Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011

Μπορείς να σκάσεις για λίγο, παρακαλώ;Τα ξημερώματα που ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και οι σχετικοί όροι, η αριστεροδεξιά «ιντελιτζένσια» αφήνιασε. Πριν καν η Ευρώπη, ο υπόλοιπος κόσμος, οι τραπεζικοί κύκλοι, οι οικονομικοί αναλυτές, οι πολιτικοί επιστήμονες, οι ειδικοί διεθνών σχέσεων προλάβουν να βγάλουν ένα-δυο στοιχειώδη συμπεράσματα για το «κούρεμα», οι απανταχού αριστεροδεξιοί Ελληναράδες είχαν βγάλει ήδη το πόρισμα, τα νούμερα, τα συμπεράσματα και μας τα έτριβαν για ώρες στα μούτρα μας. Με κεφαλαία γράμματα, με βίντεο από τη γερμανική κατοχή και με το γνωστό πάθος, την ημιμάθεια και την κατινιά που εδώ και δύο χρόνια έχει μολύνει τον δημόσιο λόγο. Άλλοι έβριζαν και άλλοι πανηγύριζαν λες και έληξε κάποιο ματς με τελικό σκορ.

Άλλωστε, δυο χρόνια τώρα δεν κάνουμε και τίποτα άλλο. Βρίζουμε ή πανηγυρίζουμε σύμφωνα με το πώς αποκωδικοποιούμε ένα σύνθετο και δυναμικό γεγονός στην μονοδιάστατη αντίληψή μας. Έχουμε μάθει πως για όλα φταίει ο Γιωργάκης, και το ΔΝΤ. Τέλος. Πριν τον Γιωργάκη όλα ήταν ρόδινα, και το αύριο είναι ένας γκρεμός, άρα τι πιο βολικό από το να καθόμαστε να γκρινιάζουμε βουτηγμένοι στον ωκεανό της μιζέριας μας; Οι πολιτικοί φταίνε για το πριν, οι πολιτικοί θα φταίνε και για το αδιέξοδο. Το μόνο που απομένει είναι να καθόμαστε δέκα ώρες την ημέρα στο διαδίκτυο και μέσω emails και κοινωνικών δικτύων, να διαφωνούμε, να βγάζουμε το άχτι μας βρίζοντας, διαδίδοντας θεωρίες συνομωσίας, φορτώνοντας με απόψεις που χαϊδεύουν τα αφτιά μας και περιμένοντας το μάννα εξ ουρανού που θα μας επιστρέψει το δικαίωμα στα διακοποδάνεια.

Κάθε σημαντικό γεγονός, το κοιτάμε με καχυποψία, και αντί να εστιάζουμε στο γεγονός, περιμένουμε κάποια ατάκα από τον τάδε ή τον δείνα για να κουτσομπολέψουμε χαιρέκακα σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο. Πας στο γραφείο και τοmailbox είναι γεμάτο chain mails με τον Γιωργάκη κρεμασμένο, τον Αντωνάκη με πιπίλα, τον Αλέξη έτσι, την Αλέκα αλλιώς και φυσικά την πιο πρόσφατη πρόβλεψη για την ημερομηνία χρεοκοπίας ή εκλογών. «Διαδώστε» αυτό, και «σοκαριστείτε» με το άλλο. Ότι κατεβάσει το κούφιο κεφάλι του κάθε Λωλοστεφανή, σκάει σαν μία σπουδαία δράση που θα γκρεμίσει το κατεστημένο και ως δια μαγείας θα εμφανίσει την λύση που δεν έχει σκεφτεί κανένας άλλος έως τώρα. «Την τάδε εβδομάδα δεν αγοράζουμε τίποτα», «την τάδε ημέρα σβήνουμε τα φώτα για να χρεοκοπήσει η ΔΕΗ», την επέτειο του «ΟΧΙ», κάνουμε πορεία μαζί με την μαθητιώσσα νεολαία. Οδηγίες για παντός τύπου σαμποτάζ εναντίον του Κράτους και της υπόλοιπης κοινωνίας που κάποιοι έκριναν ότι δεν μιζεριάζει και δεν παθιάζεται αρκετά. Βιντεάκια του Λαζόπουλου, του Τράγκα, και ποτ πουρί debtocracy – Άνθιμου – ακροδεξιών κωλοφυλλάδων και αριστερίστικων εξυπνακηδισμών, συνθέτουν πλέον τον καθημερινό σκουπιδότοπο της διαδικτυακής επικοινωνίας αλλά και των υπόλοιπων μέσων.

Οι πάλαι πότε αξιοσέβαστες εφημερίδες, ξεπέφτουν σε εσκεμμένα ψεύδη και συναισθηματισμούς για να συσπειρώσουν προς τι; Κάποια θετική δράση; Όχι. Σήμερα η μιζέρια, η τρομολαγνία και η απελπισία πουλάνε περισσότερο και από όσο πούλαγε ο υπερπατριωτισμός στις ΗΠΑ μετά την 9/11. Τα περισσότερα ΜΜΕ το γνωρίζουν και κάνουν το κομμάτι τους. Φαίνεται ότι το κάνουν μια χαρά.

Δύο χρόνια τώρα, κολλήσαμε στα στάδια της άρνησης και της οργής και ξεχάσαμε τα υπόλοιπα. Αυτά δηλαδή που επί του πρακτέου μπορούν να σημειώσουν κάποια πρόοδο ή να παράγουν έργο. Ο Φώτης Γεωργελές χρησιμοποιεί μία ωραία ορολογία. Αραιά πυκνά, μιλάει για τις «δυνάμεις της ακινησίας». Δεν έχει άδικο. Η ευκινησία, η πορεία προς τα κάπου περιλαμβάνει οπωσδήποτε έστω και μία μικρή πρέζα αισιοδοξίας, μαζί με ενέργεια για δημιουργία και ξεκόλλημα. Η προσήλωση στην μιζέρια εκτός από τον μίζερο, δεν ωφελεί ούτε τον περίγυρό του.

Σκάσε για λίγο. Ενημερώσου πιο σφαιρικά. Δες τι γίνεται δίπλα και παραδίπλα. Δες ποια είναι τα συγκρουόμενα συμφέροντα, και κυρίως άσε για λίγο την μοιρολατρία στο πρόσωπο των πολιτικών. Και αυτοί άλλωστε καθρέφτης της κοινωνίας είναι και τίποτα σπουδαιότερο. Δες πώς βοήθησες εσύ τον εαυτό σου και την κοινωνία σου σήμερα και αν σου μείνει χρόνος ασχολείσαι και με το πώς το έκαναν οι πολιτικοί. Όχι το αντίστροφο. Οι ικανοί πολιτικοί θα προκύψουν από μία υπεύθυνη κοινωνία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αν έχεις δουλειά, γίνε πιο παραγωγικός στη δουλειά σου, και βοήθα με κάθε τρόπο προσπάθειες κοινωνικής αλληλεγγύης. Αν δεν έχεις δουλειά, συνέχισε την προσπάθεια, δημιούργησε κάτι, δικτυώσου. Από την ακινησία και τη μιζέρια δεν μπορεί ποτέ να εμφανιστεί κάτι. Που να χτυπιέσαι και που να βρίζεις από το πρωί μέχρι το βράδυ, δεν δημιουργείς καμία θετική προϋπόθεση. Από την αισιοδοξία και τη δράση, ενδεχομένως και να πυροδοτήσεις κάτι.5 σχόλια:

 1. "Όταν η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας φτάσει σε ορισμένο βαθμό,οι δυνάμεις αυτές έρχονται σε αντίφαση με τις παραγωγικές σχέσεις που υπάρχουν,ή για να μεταχειριστούμε τη νομική έκφραση,με τις σχέσεις ιδιοκτησίας,μέσα στις οποίες είχαν έως τότε κινηθεί.Οι σχέσεις αυτές από μορφές ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων,γίνονται τώρα φραγμός τους.Τότε αρχίζει μια εποχή κοινωνικής επανάστασης.Με τη μεταβολή της οικονομικής βάσης ανατρέπεται περισσότερο ή λιγότερο,γοργά ή αργά,ολόκληρο το τεράστιο εποικοδόμημα."

  Τα διάφορα "ελληνάκια" και "γεωργελέδες" θα έπρεπε να ξεκινήσουν από εδώ,εάν νοιάζονταν πραγματικά να ξετυλίξουν το κουβάρι όσων συμβαίνουν και θα επακολουθήσουν γύρω μας.

  Επειδή ωστόσο είναι στρατευμένα,πιθανόν όχι άνευ ανταλλαγμάτων,στο πλευρό του εποικοδομήματος (ελληνική αστική τάξη,καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και διανομής του πλούτου),τί μας προτείνουν;

  -"Μπορείς να σκάσεις για λίγο παρακαλώ;"
  -"Αν έχεις δουλειά,γίνε πιο παραγωγικός στη δουλειά σου.."
  -"Αν δεν έχεις δουλειά,συνέχισε την προσπάθεια,βρες κάτι,δικτυώσου.." κ.α.

  Το κεντρικό νόημα παραμένει πάντα ένα:

  "Μην αντιδράς αν σου βιάζουν τη ζωή και την ψυχή σου,τον τόπο σου και το μέλλον σου.Δεν μπορείς να το αποφύγεις,συνεπώς χαλάρωσε και απόλαυσέ το."

  Οι τραπεζίτες και ο ΣΕΒ,η Μπακογιάννη και ο Μάνος,θα δακρύζουν από συγκίνηση διαβάζοντας τα παραπάνω άρθρα κοινωνικής και ταξικής υποταγής.

  Δυστυχώς μαζί τους και κάποιοι που φανατικά στρουθοκαμηλίζουν,και ονειρεύονται την επιστροφή σε έναν εύρυθμο και υγιή καπιταλισμό του '60-'80.
  Ευτυχώς ο κόσμος αρνείται πεισματικά "να βγάλει το σκασμό" μπροστά στον οικονομικό και κοινωνικό φασισμό τους,και θα τους διαψεύδει συνεχώς,όπως και χθές,στην επέτειο του αντιφασιστικού ΟΧΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. κλαπ, κλαπ, κλαπ...

  Θα μπορούσες Γρηγόρη να μας διαβάσεις και αποσπάσματα από την Βίβλο. Το ίδιο παλιά και άχρηστα είναι...

  Γιατί εγκατέλειψες την λογοτεχνία; Εκεί πραγματικά είσαι αστέρι. Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Ιερές ρήσεις και προφητείες δεν βοηθούν.
  Φιλικά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. οταν εχω δουλεια προσπαθω να γινομαι οσο πιο παραγωγικος γινεται. Αγχωνομαι, χανω λεπτα απο τη ζωη μου με το αγχος, αλλα βλεπω και τα λεφτα να μειωνονται και τα δικαιωματα μου να χανονται και να μην μετραει η αποψη μου στην κορυφη( στην εξουσια). Προσπαθω να ειμαι αλληλεγγυος, αλλα βλεπω τον κοσμο να χειροτερευει. Τι να κανω? να μην αντιδρασω? οχι απλα θα αντιδρασω αλλα θα εκραγω καποια στιγμη και με λαθος τροπο..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. απλά συμφωνώ με το τελευταίο ανώνυμο....
  και συμπληρώνω....
  θα τους αφήσω να παίρνουν το φαγητό από το τραπέζι
  να κηρυχνουν τη λιτότητα;
  να με βγαζουν στην ανεργία;
  Ο Φ. Γεωργελές...καλά τα πάειμε τηνεπιχείρησή του. Λαγνος του λαιφ σταιλ και του Κλικ..ή κάνω λάθος;...κατακεραυνώνει τωρα τον υπερκαταναλωτισμό που αυτός προώθησε... στηρίχτηκε στους ανθρώπους της κοινωνίας,τους κορόιδεψε,εβγαλεκαι βγάζειλεφτα...βλεπω το λαφ σταιλ της Αthens Voice....τιμητής ο Γεωργελές; μιλάει για "δυνάμεις ακινησίας"...ποιος ο Γεωργελές;....Ναι θα καθόμαστε στο δίκτυο...ναι και θα κοινοποιήσουμε και θα διαδώσουμε και θα σαμποτάρουμε ότιμας καταστρεφει...εμείς παραγουμε περισσότερο από καθε άλλη φορά και χάνουμε περισσότερα επίσης από καθε άλλη φορά...καποιοι όμως συνεχίζουν καικερδίζουν...ο Μπομπολας (βλ Μεταλλεία Χρυσού), ο Μυτηλιναίος,ο Γερμανός...κερδίζουν...εμείς δουλευουμε,αλλά όχι με κατεβασμένο το κεφάλι,ουτε με κατεβασμένα τα βρακιά...είμαστε στη δουλειά,παρατάμε τα παιδια μας και τρεχουμε στο πεζοδρόμιο για να υπερασπιστούμε τη δουλειά και τα παιδιά μας... και το βραδυ επικοινωνούμε...ναι μιλάμε....Η ακινησία αποδεικνύεται μερα με τη μερα ότι δεν υπάρχει στη κοινωνία...αλλά είναι μια κινητικότητα που τους αμφισβητεί.....είναι ωραία να τσουβαλιαζουμε το Αντώνη με την Αλέκα και τον Αλέξη...ευκολα πράγματα...είναι ωραία να ζητάμε να παραμείνουν όλοι ακίνητοι υπάκουοι...αμ δε....Υπάρχουμε και ζούμε...δε θα κάνουμε τη χαρη σε κανέναν "συνταγματάρχη" Γεωργελέ ούτε στον υποδεκανεα ελληνάκι να μας χαρακτηρίζει ως δυνάμεις ακινησίας...για να κάνουν άνετα οι άλλοι τη δουλειά τους...
  όσο για το Ελληνάκι...
  τι κανει το ίδιο;...Γραφει την άποψή του στο διαδίκτυο..αλήθεια αυτή η ενεργεια που ανήκει; στην ακρίβεια της φοβερής άποψης του;όχι! στην ημιμάθεια; βεβαια όχι! στη κατινιά,όχι! στον αριστερίστικο εξυπνακισμό; αλλά η αποψή του είναι σιγουρο ότι είναι η καλύτερη...Η αποψη του θλιβερού ελληνάκι (έτσι όπως καταγραφεται στο παρόν άρθρο)είναι η άποψη της μνημονιακής αντίληψης...απλά δε θελει να το παραδεχθεί...ελληνάκι λοιπόν...μικρό..λίγο... ανθρωπάκι....(παραπέμπω στο ανθρωπάκι του Τσιρκα στις ακυβέρνητες πολιτείες)....Θα μπορούσα να του συστήσω μα συνεχίζει να παραγει για το αφεντικούλι του,για το μισθουλάκο του,για το περιγυρό του....να παψει αφού το θεωρεί υποτιμητικό να ασχολείται με το διαδίκτυο..άλλωστε την άποψή του είναιη κυρίαρχη..τη λεει ο Φ,Γεωργελές, η Τρεμη,ο Καψής,ο Χασαπόπουλος,η Στάη...κλπ...τοελληνάκι τι θελει;..ας αφήσει εμας στην "ακινησία" που επιβάλλουμε...Να δουμε σε λίγο ποιος θα τρεχει....
  Ελληνάκι εχουμε πόλεμο...και δε τον ξεκινήσαμε εμείς...αλλά εμείς θα νικήσουμε...οι ρουφιάνοι εκτελούνται λίγο πριν την πτώση από τα αφεντικά τους

  Στέλιος Παπαδάτος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κατόπιν παραινέσεων φίλων και γνωστών,έκαψα σήμερα στο τζάκι-πετρέλαιο γιόκ και μεγάλο το υψόμετρο-την "Κριτική της πολιτικής οικονομίας" του Karl Marx.Θα ακολουθήσει πλήθος παλαιών και ξεπερασμένων συγγράμματων,όπως η Βίβλος.

  Είναι άλλωστε 'εφικτό' στην εποχή μας "Ο έχων δύο χιτώνας να δίδει τον έναν";
  Επιτρέπεται στην χώρα μας οι πτωχοί να επιθυμούν "Οφθαλμόν αντί οφθαλμού,και οδόντα αντί οδόντος";

  Πεπαλαιωμένες ρήσεις και προφητείες....

  Αντιθέτως ξεκίνησα να διαβάζω το "ΠΟΛΙΤΙΚΗ,Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΕΦΙΚΤΟΥ" ,συλλογικό,εκδόσεις "Υποταγή,2011".

  Ήδη από το πρώτο κεφάλαιο περιέχει ρήσεις μεγάλων ανδρών,που μας δείχνουν το δρόμο του σήμερα.Π.χ:

  "Ευρέθην αντιμέτωπος ιστορικού διλλήματος: Ή να αφήσω να συνεχισθή ο αγών και να γίνη ολοκαύτωμα,ή υπείκων εις τας παρακλήσεις όλων των ηγητόρων του στρατού,να αναλάβω την πρωτοβουλίαν της συνθηκολογήσεως.Τολμήσας,δεν υπελόγισα ευθύνας...Μέχρι σήμερον δεν μετενόησα δια το τόλμημά μου.Τουναντίον αισθάνομαι υπερηφάνειαν"

  Γεώργιος Τσολάκογλου

  Σας το συνιστώ ανερυθριάστως αγαπητοί,καθότι παρατηρώ να πολλαπλασιάζονται επικινδύνως σχόλια ανωνύμων στην ιστοσελίδα σας,προτρέποντα τον δύστυχο λαόν μας εις επικινδύνας ατραπούς και να παραμένουν αδικαιολογήτως αναπάντητα επί μακρόν.

  Π.χ: "Οι ρουφιάνοι εκτελούνται λίγο πριν την πτώση από τα αφεντικά τους"

  Τέτοιαι εκφράσεις οφείλουν να κατατροπώνονται πάραυτα,και ας πηγάζουν από τα δίκαια ομολογουμένως δεινά,του μεσογειακού,τεμπέλη και ανεύθυνου κατά τα άλλα λαού μας.
  Άλλωστε ως γνωστόν,πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU

Σχόλια