Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Η σιωπή πριν την καταιγίδα...


του Γιώργου Παπασπυρόπουλου*

Σήμερα κληρώνει. Για τα όνειρά μας, για τις ελπίδες μας. Για τις προσδοκίες μας σε μια αξιοπρεπή ζωή από την εργασία μας.
Κυριολεκτικά "κληρώνει", αφού από την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει -το ξέρουμε πια- συνομιλητής. Οι μοιραίοι ΓΑΠ και Βενιζέλος, παρακολουθούν από την κερκίδα τις διαμορφούμενες αποφάσεις για την δυσμένεια των οποίων έχουν αποκλειστικά την ευθύνη. Τάχουμε πει και ξαναπεί. 
Η διαχείρισή τους υπήρξε καταστροφική. Έπνιξαν κάθε ευκαιρία να μπούμε σε τροχιά ανάκαμψης επειδή έκαναν τον διαιτητή ανάμεσα στις αγαπημένες τους συντεχνίες και την τρόικα, επειδή ανέβαλαν μέχρι θανάτου κάθε διαρθρωτική μεταρρύθμιση, επειδή ξέσπαγαν στο παρά πέντε κάθε δόσης κατά των μισθωτών και της χρεοκοπημένης μεσαίας τάξης με φόρους και περικοπές, επειδή αδιαφόρησαν για την εκπόνηση ή υιοθέτηση οποιασδήποτε εναλλακτικής πρότασης.
Κρατικοδίαιτοι μπήκαν στην κρίση, κρατικοδίαιτοι βγαίνουν από την διαχείριση. Πάνε να σώσουν το πελατειακό τους κράτος χρεοκοπώντας το λαό, πάνε να σώσουν το "σύστημα" καταδικάζοντας τη χώρα για μια δεκαετία ακόμα στην ύφεση. Προσλαμβάνουν ειδικούς φρουρούς, εξαιρούν ιεράρχες και στρατιωτικούς, δίνουν καταφύγιο στους δικούς τους εδώ κι εκεί στα υπουργεία, παραγγέλνουν φρεγάτες. Εκεί είναι το μυαλό τους και πουθενά αλλού.

Την ίδια ώρα στην Ευρώπη κυριαρχούν δυσοίωνες σκέψεις. 
Αντί για την ενοποίηση κυριαρχεί ο γερμανικός εγωισμός. 
Αντί για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης κυριαρχεί το δυνατό έθνος κατά των αδυνάτων και οι πολιτικοί ρεβανσιστές κατά των οπαδών της αναδιανομής του εισοδήματος και της ανάπτυξης ανάμεσα σε Βορρά και Νότο.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο λαός μας, καλείται να υποστεί το μαρτύριο της σταγόνας, τον αργό θάνατο, την απομόνωση για να μην μολύνει ο ελληνικός ιός την "υγιή" κεντρική Ευρώπη. Παγιδευμένος θεσμικά στις συνταγματικές ρυθμίσεις του δικομματισμού, παγιδευμένος πολιτικά από ένα ακατάλληλο και πελατειακό πολιτικό προσωπικό, κουρασμένος από το καθημερινό freak show των επίσης κρατικοδίαιτων ΜΜΕ, ψάχνει τρόπο να εκτονώσει την αγωνία του αλλά κυρίως να ανακτήσει κάποια επιρροή στις εξελίξεις. 

Όπως λέει και ο Α. Γιάνναρος., στο fb "Είπαμε ότι μια κακή λύση(ευρωπαικό σχέδιο) είναι καλύτερη από μία μη λύση (χρεοκοπία). Άν είναι όμως να επαναλάβουμε το παράδειγμα της Αμερικής και να επωμιστούμε οι φορολογούμενοι τα βάρη από τις κρατικοποιήσεις των τραπεζών και να ζήσουμε μια λιτότητα διαρκείας για να την βγάλουνε καθαρή οι αεριτζήδες συυγγώμη αλλά εγώ δεν υπογράφω την καταδίκη μου.Το κράτος δεν είναι εταιρία με κέρδη και ζημιές, αλλά απαρτίζεται από ανθρώπους." 
Ή ο Κ. Ανδρέου σε σχόλιό του: "Εγώ αν είναι να μπούν επίτροποι χωρίς δημοκρατική-συνταγματική κάλυψη, θα προτιμήσω την επιστροφή στην δραχμή. Θεωρώ σαχλαμάρες, αυτά τα σχέδια. Η μόνη εκχώρηση κυριαρχίας, που με βρίσκει σύμφωνο είναι αυτή σε μια Πολιτική-Οικονομική οντότητα, στις Ηνωμένες πολιτείες της Ευρώπης. Τίποτε λιγότερο. Απέναντι σε οτιδήποτε άλλο, προτιμώ την Ελλάδα της δραχμής. Μιa ΕΕ με κράτη μη-κράτη, με κράτη-προτεκτοράτα, είναι μια εχθρική ΕΕ."

Προφανώς η έγκριση των όποιων αποφάσεων της ΕΕ για την Ελλάδα, δεν μπορεί πια να θεωρείται δεδομένη από τους Έλληνες -και δεν μιλώ για την "Βουλή των Ελλήνων", μιλώ για τον λαό. Και όχι μόνο από τους εξ αρχής αντιμνημονιακούς, δεξιούς και αριστερούς - που έβαλαν πλάτη για να μην εφαρμοστεί τίποτα από τα καλά του μνημονίου-, ούτε τους ελληναράδες του ανάδελφου έθνους που επιβουλεύονται οι προτεστάντες σταυροφόροι, αλλά, και από τους φίλους της Ευρώπης και οπαδούς των δίκαιων μεταρρυθμίσεων. Προφανώς η αντοχή έχει εξανεμισθεί και η υπομονή έχει εξαερωθεί. 
Χωρίς ισχυρή αναπτυξιακή διέξοδο, κανένα νέο σενάριο συνεχιζόμενου μαρτυρίου λιτότητας και φτώχειας χωρίς προοπτική δεν θα γίνει αποδεκτό. Καλύτερα πραγματικά να τινάξουμε στον αέρα λιτότητες και πελατειακό κράτος μαζί, και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας, παρά να ανεχόμαστε άλλο να παραμένουμε ανάμεσα στη σκύλα μιας καταστροφικής διαχείρισης και την χάρυβδη μια δεσποτικής εποπτείας χωρίς νομιμοποίηση πέραν της ισχύος.
Οι εκλογές έρχονται, αφού οι 180 ψήφοι δεν θα βρεθούν και η Βενιζελική παραδοχή της ανάγκης τους ισοδυναμεί με αναγγελία αποχώρησης. Και παρότι στοιχίζουν ακριβά σε τέτοιες συνθήκες είναι οι μόνη εκδοχή που θα αποσυμφορήσει, έστω και εικονικά, έστω και σαν ευκαιρία, την ασφυξία που όλοι νοιώθουμε στον λαιμό μας. 
Και πράγματι, είναι μια ευκαιρία ο "σοφός" λαός να απαλλαγεί από τις αυτοδυναμίες και τον δικομματισμό και να επιβάλλει πολυκομματικές κυβερνήσεις για την συνέχεια - όποια κι αν είναι αυτή. 
Ακόμη κι εκείνη της Αργεντινής...
Γιατί από το ολότελα καλή κι η ...στάση πληρωμών. 
Οπότε Ευρωπαίοι, προσοχή τι αποφασίζετε - αν στηριζόσαστε στις διαβεβαιώσεις του Μπένυ απλά θα χάσετε την Ελλάδα. Και πολλά άλλα μαζί...
Αν πνίξετε το όνειρο της Ενωμένης Ευρώπης στην πρόσκαιρη γερμανική ισχύ, αν αντί για ελπίδα γίνετε ζυγός το πιθανότερο είναι να ξυπνήσετε πρόωρα τα εθνικά αντανακλαστικά Και ως γνωστόν "του Έλληνος ο τράχηλος..."

*Ένας φανατικός οπαδός της Ενωμένης Ευρώπης των Λαών

10 σχόλια:

  1. Ωραίο κείμενο. Θα έλεγα ότι συμφωνώ απολύτως, υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει για εμένα κάτι που να είναι αυτοσκοπός. Επομένως, και η παραμονή στην Ε.Ε. ή/και η μη επιστροφή στην δραχμή δεν είναι αυτοσκοπός. Πριν κανα χρόνο είχα ακούσει τον Γεώργιο Κριμπά σε μία ομιλία να επιχειρηματολογεί ότι καλύτερα να μιλάς στους τεχνοκράτες Ευρωπαίους για σοσιαλιστική Ευρώπη, παρά για ομοσπονδιοποίηση ως Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης!!! Ήθελε να δείξει με αυτό ότι βγάζουν σπυριά στο άκουσμα της λέξης federalism. Μια αφελής ερώτηση: δεν θα έπρεπε αύριο να διοργανωνόταν μία συγκέντρωση-πορεία για τις αποφάσεις που θα παρθούν στην Ε.Ε.; Σίγουρα στην Ελλάδα, λόγω των αποφάσεων που μας αφορούν άμεσα, αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία προφανώς να ήταν σαφέστατα κατά της παρούσας Γερμανικής πολιτικής και υπέρ μίας Ευρώπης των λαών; Θα περίμενα (ήλπιζα) μία τέτοια κίνηση από τα συνδικάτα εδώ ή/και την Αριστερά! Θα πάω να την κάνω μόνος μου την συγκέντρωση! Πάμε; (!!!)
    CM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. in.gr 25/10/2011

    «Κοινωνικός Σύνδεσμος» είναι το όνομα της πολιτικής πρωτοβουλίας 40 προσωπικοτήτων, η ίδρυση της οποίας εξαγγέλθηκε σήμερα.

    Στόχος της κίνησης αυτής, σύμφωνα με τους πρώτους ομιλητές, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και παραιτηθείς από το βουλευτικό αξίωμα Γ.Φλωρίδης και ο συγγραφέας Απ.Δοξιάδης είναι να απαντηθεί το δίλημμα:

    «Προχωράμε τη χώρα μπροστά μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια ή αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση του χθες;»

    Ο κ. Φλωρίδης τάχθηκε υπέρ κυβέρνησης ευρείας υποστήριξης, ενώ σε ερώτηση για το αν θα μετεξελιχθεί σε πολιτικό κόμμα, ο κ. Φλωρίδης είπε ότι τα κόμματα δημιουργούνται μέσα από κοινωνικές διεργασίες.

    «Προς το παρόν, παραμένουμε ένας όμιλος προβληματισμού» τόνισε.

    Tην πρόσκληση για τη νέα κίνηση υπογράφουν επίσης οι:

    Θανάσης Βακάλης, αγρότης
    Ξενοφών Γιαταγάνας, δικηγόρος
    Απόστολος Δοξιάδης, συγγραφέας
    Αρίστος Δοξιάδης, οικονομολόγος
    Γιάννης Ζηρίνης, στέλεχος επιχειρήσεων
    Κατερίνα Καρύδη, εκδότης
    Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής πανεπιστημίου
    Γιώργος Μομφερράτος, στέλεχος επιχειρήσεων
    Μαργαρίτα Μυτιληναίου, παραγωγός ραδιοφώνου
    Γιάννης Στουρνάρας, οικονομολόγος
    Νίκη Συροπούλου, διευθύντρια του ΤEDx Academy
    Ανδρέας Πανταζόπουλος, καθηγητής πανεπιστημίου
    Πανουργιάς Πανουργιάς, αγρότης
    Αλέξιος Παπασταύρου, δικηγόρος
    Δημήτρης Ρηγόπουλος, δημοσιογράφος
    Στέλιος Φενέκος, υποναύαρχος ε.α."

    Ευτυχως σωθηκαμε, 1 μερα πριν τις κρισμες αποφασεις (αν παρθουν).
    Παντως με τετοιους νεοπλουτους κρατικοδιατους επιχειρηματιες, ιδιαιτερα της τελευταιας 25ετιας (με τελευταιο τον Λ. Λαυρεντιαδη), θα τους παρει καιρο για να δημιουργηθει επιτελους ελληνικη εθνικη αστικη ταξη!!!
    Προς το παρον αγοραζουν σπιτια στο Λονδινο και εχουν ανεβασει στα υψη τις τιμες, ενω η ελληνικη κυβερνηση δεν μπορει να φορολογησει τις καταθεσεις τους στην Ελβετια.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ενοχη σιωπη και η καταιγιδα Πόρσε Καγιέν στη ΄Λαρισα.

    http://www.cosmo.gr
    "Ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ πέτυχε η Λάρισα, η αγροτική πόλη των 250.000 κατοίκων, αφού είναι εκείνη κι όχι το Λονδίνο ούτε η Νέα Υόρκη, η απόλυτη πρωταθλήτρια σε ιδιοκτήτες Πόρσε Καγιέν

    Όπως αναφέρει δημοσίευμα του "Έθνους", ο Ηρακλής Πολεμαρχάκις, πρώην επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, σε άρθρο του αποκαλύπτει, πως πρωτεύουσα των πολυτελών αυτών αυτοκινήτων δεν είναι άλλη πανευρωπαϊκά, από τη Λάρισα, "γεγονός που έχει μετατραπεί σε προσφιλές θέμα συζήτησης στην Στουτγγάρδη, το λίκνο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας".

    Στο άρθρο του στο περιοδικό του βρετανικού πανεπιστημίου Γουόρικ - όπου και διδάσκει - που αναδημοσίευσε η Athens News, ο κ. Πολεμαρχάκις επισημαίνει το αυτονόητο, ότι το συγκεκριμένο ρεκόρ είναι μάλλον περίεργο για μια αγροτική περιοχή, πόσω μάλλον εάν κανείς αναλογιστεί ότι ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά ανθηρός μπορεί να χαρακτηρισθεί, δεδομένου ότι η αγροτική παραγωγή αποτελεί μόλις το 3,2% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (στοιχεία 2009) από 6,65% που ήταν το 2000 ενώ τα κονδύλια και οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστούν περίπου το μισό του εθνικού αγροτικού εισοδήματος.

    "Πριν από ένα - δυο χρόνια ο αριθμός των Πόρσε Καγιέν που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα, ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό των Ελλήνων που δήλωναν εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ και πλήρωναν τους αντίστοιχους φόρους", υπογραμμίζει ο κ. Πολεμαρχάκις, επισημαίνοντας ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο κόστος αγοράς του πολυτελούς οχήματος.

    "Η σουρεαλιστική περίπτωση της Λάρισας αποτελεί βεβαίως και μία αναλογία της δύσκολης θέσης στην οποία έχει περιέλθει η ίδια η Ελλάδα", αναφέρει.

    "Η χώρα βρίσκεται σε οικτρή θέση εξαιτίας του εύκολου χρήματος, κληροδότημα των τεράστιων πιστώσεων που προσέφερε σε δημόσιο και ιδιώτες η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη και εξαιτίας ενός συνδυασμού άλλων παραγόντων, μεταξύ των οποίων η διαφθορά, η ξοφλημένη πολιτική κουλτούρα και το εκπαιδευτικό σύστημα που δεν μπόρεσε να παράσχει στους πολίτες τις απαιτούμενες δεξιότητες", σημειώνει."

    Δεν προκυπτει σοβαρη υποψια φοροδιαφυγης ή/και φοροαποφυγης στους κατοχους Πόρσε Καγιέν και αλλων ακριβων ΙΧ στην περιοχη Λαρισας ;
    Τι εκαναν οι Α, Β & Γ ΔΟΥ Λαρισας;
    Τι εκαναν οι αρμοδιοι υπουργοι Οικονομικων ΝΔ & ΠΑΣΟΚ ;

    Καθως συνεχιζω να το ψαχνω ειμαι σιγουρος οτι η παραοικονομια δεν ειναι 30% του ΑΕΠ αλλα ισως ανερχεται και πανω απο 40%.

    Τελικα μηπως στις σκεψεις των κυβερνωντων για περικοπη μισθων κατα 50% συνυπολογιζεται και η μαυρη εργασια υψους 40%, οποτε τελικα η μειωση ειναι μολις 10%.
    Μαλλον, με τον τροπο αυτο εξηγειται η πολυ μικρη μειωση της καταναλωσης, παρα την σοβαρη μειωση τν εισοδηματων την τελευται διετια.
    Ασφαλεστερα συμπερασματα θα προκυψουν εως το 2013, δηλ. οταν οι ιδιωτικες αποταμιεσεις μειωθουν δραστικα.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το 26% του ΑΕΠ πλησιάζει η παραοικονομία στην Ελλάδα
    Πηγή: Express.gr 20/05/11-17:45

    " Μεγάλο λάθος θα ήταν η επιβολή πρόσθετων άμεσων ή έμμεσων φόρων στην Ελλάδα, καθώς θα «έσπρωχνε» στη μαύρη οικονομία ακόμη μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και θα αποδεκάτιζε την αγοραστική του δύναμη, σε βάρος τελικά των δημόσιων εσόδων και της χαλιναγώγησης του χρέους.


    Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αυστριακός καθηγητής Οικονομικών, Φρίντριχ Σνάιντερ (Friedrich Schneider), που θεωρείται ως ο κορυφαίος ερευνητής του φαινομένου της παραοικονομίας παγκοσμίως, έχοντας μελετήσει το θέμα για περισσότερα από 30 χρόνια, σε 145 χώρες και έχοντας διατελέσει σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Κομισιόν.

    «Με βάση τους υπολογισμούς μου, η παραοικονομία στην Ελλάδα προβλέπεται να φτάσει φέτος στο 25,8% του επίσημου ΑΕΠ από 25,4% ή 62,8 δισ. ευρώ πέρυσι. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ 21 κρατών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Αν δε, η ύφεση συνεχιστεί, η παραοικονομία θα μεγαλώσει, ιδίως αν η ελληνική κυβέρνηση εξαναγκαστεί από το ΔΝΤ και την ΕΕ να προχωρήσει σε ένα ακόμη πακέτο φορολογικών αυξήσεων», προειδοποιεί ο κ.Σνάιντερ, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και προσθέτει ότι με βάση τα αποτελέσματα 12 ερευνών, η επίδραση των αυξήσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στην παραοικονομία των χωρών φτάνει στο 35%-38%.

    «Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου η αύξηση φόρων δεν έχει νόημα. Αν αυξήσετε κι άλλο τους φόρους, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να πηγαίνουν στα Σκόπια, όπου η φορολογία είναι πολύ χαμηλότερη. Από εδώ που βρισκόμαστε, τα Βαλκάνια είναι δίπλα. Κατά την άποψή μου, πρέπει να σταματήσει κάθε αύξηση φόρου», σημειώνει ο κ.Σνάιντερ, σύμφωνα με τον οποίο η λύση για την επαναφορά σε τροχιά ανάπτυξης μπορεί να προέλθει μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τα φορολογικά κίνητρα και την ανάπτυξη του τουρισμού."

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η αναβίωση του εθνικισμού (και στην Ευρώπη) ήταν μάλλον κάτι το απρόσμενο. Ειδικά η αριστερά το αντιμετώπισε ως στρουθοκάμηλος. Όταν η παγκοσμιοποίηση εξαλείφει τις πραγματικές διαφορές, η ανάγκη για διαφορετικότητα θα μπορούσε να διοχετευθεί στην δημιουργία πραγματικών υγειών διαφορών αντί στον άρρωστο εθνικισμό.
    Αλλά από ανύπαρκτη πολιτική ηγεσία και διανόηση μάλλον ζητάω πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το σημερινό κείμενο του Βαρουφάκη, με έχει ενθουσιάσει.
    Θυμάμαι ότι τέτοιες σκέψεις είχαμε διατυπώσει στην ΑΣ, πριν το Μνημόνιο.
    Η καινούρια για μένα ιδέα της συμπίεσης των μισθών από πάνω προς τα κάτω, μαζί με τα εσωτερικά φοροομόλογα προείσπαραξης φόρων 3 ή περισσότερων χρόνων (που το είχαμε πεί και εδώ, από τότε), σε συνδιασμό θα έλεγα με ένα σχέδιο Eurika, είναι στάσεις αυτοδιαχείρισης των προβλημάτων μας.
    Συμφωνώ απόλυτα μαζί του.

    Αυτά συνιστούν για μένα μια άλλη πολιτική, που δεν μπορεί να την τσακίσει καμία κρίση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "....Τέλος, ο Dallara επιβεβαίωσε ότι τα καινούρια ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο. “Δεν θα συμφωνούσαμε για κάτι διαφορετικό”, κατέληξε.


    Πηγή:www.capital.gr...."
    -------------
    Παρά το ότι αφήνονταν να εννοηθεί ότι τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, όπως φαίνεται, αυτό δεν αληθεύει.
    Αλλος ένας λόγος να τραβήξουμε τον δρόμο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τελικά τώρα που το ξανασκέφτομαι, νομίζω, ότι κακώς ενθουσιάστηκα με τον Βαρουφάκη.
    Δεν μας απαντάει στο θεμελιώδες, που είναι ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να μας θρέψει.
    Ετσι μάλλον δίκιο έχει ο ΓΑΠ, αλλά είναι ανεπίτρεπτο να μας λέει ψέματα, τόσο για το αγγλικό δίκαιο, όσο και για την ποιότητα της επιτροπείας.
    Αν μας τα έλεγε ευθέως, θα συναινούσα, μάλλον, αλλά δεν ανέχομαι την αναβίωση της "μυστικής διπλωματίας" και των "κρυφών συμφωνιών".
    Ο Βαρουφάκης, καλό είναι να βρεί μια πρόταση που θα αφορά όλη την ευρώπη και μέσα εκεί και μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ναι Κωστή γιατί πάντα σχεδόν στο τέλος μιας καλής ανάλυσης πετάει την μπάλα στην εξέδρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν ειμαι καθολου εθνικιστης, αλλα με τετοιους ευρωπαιους, οπως οι ηγετες της τελευταιας 20 ετιας εχω αλλεργια. Δεν πρεπει να ζηλευουμε τους κεντρο-ευρωπαιους, ουτε να τους θεοποιουμε, γιατι οι ανθρωποι και κυριως -οι λαοι- ειναι σε μεγαλο ζορι, λογω κλιματος/ πειθαρχιας/χαμηλου μορφωτικου επιπεδου/.....
    Εξαλλου τους εχουμε τρελλανει, μαζι με τους αλλους μεσογειακους λαους της Ε..Ε..
    Θαλασσα απαιχτη, ηλιαση τα Χριστουγεννα, μικροκλιμα και προιοντα που επρεπε να τα τρωνε πανακριβα και σε πολυ μικρες ποσοτητες,...
    Καθε μερα γιορτη, εστω και με πιτογυρο και μπιρα οι φτωχοτεροι!!

    Με παραοικονομια 40% τα εστιατορια /μπαρ/μουσικες σκηνες/μπουζουκια παλι θα ξαναγεμισουν. Ειναι ψυχολογικο και οχι οικονομικο το προβλημα, τις περισσοτερες φορες.

    Αλλωστε εμεις δεν εχουμε και πολλα να ζηλεψουμε ουτε καν επιστημονικα. Αν θελουμε κατι μπορουμε.
    Θα δωσω δυο παραδειγματα:
    1."Το 1905 πριν ακόμη τελειώσει ο Καραθεοδωρή τις σπουδές, ο Αϊνστάϊν είχε διατυπώσει την ειδική θεωρία της σχετικότητας. Κατόπιν το 1914 αρχίζει να διατυπώνει την γενική θεωρία της σχετικότητας. Το 1916 αρχίζει η αλληλογραφία Αϊνστάϊν – Καραθεοδωρή. Εκεί ο Αϊνστάιν ζητά από τον Καραθεοδωρή την βοήθειά του πάνω σε δύο προβλήματα της θεωρίας, όπου ο Καραθεοδωρή άδολα και αυθόρμητα και εντός ελάχιστου χρόνου, όπως προκύπτει από την αλληλογραφία που έχουμε, απαντά στον Αϊνστάϊν.

    Και ο Αϊνστάϊν όμως απαντά φιλόφρονα με πολύ σπουδαίες εκφράσεις, όπως η λέξη «προσκυνώ σας» στον Καραθεοδωρή. Και έχουμε το τέλειο δίδυμο δασκάλου και μαθητή. Η αλληλογραφία μεταξύ των δύο ανδρών συνεχίζεται μέχρι το 1930». "

    2."Γιαννης Αργυρης. Γεννημένος στον Βόλο, φοίτησε στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο και στη συνέχεια στη Γερμανία και την Ελβετία. Υπήρξε ταυτόχρονα καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης. Ο καθ. Αργύρης, είναι τώρα ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Στουτγάρδης. Η μέθοδος των πεπερασμένων στοιχείων είναι μία εξέλιξη των μητρωϊκών μεθόδων αριθμητικής επίλυσης διαφορικών εξισώσεων και έγινε από διαφόρους σπουδαίους επιστήμονες όπως ο Ιωάννης Αργύρης, ο Clough, ο Ritz και άλλοι."

    3.....


    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU