Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Μυστικά και ψέμματα και η δικαίωση της επουράνιας Αριστεράς

Εάν ο Γεωργιάδης ή ο Βορίδης όντως τελικά αναλάβουν κάποιο υπουργείο, θα οφείλεται και στην απροθυμία της ΔΗΜΑΡ να «λερώσει τα χέρια» της συμμετέχοντας στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας θετικής λύσης.
Μάνος Ματσαγγάνης: Η κυβέρνηση Παπαδήμου και η Δημοκρατική Αριστερά

του Ανδρέα Γιάνναρου

Πολλά ακούω και κυρίως πολλά διαβάζω από χθες, ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου επιβλήθηκε από εξωθεσμικά συμφέροντα, ότι η τεχνοκρατία αντικαθιστά την πολιτική, ότι το τρίπτυχο ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ- ΛΑΟΣ συγκυβερνά και επίσημα και η Αριστερά δικαιώθηκε για τις προβλέψεις της.
Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει και να προεξοφλήσει τίποτα ιδίως σε μια κρίσιμη και ιδιαίτερα ρευστή πολιτική και οικονομική κατάσταση. 
Θεωρώ ότι η κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης ήταν αναγκαία για την αποκατάσταση της δημοκρατικής ομαλότητας και την διατήρηση του ευρωπαικού προσανατολισμού. 
Η επιλογή Παπαδήμου με τις υπάρχουσες συνθήκες και τους δεδομένους σχηματισμούς σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο είναι η πιο ενδειδεγμένη λύση που μπορεί να μην προέκυψε από εκλογές αλλά αποτυπώνει την πλειοψηφία της κοινωνίας τουλάχιστον μέχρι σήμερα από τα δύο κόμματα εξούσίας και το ΛΑΟΣ.
Η μη επιλογή ενός πολιτικού προσώπου δεν φανερώνει και το τέλος της πολιτικής αλλά την εξάντληση ενός σάπιου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος που βασίστηκε στην οικογενειοκρατία, την κομματοκρατία και την κλεπτοκρατία. 
Άρα το πρόβλημα δεν είναι η αντικατάσταση της πολιτικής από την τεχνοκρατία αλλά το μπόλιασμα της με τεχνογνωσία και τεχνοκρατισμό πράγμα αναγκαίο σήμερα σε μία εποχή πολύπλοκων και πολυσύνθετων προβλημάτων που δεν επιλύνονται μόνο από το παραδοσιακό άξονα αριστερά-δεξιά και κεφάλαιο-εργασία.
Το ζήτημα λοιπόν που ετέθη στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου για συμμετοχή σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν αφορούσε προγραμματικές, ιδεολογικές ή άλλες συγκλίσεις απλά την διερεύνηση ενός μίνιμουμ δεσμευτικού πλαισίου μέχρι τις εκλογές και από την συμμετοχή ή όχι των δυνάμεων αυτών θα διαμορφωνόταν και το πλαίσιο αυτό.
Δυστυχώς σε μια κρίσιμη στιγμή οι δυνάμεις της αριστεράς παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις προέταξαν το κομματικό και κυρίως το παραδοσιακό αριστερό τους λόγο από την αναγκαία προσαρμογή στις συνθήκες και την ανάγνωση της πραγματικότητας.
Αντί να συμμετέχουν στο πρόβλημα και με τις μικρές τους δυνάμεις και χωρίς να μικρομεγαλίζουν, να επιδιώξουν ορθολογική διαχείρηση της κρίσης με προστασία της κοινωνικής συνοχής, δίκαιης κατανομής των βαρών, φάνηκαν για ακόμα μία φορά ανέτοιμες να αναλάβουν την ευθύνη και περιχαρακώθηκαν πίσω από προεξοφλημένες ανακοινώσεις του τύπου "ανασύσταση του δικομματισμού" και "συγκυβέρνηση με την ακροδεξιά" και δεν θέλησαν να θυσιάσουν το πολιτικό και κομματικό όφελος μπροστά στο κοινωνικό.
Δυστυχώς όμως η ανασύσταση του δικομματισμού και η ενίσχυση της ξεονοφοβικής λαϊκής δεξιάς δεν φανερώνει μόνο την ανασύνθεση του αστικού μπλοκ εξουσίας αλλά και την απουσία της Αριστεράς από την κεντρική πολιτική σκηνή, έστω και αν η γραμμή της δικαιωθεί στον επουράνιο παράδεισο.

27 σχόλια:

  1. Aν σεβομαστε το συνταγμα και τη δημοκρατια, τοτε αυτη την κυβερνηση πρεπει να την χαρακτηρισουμε αντισυνταγματικη. Η Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ ή θα επρεπε να εκλεξει νεο πρωθ/ργο ή σε περιπτωση παραιτησης της κυβερνησης, η εντολη να εχει τη νομιμη πορεια της [απο τον προεδρο] σε ολα τα κομματα κατα σειρα κοιν. δυναμης. Υ.Γ. ΔΕΝ ΕΚΠΛΗΣΣΟΜΑΙ ΟΜΩΣ ! Γνωριζω οτι το νεοφιλελευθερο προταγμα εχει δυσκολιες ακομη και με αυτη την φιλελευθερη δημοκρατια που γνωρισαμε στην ηπειρο μας μετα τον πολεμο. Υ.Γ. 2 Οταν σφιξουν και αλλο τα γαλατα και ανασταλουν ''καποια'' αρθρα του συνταγματος, θα το δικαιολογησετε και παλι αγαπητε αρθρογραφε ? mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mike, γιατί επιμένεις να πετάς την μπάλα στην εξέδρα; Αν δεν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα για το σχηματισμό κυβέρνησης, πολύ κακώς και να το κατακρίνουμε. Από κει και πέρα, αμφισβητείς ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει τη δεδηλωμένη; Δηλαδή η ένστασή σου έχει να κάνει με το γράμμα ή με το πνεύμα του Συντάγματος.

    Πολύ καραμέλα έχει γίνει αυτή η αντισυνταγματικότητα τελευταία. Αντισυνταγματικός ο νόμος για τα ΑΕΙ, αντισυνταγματικό το ένα, αντισυνταγματικό το άλλο... Το παραμύθι με τον ψεύτη βοσκό το ξέρεις; Όταν λοιπόν ανασταλούν κάποια άρθρα του Συντάγματος, όπως λες, στον καθρέφτη να κοιτάξεις, και όχι σε αυτούς που επιμένουν οτι η Αριστερά πρέπει να συμμετέχει στις πολιτικές διαδικασίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο αρθογράφος εγκαλεί τη συστημικη-κοινοβουλευτικη αριστερά επειδή δεν συμμετέχει στην πραξικοπηματική κυβερνηση του δοτού Παπαδήμου, ο οποίος σημειωτέον θα έπρεπε να βρίσκεται πίσω απο τα σίδερα, μεταξύ άλλων υπευθύνων, για την υπόθεση του χρηματηστηριου '98-'99, αλλά μάλλον ψιλά γραμματα για εσάς, και μη συμμετέχοντας λοιπόν η αριστερά δεν ψηφίζει απο κοινού τη νεα δανειακη συμβαση και το νεο μνημόνιο, τους λόγους σύστασης της κυβερνησης εθνικης σωτηριας. Αλλά νομίζω πως είμαι σε θέση να υποθέσω τα επιχειρήματα σας, τα λέει άλλωστε ο Πρετεντερης και ο Καψής κάθε βράδυ: "πως θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις αν δεν πάρουμε τη δόση;;;" ΥΓ. Απο σήμερα μέχρι 31/12 το ελληνικό δημόσιο "πρέπει" να καταβάλλει στους πιστωτές του 15,5δις€. Η περίφημη έκτη δόση ειναι 8δις€. Τα υπόλοιπα 7,5 η καλη μας εθνοσωτηριος κυβερνηση θα τα βρει μεσω περαιτερω φορολογησης και βραχυπρόθεσμου δανεισμου με τριμηνιαιο, επαναλαμβανω τριμηνιαιο, επιτόκιο 4 με 5 τοις εκατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προφανώς εσείς κ. Ιορδάνογλου μπορείτε να βρείτε αυτά τα χρήματα απ' αλλού και δεν χρειάζεται να ασχολιόμαστε στο πως θα κατανεμηθούν τα βάρη δικαιότερα. Είμαι όλος αυτιά...Λοιπόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οντως ειναι παρα πολύ απλό. Μονομερης και πλήρης διαγραφη του εξωτερικού χρέους. Η 6η δόση προορίζεται για τοκοχρεωλύσια, όπως όλες μεχρι τωρα άλλωστε. Τα χρηματα για μισθους και συνταξεις υπάρχουν ήδη. Πάλι κορόιδα σας πιάσανε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και πως δεν τόχαμε σκεφτεί...

    Φαντάζομαι την συνέχεια θα την αναλάβετε εσείς ο ίδιος αφού επιβεβαιώνετε ότι "λεφτά υπάρχουν" και εσείς γνωρίζετε πόσο απλό είναι να τα βρείτε (μήπως θα βρείτε και για τον επόμενο μήνα;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιωργο αυτο λέγεται αρνηση. Κανε τα μαθηματικά, 15,5δις€ σε τοκοχρεωλύσια μέχρι το τέλος του έτους. Η 6η δοση ειναι 8δις€. Για ποιους μισθους και συνταξεις μιλάμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και τολεγα, σε ανυποπτο χρονο, οτι "το θεμα ειναι... τα λεφτα".

    Ειχα γραψει οτι με τα συνεχη κολπακια της κυβερνησης και της Τροικα με τις δοσεις, η καλυτερη λυση ηταν η ελληνικη κυβερνηση να ειχε δανειστει εγκαιρα 10 εως 15 δις για να εχει "ταμειο".
    Λ.χ. απο BRIC (κυριως απο Κινα και Ρωσια), ενα μερος απο ομόλογο της ομογενειας που επρεπε αμεσα το τελος του 2009 η εστω -λογω βραδυστροφιας (;)- αρχες 2010 να ειχε εκδοθει(υπαρχουν 7 εκατομ. περιπου ελληνικης καταγωγης) ακομη και ζητωντας εναντι απο την Γερμανια για τα κατοχικα δανεια και τις αποζημιωσεις.

    Εκτος αν αυτα απαγορευονται.

    Μηχανικος ειμαι, οχι οικονομολογος.

    Νομιζω οτι οδηγηθηκαμε στο δηθεν αδιεξοδο της οικονομικης ασφυξιας απο κυβερνητικες πραξεις, παραληψεις, ανεπαρκειες η -το χειροτερο- σκοπιμοτητες κερδοσκοπων.

    Παρακαλω για σχολια σας επι του σχολιου μου.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το αν υπάρχει η δεδηλωμένη ή όχι εκφράζει την ουσία όσο και το αν τηρήθηκε το γράμμα του Συντάγματος.
    Το ότι το ΠΑΣΟΚ ανήλθε στην εξουσία αποκρύπτοντας την αλήθεια και παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα από το οποίο δεν έχει τηρηθεί ούτε μια πρόταση δεν είναι ουσίας;
    (Για την ΝΔ ισχύουν κατ' αναλογία τα ίδια).
    Η Αριστερά επίσης θα έπρεπε να είχε προβλέψει την κατάσταση και να είχε ενημερώσει τον κόσμο.
    Στην συνέχεια,
    Αφού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν μπορούν να τα βρουν σχηματίζουν μια κυβέρνηση που η ΝΔ στηρίζει αλλά δεν συγκυβερνά κλπ.
    Τα δύο κόμματα διορίζουν έναν τραπεζίτη, παραιτούνται της πολιτικής και ορίζουν την διακυβέρνηση σε προσαρμογή στα προτάγματα των χρηματοπιστωτικών αγορών.
    Αν εγώ τώρα αδυνατώ αυτό να το κατανοήσω ως έκφραση της λαϊκής βούλησης, μάλλον εγώ έχω το πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 1.
    [...Εάν ο Γεωργιάδης ή ο Βορίδης όντως τελικά αναλάβουν κάποιο υπουργείο, θα οφείλεται και στην απροθυμία της ΔΗΜΑΡ να «λερώσει τα χέρια» της συμμετέχοντας στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας θετικής λύσης.]

    Είναι δυνατόν να περιέχει ίχνος πολιτικής βάσης αυτός ο ισχυρισμός; Έχουν το ίδιο ειδικό βάρος (για το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα) το ΛΑΟΣ με την ΔΑ; Ο στόχος ήταν να "προσαρμοστεί" ο Σαμαράς και ένα από τα μέσα υπήρξε ο Καρατζαφέρης. Η μετατροπή των επιθυμιών σε πραγματικότητα είναι πηγή πολιτικών αστοχιών. Με ανάλογα επιχειρήματα που έχουν υποστηριχθεί στο παρελθόν, η ΔΑ θα έπρεπε να έχει υπερψηφίσει το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο. Δεν γνωρίζω αν με αυτές τις αποφάσεις η χώρα θα είχε βγεί από την κρίση αλλά είμαι σίγουρος ότι η ΔΑ θα είχε εξαφανιστεί από τη χάρτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 1.

    Δεν ξέρω ποιός έχει την πατρότητα της εικόνας που συνοδεύει το κείμενο και η οποία εμφανίζει τον Τσίπρα αγκαλιά με τον Κουβέλη ούτε μπορώ να φανταστώ την πηγή της εν λόγω έμπνευσης σε μια περίοδο που οι διαφορές στην πολιτική ΔΑ - ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανέστερες από ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όλες οι εικόνες με διαλόγους σε αυτό το μπλογκ (πλην ολίγων εξαιρέσεων) Γιάννη, είναι ...εμού του ιδίου. Το πολιτικό σκεπτικό της συγκεκριμένης είναι ότι ενώ στα λόγια η ΔΑ διαφέρει από τον Συν, στην πράξη δυσκολεύομαι να ορίσω τις διαφορές τους εδώ και καιρό. Σχεδόν σε όλα υποστηρίζουν κοινές θέσεις και βρίσκονται απέναντι στις μεταρρυθμίσεις (άνοιγμα επαγγελμάτων, εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, κλπ κλπ). Η αίσθηση που έχω σαν παλιό μέλος του Συν αλλά και μετέπειτα της Δημαρ είναι ότι το βήμα της ανανέωσης δεν έγινε - γι αυτό και τόσα αξιόλογα στελέχη αποχωρούν το ένα μετά το άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είναι τραγικό όταν οι γάλλοι σοσιαλιστές βλέπουν με αποστροφή τη συμμετοχή της ακροδεξιάς στη δοτή κυβέρνηση, να υπάρουν έλληνες που δηλώνουν αριστεροί και σφυρίζουν αδιάφορα.

    Να σκεφτεί ξανά ο καθένας μας με ποιους ταυτίζετε γιατί αυτή η κυβέρνηση θα γράψει ιστορία!

    dimitris t

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αφώτιστε μη περιμένεις από τους ομογενείς βοήθεια προς την Ελλάδα.
    Για πολλά χρόνια οι παπάδες με εράνους τους έχουν τσουρομαδήσει.
    Από την Ν. Αφρική μέχρι το Σικάγο το παπαδαριό τους έχει κάνει να τρελαίνονται όταν ακούνε για εράνους και βοήθεια προς την πατρίδα.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μάλιστα... Υπουργός Υποδομών ο Βορίδης για να απελευθερώσει τα επαγγέλματα φορτηγών και ταξί δηλαδή να συμβάλει στις μεταρρυθμίσεις. Δηλαδή φτάνουμε στο εξοφρενικό συμπέρασμα πως ο Βορίδης είναι περισσότερο μεταρρυθμιστής από τον Κουβέλη μια που όπως μας λέει ο αρθρογράφος και το προσυπογράφει και το ιστολόγιο δεν λερώνει τα χέρια του. Και αν είναι να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις με το λαοσ και το βαθύ πασοκ προφανώς χρειάζονται κάποιοι να έχουν τα χέρια τους Καθαρά. Δυστυχώς δύο ελατώματα είναι πολύ κακά για τον μικροαστό η ανυπομονησία και ο τρόμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @iordanoglou
    Τα έσοδα αναμένονται σε 56 δισ και οι τόκοι σε 16.2 δισ. Προφανώς η 6η δόση δεν αφορά το σύνολο των τόκων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολλά πράγματα για να σκεφτεί κανείς! Θα προσπαθήσω να τα βάλω σε μια σειρά για να μην χάσω την μπάλα.
    1) Ο Καρατζαφέρης με την κίνησή του εγκλώβησε τον Σαμαρά και τον έβαλε στο παιγνίδι. Το αντάλλαγμα ήταν η συμμετοχή στην Κυβέρνηση.
    2) Ο Σαμαράς σίγουρα θα λερωθεί από αυτή την ιστορία, ενώ το ΛΑΟΣ όχι. Η ακροδεξιά είναι πια στην κυβέρνηση. Για το κοινό της, αυτό υπερισχύει των αποτελεσμάτων της κυβέρνησης, τα οποία θα ήταν τα ίδια έμπαινε δεν έμπαινε η ακροδεξιά.
    3) Η κυβέρνηση αυτή θα επιτύχει το έργο της. Η κοινωνία όμως δυστυχώς δεν έχει να περιμένει τίποτα το θετικό. Αν σκεφτούμε τί έχει γίνει τις τελευταίες 10 μέρες, να δούμε τί μέτρα μας περιμένουν!
    4) Αν βέβαια έλεγε κάποιος ότι οι δυσκολίες αυτές είναι σε κάποιο βαθμό βραχυχρόνιες, και μακροχρόνια τα πράγματα θα μπουν σε μια σειρά θα ήταν καλύτερα τα πράγματα. Δεν μπορούμε όμως με σιγουριά να το πούμε αυτό. Προτιμάμε να γίνουμε Βουλγαρία μέσα στην ΟΝΕ; Πολύ θεωρούν ότι αυτό πάνε να μας κάνουν.
    5) Προφανώς και η Αριστερά εν μέρει μιλάει και πράττει εκ του ασφαλούς. Αναφέρομαι περισσότερο στον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρεί πως δεν υφίσταται ζήτημα να μας πετάξουν έξω. Αν πάλι μας πετάξουν, ακόμα καλύτερα, θα κάνουμε την επανάσταση!!!
    6) Προφανώς και η έξοδό μας από το Ευρώ θα ήταν καταστροφική από οικονομικής άποψης. Δεν μπορούμε να αντέξουμε σε καμία περίπτωση. Εκτός αν διαλυθεί η Ευρωζώνη. Τότε το πράγμα αλλάζει!!! Σε όλη αυτή την κουβέντα περί ενδεχόμενης εξόδου μας-δραχμή-επανάσταση θεωρώ τον ΣΥΡΙΖΑ καθόλου ξεκάθαρο, άρα και πολύ υποκριτικό!!!
    7) Από την άλλη, η ανανεωτική αριστερά ευθύνεται για αυτή την κατάσταση της χώρας; Οι ιδέες της και ο τρόπος που αυτές εκφραζόντουσαν; Δεν νομίζω. Είναι λοιπόν ποτέ δυνατόν να της ζητάμε να συμμετέχει ή και να στηρίξει μια τέτοια κυβέρνηση;
    8) Περιμένω από ΣΥΡΙΖΑ-ΟΙΚ.ΠΡΑΣ.-ΔΗΜΑΡ την ουσιαστική απαίτηση (!!!) για κοινωνική δικαιοσύνη και κατανομή των βαρών, καθώς και ουσιαστική επαγρύπνηση για Δημόσια Αγαθά (Υγεία,Παιδεία) και εργασιακές σχέσεις.
    9) ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΝ ΒΟΡΙΔΗ!!!
    CM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εξαιρετικό κείμενο και βαθυστόχαστη ανάλυση.
    Ας μου επιτραπεί το σχόλιο ότι είναι απαραίτητη η ενδυνάμωση των πολιτικών δυνάμεων της ορθολογικής πολιτικής διερεύνησης της πραγματικότητας, με ενστερνισμό των απόλυτα δημοκρατικών αξιών και της ευρωπαϊκής πολιτισμικής και πολιτικής κληρονομιάς στις προσεχείς εκλογές. Είναι το μεγάλο ζητούμενο έξω από την σημερινή πολιτική κυβερνητική παρένθεση και τις αψιμαχίες περί της συμμετοχής ή όχι της ΔΗΜ.ΑΡ. στην κυβέρνηση.
    Και ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση αυτή είναι αποτέλεσμα μιας εξωθεσμικής διεργασίας, στα όρια μιας ξεκάθαρα συνταγματικής εκτροπής και η οποία δεν δικαιολογείται από τις δύσκολες συνθήκες, δεν θα μπορούσε να έχει επικρότηση από άτομα-πολίτες που θέλουν να υπερασπίζονται θεσμούς και νομιμότητα, θεμελιώδεις αξίες δημοκρατίας, οι οποίες πρέπει να είναι σταθερές και ανατρέψιμες μόνο με επαναστατικό δίκαιο…Εκτός όλων των άλλων… τα οποία με δεξιότητα αναδεικνύει ο αρθογράφος.
    Παναγιώτης Κουτσοπίνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Γ. Μιχαλοπουλο , radical Κι'ομως ειναι δυνατον να κατηγορουν τη ''Δημοκρατικη Αριστερα'' καποιοι οτι ευθυνεται για τη συμμετοχη των φασιστων στην κυβερνηση !!! Ξερετε γιατι ? Γιατι ακομη αγαπουν και λατρευουν και το Γιωργακη και το ''ολον'' ΠΑΣΟΚ που μετα την καταστροφη της χωρας περασαν απο την κολυμπηθρα του Σιλωαμ και το ροπαλοφορο τραμπουκο Βοριδη.Αλλα γι'αυτους θα φταιει ο Κουβελης και η... Ανανεωτικη Πτερυγα !... ειναι να γελαει και να κλαιει κανεις. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μετά από πολύ καιρό
    Απορώ γιατί πιστεύετε ότι αν έμπαινε ο Κουβέλης (καλά εκανε...κρατησε τουλάχιστον κάποιες αξίες,όχι όπως ο Ψαριανός) και η άλλη αριστερά στη κυβερνηση δε θα έμπαινε και το ΛΑΟΣ; Απορώ γιατί συγκαλύπτετε τον Παπαδήμο,εναν ανθρωπο υπευθυνο για το σκανδαλο του χρηματιστηρίου και για τα Γκρικ στατίστικς, για την πλαστή και βίαιη είσοδό μας στην ευρωζώνη; Απορώ πως αυτοαποκαλούμενοι "αριστεροι" συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια κυβέρνηση με Βορίδη και Γεωργιάδη; (διάβασα την παραίτηση της Κιντη και το ανεκδιήγητο κείμενό της.....τι να πώ;) Απορώ τι περιμένουν να κάνει η νεα κυβερνηση;Να αυξήσει την ανεργία; Να μειώσει κι άλλο τους μισθούς;Να κοπουν τα χαράτσια; Κάτι άλλο; Απορώ πως βλέπετε ότι δεν είναι ασυνταγματικό να βγαίνει ενας πρωθυπουργός μη εκλεγμένος και ο οποίος μπορεί ποτε να μην απολογηθεί για τα τεκταινόμενα του; Απορώ γιατί δε βλέπετε ότι το ίδιο κόλπο με δοτή κυβερνηση ετοιμάστηκε και για την Ιταλία.Χθες είδα το Βήμα για τους εφοπλιστές. Φορολογικός παράδεισος η Ελλάδα γι αυτούς γράφει. Να από που θα βρεθούν τα χρήματα. Η εκεί δεν αγγίζουμε γιατί κανει τζιζ; Είναι αθλιότητα και εκβιασμός να λέμε που θα βρεθούν χρήματα. Ναι με τετοια πολιτική δεν βρίσκονται χρήματα. Με άλλη πολιτική περισσεύουν.
    Τέλος
    χαίρομαι πολύ που άνθρωποι σαν εσας φύγατε από το ΣΥΝ...μας διασύρατεκαι τωρα κάποιοι άλλοι δισύρουν και την ΔΗΜΑΡ....

    ΥΓ 1: Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του mike και ειδικά με τις τελευταίες γραμμές...Το συνταγμα δεν είναι αλά καρτ εφαρμόσιμο...ή εφαρμόζεται ή όχι...

    ΥΓ2: Εύχομαι γρήγορα ο Παπαδήμος να εκτεθεί στις εκλογές....να περάσει κι από πλατείες...να πάτε κι εσείς μαζί τους μπας και καταλάβουν κάποιοι ποιοι είναι οι αριστεροίκαι ποιοι όχι.

    αστυάνακτας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Όσο αστυάνακτα κοιμάσαι και ξυπνάς με το ερώτημα ποιος είναι αριστερός, ζεις κάπου αλλού, σε ένα παράλληλο σύμπαν που λέει και η Μελίττα. Εμείς συζητάμε τι εναλλακτικές έχουμε και με ποιους. Το γεγονός της συμμετοχής των ακροδεξιών δεν νομιμοποιεί μια πολιτική δύναμη που είχε απορρίψει πρόωρα κάθε σχέση με μια κυβέρνηση εν τω γενέσθαι. Αν η Δημαρ προσχώρησε στην λογική του Συν, σε δικαιώνει να πανηγυρίζεις φυσικά - κέρδισες. Το γονίδιο είναι πολύ ισχυρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Προτιμώ την συμπεριφορά του Νίκι Βέντολα στην Ιταλία και του κόμματος "Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία", που στηρίζουν την ανάλογη κυβέρνηση, ζητούν στήριξη των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων και μέτρα φορολόγησης των πλουσίων και υπόσχονται ενθουσιώδη υποστήριξη αντ' αυτών. Δεν την κάνουν από τις ευθύνες με μικρά πλάγια πηδηματάκια. Κι ο Γρηγόρης είναι παλικάρι... μην μου τον πειράζετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καιρος να θεραπευθουμε και να ενηλικωθουμε!!!
    Δυστυχως στην χωρα το 2006 υπηρχαν μολις 2078 νευρολογοι-ψυχιατροι (ΕΣΥΕ).
    Ομως, με ολα αυτα τα τρελλα που συμβαινουν η τελευταια διαθεσιμη απογραφη του 2009 αναβιβαζει το συνολικο πληθος τους σε 2491 με ετησιο ρυθμο αυξησης 6.6%, δηλ. μαλλον εισακουσθηκα (υποθετω οτι και αλλοι θα εχουν κανει την ιδια διαπιστωση). Δηλ. απο ψυχιατρους αρχιζουμε να παμε καλα. Απο ψυχοθεραπεια ομως , μαλλον οχι ακομη.

    Λ.χ. ο αστυάνακτας κατηγορει τον σημερινο πρωθυπουργο, οπως και παλαιοτερα αλλοι τον Σημίτη, τον Παπαντωνίου για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου.Δεν εκτιμω κανεναν απο τους τελευταιους. Για τον πρωτο θα περιμενω να μην παιξει "μπαλα" με τους εθνικους επιχειρηματιες.

    Απο τα λιγα που γνωριζω το Χρηματιστηριο ειναι ενα παιχνιδι για μεγαλα παιδια , που προυποθετει γνωσεις , οξυδερκεια και την αποδοχη μεγαλου οικονομικου κινδυνου (ρισκου).
    Επομενως προσωπικα :
    1.αγορασα μετοχες με χρηματα που δεν τα ειχα αναγκη
    2.ειτε κερδιασα ειτε εχασα (λ.χ. ΑΤΕ), επιβραβευσα η ξκατηγορησα μονον τον εαυτο μου.
    Σε αντιδιαστολη φιλος μου μηχανικος (πρωην ΚΚΕ, τιμιος, αλλα ανωριμη προσωπικοτητα) που αγορασε μετοχες -σκουπιδια το 1999, κατηγορουσε τον Σημιτη που του εφαγε τα λεφτα και ψηφισε 2 φορες Καραμανλη.

    Το προβλημα της ανανεωτικης αριστερας -και κυριως της μεσηλικης- ειναι η αυτοπαγιδευση της (θεμα για το οποιο εχω κατηγορηθει οτι το εχω αναπτυξει τους τελευταιους 5 μηνες παρα πολυ στην ΑΣ και στην Μαργαριτα, χωρις ιδιαιτερη απαντηση απο στελεχη της ομως)δηλ. δεν μπορει να πολεμησει τον εαυτο της, καθοσον η πλειονοτητα ανηκει σε μεσαια στρωματα απο οικονομικη αποψη και ανωτερα εως ανωτατα πνευματικα/πολιτιστικα/αισθητικα.
    Ενω θελουν να συγκυβερνησουν με το ΠΑΣΟΚ, το κανουν στους ΟΤΑ η σε κοινες δουλειες κυριως πανεπιστημιακοι και οι επαγγελματιες/ επιχειρηματιες της αριστερας. Ετσι διατηρουν και τον τιτλο του αριστερου, " κοντρα και εναντια"που λεγαμε το 70 και το περιορισμενο σχετικα εκλογικο σωμα που τους αντιστοιχει. Τους πανεπιστημιακους και τους κουλτουριαρηδες τους ενοχλει αισθητικα περισσοτερα το θεμα συγκυβερνησης με το ΠΑΣΟΚ. Σκεφτειτε την φραση Πολιτιστικο ΠΑΣΟΚ και πειτε μου.
    Και ενθυμουμενος την θεωρια παιγνιων που διαβαζει και ο μεγιστος Χρυσανθος Λαζαριδης, οι επομενες εκλογες δεν θα ειναι 2 παιγνια μηδενικου αθροισματος(1 μεταξυ ΛΑΟΣ,ΝΔ,ΔΗΣΥ, ΠΑΣΟΚ) και (1 μεταξυ ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΟΠ,...) αλλα μολις 1 παιγνιο με οκτω τουλαχιστον κομματα.

    Αφωσιτος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @Γιωργο…δε ξυπναω και δε κοιμάμαι, όπως λες, χαρακτηρίζοντας και αποχαρακτηρίζοντας ανθρώπους. Αυτό το αφήνω στους ίδιους! Αποχαρακτηρίζονται και χαρακτηρίζονται από μόνοι τους… Η συμμετοχή των ακροδεξιών είναι δεδομένη…..απλά η συμμετοχή σε κυβερνητικά σχήματα πρεπει να γίνεται με όμορους χώρους. Η αλήθεια είναι ότι πραγματοποιείται. Η πολιτικές ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ είναι όμορες… άλλωστε ο Καρατζαφέρης έχουν να αντιμετωπίσουν τους κομμουνιστές όπως είπε…. Οι όποιες αυταπάτες για καλές προθέσεις ΠΑΣΟΚ-Παπαδήμου….θα αποδειχθούν κι αυτές πολύ γρήγορα…. Δεν πανηγυρίζω για τίποτε..απλά λυπάμαι ακόμη για τη ταλάντευση και τη βεβαιότητα μέσα στη ΔΗΜΑΡ…. λυπάμαι ακόμη και για τη δική σας βεβαιότητα… ¨οσο για το Γρηγόρη..ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του… και δεν τον πειράζω….
    @Αφωτιστός έλλην (το ε με μικρό επίτηδες)
    Αφού προχωράς σε χαρακτηρισμούς και προτροπές για ψυχοθεραπεία….(ποτέ δεν είναικακή η ψυχοθεραπεία) ας προχωρήσω πιο κάτω…. Διατηρείς επιφυλάξεις για τον Παπαδήμο, χωρίς να περιγράφεις το λόγο…(εδώ όντως η χρηση ψυχοθεραπείας είναι αναγκαία) Όταν μια ομάδα χωρίζεται στα δύο(εθνικοί επιχειρηματίες και εκπρόσωποί τους) δεν παίζεται μπάλα. Πολύ περισσότερο δεν ισχύει το οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Προπόνηση κάνουν να αντιμετωπίσουν τον αντίπαλο που είναι ο απλός κόσμος…..Από τις προγραμματικές δηλώσεις δεν είδα να αλλάζει κάτι…. Απλά εχουμε μια κυβερνηση με αναβαθμισμένη την ακροδεξιά ως εθνικοί σωτήρες….
    Στ’ άλλα δεν απαντώ γιατί ουδέποτε έπαιξα χρηματιστήριο….κι αυτοί που έπαιξαν παγιδευθηκαν αν και μεγάλα παιδιά από μεγάλα αρπακτικά τυπου Παπαδήμου και Παπαντωνίου….Πολύ περισσότερο η οποιαδήποτε συγκυβέρνηση με λαμόγια συνδικαλισταράδες του ΠΑΣΟΚ….είναι ανεπίτρεπτη…αλλά αυτό θέλει πολύ κουβέντα…
    Επιφυλάσσομαι....

    αστυάνακτας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @αστυάνακτας

    Ουτε το δικαιωμα αυτοπροσδιορισμου δεν μου επιτρεπεις μεγαλειοτατε !!!
    Οπως -ισως εμαθες στο αμφιθεατρο η απο παλαιοτερο συνδικαλιστη , διαστρεφεις αυτα που γραφω καλοπιστα. Δηλ. γραφεις :"Αφού προχωράς σε χαρακτηρισμούς και προτροπές για ψυχοθεραπεία"
    Ενω εγραψα εισαγωγικα στον πληθυντικο:
    "Καιρος να θεραπευθουμε και να ενηλικωθουμε!!!....Δηλ. απο ψυχιατρους αρχιζουμε να παμε καλα. Απο ψυχοθεραπεια ομως , μαλλον οχι ακομη."

    Χρησιμοποιησα ως παραδειγμα την ρηση σου
    " Απορώ γιατί συγκαλύπτετε τον Παπαδήμο,εναν ανθρωπο υπευθυνο για το σκανδαλο του χρηματιστηρίου..." και τιποτα περαν αυτου. Ουτε εχω διαθεση να ασχοληθω με αγενεις ανθρωπους.

    Ευτυχως που ηδη απο το 1977 ειχα καταλαβει οτι οι γονοι της μεσαιας ταξης ηθελαν να το παιξουν ευρω-κομμουνιστες της κακιας ωρας, ομως χωρις εργατες και υπαλληλους.
    Αλλα αλλο ο Μπερλιγκουερ και αλλο ο Λεωνιδας Κυρκος. Αφου ζω σε τετοια χωρα -τσιρκο, με τετοιους επαρχιωτες και γιαλατζη αστους, γι αυτα -και πολλα αλλα- αποκαλουμαι Φιλελλην.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μαλλον εσύ διαστρέφεις ή δε καταλαβαίνεις αυτά που γράφω....ουδεποτε είπα ότι απαγορευω το δικαιωμα του αυτοπροσδιορισμού.... Όσο για το Φιλέλην το θεωρώ ιδιαιτερως ταυτισμένοι με το "έλλην"...Ιδιαίτερα στις εποχές μας φιλελληνες είναι κάποιοι εθνοσωτήρες τραπεζίτες ή κάποιοι κκ Ραιχ...τετοιοι!
    Τα αλλα περί αγενειας...δεν είναι εποχή ευγένειας...ήδη υπήρξα εως τώρα πολύ ευγενής με κάθε τι που γραφονταν...Το να απαντας με ευγενεια σε καθε τι δεν είναι προτερημα...όσο για τη ταξική μου καταγωγή ασε μη το ψάχνεις...εχω μαθει να ζω στη φτωχεια και τα παιδιά μου να ζουν σε φτωχεια (δυστυχώς)... Σ' αυτό τη χώρα- τσιρκο που ονομάζεις εγώ δεν πρόκειται να παίξω ούτε το ρόλο του θηρίου που κανει ακροβατικά καθώς το εχουν μάθει...ουτε το ρόλο του αμνού...πολύ δε περισσότερο του απλού θεατή....Στόχος μου είναι να αλλάξει η διευθυνση...γιατί δε τα πάω καθόλου καλά με τα τσίρκα...

    τη καλησπέρα μου...

    ΥΓ: επισημαίνω παρ' όλα αυτά ότι είμαι ιδιαιτερως ευγενής...

    αστυάνακτας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @αστυάνακτας
    "...εχω μαθει να ζω στη φτωχεια και τα παιδιά μου να ζουν σε φτωχεια (δυστυχώς)..."
    Αν και ειμαι σχεδον αριστος σκοπευτης πυροβολου-πληκτρολογιου, διερωτωμαι μηπως παρασυρθηκα και ειδα κατι να κινειται πισω απο τα πουρναρια ;

    Ενα σατανικο σχεδιο

    Αυτες τι μερες ο παγκοσμιος πληθυσμος ξεπερασε τα 7 δις και το 2030 θα φθασει τα 9 δις.

    Πολλοι γνωστοι μου εχουν 2 τεκνα, αρκετοι 3 και μερικοι 4!!! Ρωτησα σχετικα και μου ειπαν οτι ειναι μοδα.

    Εμεις οι - καπως κουλτουριαρηδες- τεκνοποιουμε κατοπιν ωριμου σκεψεως φεροντας στην βιοσφαιρα ενα τεκνο, ετσι για την εμπειρια.

    Οι πιο κακες γλωσσες, μερικες ατεκνες, διατυπωβνουν την αποψη οτι ειναι ανυθυνο να κανεις 3 η 4 παιδια, ενω οι πιο σατιρικοι στην ερωτηση "μονο ενα παιδι;" απαντουν "δεν ειμαστε ζωα αναπαραγωγης".

    Λοιπον, για να μην πολυλογω, το σχεδιο ειναι απλο. Αν αποφασισουμε να κανουμε μονον 1 παιδι και τα πιδια μα 1 επισης παιδι τοτε το 2050, η χωρα θα εχει τον μισο πληθυσμο, περιπου 5 εκατομ.

    Σε κοινωνικο επιπεδο, η εναπομεινασα περιουσια ενος ζευγαριου (μετα την ας πουμε 10ετη περιοδομ 2010-2020) θα μεταβιβαζεται στο ενα παιδι, λ.χ. το παιδι μου, δηλ.θα εχει διπλλασια ακινητη και κινητη περιουσια απο τους γονεις του. Το μοναδικο εγγονι μου οταν τενκοποιησει με αλλο μοναχοπαιδι μονον 1 τεκνο, τοτε αυτο θα εχει 4 πλασια ακινητη και κινητη περιουσια.

    Οποτε, θα γινουμε οπως η Αυστρια, δηλ. μια χωρα με 5 εκατ.γηγενεις σε διευθυντικες εργασιε ςκαι στις υπηρεσιες και 2 εκατ. επιλεγμενους μεταναστες και ολα θα ειναι οπως στην μπελ εποκ στο παρισι.

    Μηπως ειναι μια καποια λυσις του προβληματος κυνηγου-θηραματος με κυνηγους τον λαο και θηραματα το οικογενειακο εισοδημα και το περιβαλλον(εξισωσεις Lotka -Voltera) , που ισως θα εγραφε ο Αλεξανδρινος μεγας ποιητης μας, αν ζουσε σημερα!

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU