Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Ας κάνουν οι ξένοι ό,τι δεν µπορούµε εµείς

του Αρίστου Δοξιάδη*

Εθνική κυριαρχία στα οικονοµικά ζητήµατα δεν σηµαίνει ότι «το έθνος» ασκεί την κυριαρχία, γιατί το έθνος δεν είναι υποκείµενο και δεν ασκεί τίποτε. 
Σηµαίνει ότι την οικονοµική πολιτική την ασκούν οµάδες που είναι πολίτες ετούτης της χώρας και όχι κάποιας άλλης. Αλλά η κυριαρχία που ασκούν δεν είναι πάντα σε όφελος των υπόλοιπων πολιτών της χώρας.

Οπου λειτουργεί ικανοποιητικά η δηµοκρατία, οι κυρίαρχες οµάδες εφαρµόζουν πολιτική που εξυπηρετεί τους πολλούς. Αντίθετα, στις δικτατορίες «εθνική κυριαρχία» σηµαίνει ότι κάποιος δικτάτορας κάνει ό,τι θέλει, συνήθως χωρίς να ωφελείται ο λαός. 
Ανάµεσα στις αναπτυγµένες δηµοκρατίες και στις δικτατορίες υπάρχουν οι περισσότερες χώρες, µε ατελείς δηµοκρατίες, µε οµάδες προνοµιούχων που έχουν ειδική πρόσβαση στην εξουσία, που πότε ασκούν «φιλολαϊκή» πολιτική, πότε βοηθάνε να αναπτυχθούν υγιείς επιχειρήσεις, πότε κλέβουν τα ταµεία του κράτους και πότε αναγκάζονται να µαζέψουν τα συντρίµµια µιας κακής περιόδου. 
Οι δηµοκρατίες συνειδητά έχουν εκχωρήσει µέρος της οικονοµικής τους κυριαρχίας σε οργανισµούς όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση. 
Για παράδειγµα, έχουν απεµπολήσει το δικαίωµα να επιβάλλουν προστατευτικούς δασµούς για να στηρίξουν οµάδες επιχειρήσεων. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι λαοί ωφελήθηκαν όπου απεµπολήθηκε το δικαίωµα – γιατί µπήκε φρένο στις αξιώσεις των επιχειρηµατιών που θα καρπώνονταν προσόδους από µια προστατευτική πολιτική, σε βάρος των καταναλωτών και των άλλων κλάδων της οικονοµίας. 

Στην Ελλάδα είχαµε ένα εθνικό πλην όµως άθλιο σύστηµα οικονοµικής διακυβέρνησης στο οποίο συµµετείχε η πλειονότητα του πολιτικού προσωπικού. 
Μοίραζε προνόµια και απέφευγε κάθε γενικό και µακρόπνοο σχέδιο: συνταξιοδοτικές ρυθµίσεις ούτε δίκαιες ούτε βιώσιµες, δηµόσια έργα υπερτιµηµένα και µισοτελειωµένα, τοποθετήσεις στο ∆ηµόσιο που δεν εξυπηρετούσαν το δηµόσιο συµφέρον, πληρωµές σκοτεινές, άγνωστος αριθµός δηµοσίων υπαλλήλων, κρατικές προµήθειες αλαλούµ. 
Το σύστηµα είχε τυπική πολιτική νοµιµοποίηση, αλλά ήταν χτισµένο έτσι που να µην επιτρέπει πολλές επιλογές, είτε για τους ψηφοφόρους είτε για τους λίγους αιρετούς που ήθελαν να φέρουν κάτι καινούργιο. Παράδειγµα, η οικτρή αποτυχία όσων επιχείρησαν να θέσουν το Ασφαλιστικό σε πιο υγιείς βάσεις. 
Η πολιτική οικονοµία χαρακτηρίζει µια τέτοια κατάσταση «θεσµική παγίδα» (institutional trap)
Μερικές κοινωνικές οµάδες κερδίζουν από τα προνόµια του συστήµατος. 
Αλλες πιο πολυπληθείς πλήττονται, αλλά δεν µπορούν να φανταστούν και να πεισθούν ότι θα κερδίσουν σε ένα ριζικά διαφορετικό θεσµικό πλαίσιο. 
Το κόστος της µεταρρύθµισης µοιάζει βαρύ, ενώ το όφελος άγνωστο. 
Συνεπώς οι δυνάµεις της συντήρησης παραµένουν κυρίαρχες, παρ’ όλα τα προφανή προβλήµατα του status quo.

Ετσι φτάσαµε στη χρεοκοπία και στην παρέµβαση των ευρωπαίων εταίρων. 
Εκχωρήσαµε κυριαρχία, αρχικά ως προς τους δηµοσιονοµικούς στόχους. Σε αυτό δεν είχαµε επιλογή, για τους γνωστούς λόγους. 
Θα µπορούσαµε όµως να είχαµε επιλέξει εµείς τα µέσα και τα µέτρα πολιτικής για να πιάσουµε τους στόχους
«Εµείς», δηλαδή η ελληνική πολιτική ηγεσία. 
∆εν το έκανε, γιατί ήταν ανέτοιµη, ανίκανη, ή δεν ήθελε να πάρει το πολιτικό κόστος να προωθήσει και να υπερασπιστεί ένα δικό της σχέδιο λιτότητας. 
Ελεγε λοιπόν στην τρόικα «πείτε µας τι να κάνουµε» και µετά στους Ελληνες «µας το επιβάλλουν οι ξένοι». Αντίθετα, οι Ιρλανδοί σχεδίασαν δικό τους πακέτο λιτότητας, οδυνηρό αλλά εφαρµόσιµο και µάλλον αποτελεσµατικό. Από ό,τι φαίνεται, θα βγουν από την κρίση πολύ πιο γρήγορα από εµάς. 

Τώρα συζητείται το ενδεχόµενο η εµπλοκή της ΕΕ να υπερβεί τον σχεδιασµό των µέτρων, και να φτάσει στην εφαρµογή. 
Αν γίνει αυτό, πάλι θα είναι αποτέλεσµα της ανικανότητας των δικών µας – ή της ευθυνοφοβίας. 
Κανένας στην ΕΕ δεν επιθυµεί να στηθεί σε ένα υπουργείο και να µετράει πόσα οδοιπορικά εγκρίνει ο γενικός γραµµατέας. Θα το κάνει, αν το κάνει, µόνο για να διασώσει το σχέδιο διάσωσης. Το πιθανότερο όµως είναι ότι θα επιµείνει να εγκατασταθούν νέες διαδικασίες και συστήµατα ελέγχου, όπως επέµεινε για την Ενιαία Αρχή Πληρωµών και για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Και θα ελπίζει ότι µε αυτά τα συστήµατα η ελληνική πολιτική ηγεσία θα µπορεί να ελέγξει πιο καλά το κόστος. 
Αν όµως εµείς επιµένουµε στις λαθροχειρίες, οι Ευρωπαίοι δεν µπορούν να κάνουν τίποτε.

Σε αυτό το επίπεδο, των διαδικασιών και των ελέγχων, είναι καλοδεχούµενη η ευρωπαϊκή εποπτεία, και ας µην αρέσει στους πολιτικούς µας. 
Η αδιαφάνεια και τα παραθυράκια ήταν συστατικό στοιχείο του κράτους των προσόδων όπου διαφέντευαν. 
Αν ο εξωτερικός παράγοντας σπάσει τη θεσµική παγίδα και τους αναγκάσει να εγκαταστήσουν την υποδοµή µιας σύγχρονης διαχείρισης, ας γίνει έτσι. Αυτή η υποδοµή είναι απαραίτητη για τη λογοδοσία: είτε προς τις Βρυξέλλες είτε προς τον λαό.


10 σχόλια:

  1. Θα ήμουν τολμηρός αν έλεγα ότι "η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως 50.000 ευρωπαίους να στήσουν μια λειτουργούσα δημόσια διοίκηση και να επικουρήσουν τον επίσης πάσχοντα , κατά πλειοψηφία εν πολύς, κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα". Ίσως αυτό να ήταν ένα αποτελεσματικό μέτρο βοήθειας που θα έπρεπε να αιτηθεί η ελληνική κυβέρνηση από την ΕΕ. Νομίζω ότι αξίζουμε μιας τέτοιας βοήθειας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τις τελευταίες ημέρες ξεκινάω να γράψω κάποια σχόλια, τελικά δεν τα ολοκληρώνω τα σβήνω και διαπιστώνω πως δεν έχω διάθεση ούτε γι' αυτό πλέον.
    Η αιτία είναι πως έχω μπερδευτεί τόσο που δεν ξέρω πλέον με ποιόν είμαι.
    Τώρα για το αν δικαιούμαστε να στηριχτούμε οικονομικά και οργανωτικά από τους εταίρους.
    Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να παραδεχτούμε με σφραγίδες και υπογραφές την αδυναμία μας να διαχειριστούμε την κατάσταση και να τους παραδώσουμε την διαχείριση.
    Αυτό είναι παρόμοιο με την λογική που επικρατεί στο ναυτικό δίκαιο που αφορά την διάσωση πλοίου και φορτίου από τα ρυμουλκά που σπεύδουν για βοήθεια.
    Όταν τα ρυμουλκά με την άδεια του καπετάνιου ρίξουν κάβο και το ρυμουλκήσουν δικαιούνται το 50% της αξίας του πλοίου και του φορτίου.
    Δεν είναι δυνατόν να τους καλείς να σε σώσουν και από την άλλη να λες πως στην πέφτει το Γ΄ Ράιχ και τα καθίκια με τους Σταυροφόρους.
    Ας ξεκαθαρίσουμε εάν μπορούμε μόνοι μας αλλιώς ας καλέσουμε τα ρυμουλκά.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ αν είναι να μπούν επίτροποι χωρίς δημοκρατική-συνταγματική κάλυψη, θα προτιμήσω την επιστροφή στην δραχμή.
    Θεωρώ σαχλαμάρες, αυτά τα σχέδια.
    Η μόνη εκχώρηση κυριαρχίας, που με βρίσκει σύμφωνο είναι αυτή σε μια Πολιτική-Οικονομική οντότητα, στις Ηνωμένες πολιτείες της Ευρώπης. Τίποτε λιγότερο.
    Απέναντι σε οτιδήποτε άλλο, προτιμώ την Ελλάδα της δραχμής.
    Μιά ΕΕ με κράτη μη-κράτη, με κράτη-προτεκτοράτα, είναι μια εχθρική ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η κηδεμονία μιας χώρας-μέλους δεν ούτε θεσμικώς ούτε νομικώς αποδεκτή, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.

    Βεβαίως, πρόσθεσε, ότι χώρες που ακολουθούν συγκεκριμένα προγράμματα εξυγίανσης των δημοσιονομικών τους βρίσκονται υπό στενότερη παρακολούθηση, αλλά όχι υπό κηδεμονία.

    Η απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρθε μετά τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε μιλήσει για μόνιμη επιτήρηση των υπό διάσωση χωρών.

    Η επιτήρηση στην περίπτωση της Ελλάδας θα συνίστατο στην εποπτεία σε καθημερινή βάση της εφαρμογής των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Η κηδεμονία μιας χώρας-μέλους δεν ούτε θεσμικώς ούτε νομικώς αποδεκτή, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.

    Βεβαίως, πρόσθεσε, ότι χώρες που ακολουθούν συγκεκριμένα προγράμματα εξυγίανσης των δημοσιονομικών τους βρίσκονται υπό στενότερη παρακολούθηση, αλλά όχι υπό κηδεμονία.

    Η απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρθε μετά τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε μιλήσει για μόνιμη επιτήρηση των υπό διάσωση χωρών.

    Η επιτήρηση στην περίπτωση της Ελλάδας θα συνίστατο στην εποπτεία σε καθημερινή βάση της εφαρμογής των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μηπως ο τιτλος πρεπει να αλλαξει ως εξης :
    "Ας κάνουμε εμεις ό,τι "δεν µπορούν" να κανουν αυτοι"
    Και εξηγουμαι:
    Μετα το 1981 λειτουργουμε ως ληστοσυμμοριες (τοσο οι εχοντες οσον και ο"σοφος λαος" και εξαναγκαζουμε να παραιτηθουν αξιολογοι ελληνες υπουργοι η υψηλοβαθμοι λειτουργοι της Δημ. Διοικησης.

    Τρια παραδειγματα:

    1. "Στο πλαίσιο αυτών των δεσμεύσεων ο κ. Δρεττάκης ετοίμασε ένα φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο συμπεριελήφθησαν οι πρώτες ιδέες για τις αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα κ.λπ. Η κρίση όμως που κατέληξε στην παραίτηση άρχισε να κυοφορείται από τη στιγμή που ο Δρεττάκης απεφάσισε να κάνει πράξη τη φορολογία στα ακίνητα που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Ετοίμασε με επιμέλεια το σχετικό νομοσχέδιο και το έθεσε υπόψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, του λεγομένου ΚΥΣΟΠ.

    Στη συνεδρίαση αυτή του ΚΥΣΟΠ που έγινε πριν από το Πάσχα του 1982 προήδρευε ο Ανδρέας Παπανδρέου και μετείχαν ο Λάζαρης, ως υπουργός Συντονισμού, ο Αρσένης ως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ο Κουλουριάνος ως διοικητής της ΕΤΒΑ, ο Γεννηματάς ως υπουργός Εσωτερικών και ο υπουργός Οικονομικών κ. Μανόλης Δρεττάκης. Ο τελευταίος εισηγήθηκε τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου που είχε αρχίσει να συντάσσει και το ΚΥΣΟΠ ομόφωνα έδωσε τη συγκατάθεσή του. Προβλεπόταν αφορολόγητο 25 εκατομμυρίων και η φορολόγηση γινόταν κλιμακωτά με αυξανόμενους συντελεστές, ανάλογα με το ύψος της περιουσίας.

    Ενθουσιασμένος ο Δρεττάκης προώθησε το νομοσχέδιο στη Βουλή όπου ψηφίσθηκε πανηγυρικά τον Μάιο του 1982 και ετέθη αμέσως σε εφαρμογή. Σε λίγες ημέρες μάλιστα είχαν υποβληθεί πάνω από 1 εκατομμύριο δηλώσεις φορολογουμένων με αναγραφή της ακίνητης περιουσίας τους. Και ακριβώς, αυτή τη στιγμή του θριάμβου, αφού το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ φορολογούσε τον πλούτο όπως αυτός εκφραζόταν με την ακίνητη περιουσία, ξεσπάει σαν κεραυνός η κρίση. Ο Δρεττάκης ειδοποιείται από το Καστρί ότι ο Ανδρέας απεφάσισε να τροποποιήσει τον νόμο και να ορίσει ότι δήλωση υπαγωγής στη φορολογία ακίνητης περιουσίας θα κάνει προαιρετικά όποιος εκτιμά ότι η αξία της υπερβαίνει τα όρια του νόμου. Ο Δρεττάκης αισθάνεται κεραυνόπληκτος και δηλώνει ότι εάν ο πρωθυπουργός προβεί σε τέτοια ανακοίνωση, αυτός θα παραιτηθεί. Και όμως, ο Ανδρέας με την παντοδυναμία που είχε εκείνη την εποχή, το απετόλμησε. Με μια απλή δήλωσή του στη Βουλή ανακοίνωσε την τροποποίηση ψηφισμένου από τη Βουλή νόμου...." 19-04-2008 www.kathimerini.gr

    2. Το 2001 ο "σοφος λαος" με μεγαλειωδη πορεια του απετρεψε την μεταρρυθμιση στο ασφαλιστικο του Τ.Γιανιτση. Η απόρριψη του Νόμου Γιανίτση - η καποιου αναλογου - έχει κοστίσει στην Ελληνική κοινωνία περι τα 70 δις.
    ..................
    3. "... ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομήδης Σπινέλλης παραιτήθηκε λόγω ακύρωσης προστίμων για παραβάσεις στη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης από τον γενικό γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Γιάννη Καπελέρη," Αυγη

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παιδιά αν δεν θέλει η νύφη και ο γαμπρός, δε μπορεί να κάνει τίποτα ο πεθερός..

    Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι ξένοι είναι να πιέσουν για κάποια πράγματα όπως απογραφή Δ.Υ., ενιαίο μισθολόγιο, ενιαία αρχή πληρωμών και άλλα τέτοια εργαλεία που απλά δίνουν μια εικόνα της κατάστασης.

    Δε μπορούν όμως να φτιάξουν την κατάσταση.

    Για το λαθρεμπόριο καυσίμων πιέζουν δύο χρόνια. Εγινε τίποτα;; Ολο δικαιολογίες του στύλ "θα ξεπαγιάσουν στη μακεδονία". Γιατί τότε το κέρατό μου το τράγιο δε μειώνουν το φόρο του πετρ. κίνησης και να αυξήσουν το φόρο του θέρμανσης ωστε να έρθουν στα ίδια;

    Φυσικά για να μην πλήξουν τους καλούς λαθρέμπορες. Στην τελευταία, κοινωνική ομάδα είναι και αυτοί.

    Και τώρα που το σκέφτομαι ούτε τα εργαλεία μπορούν να φτιάξουν. Το ξέρετε οτι στην απογραφή υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν έχουν απογραφεί γιατί είναι σε δήθεν Νομικά πρόσωπα Ι.Δ που πληρώνονται απο κοινοτικά κονδύλια κλπ;

    Οι ΔΕΚΟ δεν μπήκαν, στην ενιαία αρχή δεν μπήκαν διάφοροι, με δύο λόγια απο τώρα άρχισαν οι εξαιρέσεις.

    Λυπάμαι που το λέω αλλα δεν σώζεται η κατάσταση ούτε ο Θεός ο ίδιος να κατεβεί.

    Το καλύτερο που έχουν να κάνουν κατα τη γνώμη μου η Ευρωπαίοι είναι να πούν "ως εδώ, σας χαρίζουμε και απο τα Τροικανά το 50% και κανονίστε μόνοι σας."

    Αν πραγματικά θέλαν το καλό μας αυτό θα κάνανε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. niko νικο
    Ποιό πούστικο αριστερό κόμμα έχεις ακούσει να κάνει προτάσεις σαν αυτήν που κάνεις εσύ τώρα?
    Κανένα!!!
    Πιπιλάνε την καραμέλα με τα ίδια και τα ίδια.
    Ο κακόμοιρος ο άνεργος ο συνταξιούχος τα δικαιώματα των εργαζομένων και τέλος, μέχρι εκεί.
    Γιατί?
    Γιατί αυτοί είναι η δική τους εκλογική πελατεία.
    Οι άλλες προτάσεις θέλουν δουλειά και αυτοί δεν θέλουν να δουλέψουν.
    Το πρόβλημα του πολιτικού προσωπικού είναι τεράστιο.
    Από άχρηστους μέχρι μετριότητες.
    Με προφίλ δουλεμένο από τα ΜΜΕ.
    Μόνο με Ελληναράδες πετυχημένους του εξωτερικού υπάρχει ελπίδα.
    Αυτοί μόνο μπορούν να συνεννοηθούν με τους εταίρους και δανειστές μας.
    Αυτούς μόνο μπορούν να εμπιστευθούν γιατί μιλάνε την ίδια γλώσσα.
    Συνεννόηση υψηλού επιπέδου με μεταφραστές δεν γίνεται.
    Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβουμε και αυτό?
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Γιώργος EL
    Το πολιτικό προσωπικό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο (1) με τα ΜΜΕ που προωθούν όποιον γουστάρουν (β) με τα μυαλά της κοινωνίας.

    Τα ΜΜΕ άστα. Το άλλο πρόβλημα είναι οτι μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν καταλαβαίνει πως ο καθένας μας είναι μια κουκίδα σε μια καμπύλη "ποσοστό πληθυσμού vs εισόδημα" που ιδανικά είναι γκαουσιανή με μικρό σ και το εμβαδόν της ισούται με το Σ των εισοδημάτων. Επίσης αδυνατεί να καταλάβει οτι και και το σχήμα της και το εμβαδόν της αλλάζουν μαζί.

    Αν δεν το καταλάβουμε αυτό δε θα γίνει τίποτα. Και έχω την εντύπωση απο συζητήσεις με φίλους οτι δυστυχώς ο μόνος τρόπος να το καταλάβουμε είναι μέσω ενός ισχυρού σόκ.

    Και αν είμαστε δυνατοί το σόκ θα μας αλλάξει και θα προχωρήσουμε. Αν όχι θα πάθουμε αυτό που πάει να συμβεί τώρα. Κατάσταση παρατεταμένου σόκ = αρρώστια και ίσως θάνατος.

    Νομίζω οτι μια χρεοκοπία και στάση πληρωμών θα κάνει πολλούς να αρχίσουν να σκέφτονται (α) το σχήμα της κατανομής (β) που τοποθετούν τον αυτό τους πάνω σε αυτή την καμπύλη (γ) το συνολικό εμβαδόν της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Γιώργος EL

    Παρεμπιπτόντως αριστερό κόμμα στην Ελλάδα στα αυτιά μου μόνο σαν αστείο ακούγεται.

    Τουλάχιστον για αυτά που υποτίθεται οτι έχουν αποδεχτεί την αστική δημοκρατία.

    Αυτά που δεν την έχουν αποδεχτεί, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ δεν ενδιαφέρονται για τέτοιες "μικρο-βελτιώσεις", πάνε κατευθείαν για τα "σπουδαία" και τα "μεγάλα", να μας στείλουν one-way ticket στον παράδεισο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU