάνω καθίσταται προφανές ότι δεν προτείνω τίποτε, πέραν της ανάγκης για εθνική συνεννόηση για τα ζητήματα που θα μας επιτρέψουν να κοιτάξουμε τα ζητήματα σε ένα χρονικό ορίζοντα μεγαλύτερο από μερικές εβδομάδες. Εύχομαι και επιθυμώ. Πιστεύω όμως ότι αυτή είναι η ευχή και η επιθυμία μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας.

    Είναι στο χέρι της αριστεράς πάντα να παρέμβει με όποιο τρόπο μπορεί στις όποιες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις γίνονται προς ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στην κοινωνία. Αρκεί βέβαια να ενδιαφέρεται για το σώσιμο της παρτίδας και να έχει επίσης συνειδητοποιήσει ότι ούτε χρόνος υπάρχει ούτε πόροι.

    Δεν ξέρω πόσο νεοδεξιά είναι τα παραπάνω. Αλλά η κουβέντα για τις αλλαγές ή μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να προκύψουν από μακροχρόνια διαβούλευση μέσα στην κοινωνία, τη στιγμή που με άδεια ταμεία παίζεται η 6η δόση, φαντάζει όπως η θαυμάσια μουσική που έπαιζε η ορχήστρα του Τιτανικού. Δυστυχώς, δεν έχουμε κάν την πολυτέλεια αυτή (την οποία είχαμε ακόμη και τον Μάιο ή Ιούνιο).

    Γιώργος Προκοπάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. "Πολίτες από όλους τους ιδεολογικούς χώρους πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στους καταστροφείς της χώρας."
    leo

    σε αντιγραφει ο ΓΑΠ...τα ίδια είπε...ή εσύ του εγραψες την ομιλία στη ΔΕΘ;;

    όσο γι αυτά που είπε ο radical για μένα και την εξοικείωση με τα φωτοτυπικά και τις νεες τεχνολογίες....όταν δε θες να απαντάς μη γραφεις καλύτερα.... τα βιβλία τα ρίχνω καθε χρόνο στην ανακύκλωση....ετσι μαθαμε οι αριστεροί...το χαρτί με τα χαρτιά...που να φανταστούμεότι φετος δε θα υπάρχουν βιβλία...όσο για τα άλλα που λέτε...καλά τα πάτε...αντε βρε γρήγορα στο ΓΑΠ...του το χαλάτε και του Φώτη...

    Θωμάς Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Ευχαριστώ Γιώργο για την κωδικοποίηση ορισμένων πραγμάτων γύρω από τις προτάσεις σου.
    Είναι καιροί κρίσιμοι και καλό είναι να μιλάμε όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται.
    Μπορεί κάποιοι να κοιμούνται με την ιδεολογία τους αλλά ο λαός πιστεύω προτιμά να κοιμάται φαγωμένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Επειδή το αρθράκι του "μουσαντένιου", έχει συμπεριλάβει και την ΑΡΙΣΤΕΡΑ και τις ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, θα αδράξω την ευκαιρία (όπως λέγαμε παλιότερα) να σας επισημάνω, ότι με όρους της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ο όρος REFORM (ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ) παραπέμπει σε κάτι γλισχρό και τιποτένιο (ρεφορμιστές)...

    Υ.Γ.1 Μουσαντένιε, έχω μια απορία! Βγαίνει πιτυρίδα και στο πηγούνι?
    Υ.Γ.2 Παπασπυρόπουλε, ο τίτλος του blog σου (Αριστερή στρουθοκάμηλος) σου πάει πολύ! Όσον αφορά στο επιχείρημά σου, ότι με αυτό τον τίτλο ήθελες δήθεν "... να επισημάνεις την υποκρισία και τον στρουθοκαμηλισμό της αριστεράς που έβλεπε τα τραίνα της διαφθοράς να περνούν..." πρόκειται για "προφάσεις εν αμαρτίαις"!
    Δεν μπορείς να πείσεις κανέναν, εκτός του "κύκλου σου".
    Άλλωστε, τον επιβεβαιώνεις καθημερινά στην πράξη!
    "Στρουθοκαμηλίζεις"!

    Άκου ...μεταρρυθμιστές!
    Με το πηρούνι και το κουτάλι στα χέρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU