Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Ευρωπαϊκή λύση στην κρίση χρέους ζητούν 97 Ευρωπαίοι με επιστολή στους ηγέτες της Ευρωζώνης


Η επιστολή 
Η κρίση του ευρώ απαιτεί λύση τώρα. Τα υφιστάμενα μέτρα είναι μηδαμινά και πολύ καθυστερημένα, ενώ επιταχύνουν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αναταραχή.
Το ευρώ είναι κάθε άλλο παρά τέλειο, όπως αποκάλυψε η κρίση. Ομως, η απάντηση είναι να διορθωθούν τα σφάλματά του και όχι να του επιτραπεί να υποσκάψει, ίσως ακόμη και να καταστρέψει, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Εμείς, οι Ευρωπαίοι που εκδηλώνουμε την ανησυχία μας καλούμε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν κατ’ αρχήν στην ανάγκη μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας, η οποία:
1) Θα θεσμοθετήσει ένα κοινό ταμείο, το οποίο θα μπορεί να συγκεντρώνει κεφάλαια για την Ευρωζώνη συνολικά και να διασφαλίζει ότι τα κράτη-μέλη τηρούν τη δημοσιονομική πειθαρχία.
2) Θα ενισχύσει την κοινή επίβλεψη, ρύθμιση και διασφάλιση των καταθέσεων εντός της Ευρωζώνης.
3) Θα αναπτύξει μια στρατηγική, η οποία θα οδηγήσει ταυτόχρονα στην οικονομική σύγκλιση και ανάπτυξη, καθώς το πρόβλημα του χρέους δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς ανάπτυξη.
Ενώ μια νομικά δεσμευτική συμφωνία θα τελεί υπό διαπραγμάτευση και επικύρωση, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει στο μεσοδιάστημα να εξουσιοδοτήσουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να συνεργαστούν για να θέσουν την κρίση υπό έλεγχο.
Τα εν λόγω θεσμικά όργανα θα μπορούσαν κατόπιν να εγγυηθούν και ενδεχομένως να ανακεφαλαιοποιήσουν το τραπεζικό σύστημα και να δώσουν τη δυνατότητα στις χώρες που το έχουν ανάγκη να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους, εντός προσυμφωνηθέντων ορίων, ουσιαστικά χωρίς κανένα κόστος, εκδίδοντας ομόλογα τα οποία θα μπορούν να προεξοφλούνται εκ νέου από την ΕΚΤ.
Καλούμε τα νομοθετικά σώματα των χωρών της Ευρωζώνης να αναγνωρίσουν ότι το ευρώ απαιτεί μια ευρωπαϊκή λύση. Η επιδίωξη εθνικών λύσεων μπορεί να οδηγήσει μόνο στη διάλυση.

Το ρεπορτάζ (της Κατερίνας Σώκου από την Καθημερινή)

Με ανοιχτή επιστολή στους ηγέτες της Ευρωζώνης, 97 ανησυχούντες Ευρωπαίοι απευθύνουν σήμερα μια «έκκληση για την Ευρώπη». Με αυτή, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και επιχειρηματίες ζητούν από τους ηγέτες της Ευρωζώνης δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του ευρώ.
Προτείνουν την άμεση «επιστράτευση» του EFSF και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για την παροχή εγγυήσεων στο τραπεζικό σύστημα και την αναχρηματοδότηση του χρέους των αδύναμων χωρών. 
Μεσοπρόθεσμα, ζητούν μια νέα Συνθήκη που θα θεσμοθετεί κοινό ταμείο για την Ευρωζώνη, θα διασφαλίζει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τις καταθέσεις και θα υιοθετεί στρατηγική για την ανάπτυξη.
Η πρωτοβουλία ανήκει στον επενδυτή Τζορτζ Σόρος και υποστηρίχθηκε αρχικά από μέλη του European Council on Foreign Relations, ενώ γρήγορα επεκτάθηκε και εκτός αυτού. Σύμφωνα με τον κ. Σόρος, υπάρχει μια «στενή διέξοδος» από τις δύο πηγές προβλημάτων της Ευρωζώνης: την ελλιπή κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το κρατικό χρέος. 
Ειδικά η Ελλάδα, τόνισε, «βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση και αντιμετωπίζει πιθανή χρεοκοπία». Οπως προειδοποίησε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με κάποιες από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εφημερίδες, «αν υπάρξει μη ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, αυτό θα προκαλούσε κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα οδηγούσε σε παγκόσμια ύφεση». 
Σε ερώτηση της «Κ» για το αν η έκκληση προβλέπει τη στήριξη της Ελλάδας ακόμη και μετά ένα ενδεχόμενο μεγαλύτερο «κούρεμα» του χρέους, ο κ. Σόρος τόνισε ότι το ελληνικό χρέος «χρειάζεται να αναδιαρθρωθεί, διότι είναι πολύ μεγάλο» και εκτίμησε ότι πρέπει να μειωθεί «κατά τουλάχιστον 50%». 
Όπως πρόσθεσε, όμως, «αυτό είναι εφικτό να γίνει συντεταγμένα, ώστε να μην υπάρξει χρεοκοπία, με την προσφορά εγγυήσεων για τα νέα ομόλογα από το EFSF». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο «η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, αλλά θα πρέπει βέβαια να λάβει επιπλέον μέτρα».

Δύο από τους υπογράφοντες, η πρώην επίτροπος της Ιταλίας Εμα Μπονίνο και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ τόνισαν ότι η μέχρι τώρα απάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης στην κρίση είναι «πολύ μικρή και πολύ καθυστερημένη». 
'Οπως προειδοποίησαν, «διακυβεύεται όχι μόνο το ευρώ, αλλά και το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα». 
Σύμφωνα με την κ. Μπονίνο η επιστολή θα πιέσει τους ηγέτες να αντιληφθούν ότι η κρίση απαιτεί τη δημιουργία ενός υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης
Όσο για τον κ. Φίσερ, εκτίμησε ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί, αλλά παράλληλα τόνισε ότι «είναι απαραίτητο να χτίσουμε έναν αντιπυρικό τείχο όπου οι μεγαλύτερες οικονομίες δεν θα επηρεάζονται αρνητικά από εξελίξεις στο μέλλον».

Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται ακόμη ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι, οι πρώην πρωθυπουργοί του Βελγίου Ζαν Λικ Ντεάν και Γκι Φερχόφσταντ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Χανς Αϊχελ, οι πρώην Ευρωπαίοι επίτροποι Πέδρο Σόλμπες, Ανα Παλάθιο και Αντόνιο Βιτορίνο, καθώς και ο πρώην υπεύθυνος της Kοινής Eξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Aσφαλείας Χαβιέ Σολάνα. Από την Ελλάδα υπέγραψαν ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης και ο επενδυτής Στυλιανός Ζαββός, ενώ από την Κύπρο ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου και ο επιχειρηματίας Γιώργος Δαβίδ.
Όσοι αναγνώστες επιθυμούν να προσθέσουν την υπογραφή τους στη διπλανή έκκληση μπορούν να το κάνουν στον ιστότοπο www. appealforeurope.org

1 σχόλιο:

  1. Δύο καλές ειδήσεις
    NAFTEMPORIKI.GR Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011 20:03

    Εν μέσω του γενικού ζόφου, ο Ανατόλι Καλέτσκι των «Τάιμς» διακρίνει δύο αναπάντεχα καλές ειδήσεις. Η μία έρχεται από την Ευρώπη και η άλλη από την Αμερική.

    Η πρώτη είναι η συμφωνία Γερμανίας και Γαλλίας (στη φωτογραφία Μέρκελ και Σαρκοζί στη συνάντηση της 9ης Οκτωβρίου) να ενισχύσουν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και να μοιραστούν την ευθύνη για τα χρέη της ευρωζώνης.

    Η άλλη σημαντική είδηση ήταν η αιφνίδια βελτίωση των στοιχείων στις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως σε ό,τι αφορά την απασχόληση. Οι αγορές αντέδρασαν θετικά, κι αυτό οφείλεται στο ότι συγκινούνται από το απροσδόκητο. Αντίθετα με τους ευρωπαίους ηγέτες, που έχουν χάσει την ικανότητα να αιφνιδιάζουν, η αμερικανική οικονομία είναι σε θέση να προκαλέσει τους ερχόμενους μήνες τόσο αρνητικές όσο και θετικές εκπλήξεις.

    Σε ό,τι αφορά το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα , γράφει ο Καλέτσκι, είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα δίλημμα: είτε να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα είτε να προχωρήσει προς τη δημοσιονομική ένωση. Εξίσου προφανές είναι ότι η χώρα που είτε θα καταστρέψει το ευρώ, είτε θα το σώσει δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Γερμανία. Και στη χώρα αυτή, τόσο το πολιτικό όσο και το επιχειρηματικό κατεστημένο αποφάσισαν ότι το ευρώ πρέπει πάση θυσία να σωθεί. Αυτό έγινε σαφές τον περασμένο Αύγουστο, όταν η τελική προσπάθεια της Μπούντεσμπανκ να υπονομεύσει το ευρώ αποκρούστηκε με επιτυχία από την κυβέρνηση, το συνταγματικό δικαστήριο και την πλειοψηφία του κοινοβουλίου.

    Από την ημέρα εκείνη έχει γίνει φανερό ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συμφωνήσουν σε κάποιο είδος συλλογικού διχτυού ασφαλείας για τις κυβερνήσεις και τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Εξίσου φανερό είναι ότι αυτό το δίχτυ θα είναι σαθρό μέχρις ότου υποστηριχθεί από ένα είδος ευρωπαϊκής ομοσπονδιακής αρχής που θα έχει την εξουσία αφενός να δανείζει χρήματα με την εγγύηση ολόκληρης της ευρωζώνης και αφετέρου να επιβάλλει στις χώρες-μέλη μια ενιαία πολιτική για τους φόρους και τις δημόσιες δαπάνες.

    Με άλλα λόγια, σημειώνει ο αρθρογράφος , ο μηχανισμός διάσωσης δεν θα είναι πειστικός αν δεν συνοδευτεί από τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Υπουργείου Οικονομικών, όπως ακριβώς ζητούν η ΕΚΤ και η Κομισιόν από τότε που ξέσπασε η ελληνική κρίση. Το υπουργείο αυτό δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει όλα τα νόμιμα και συνταγματικά εμπόδια πριν από το 2013.

    Μέχρι τότε, η επιβίωση του ευρώ θα εξαρτηθεί από την πολιτική της ΕΚΤ. Η βοήθειά της θα είναι ασφαλώς αρκετή για να αποτραπεί η κατάρρευση του ευρώ ή του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Αν όμως οι οικονομικές εντάσεις στην Ευρώπη αρχίσουν να υποχωρούν, η βοήθεια αυτή μπορεί να σταματήσει.

    Κατά συνέπεια, η ευρωζώνη θα παραμείνει σε μια ενδιάμεση κατάσταση, όπου δεν θα φτάνει σε λύση, αλλά ούτε θα καταρρέει, για τουλάχιστον άλλους 12 μήνες.

    Περισσότερους λόγους για αισιοδοξία προσφέρουν έτσι τα βελτιωμένα στατιστικά στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα στοιχεία μπορεί να είναι ψυχρά και ενίοτε παραπλανητικά, αλλά είναι πιο αξιόπιστα από τις πολιτικές ομιλίες. Οι αριθμοί είναι ιδιαίτερα σημαντικοί γιατί η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρισκόταν στην κόψη του ξυραφιού τα τελευταία δύο χρόνια.

    Μέχρι την εβδομάδα αυτή πολλοί μιλούσαν για τον κίνδυνο μιας νέας ύφεσης, κάτι που θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις τόσο για την ανεργία και τα ελλείμματα της χώρας, όσο και για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Τα νέα στοιχεία δείχνουν όμως ότι η αμερικανική οικονομία επιταχύνεται ξανά, χάρις στο ρεκόρ κερδών, τη σταθεροποίηση των νοικοκυριών και την εγγύηση της Fed για μηδενικά επιτόκια.

    Αν αυτή η βελτίωση επιβεβαιωθεί τους επόμενους μήνες, θα εκτοπίσει όλα τα πολιτικά νέα από την Ευρώπη, καλά ή κακά. Και όλα δείχνουν ότι αυτό ακριβώς θα συμβεί.

    Πηγή: The Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU