Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Η λογική σε αναγκαστική εφεδρεία

οι ελιτ και οι συνδικαλιστές των ΔΥ κρύβονται μόνιμα πίσω από το εφεύρημα της συλλογικής ευθύνης - τελικά, "η ελίτ των δημοσίων υπαλλήλων με καταστροφική και αυτοκαταστροφική πρακτική ζημίωσε τελικά και τη μεγάλη μάζα που υποτίθεται αντιπροσώπευε"

του Φώτη Γεωργελέ*

Κοιτάζω πρωί πρωί στα τηλεοπτικά παράθυρα τους συνδικαλιστές του δημόσιου τομέα να κάνουν πύρινες δηλώσεις για την εργασιακή εφεδρεία. Με όλο τους το δίκιο. Ποτέ δεν είναι δίκαιο να χάνει ένας άνθρωπος τη δουλειά του. Έστω κι αν γίνεται με ήπιο τρόπο, στην ουσία είναι μια μορφή πρόωρης συνταξιοδότησης.

Όμως τι έκαναν δυο χρόνια τώρα για να μην φτάσουμε ως εδώ; Την ώρα που ολόκληρη η κοινωνία συμπιεζόταν, υφίστατο κάθε μέρα κι έναν καινούργιο φόρο για να εισπραχτούν χρήματα να συντηρήσουν τον ελλειμματικό δημόσιο τομέα, αυτός ο τομέας που είχε το πρόβλημα, δεν δεχόταν να κάνει την παραμικρή οικονομία, να χάσει το παραμικρό προνόμιο. Δεν ήθελαν να χάσουν ούτε το επίδομα έγκαιρης προσέλευσης, δεν ήθελαν καμία μείωση στον μισθό τους, δεν ήθελαν να δουλεύουν 40 ώρες όπως όλοι αντί για 37,5, δεν ήθελαν να μετακομίσουν σε κτήρια του δημοσίου για να εξοικονομηθεί το νοίκι, για όλα η απάντηση ήταν «μας παίρνουν τη δουλειά, το ψωμί, τη ζωή μας». Την ίδια ώρα που η ύφεση και η φοροεπιδρομή έστελνε 100δες χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στην ανεργία.

Αν δεν κάνεις καθόλου οικονομίες, αν δεν δέχεσαι καμία αλλαγή, καμία μείωση του κόστους, δεν είναι αναγκαστικό επακόλουθο ότι στο τέλος θα φτάσεις στις απολύσεις; Κι όμως 2 χρόνια, είχαμε απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις, για να μην κοπεί το επίδομα προθέρμανσης της μηχανής, για να μην γίνουν μεταθέσεις στις συγκοινωνίες, για να μην συγχωνευθούν φορείς, για τον 18ο μισθό στα πετρέλαια, τον 16ο στη Βουλή, για να μην μειωθεί η έξτρα αμοιβή διόρθωσης γραπτών, όχι να μην καταργηθεί, να μην μειωθεί καν λίγα λεπτά ανά κόλλα. Να μην μειωθεί η έξτρα αμοιβή των δημοτικών υπαλλήλων στις εκλογές, να μην μειωθεί η έξτρα αμοιβή στους φύλακες των μουσείων για να είναι ανοιχτά ένα βράδυ το χρόνο στην πανσέληνο του Αυγούστου. Να μην γίνει το ωράριο όπως όλων των εργαζομένων 40 ώρες, να μην συγχωνευτούν σχολεία, νηπιαγωγεία, να μην μετακομίσει το υπουργείο Υγείας σε ιδιόκτητο κτήριο ώστε να μην πληρώνει νοίκι γιατί «η Κηφισίας είναι μακριά και έχουν τακτοποιήσει τη ζωή τους στο κέντρο». Να μην μπει εισιτήριο 3 ευρώ στα νοσοκομεία γιατί τα 3 ευρώ είναι «ιδιωτικοποίηση της υγείας». Τα 3 ευρώ, στο πιο ιδιωτικοποιημένο κι απ’ την Αμερική σύστημα υγείας. Δυο χρόνια, κάθε μέρα, μια συνεχής προσπάθεια να αποκρουστεί κάθε απόπειρα μείωσης του κόστους. Όταν δεν κάνεις τίποτα στο τέλος φτάνεις στις απολύσεις κι όταν δεν κάνεις ούτε αυτό, τότε δεν έχεις λεφτά να πληρώσεις τους μισθούς κανενός. Μετά λες ότι φταίει το Μνημόνιο για να καλύψεις τη δικιά σου αυτοκαταστροφική πρακτική.

Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν το συνδικαλιστικό κίνημα δεν είχε μετατραπεί σε κρατική γραφειοκρατία που υπερασπίζεται τα προνόμιά της. Γιατί ποιοι ξέρουν καλύτερα να επισημαίνουν τις σπατάλες και τη λεηλασία του δημόσιου τομέα από τους ίδιους τους δημόσιους υπάλληλους; Από την πρώτη μέρα θα έπρεπε να πάρουν κωδικό κωδικό τον προϋπολογισμό, υπηρεσία την υπηρεσία το κράτος και να υποδεικνύουν τον τρόπο που θα εξοικονομηθούν χρήματα, που θα μειωθεί το κόστος της κρατικής μηχανής. Συγχωνεύσεις φορέων, κατάργηση ΔΣ, προέδρων, διευθυνόντων συμβούλων, κατάργηση επιτροπών, αμειβόμενων έξτρα θέσεων, διπλών αμοιβών για να κάνουν τη δουλειά τους, νοίκια πολυτελών γραφείων, αργομισθίες, αποσπάσεις σε υπουργεία και βουλευτικά γραφεία, μεταθέσεις σε άλλες θέσεις από το αντικείμενο που έχουν προσληφθεί, οδοιπορικά, νυχτερινά, πρόσθετες αμοιβές, υπερωρίες απίστευτες, σ’ έναν μηχανισμό που περισσεύουν οι εργαζόμενοι, συγχρόνως κάθε χρόνο υπολογίζονται εκατομμύρια για υπερωριακή εργασία. Σ’ έναν μηχανισμό που περισσεύουν οι εργαζόμενοι κάθε χρόνο προσλαμβάνονται 10δες χιλιάδες συμβασιούχοι για να κάνουν τη δουλειά που δεν κάνουν οι μόνιμοι. Αλλά η συνδικαλιστική ηγεσία των δημόσιων υπαλλήλων έδινε αγώνες για να προσληφθούν κι άλλοι συμβασιούχοι που θα γίνουν κι αυτοί μόνιμοι σε λίγα εξάμηνα.

Τίποτα από αυτά δεν έγινε γιατί η λογική ήταν τα «κεκτημένα», οι διεκδικήσεις. Τα προνόμια ήταν η δικιά τους ανταμοιβή. Κι έτσι η ελίτ των δημοσίων υπαλλήλων με καταστροφική και αυτοκαταστροφική πρακτική ζημίωσε τελικά και τη μεγάλη μάζα που υποτίθεται αντιπροσώπευε.
Με την συνεχή άρνηση, τις καταλήψεις, τη λευκή απεργία, υπονόμευσε και τις προσπάθειες της υπόλοιπης κοινωνίας. Κι επειδή αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα, για να αντιπαρατεθεί, αποφάσισε να αρνηθεί την πραγματικότητα, να περάσει στη σφαίρα του παράλογου, των ψευδαισθήσεων. Με αλχημείες στον αριθμό των Δ.Υ.: δεν είναι πολλοί, λένε, αν αφαιρέσεις τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τους αξιωματικούς, τους κληρικούς, τους ένστολους. Γιατί να τους βγάλεις; Έτσι.

Δεν υπάρχει έλλειμμα, λένε, είναι ψέματα. Είναι ψέματα ο προϋπολογισμός, είναι κόλπο η τρόικα, κάνει λάθος η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Μέρκελ, ο Σαρκοζί, όλος ο πλανήτης έχει φτιάξει ένα ψέμα για την ελλειμματική Ελλάδα, δυο χρόνια ο κόσμος όλος ασχολείται με μας γιατί έχει ένα σατανικό πλανητικό σχέδιο, να χτυπήσει τους έλληνες δημόσιους υπαλλήλους.

Δυστυχώς αν από τη μια μεριά είναι ολόκληρος ο πλανήτης και από την άλλη οι ντουντούκες του ΠΑΜΕ, η πραγματικότητα είναι ο πλανήτης όχι η πλατεία Κλαυθμώνος.



*από την Athens Voice

8 σχόλια:

  1. Κ. Γεωργελέ, εγώ, ένα μέλος της ελίτ των δημοσίων υπαλλήλων, διορισμένη με γραπτό
    διαγωνισμό ΑΣΕΠ, με αμοιβή 1200 ευρώ μαζί με τα επιδόματα και αμοιβή κάτω από τα 1000 ευρώ με το νέο μισθολόγιο, δικαιούμαι να διατυπώσω το αφελές ερώτημα; Τώρα που μόνο θα τρώω και θα πληρώνω λογαριασμούς (αν μπορώ) και δε θα καταναλώνω τίποτε άλλο, δε θα ντύνομαι, δε θα ψυχαγωγούμαι, δε θα κάνω διακοπές, δε θα διαβάζω, μήπως σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς σας, θα οδηγήσω κι άλλα μαγαζιά σε κλείσιμο, συνεπώς και άλλους ιδιωτικούς υπαλλήλους σε ανεργία; Δε μας παρατάτε λέω γω μ'αυτό το παραμύθι, που ξεπλένει όλα τα λαμόγια της εξουσίας; Όχι, δεν φταίνε τα 1200 ευρώ μου, ούτε οι απεργίες που ένας θεός ξέρει πως κατάφερα να τι κάνω γιατί κάπως έπρεπε να αντισταθώ σ΄αυτή τη λαίλαπα. Επιτέλους, σταματήστε να σπρώχνετε την κοινωνία σε κανιβαλισμό, αναπαράγοντας την προπαγάνδα της εξουσίας, ελαφρά τη καρδία και από το ύψος των σίγουρα ασύγκριτα μεγαλύτερων αμοιβών σας. Αν έπρεπε να ζήσετε με κάτω από 1000 ευρώ, θα συνεχίζατε να τα γράφετε αυτά που γράφετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κακομοιριά σε όλο της το μεγαλείο.
    Λυπηθείτε μας, θέλουμε τον μισθό μας για να ζήσουμε.
    Δώστε μας τον μισθό για να ψωνίζουμε και να μην κλείσουν τα μαγαζιά που θα ψωνίζουμε.
    Ας πάρουμε την περίπτωση της κας Αδαμαντίας.
    Τι μας λέει στο σχόλιο.
    Μπήκα στο Δημόσιο με γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ.
    Οι περισσότερες θέσεις για τις προσλήψεις των τελευταίων χρόνων έγιναν για να υπηρετήσουν την προκλητική γραφειοκρατία.
    Είναι θέσεις εργασίας για την ταλαιπωρία του πολίτη είναι το εργαλείο που αποτρέπει ότι αναπτυξιακό έχει ανάγκη ο τόπος.
    Αυτοί δεν είναι εργαζόμενοι είναι το βασανιστήριο του Έλληνα πολίτη.
    Ειδικά άνθρωποι που έχουν ζήσει στο εξωτερικό όταν έρχονται σε συναλλαγή με το Ελληνικό Δημόσιο τρελαίνονται.
    Τους άεργους ΔΥ υπαλλήλους με ΑΣΕΠ και χωρίς ΑΣΕΠ τα λαμόγια με ΑΣΕΠ και χωρίς ΑΣΕΠ τους εξυπνάκηδες που έχουν αράξει σε εργασιακά άσυλα με ΑΣΕΠ και χωρίς ΑΣΕΠ δεν γουστάρουμε να τους πληρώνουμε άλλο.
    Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβεις.
    Αφού δεν μπορείς να το καταλάβεις αυτό και να διαχωριστείς από τους παραπάνω καλό θα ήταν να απολυθείς και εσύ.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κύριε EL(εος), σταματήστε πια να απολύετε . Καταντάτε μονότονος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αδαμαντία. Αδαμαντία...
    Εσένα περίμενα όταν έγραφα στον υπότιτλο της αφίσας για την συλλογική ευθύνη. Εσύ προφανώς δεν είσαι μέλος της ελίτ με 1200 € μισθό - γιατί λοιπόν απολογείσαι για πάρτη τους; Αυτούς με τα τρία και τέσσερα χιλιάρικα, τους συνδικαλιστές υποψήφιους βουλευτές και τα άεργα ρουσφέτια;
    Μήπως τους έχεις καμιά υποχρέωση; Είπε ο ΦΓ ότι φταίτε εσείς;
    Γιατί "τσιμπάς"; Ή είναι η κομματική σου γραμμή να μην ξεχωρίζουμε τους ΔΥ σε εργαζόμενους και λαμόγια; Σε δημόσιους λειτουργούς και κοινούς κλέφτες, επίορκους, εκβιαστές;
    Να μην χάσουν οι ελίτ τα προνόμιά τους; Νόμιζα ότι η αριστερά παίρνει από τις ελίτ για να τα δώσει στους άλλους... Το Πασοκ απλά παίρνει απ' όλους. Εσύ δεν θες από κανέναν; Γιατί άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Ανώνυμος δεν αξίζει απάντηση. Ο πρωτόγονος κοινωνικός αυτοματισμός σε όλο του το μεγαλείο...Κε. Γιώργο, εσείς που σίγουρα δεν έχετε πρωτόγονη σκέψη, με τα γραφόμενά σας εσείς και πολλοί άλλοι,τέτοιου είδους κοινωνικό κανιβαλισμό παράγετε και ενισχύετε, σαν αυτόν του ανεκδιήγητου κυρίου ανώνυμου. Σας αρέσει αυτή η ζούγκλα; Και επιτέλους, εκτός από τις φοβερές ελίτ των 3000 ευρώ, με την ύπαρξη των οποίων σίγουρα διαφωνώ, μήπως θυμόσαστε ότι υπάρχουν και οι ελίτ των ανυπολόγιστων ευρώ,τους οποίους για την ώρα αφήνετε στο απυρόβλητο, μήπως θυμόσαστε ότι έχουμε καπιταλισμό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αδαμαντία γειά σου.
    Εδώ ανώνυμος κανίβαλος.
    Τώρα την είδες την ζούγκλα?
    Η ζούγκλα υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια.
    Το ότι δεν την είχες αντιληφθεί θα το δικαιολογούσα σε δύο περιπτώσεις.
    Η μία επειδή μπορεί να είσαι νέα.
    Και η άλλη επειδή δεν μπορούσες λόγο θέσης ή δεν ήθελες να την δεις.
    Όλος ο ελεγκτικός μηχανισμός του δημοσίου αποτελούνταν από συμμορίες - θηρία τα οποία εφορμούσαν στους ιδιώτες να τους ξεσκίσουν.
    Το μόνο που μπορούσε να κάνει ο ιδιώτης για να αντιμετωπίσει τα θηρία ήταν να τους ρίχνει μάτσα με λεφτά. Έτσι λειτουργούσε ο κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός σε όλα τα επίπεδα. Οι προϊστάμενοι διάλεγαν τα κατάλληλα άτομα και όταν γύρναγαν από το κυνήγι μοιράζονταν την λεία. Μήπως είχε τύχει να ακούσεις πως οι θέσεις προϊσταμένων έβγαιναν σε δημοπρασία?
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γνωστά και κατανοητά όλα αυτά που αναφέρονται στο άρθρο. Το Κράτος στην Ελλάδα χρειάζεται ριζική αλλαγή υπέρ της διαφάνειας, της απλούστευσης διαδικασιών, μείωση γραφειοκρατίας, γενικά βελτίωσης της αποτελεσματικότητάς του, αλλά και αυτής των εργαζομένων του με ενίσχυση ειδικευμένου προσωπικού και εισαγωγή κριτηρίων παραγωγικότητας. Εδώ όμως για εμένα είναι και το κύριο ερώτημα στο οποίο πρέπει να δώσει απάντηση η σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Αυτό το νέο κράτος θα είναι μικρότερο; Θα προσφέρει στους πολίτες λιγότερα πράγματα; Αυτή τη στιγμή, βομβαρδιζόμαστε από παντού με το μότο 'μικρό, ευέλικτο, αποτελεσματικό κράτος'. Δεχόμαστε ότι το κράτος μας είναι μεγάλο λοιπόν σε σχέση με τα αντίστοιχα της Δυτικής ευρώπης. Τα ΜΜΕ προσπαθούν καθημερινά να μας πήσουν για αυτό, όπως πχ η εκπομπή του Πρετεντέρη την προηγούμενη Δευτέρα, όπου Λοβέρδος, Σπηλιωτόπουλος, Βορίδης και ένας τυπάκος της ΔΡΑΣΗ (!!!) προσπαθούσαν να μας πήσουν για αυτό. Ο Βορίδης μάλιστα θεώρησε ότι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία υπέρ της ελευθερίας του ατόμου ως κοινωνία και κατά του πατερναλισμού, το οποίο θεωρεί πως είναι το κύριο κοινωνικό πρότυπο με ευθύνη προφανώς της αριστεράς. Ο σοσιαλιστής Λοβέρσος συμφώνησε!!! Λοιπόν, τον κώλο σας κάτω να χτυπάτε, το νεοφιλελεύθερο παραλήρημά σας πρέπει να αντικρουστεί. Το κράτος μας δεν είναι μεγαλύτερο ως ποσοστό του ΑΕΠ από τα αντίστοιχα κράτη της Δυτικής Ευρώπης. Σόρρυ παιδιά, αλλά τί να κάνουμε, αλήθεια είναι! Η κοινωνία έχει ανάγκη μίας σύγχρονης προοδευτικής πολιτικής δύναμης η οποία θα υπερασπίζεται την σημασία του κράτους στην σύγχρονη κοινομική πραγματικότητα, του κοινωνικού κράτους ως μοχλό αναδιανομής, αλλά και τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα. Ένα κράτος που δεν θα δυσκολεύει, αλλά θα προωθεί και θα συμπληρώνει την ιδιωτική πρωτοβουλία, ένας κράτος πραγματικά δημοκρατικό, που θα σπάει την ανταλλακτική σχέση κοινωνικής δικαιοσύνης και οικονομικής αποτελεσματικότητας, και θα προωθεί σε όλα τα επίπεδα την ισότητα των ευκαιριών, θεμελιώδες κάθε σύγχρονης προοδευτικής κοινωνίας. Ουσιαστική ενίσχυση της Δημόσας Υγείας και Παιδείας, Κοινωνικό Κράτος, Υποδομές. Κράτος και Αγορά συμπληρωματικά και όχι υποκατάστα!!! Προφανώς σε αυτό το νέο μοντέλο εργατοπατέρες υπερασπιζόμενοι τα ιδιωτικά τους συμφέροντα παντώς τύπου δεν έχουν θέση. Μια σύγχρονη προοδευτική δύναμη πρέπει να πάρει σαφή θέση απέναντι σε όλα αυτά τα οποία αποτελούν βραχνά της ελληνικής κοινωνίας.
    CM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τελικά δεν θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε.
    Σε πρώτη φάση είπαμε να φύγουν αυτοί που δεν πατάνε στην δουλειά και ο μισθός του μπαίνει κάθε μήνα στην τράπεζα. Εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΝΕΤ αναφέρθηκε στο φαινόμενο.
    Αυτό συνέβαινε σε πάρα πολλές υπηρεσίες του δημοσίου.
    Εσύ προτείνεις αυτό να συνεχιστεί?
    Με αυτούς που χρόνια τώρα έχουν στήσει τα παραμάγαζα μέσα στο δημόσιο τι προτείνεις να γίνει? Tους ξέρετε και τους ξέρουμε.
    Γιατροί δημόσιων νοσοκομείων έχουν στήσει ιδιωτικές κλινικές μέσα στα νοσοκομεία, δικαστές έστησαν το παραδικαστικό και απονέμουν δικαιοσύνη κατά παραγγελία επί χρήμασι.
    Για πολεοδομίες, εφορίες, διπλώματα οδήγησης, και πολλά άλλα τα ξέρει πλέον και η κουτσή Μαρία.
    Τι προτείνετε να γίνει με αυτά?
    Να μείνουν ως έχουν?
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU