Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Ντανιέλ Κον Μπεντίτ: Η προοπτική της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ίσως να φαντάζει σήμερα παράλογη, αλλά η ιστορία είναι γεμάτη "παραλογισμούς"


Την εκτίμηση πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ περισσότερο γεννά και λιγότερο λύνει προβλήματα, ανέλυσε, σε συνέντευξή του σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο επικεφαλής των Πρασίνων στην Ευρωβουλή Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.

Κατά την άποψή του, η έμφαση που αποδίδουν οι Έλληνες σε αυτά τα σενάρια είναι «παρανοϊκή» και υπογραμμίζει πως αντίθετα, πρέπει να αποδοθεί σημασία στη διαμόρφωση «μιας καλύτερης ισορροπίας ανάμεσα στην προσπάθεια και τη βοήθεια». Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για τις πληροφορίες που θέλουν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να μελετά σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο κ. Κον Μπεντίτ παρατήρησε ότι «αυτή είναι η δουλειά του, να εξετάζει όλα τα σενάρια», ενώ υπογράμμισε πως η ΕΕ «πρέπει να ενισχύσει την υπευθυνότητα των Ελλήνων χωρίς να τους πνίξει». Τέλος υποστήριξε, πως η προοπτική της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας είναι αναγκαία, μολονότι μπορεί να μοιάζει «παράλογη. Όμως η ιστορία είναι παράλογη» παρατήρησε.

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του επικεφαλής των Πρασίνων στην Ευρωβουλή έχουν ως εξής:


- «Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν λύνει κανένα πρόβλημα.
Δεν λύνει κάποιο πρόβλημα της Ελλάδας, ούτε των τραπεζών που έχουν δανείσει την Ελλάδα.
Δεν αξίζει τον κόπο να συζητούμε αυτό το σενάριο. Αυτό που θα έπρεπε να συζητούμε είναι, το πώς θα βρεθεί μια συμφωνία όχι μόνο με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και με την ελληνική κοινωνία, για να υπάρξει μια μακροπρόθεσμη λύση.
Με άλλα λόγια να προχωρήσουν βαθιά οι μεταρρυθμίσεις, να κάνει η Ελλάδα μια επανεκκίνηση στην οικονομία της, να γίνει υπεύθυνη η κοινωνία.
Φυσικά τα δάνεια πρέπει να αποπληρωθούν, ίσως με κάποια επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης. Όμως πρέπει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της φοροδιαφυγής - υπάρχει η χαμηλή φοροδιαφυγή αλλά και η υψηλή φοροδιαφυγή, η φυγή των κεφαλαίων στο εξωτερικό. Η λογική όμως είναι ίδια και δείχνει την απουσία του κράτους”

Το γερμανικό «plan B»

- «Στη Γερμανία υπάρχει μια πολιτική μερίδα που είναι κάπως αποπροσανατολισμένη, αλλά οι Γερμανοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη γεννά μεγαλύτερα προβλήματα από τη διατήρησή της στο ευρώ.
Οι Έλληνες ξεγλιστράτε εύκολα στην παράνοια. Λέτε ότι ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας εξετάζει το plan B. Μα αυτή είναι η δουλειά του, πρέπει να εξετάζει όλα τα σενάρια. Έτσι πρέπει να συμβαίνει.
Στο εσωτερικό τώρα του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν κάποιες αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις, οι οποίες εξυπηρετώντας συγκεκριμένες σκοπιμότητες διοχέτευσαν την είδηση στη δημοσιότητα.
Ναι, υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι Γερμανοί θέλουν να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, αλλά και στην Ελλάδα υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι Έλληνες θέλουν να φύγουν από την ευρωζώνη!
Αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, τα χρέη σας αυτομάτως θα διπλασιάζονταν - υπάρχει αυτή η συνείδηση στους Έλληνες;
Νομίζω, πως έχετε ένα πρόβλημα: η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν ταυτίζεται με την έννοια του κοινού συμφέροντος.
Θέλετε το κράτος να λύνει τα προβλήματα, θεωρείτε πως τα προβλήματα δεν είναι δικά σας.
Αυτή η νοοτροπία, η πολιτική κουλτούρα πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα, αλλά αυτό θέλει χρόνο και δεν πρέπει να γίνει πνίγοντας τους ανθρώπους
Πρέπει να ενισχυθεί η υπευθυνότητα των Ελλήνων χωρίς να τους πνίγουμε».

«Η Ελλάδα είναι μέρος του προβλήματος, αλλά όχι το πρόβλημα»

- «Η ελληνική κρίση είναι ίσως η πιο σκληρή έκφραση της γενικής κρίσης των χρεών και των προβλημάτων που παρουσίασαν οι οικονομίες μας.
Αν δεν υπήρχε η ελληνική κρίση, η ισπανική κρίση, η πορτογαλική κρίση, η ιρλανδική κρίση προφανώς δεν θα ήμασταν σε αυτή την κατάσταση, αλλά δεν γέννησε την κρίση η Ελλάδα. Το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν το σύμπτωμα. 
Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι το ευρω χωρίς μια ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει. Η Ελλάδα είναι μέρος του προβλήματος, αλλά όχι το πρόβλημα».

- «Ο ελληνικός λαός ζει αναπαράγοντας τη μυθοπλασία του.
Για λόγους ιστορικούς και φιλοσοφικούς η Ελλάδα είναι μέρος της ευρωπαϊκής κληρονομιάς, όμως ξοδεύατε το 4% του ΑΕΠ σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς.
Μιλάτε συνέχεια για τον τουρκικό κίνδυνο.
Η συνθήκη της Λισσαβόνας κατοχυρώνει την αμοιβαία προστασία των κρατών-μελών - η άμυνά σας είναι η ΕΕ.
Με την οικονομία που έχετε δεν μπορείτε να αυξάνετε τις στρατιωτικές σας δαπάνες με τον ίδιο ρυθμό. Ως γνωστόν εξάλλου, η διαφθορά εισχωρεί σε τέτοιους μηχανισμούς - εξοπλισμών και μυστικών υπηρεσιών.
Ή μήπως νομίζετε, ότι ο εξοπλισμός σας λειτουργεί αποτρεπτικά, φοβίζει τους Τούρκους;»

- «Δεν βρίσκουμε μιαν ισορροπία ανάμεσα στην προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί και στην αλληλεγγύη που πρέπει να επιδειχθεί. Η προοπτική της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ίσως να φαντάζει σήμερα παράλογη, αλλά η ιστορία είναι γεμάτη «παραλογισμούς».
Αν τον Μάιο του 1989 μου λέγατε ότι το τείχος του Βερολίνου θα πέσει, θα έλεγα ότι επρόκειτο για παραλογισμό.
Αν μου λέγατε πέρσι, ότι μέσα σε ένα χρόνο θα πέσουν ο Μπεν Άλι, ο Μουμπάρακ και ο Καντάφι μαζί, θα σας έλεγα παράλογη.
Επομένως, η χάραξη μιας δημοσιονομικής πολιτικής που θα είναι λογική, διατηρήσιμη και βιώσιμη και η χάραξη μιας πολιτικής επενδύσεων στη βάση ενός κοινοτικού προϋπολογισμού είναι ίσως παράλογη, αλλά είναι αναγκαία».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU