Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Σχέδιο "Εύρηκα": Πωλείται η Ελλάς ή μια ρεαλιστική εναλλακτική λύση;

Αυτή η κυβέρνηση είναι παντελώς ανίκανη. Μπλοφάρει συνεχώς απέναντι στους δανειστές αλλά αποκαλύπτεται, κινείται χωρίς κανένα σχέδιο, διαβεβαιώνει τους πάντες για τις προθέσεις της χωρίς να είναι σε θέση να κάνει τίποτα εκτός από το να μετακυλίει τις αποτυχίες της στους εργαζομένους με φόρους και χαράτσια. Δεν μπορεί να αγγίξει το Δημόσιο, την Εκκλησία, τους Εξοπλισμούς, δεν καταργεί τίποτα από το πελατειακό σύστημα, δεν ανοίγει το θέμα της μονιμότητας -πηγή της διαφθοράς και της συναλλαγής στο ελληνικό μεταπολιτευτικό σύστημα-, δεν είναι σε θέση να εισάγει ούτε έναν θεσμό κοινωνικής προστασίας σαν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. 
Και η αντιπολίτευση, δεξιά και αριστερή, απλά ροκανίζει τις μέρες μέχρι την βέβαιη πτώση της κυβέρνησης, χωρίς κανένα σχέδιο επίσης και χωρίς να νοιάζεται αν αυτό θα σημαίνει και την πτώση της ίδιας της χώρας. Τους αρκεί η εξουσία στα αποκαΐδια του συστήματος. Χάος στο χάος λοιπόν.
Αντίθετα οι Ευρωπαίοι επεξεργάζονται συνεχώς εναλλακτικά σχέδια που όπως και να τα κρίνεις, τουλάχιστον αποτελούν αποτέλεσμα βασάνου και μακρόχρονης εργασίας. Το τελευταίο, που κυκλοφορεί και ως "plan B των Γερμανών", έχει μεγάλο ενδιαφέρον. 
Όχι μόνο γιατί συνδέεται με την καταληκτική προθεσμία των έξι εβδομάδων μέχρι την σύγκλιση των G20 - όπου η ΕΕ πρέπει να έχει τροχοδρομήσει την έξοδο από την κρίση, τουλάχιστον της Ελλάδας - αλλά και γιατί εστιάζεται στα "ασημικά" - την αντίστοιχη του χρέους περιουσία του ελληνικού δημοσίου. Ένα μέρος της διατίθεται για πώληση με ορίζοντα 15ετίας από ευρωπαϊκό φορέα -αφού καταβληθεί το ποσό προκαταβολικά στην χώρα μας με αποτέλεσμα το ξεπέρασμα της κρίσης με "ενέχυρο" τα ασημικά. 
Αυτό δίνει την δυνατότητα ακόμη και επαναγοράς κάποιων από αυτά χάρη στην ανάπτυξη που θα προκύψει άμεσα και την επαναφορά της κοινωνίας μας σε κανονικούς ρυθμούς χωρίς άγρια λιτότητα και χαράτσια. Το σχέδιο είναι πιθανώς σε διαπραγμάτευση ήδη - αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ανάμεσα σε ποιους...
Η αριστερά έτρεξε αμέσως να μιλήσει για "ξεπούλημα". Θυμίζω ότι το Μεξικό, απέφυγε την χρεοκοπία πριν πολλά χρόνια βάζοντας ενέχυρο για δανεισμό την τεράστια -και κει-, εκκλησιαστική περιουσία. 
Πως θα σας φαινόταν αν μπαίναμε στην σχετική διαπραγμάτευση κρατώντας στο μανίκι και παρόμοιους άσσους; Άλλη εναλλακτική λύση με τόσες προοπτικές και εξασφαλίσεις δεν είδαμε μέχρι στιγμής. Μάλλον συνταγές αυτοκτονίας με διαφορές στο "μίγμα"...




από τον ιστότοπο the insider

Γερμανικό σχέδιο έξι σημείων που θα έλυνε το πρόβλημα υπερχρέωσης της Ελλάδας χωρίς να προκαλέσει τη χρεοκοπία της χώρας και το οποίο περιλαμβάνει την εξαγορά περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου από εταιρία με έδρα το Λουξεμβούργο, παρουσιάζει σε σημερινό δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα La Tribune. Το INSIDER από την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε σε αποκλειστικότητα τις βασικές αρχές του σχεδίου που έχει ανατεθεί στην διαβόητη εταιρεία στρατηγικού σχεδιασμού, Roland Berger, μιας από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων της Ευρώπης, με ισχυρή επιρροή στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ.

Το σχέδιο με την κωδική ονομασία "ΕΥΡΗΚΑ" προβλέπει έξι βήματα για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης:

Στο 1ο βήμα, περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου ύψους 125 δισ. ευρώ συγκεντρώνονται σε μία εταιρεία συμμετοχών, η οποία πωλείται στην ΕΕ αντί 125 δισ. ευρώ.

Στο 2ο βήμα, οργανισμός της ΕΕ, με έδρα το Στρασβούργο, αναλαμβάνει να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν περιέλθει στον έλεγχο της εταιρείας συμμετοχών έως το 2025. Εάν η διαδικασία αποφέρει κέρδη, αυτά αποδίδονται στην Ελλάδα, αφότου αφαιρεθούν οι προμήθειες. Στην περίπτωση που καταλήξει σε ζημιές (κάτι που η Roland Berger δεν περιμένει), αυτές πάλι βαραίνουν το ελληνικό δημόσιο.

Στο 3ο βήμα, η Ελλάδα χρησιμοποιεί τα έσοδα από την πώληση της εταιρείας συμμετοχών για να επαναγοράσει τα ομόλογά της από την ΕΚΤ και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης EFSF. Με την επαναγορά, το ελληνικό δημόσιο χρέος πέφτει από το 145% στο 88% του ΑΕΠ. Η έκθεση της ΕΚΤ και των Ευρωπαίων φορολογούμενων στο ελληνικό χρέος πέφτει στο μηδέν.

Στο 4ο βήμα, ο ευρωπαϊκός οργανισμός επενδύει 20 δισ. ευρώ στην αναδιάρθρωση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας συμμετοχών, ώστε να μεγιστοποιηθεί η αξία των αποκρατικοποιήσεων. Υπολογίζεται ότι με τη μέθοδο αυτή μπορούν να συγκεντρωθούν 40-60 δισ. ευρώ επιπλέον.

Στο 5ο βήμα, εισρέουν στην ελληνική οικονομία διαρθρωτικά κονδύλια ίσα με το 8% του ελληνικού ΑΕΠ, τα οποία η χώρα δεν χρησιμοποιεί τώρα. Τα κονδύλια αυτά φέρνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από το -5% στο +5% και αυξάνουν τα φορολογικά έσοδα κατά 4% του ΑΕΠ.

Στο 6ο βήμα, με τα επιπλέον φορολογικά έσοδα, η Ελλάδα προχωρά σε επαναγορές ομολόγων ίσες περίπου με το 1% του ΑΕΠ της ετησίως. Η μείωση του χρέους και η βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας επιτρέπουν τη μείωση του ύψους των τόκων κατά 50% τουλάχιστον. Έτσι, το χρέος πέφτει κάτω από το 60% του ΑΕΠ το 2018.

Σύμφωνα με την Roland Berger, με βάση το σχέδιο, τα ελληνικά CDS καταρρέουν, επιφέροντας ζημιές σε όσους πόνταραν τόσο στην ελληνική χρεοκοπία όσο και στην κατάρρευση της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Επιπλέον, με τη σαρωτική ιδιωτικοποίηση του ελληνικού δημόσιο τομέα, πατάσσεται η διαφθορά και ευνοείται η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Με το σχέδιο αυτό, οι ελληνικές τράπεζες που έχουν στα χέρια τους κρατικά ομόλογα θα εγγράψουν κέρδη 30 δισ. ευρώ, αποκαθιστώντας τη φερεγγυότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Σύμφωνα πάντα με τη γαλλική εφημερίδα, το γερμανικό σχέδιο παρουσιάζει πολλά θετικά στοιχεία:
- Προτείνει ένα νέο δρόμο την ώρα που η Ευρώπη περιστρέφεται ακόμη γύρω από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για τη διάσωση της Ελλάδας.
- Η Αθήνα θα αποφύγει τη λήψη δρακόντειων μέτρων λιτότητας και θα έχει το χρόνο να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.
- Δημιουργεί άμεσα ανάπτυξη επιτρέποντας στην Ελλάδα να ξαναβγεί στις αγορές.
- Απομακρύνει την προοπτική μιας συστημικής κρίσης στην Ευρώπη και αποθαρρύνει τους κερδοσκόπους.
"Το σχέδιό μας έχει ένα σαφή στόχο: να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα και να δημιουργήσει ανάπτυξη", εξήγησε ο Βίτιγκ.


6 σχόλια:

  1. Κάποιοι με μεγάλη αγωνία προσπαθούν να μας πείσουν πως πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί γιατί θα μας πάρουν την Ελλάδα μας, την θρησκεία μας τα ιερά και τα όσια μας.
    Προσπαθούν να μας πείσουν πως η χώρα μας ανήκει.
    Ε όχι ρε μάγκες.
    Η χώρα αυτή ξεπουλήθηκε, λεηλατήθηκε και βιάστηκε κατ' εξακολούθηση χρόνια τώρα.
    Είναι η χώρα του Βαρδινογιάννη του Αλαφούζου του Μπόμπολα του Κοπελούζου και του πολιτικού προσωπικού τους.
    Είναι η χώρα του Αγαπούλα των τηλεδημοσιογράφων και του παραδικαστικού.
    Είναι η χώρα των παπάδων και των μαφιόζων.
    Εγώ αισθάνομαι μετανάστης.
    Δεν αισθάνομαι ότι μου ανήκει τίποτα.
    Το ίδιο με το να κατοικούσα στο Βέλγιο ή στην Γαλλία.
    Αν και νομίζω πως εκεί θα με σεβόντουσαν περισσότερο.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χμ... φαινεται καλο σχεδιο για τους εξης λογους:
    1.περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου ύψους 125 δισ. ευρώ συγκεντρώνονται σε μία εταιρεία συμμετοχών, η οποία πωλείται στην ΕΕ αντί 125 δισ. ευρώ.
    Στην ελλαδα, για να μαζευτουν οι τιτλοι της κρατικης περιουσιας τετοιου υψους θα καναμε 5 χρονια.
    2.Οργανισμός της ΕΕ, ..., αναλαμβάνει να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν περιέλθει στον έλεγχο της εταιρείας συμμετοχών έως το 2025. Εάν η διαδικασία αποφέρει κέρδη, αυτά αποδίδονται στην Ελλάδα, αφότου αφαιρεθούν οι προμήθειες.
    Υποθετω οτι σε 14 ετη οι αποτιμηση της περιουσιας θα ειναι πολυ υψηλοτερη, εως και διπλασια, απο το να προσπαθουσαμε να πουλησουμε μονοι μας, εν μεσω υφεσης, περιουσια 50 δις σε 4 ετη.
    Οι προμηθειες που θα ζητηθουν, υποθετω προσυμφνημενες, δεν θα εχουν καμια σχεση με τις μιζες που ζητουνται απο ελληνικους αξιωματουχους, λ.χ. για ενοικιαση ενος ακινητου.Αρα σημαντικο κερδος απο τις προσυμφωνημενες προμηθειες εναντι μιζων ανεξελεγκτου υψους

    Τα υπολοιπα γραφομενα στο αρθρο μου φαινονται λογικα.

    Λεω να φωναξουμε τον Γιωργο τον Προκοπακη για μια εγκυρη γνωμη επ' αυτου, και αν συμφωνειτε να πιεσουμε να προταθει ως CEO της εταιρείας συμμετοχών, η τελως παντων, να εχει ενεργη αναμειξη στον μηχανισμο αυτο.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Γιώργος EL

    Μην απελπιζεσαι.Υπαρχει ενα πλυντηριο που ξεπλενει ολα τα αδικηματα στην χωρα.
    Προτεινω να γινεις George non EL
    η κατι παρομοιο και να αισθανεσαι τουριστας στην χωρα σου.

    Εγω ως Φιλελλην δεν εχω τα ιδια πατριωτικα προβλημΑτα, εως οτου πολιτογραφηθω ως Ελλην.


    1. «Δεν διώκεται πλέον για την υπόθεση υπεξαίρεσης των 51 εκατομμυρίων ευρώ της Proton Bank ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, καθώς, με μία συμφωνία μεταξύ του επιχειρηματία, του διευθύνοντος συμβούλου της Proton Bank και του αρμόδιου εισαγγελέα, εξαλείφθηκε το αξιόποινο της πράξης.

    Ειδικότερα, οι υπογραφές «έπεσαν» από τον κ.Λ. Λαυρεντιάδη, το διευθύνοντα σύμβουλο της Proton Bank, Γ. Τανισκίδη, και τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Γιάννη Δραγάτση, και συμφωνήθηκαν τα εξής: 1) Ο Λ. Λαυρεντιάδης επέστρεψε σε μετρητά 51 εκατομμύρια ευρώ στην τράπεζα, η οποία δηλώνει ρητά ότι ικανοποιήθηκε πλήρως από οποιεσδήποτε διεκδικήσεις της έναντι του επιχειρηματία.

    2. Την οριστική απαλλαγή του Παναγή Βουρλούμη, πρώην προέδρου του ΟΤΕ και του Γιώργου Ιωαννίδη, διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών, από την κατηγορία της απιστίας από κοινού σε βαθμό κακουργήματος, για την οποία τα δύο πρώην στελέχη του οργανισμού είχαν παραπεμφθεί σε δίκη, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών.
    Την οριστική απαλλαγή του Παναγή Βουρλούμη, πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ από την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, για την οποία είχε παραπεμφθεί σε δίκη, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών.

    Το βούλευμα των Εφετών ουσιαστικά ανέτρεψε, ένα χρόνο μετά, το βούλευμα του Πρωτοδικείου το οποίο έκρινε πως τα δυο πρώην ανώτερα στελέχη έπρεπε να καθίσουν στο εδώλιο για υπόθεση υπερτιμολογήσεων σε συμβάσεις που υπέγραψε ο ΟΤΕ για υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης των δικτύων του, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων που αφορούσαν την περίοδο 2003 -2007 με εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Intracom [INRr.AT] Σχετικά άρθρα και η Siemens

    Οι εφέτεες έκριναν πως δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να παραπεμφθούν σε δίκη οι κατηγορούμενοι και τους απάλλαξαν οριστικά.

    Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη συμφωνία του ΟΤΕ είχε τίμημα 130 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που η Διεύθυνση Διαχείρισης Δικτύου και Συντήρησης (ΔΔΔΚΣ) του Οργανισμού είχε κοστολογήσει στο ήμισυ.

    3.Ποινική δίωξη για οκτώ κακουργηματικές πράξεις, άσκησε σε βάρος 29 εμπλεκομένων στην υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων η εισαγγελέας Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου.

    Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατόπιν σχετικής παραγγελίας του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, η εισαγγελέας Πρωτοδικών που διενήργησε την έρευνα, προχώρησε σήμερα στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, συνδικαλιστών, ιδιωτών και εμπλεκομένων στελεχών της αρμόδιας διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου.

    Επιπρόσθετα, η εισαγγελία ζητεί την έκδοση βουλευμάτων για την επιβολή απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα σε όλους τους κατηγορουμένους.

    «Με την παραπομπή των 29 προσώπων επιβεβαιώνονται δυστυχώς οι καταγγελίες μας. Ένα σκάνδαλο απιστίας και παράβασης καθήκοντος που προκάλεσε μεγάλη ζημιά σε βάρος του δημοσίου έγινε ανεκτό ή και ενισχύθηκε από υπουργούς και κυβερνήσεις και αυτά με διαδοχικές εγκρίσεις του ΚΥΣΕΑ», δήλωσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Θ. Δρίτσας.

    «Τώρα», πρόσθεσε, «παραπέμπονται δύο μόνο πολιτικά πρόσωπα (γενικοί γραμματείς του ΥΠΕΘΑ) και υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι με διάφορους τρόπους έχουν απαλλαγεί ή δεν έχουν ελεγχθεί καν».

    Ο κ. Δρίτσας υποστήριξε ακόμη ότι «πρόκειται για μεγάλη πρόκληση, πολύ περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι τα δάνεια τα πήραν οι κυβερνήσεις διογκώνοντας το δημόσιο χρέος κυρίως εξαιτίας τέτοιων σκανδάλων και όχι βέβαια επειδή ήταν υπεράριθμοι οι δημόσιοι υπάλληλοι».


    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπαίνει τετοιο θεμα για σας με το διαζευτικό ή......;;;;
    Λυπάμαι γιατί η κατάντια της χώρας φανέρωσε πολλούς πρόθυμους "φιλέλληνες",φανέρωσε τη κατάντια τους....γιατί οι πραγματικοί φιλέλληνες έδιναν και τη ζωή τους...Είναι πραγματι δύσκολο να πιστέψεις ότικάποιοι βαζουν το ερώτημα εξαθλίωση ή εξαθλίωση μετά πωλήσεων και απολύσεων. Εσείς κ. ίσως εχετε τη δυνατότητα να πάτε στις πατρίδες σας μιας και δηλώνετε Φιλελληνες...Εμείς εδώ θα είμαστε να μαζεύουμε τις στάχτες.

    ΥΓ: Πριν φυγετε για τις χώρες σας μη ξεχάσετε να σβήσετε τις αναρτήσεις σας...θα είναι αλλο ενα αποδεικτικό στοιχείο σε βαρος σας...Δεν είναι απειλή αλλά πιθανή αφύπνιση της ηθικής και αξιοπρέπειάς σας

    ΘΩΜΑΣ Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγγνώμη Θωμά που σε έβαλα σε κόπο αλλά το ιστολόγιο απευθύνεται σε σκεπτόμενους ανθρώπους. Σε αυτούς που συζητούν κάθε πρόταση με τα θετικά και τα αρνητικά της. Όταν η χρεοκοπία είναι δεδομένη και η κατάπτωση των ελλήνων πολιτικών επίσης, κάθε πρόταση που μας δίνει περιθώρια αντίδρασης είναι συζητήσιμη. Υπάρχει πχ σχετικό άρθρο σήμερα στην sofokleous.10. Αλλά είπαμε... κάτι τέτοια εσάς τους ελληναράδες, διορισμένους στο δημόσιο με ρουσφέτι σας κουράζουν. Εμάς πάλι τους ανέργους και χρεοκοπημένους, όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ΘΩΜΑΣ Σ.
    "Είναι πραγματι δύσκολο να πιστέψεις ότι κάποιοι βαζουν το ερώτημα εξαθλίωση ή εξαθλίωση μετά πωλήσεων και απολύσεων."

    "Πριν φυγετε για τις χώρες σας μη ξεχάσετε να σβήσετε τις αναρτήσεις σας...θα είναι αλλο ενα αποδεικτικό στοιχείο σε βαρος σας..."

    Δεν βαζουμε κανενα ερωτημα. Παραθετουμε αποψεις και σχολιαζουμε.Ετσι παιζεται το παιχνιδι αυτο που εν ξερεις πως παιζεται. Αλλα δεν ξερουμε τιποτα για σενα που μας απειλεις κι ολας.
    Δεν εχεις ακουσει τιποτα για το δικαιωμα του εκφραζεσθαι;
    Φαινεσαι επαρχιωτης ΔΥ.Γι αυτο δεν εχεις ουτε ψηγματα χιουμορ. Στους τοιχους των εξαρχειων γραφεται το συνθημα ΕΞΩ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ.
    Εννοουν τους επαρχιωτες που με 4 ψηφους διοριστηκαν στο Δημοσιο , με 6 στις ΔΕΚΟ και ασχημιζουν την γεννεθλια πολη μας.
    Δεν σου απαντησα χθες, και δεν ξερω αν θα καταλαβεις τιποτα απο αυτα που διαμειβονται σε αναλογα ιστολογια. Παντως, να προσεχεις πολυ τι γραφεις, γιατι εκτος απο αποφοιτος του ΕΜΠ ημουν και ερρασιτεχνης μποξερ και ειχα 20 στην γυμναστικη .

    Αφωτιστος Φιλλελην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU