Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Η Αμερική σώζοι το ευρώ. Μια φανταστική ιστορία

το αφεντικό τρελάθηκε...

του Νίκου Γεωργιόπουλου*

Ο Πρόεδρος Ομπάμα καθόταν σκεπτικός στο Οβάλ Γραφείο. Ήταν η πρώτη φορά μετά από χρόνια που ο Πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε τους εναπομείναντες ζώντες προέδρους. Ο Τζίμι Κάρτερ, ο Τζορτζ Μπους πατήρ και υιός και ο Μπιλ Κλίντον βρίσκονταν στην σύσκεψη. Στην Pennsylvania Avenue μαύρες λιμουζίνες από το Georgetown έφερναν τον Χένρι Κίσσινγκερ, τον Τζέιμς Μπέικερ, την Κοντολίζα Ραις, τον Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι και εμπειρογνώμονες από το American Enterprise Institute. Λίγο πιο κάτω στην 17η οδό η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Ρόμπερτ Ζέλικ από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα αντίστοιχα κατευθύνονταν στον Λευκό Οίκο. Ο Μπεν Μπερνάνκε έφτασε τελευταίος με το μαύρο παλτό του βρεγμένο από την βροχή.

Ο Μπάρακ Ομπάμα ετοιμαζόταν να κάνει το μεγαλύτερο πολιτικό βήμα στην καριέρα του. Η κρίση της ευρωζώνης είχε φτάσει στο απροχώρητο. Η ανικανότητα άλλα και η απουσία θέλησης της Γερμανίας να αφήσει την ΕΚΤ να δράσει ως δανειστής της τελευταίας στιγμής είχαν φέρει την παγκόσμια οικονομία στο χείλος της καταστροφής. Η άτακτη διάλυση του ευρώ θα είχε ως αποτέλεσμα μια νέα μεγάλη ύφεση ανάλογη με αυτήν του 1929. Οι καταρρεύσεις των τραπεζών και των κρατών θα είχαν αποτέλεσμα την γενικευμένη απώλεια εμπιστοσύνης στον καπιταλισμό. Νέα εθνικιστικά και λαϊκιστικά κινήματα θα αναλάμβαναν τις τύχες των λαών. Η παγκοσμιοποίηση θα κατέρρεε υπό το βάρος της αποτυχίας του καπιταλισμού και οι εθνικισμοί θα άνοιγαν την πόρτα στους πολέμους του παρελθόντος. Το ευρώ έπρεπε να ζήσει με κάθε κόστος.

Για αυτό και μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Πρόεδρος Ομπάμα σε έκτακτο διάγγελμα στον αμερικανικό λαό δήλωσε πως οι ΗΠΑ σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Αποθετική Τράπεζα, το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και τα αποθέματα χρυσού του Fort Knox ετοιμάζονται να εγγυηθούν μονομερώς τα χρέη της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας. Η Φεντ θα ξεκινήσει άμεσα πρόγραμμα αγοράς χρέους των χωρών του Νότου. Οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τα ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα τους στο ΔΝΤ το οποίο θα παράσχει άμεση ρευστότητα στις χώρες του Νότου. Με ανάλογη αύξηση του μεριδίου τους στην Παγκόσμια Τράπεζα οι ΗΠΑ ανακοινώνουν 10τη αναπτυξιακά προγράμματα στις χώρες της Νότιας Ευρώπης και μεταφορά χρυσού για τις έκτακτες ανάγκες ρευστότητας και σταθεροποίησης των νέων νομισμάτων σε περίπτωση επιστροφής σε εθνικά νομίσματα.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από τις κυβερνήσεις της Νότιας Ευρώπης την δημιουργία σε κάθε χώρα μιας holding εταιρείας η οποία θα μαζέψει υπό την σκεπή της όλες τις εμπορικές τράπεζες που θα πρέπει να επανακεφαλαιοποιηθούν. Αυτές θα τεθούν αυτόματα υπό την ομπρέλα της Φεντ και θα εκκαθαριστούν με τα ενεργητικά τους να αγοράζονται από αμερικάνικες τράπεζες. Οι χώρες του Νότου δεσμεύονται σε αποπληρωμή των χρεών τους μέσα τα επόμενα 50 χρόνια με νέα ομόλογα στα ¾ της ονομαστικής αξίας και μεγαλύτερης διάρκειας. Το αμερικάνικο δημόσιο απαιτεί την τιτλοποίηση ενός μεγάλου μέρους της δημόσιας περιουσίας των κρατών του Νότου και την χρησιμοποίηση των τίτλων ως εγγύηση συν το 30% των αποδόσεων τους που θα μειώνουν την ονομαστική άξια του χρέους προς τις ΗΠΑ.

Οι αμερικάνικες εταιρείες έχουν άμεση προτίμηση σε όλους τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς του δημοσίου. Στην Ελληνική κυβέρνηση ζητείται η παραχώρηση της Γαύδου για 50 έτη ώστε να δημιουργηθεί μια νέα αμερικανική βάση η οποία θα βρίσκεται πολύ κοντά στο Ισραήλ και την ανατολική μεσόγειο έτσι ώστε οι ΗΠΑ να έχουν ένα προκεχωρημένο φυλάκιο κοντά στις νέες δυνάμεις που αναδύονται στην Μέση Ανατολή άλλα και στην αναθεωρητική Τουρκία. Η Ελληνική κυβέρνηση ζητεί την αποχώρηση του Χόρστ Ραιχενμπάχ και δέχεται την εγκατάσταση των Τζον Τέιλορ, Ρόμπερτ Μπάρο, Γκάρι Μπέκερ, Πολ Κρούγκμαν και Ρίτσαρντ Πόσνερ που θα αναλάβουν συμβουλευτικό ρόλο στην αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης και της οικονομικής πολιτικής.

Μετά την ανακοίνωση του Προέδρου Ομπάμα λίγο πριν το άνοιγμα της Γουώλ Στρήτ, οι dealers περνούν στο σύστημα μαζικές εντολές αγορών μετοχών αμερικανικών εταιρειών. Τα διεθνή χρηματιστήρια σημειώνουν ανόδους της τάξεως του 15 και 20%. Τα CDS καταρρέουν και η τιμή του χρυσού πέφτει σε μια μέρα κατά 10%. Οι αποδόσεις των ομολόγων σημειώνουν ραγδαία πτώση. Οι επενδύτες κατευθύνονται μαζικά προς τις ΗΠΑ και στα ομόλογα του νότου με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων να ανεβούν απότομα από την μαζική έξοδο κεφαλαίων από την Γερμανία προς τα PIIGS. Η Μέρκελ προσπαθώντας να ελέγξει τις εξελίξεις και με τις τιμές των Γερμανικών ομολόγων να καταρρέουν ανοίγει την κάνουλα της ΕΚΤ και χαλαρώνει τους ορούς χρηματοδότησης.

Οι κυβερνήσεις των χωρών του Νότου ευγενικά αρνούνται την προσφορά της Γερμανίας. Οι Γάλλοι σε καθεστώς πανικού βγάζουν κοινό ανακοινωθέν με την Μεγάλη Βρετανία στο οποίο χαιρετίζουν την στάση των ΗΠΑ και ζητούν να βοηθήσουν στο μετρό του δυνατού τώρα που η κάνουλα της ΕΚΤ άνοιξε. Δέκα μέρες αργότερα σε έκτακτη σύσκεψη στις Βρυξέλλες η Γερμανική κυβέρνηση είναι απομονωμένη όσο ποτέ. Το ευρώ διασώζεται με αμερικανικά χρήματα. Οι χώρες του Νότου ζητούν μονομερή τροποποίηση των συνθηκών με σύνθημα τον λιγότερο συγκεντρωτισμό των Βρυξελλών και την αυξημένο ρόλο της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αλλιώς θα αποχωρήσουν από το ευρώ μονομερώς.

Η Γαλλία ακολουθεί τις χώρες του Νότου αλλά η Γερμανία αρνείται τις απαιτήσεις τους και στο τέλος της θυελλώδους σύσκεψης ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας ανακοινώνει την έξοδο της Γερμανίας από το ευρώ και την ΕΕ. Τον ακολουθεί μόνο η Αυστρία. Ο χρυσός του Fort Knox σταθεροποιεί την υποτίμηση του νέου ευρώ χωρίς την Γερμανία και την Αυστρία. Ο Πρόεδρος Ομπάμα επανεκλέγεται πανηγυρικά κερδίζοντας εκλέκτορες σε όλες τις πολιτείες.

Οι αμερικάνικες τράπεζες και εταιρείες επεκτείνονται σε νέες αγορές και το νέο μαλακό ευρώ συνδέεται με το δολάριο σε μια ευέλικτη ισοτιμία. Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργούν μια νέα ένωση που υπό την αιγίδα της δέχεται τις χώρες του Νότου και είναι σε αγαστή συνεργασία με τις ΗΠΑ. Περιπαιχτικά η νέα ένωση ονομάζεται η 51η πολιτεία των ΗΠΑ και οι ΗΠΑ ανακοινώνουν τον Χένρι Κίσσινγκερ ως τον νέο πρέσβυ των ΗΠΑ στην Νέα Ευρώπη που έχει έδρα το Λονδίνο. Καλώς ήρθατε στον νέο γενναίο κόσμο.
*από το Μπλε Μήλο

1 σχόλιο:

  1. Η διάσωση της ευρωζώνης από τις Η.Π.Α. είναι μια υπόθεση, που μπορεί να λάβει υπόσταση.

    Μια ρεαλιστική περιγραφή για το πως θα μπορούσε να γίνει αυτό, τις συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και τις προϋποθέσεις μπορείτε να τις διαβάσετε στο θέμα που έχω δημοσιεύσει στο μπλογκ μου, με τίτλο : «Δύο χρόνια από την αποφράδα ημέρα των εκλογών της 4/10/2009, που έφερε τον ευήθη ΓΑΠ στην εξουσία και οδήγησε την χώρα στην εξελισσόμενη παρούσα καταστροφή. (Ώρα να φύγει - αν και δεν έπρεπε να είχε έλθει)» http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2011/10/4102009.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU