Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

O Παπανδρέου πρέπει να φύγει τώρα!


του Νίκου Ράπτη*

Ανήκουμε σε αυτούς που με γνώμονα την πάση θυσία ανάγκη παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη ανεχτήκαμε πολλά από την κυβέρνηση Παπανδρέου (ΓΑΠ): τα απίστευτα προεκλογικά της ψέματα, την απάτη των πρώτων «σοσιαλιστικών» της μηνών, τη συγκρότησή της ως παρέας (γεγονός εξόχως πολιτικό, που υπονόμευε τη συνειδητοποίηση της κρισιμότητας των καιρών), την αδυναμία της να φέρει εις πέρας τα υπεσχημένα, την ιδεοληπτική της εμμονή με διάφορα θέματα αξιών, την επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης με κριτήριο... τις εσωκομματικές ισορροπίες, την αδυναμία της να αναλάβει ουσιωδώς την ευθύνη της διακυβέρνησης, ρίχνοντας το φταίξιμο πότε στην αξιωματική αντιπολίτευση, πότε στην αριστερά, πότε στο λαό...

Ανεχτήκαμε την κατάφορα ταξική προσέγγιση της κρίσης, την ιδεολογική επιλογή να προκριθεί το ζήτημα των δαπανών και ο λόγος περί «μεγάλου κράτους» (εις πείσμα όλων των διαθέσιμων στοιχείων) με παροχή πλήρους ασυλίας στη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και το «μαφιόζικο» χρήμα... Ανεχτήκαμε την επικίνδυνη ακόμα και για την ίδια τη δημοκρατία επιλογή της κυβέρνησης να διαχειριστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα με βίαιη ανακατανομή δύναμης και πόρων εντός του μπλοκ εξουσίας της μεταπολίτευσης, με χτύπημα της αργομισθίας (των «στρατών» του καθεστώτος) και τόνωση των «λεφτών» του (της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της «μαύρης» οικονομίας).

Τα ανεχτήκαμε όλα αυτά διότι θεωρούσαμε πως η λύση στη δημοσιονομική κρίση μπορεί να είναι μόνο ευρωπαϊκή και το μείζον πατριωτικό καθήκον μας είναι να προασπίσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Επίσης επειδή θεωρούσαμε την αντιπολίτευση -ιδίως εκείνη του Σαμαρά- τόσο κυνική και ανέμελη, που στο βωμό της εξουσίας της ήταν έτοιμη να θυσιάσει την ίδια τη χώρα. Επίσης διότι εκτιμούσαμε πως σε καταστάσεις κλυδωνισμού του μεταπολιτευτικού καθεστώτος η μετάβαση στη νέα περίοδο θα έπρεπε να γίνει συντεταγμένα, με «μακρά πορεία στους θεσμούς» της μεταπολίτευσης και άρα με αποτροπή των πρόωρων εκλογών.

Δυστυχώς όμως, με την εξωφρενική πρότασή του περί δημοψηφίσματος ο ίδιος ο ΓΑΠ ανέδειξε τον εαυτό του στην πιο επικίνδυνη παρουσία στο σημερινό πολιτικό σύστημα (και την πρόσφατη πολιτική ιστορία, όσο διαθέτουμε ζωντανή μνήμη1 εδώ που τα λέμε): προκειμένου να αποφύγει το σκόπελο των εκλογών και να ικανοποιήσει διάφορα ιδεοληπτικά του βίτσια, ο ΓΑΠ προκήρυξε... δημοψήφισμα στο οποίο ουσιαστικά θέτει υπό την λαϊκή έγκριση την ίδια τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ)...

Δε θα αρχίσω τώρα να επιχειρηματολογών γιατί αυτή η κίνηση είναι η επιτομή της μεταπολιτευτικής ανευθυνότητας: πρώτον, ο ΓΑΠ (υποτίθεται πως) νομίζει πως ρωτάει το λαό αν θέλει τη δανειακή σύμβαση ή όχι, αλλά ο λαός θα απαντήσει αν θέλει ή όχι να συνεχίσει να κυβερνιέται από το ΓΑΠ και την παρέα του, σε συνθήκες πλήρους απαξίωσης του ιδίου, της κυβέρνησής του, του ίδιου του πολιτικού συστήματος. Ουσιαστικά ο ΓΑΠ παίρνει το ρίσκο να οδηγήσει τη χώρα στη μεγαλύτερη εθνική καταστροφή μετά το 1922 μόνο και μόνο για να εκβιάσει την παραμονή του στην κυβέρνηση για τα σκάρτα δύο χρόνια που του απέμεναν ακόμα στις καλύτερες συνθήκες! Δεύτερον, ο ΓΑΠπροκηρύσσει ένα δημοψήφισμα ευθέως αντισυνταγματικό. Τρίτον, με την κίνησή του αυτή ο ΓΑΠακυρώνει ουσιαστικά (ως τον Ιανουάριο!) την εφαρμογή της συμφωνίας της συνόδου της ΕΕ, καθώς αποθαρρύνει τις τράπεζες να αποδεχθούν τη συμφωνία αυτή και πυροδοτεί τις κοινές γνώμες στους δύσθυμους Ευρωπαίους εταίρους να ζητήσουν (το ελάχιστο!) κι εκείνες δημοψήφισμα για το ίδιο ζήτημα. Τέταρτον... Πέμπτον...

Το μείζον πλέον είναι να φύγει αυτός ο επικίνδυνος και άμυαλος άνθρωπος από το πρωθυπουργικό θώκο. Αυτό μπορεί να γίνει:
Με εσωτερική κίνηση των κομματικών του ενεργούμενων που παριστάνουν τους «εκπροσώπους του έθνους», ώστε να εξωθηθεί ο ΓΑΠ σε παραίτηση (και να οδηγηθούμε σε εκλογές, ή ακόμα καλύτερα, αυτή η βουλή να εκλέξει νέα κυβέρνηση εθνικής ανάγκης)
Με παρέμβαση του καλοπερασάκια ευσυγκίνητου γεράκου που παριστάνει τον πρόεδρο της δημοκρατίας, που θα θυμίσει την αντισυνταγματικότητα τυχόν δημοψηφίσματος για δημοσιονομικούς λόγους
Με άμεση παραίτηση όλων των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ώστε να διενεργηθούν εκλογές στις οποίες η αντιπολίτευση θα καλεί το έθνος σε σταυροφορία για την παραμονή μας στο ευρώ και τα άλλα τρελά που λέει (και που θα τα ξεχάσουμε προς στιγμή στο όνομα της παράτασης του βίου μας ως πολιτισμένου έθνους, έστω για ολίγους μήνες)
Με παρέμβαση της ΕΕ που θα θυμίσει στον GAP πως δεν είναι δυνατό να ολοκληρώσει τις τεχνικές λεπτομέρειες μιας συμφωνίας που αμφισβητείται από τον... πρώτο που ωφελείται από αυτήν!

Το να πέσει μια κυβέρνηση είναι μία έλασσον ανατάραξη. Το να βγούμε όμως οικειοθελώς από την Ευρώπη είναι εθνική συντριβή ιστορικής σημασίας, πολύ χειρότερη από εκείνες που προκάλεσαν όλες οι χούντες, όλοι οι βασιλιάδες και όλες οι κατοχές μαζί. Και μόνο πως ο ΓΑΠ παίρνει αυτό το ρίσκο σε μια στιγμή που το πολιτικό σύστημα και το ΠΑΣΟΚ είναι τόσο φτυμένα από τον κόσμο, είναι απόδειξη της ανικανότητάς του να κυβερνήσει.

Είναι ανάγκη να εκπαραθυρωθεί όσο το δυνατό γρηγορότερα! Μέσα σε λίγες μέρες! Πριν οι δημοσκοπήσεις (που θα δίνουν «όχι» της τάξης του 70% τουλάχιστο), και οι διεθνείς αντιδράσεις παράγουν τη δυναμική εκείνη –την ελάχιστη που λείπει- που θα τροχοδρομήσει τη χώρα οριστικά εκτός Ευρώπης και θα την εγκαταστήσει στο χώρο της πλήρους ασημαντότητας, της μαζικής φτώχειας και της αυταρχικής-αντιδημοκρατικής διακυβέρνησης.


Σημείωση
1. Με εξαίρεση ίσως τον «προκάτοχό» του Δημήτριο Ιωαννίδη, που το 1974, επίσης στο όνομα της διαιώνισης του καθεστώτος του, διακινδύνευσε μια εθνική καταστροφή, που τελικά την έλαβε...


*Ο Νίκος Ράπτης είναι εκπαιδευτικός. Το κείμενο είναι αναδημοσίευση από την Προοδευτική Πολιτική

9 σχόλια:

  1. Εάν ο Γιώργος Παπανδρέου κατορθώσει να υλοποιήσει το σχέδιό του και σύρει την Ελλάδα στο δημοψήφισμα που ανήγγειλε, ε τότε το ΠΑΣΟΚ θα έχει ολοκληρώσει την καταστροφή της Ελλάδας.
    Μπορεί ο παππούς του Γεώργιος Παπανδρέου να συνεισέφερε στην δημιουργία των συνθηκών του εμφυλίου πολέμου, ο πατέρας του Ανδρέας Παπανδρέου να πρωτοστάτησε στην κατάρρευση σημαντικών αξιών, και όχι μόνον, για μια εύρυθμη λειτουργία της ελληνικής κοινωνίας, όμως ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι ο πολιτικός, που λόγω ανεπάρκειας, αριβισμού, κλπ, κυριολεκτικά θα διαλύσει εντελώς την χώρα.
    Οι βουλευτές, τα στελέχη και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ πρέπει να τον σταματήσουν!
    Θα ολοκληρωθεί το έγκλημα?
    http://panayotiskoutsopinis.blogspot.com/2011/11/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργο, αυτό το κείμενο, είναι επιπέδου ΔΟΕ και ΟΛΜΕ.
    Παιδαριώδες, ανακριβές, αστήρικτο, διαστρεβλώνει τα πράγματα, από εμπάθεια.
    Τίποτε από όσα υποστηρίζει δεν στέκει.
    Εντάξει ο καθένας έχει την προσωπική του άποψη για τα πράγματα, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την λιβελογραφία.
    Ο συντάκτης φτάνει ακόμα και στο σημείο να ζητάει την αποστασία, να μιλάει περιφρονητικά και χυδαία για τον "γεράκο" πρόεδρο της δημοκρατίας.
    Το κείμενό του δεν διαπνέεται από δημοκρατικό πνεύμα, αλλά από την βαθύτερη ουσία του παλιού πολιτικού συστήματος, που είναι η υφαρπαγή της ψήφου και στην συνέχεια η ανεξέλεγκτη χρήση της, από τις ομάδες διαχείρισης της εξουσίας.
    Ζητάει να παραιτηθεί η κυβέρνηση, όταν αυτό είναι αντισυνταγματικό. Οι κυβερνήσεις εκλέγονται για 4 χρόνια και δεν μπορούν να παραιτηθούν νωρίτερα, παρά μόνο εφ'όσον υπάρχει μείζον εθνικό θέμα και με την προυπόθεση ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει περισσότερες από μία φορά. Ομως οι προηγούμενες εκλογές έγιναν με επίκληση εθνικού θέματος -της σύνταξης του προυπολογισμού- από τον Καραμανλή και έτσι ακόμη και να ήθελε δεν μπορούσε να κάνει χρήση ο Παπανδρέου.
    Η μόνη δυνατότητα παραίτησης της κυβέρνησης, υπάρχει στην μη λήψη ψήφου εμπιστοσύνης από την βουλή, πράγμα που είναι το πρώτο που κάνει εντός της εβδομάδας η κυβέρνηση.
    Πρώτα ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης και εδώ μπαίνει το ζήτημα της αποστασίας, που μέχρι την Κυριακή θα το ξέρουμε και μετά πάει σε δημοψήφισμα, για την "σύμβαση", την οποία κόμματα και λαός, απαίτησαν με τα γεγονότα στις παρελάσεις να μην κυρώσει η κυβέρνηση των προδοτών, των Τσολάκογλου κλπ.
    Αφού τα υπόλοιπα κόμματα δεν την θέλουν την δανειακή σύμβαση και η αντιπολίτευση λέει ότι είναι σε καταφανή δυσαρμονία με την θέληση του λαού, τι άλλο μένει στην κυβέρνηση, από το να πάει σε δημοψήφισμα.
    Επισημαίνω, συνταγματικά δεν έχει δυνατότητα να παραιτηθεί, επικαλούμενη εθνικό λόγο μείζονος σημασίας, άρα της μένει η συνταταγμένη αυτοδιάλυση με την πρόκληση
    1ο. έκφρασης της "άρσης της δεδηλωμένης" και
    2ο. Αν αυτό δεν γίνει, με την διενέργεια δημοψηφίσματος, όπως το σύνταγμα προβλέπει.

    Και τυπικά αν υλοποιούσε την ΘΕΛΗΣΗ του Ν. ΡΑΠΤΗ η κυβέρνηση έτσι μόνο μπορούσε να πάει, για να παραιτηθεί και να πάει σε εκλογές.


    Εγώ προσωπικά σ'αυτό το μπλόγκ ζητάω το δημοψήφισμα από την εποχή του Μνημονίου και θεωρώ, ότι είναι η ενδεδειγμένη λύση, για να επέλθει η απαραίτητη αρμονία μεταξύ κυβερνητικών επιλογών και βούλησης των πολιτών. Κάλιο αργά παρά ποτέ θα έλεγα.
    Δεν καταλαβαίνω βέβαια πως η προσφυγή σε εκλογές, θα έλυναν με την απαραίτητη σαφήνεια την βούλησή του.
    Πιστεύω ότι η επόμενη κυβέρνηση, απλά θα διαδεχόταν αυτήν στον ρόλο αυτού που θα έκανε τα δυσάρεστα, επικαλούμενη την ευθύνη αυτής.
    Ε, όχι. Αυτό δεν είναι έντιμο.
    Ας ενηλικιωθούμε επιτέλους και ας πάρει ο καθένας με καθαρό τρόπο τις ευθύνες του.
    Ο Ράπτης για παράδειγμα ας ψηφίσει ΟΧΙ, αφού αυτή η διαδικασία δεν τον βρίσκει σύμφωνο. Το ίδιο θα κάνουν και πολλοί άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κωστη, έχεις δίκιο. φωνάζουν γιατι ο ΓΑΠ τους ξεσκέπασε όλους. Με την προκύρηξη του δημοψηφίσματος απέδειξε στο λαο, ότι όλοι οι αντιμνημονιακοί του λένε ψέμματα. Αποδεικνύεται ότι κανεις στην πραγματικότητα δεν θέλει να βγουμε από το μνημόνιο. Αυτη είναι η αλήθεια.

    Υγ η πραγματική πολιτική εκτροπη είναι αυτη που ετοιμάζεται να κανει ο σαμαρας, με την φημολπογούμενη πάραίτηση των βουλευτών του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κωστη, έχεις δίκιο. φωνάζουν γιατι ο ΓΑΠ τους ξεσκέπασε όλους. Με την προκύρηξη του δημοψηφίσματος απέδειξε στο λαο, ότι όλοι οι αντιμνημονιακοί του λένε ψέμματα. Αποδεικνύεται ότι κανεις στην πραγματικότητα δεν θέλει να βγουμε από το μνημόνιο. Αυτη είναι η αλήθεια.

    Υγ η πραγματική πολιτική εκτροπη είναι αυτη που ετοιμάζεται να κανει ο σαμαρας, με την φημολπογούμενη πάραίτηση των βουλευτών του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαθήματα λαϊκής κυριαρχίας!!!

    Είναι δικαίωμα καθενός μας-και του συγγραφέα-να έχει τις απόψεις του για το τί συμφέρει τη χώρα,το λαό της,εντός ή εκτός Ε.Ε. κλπ. και να επιχειρηματολογεί υπέρ αυτών.

    Αλγεινή ωστόσο εντύπωση προκαλεί η ασέβεια τού συγγραφέα προς το λαό.

    Επιθυμεί να εκπαραθυρώσουμε τον ΓΑΠ,να πάρει πρωτοβουλία ο Παπούλιας,να εξωθηθεί σε παραίτηση απ'το κόμμα του,να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε τερτίπι της αστικής πολιτικής,αλλά προς Θεού!! Όχι δημοψήφισμα,όπου μάλλον ο λαός θα ψηφίσει ΟΧΙ κατά 70%,αν και τίποτε δεν είναι σίγουρο ακόμα.Όχι αποφάσεις από τον πνευματικά ανάπηρο και πολιτικά καθυστερημένο λαό μας!

    Δε χολοσκάω για το δημοψήφισμα,αλλά κι'αυτοί οι θεματοφύλακες της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης,διαπνέονται από μια βαθειά δημοκρατικότητα τελικά,που σε κάνει να δακρύζεις από συγκίνηση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μην χολοσκάτε. Αύριο, αφού συναντηθεί με Μέρκελ, Σαρκοζί κλπ ο ΓΑΠ θα πάρει πίσω το δημοψήφισμα και θα προκηρύξει εκλογές με το νέο έτος πιθανά. Όσοι πιστέψανε ότι ο ΓΑΠ φωτίστηκε επιτέλους θα διαψευστούν. Παιχνίδια για την ανακατανομή της τράπουλας είναι. Σιγά μην αφήσουν την Καϊλή να ρίξει τον Dow Jones...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρε συ Γιώργο, γιατί πιστεύεις, ότι οι εκλογές θα ανέβαζαν τον ενθουσιασμό, σε Μέρκελ, Σαρκοζί και DJ;
    Περισυ στις δημοτικές πάλι τα ίδια λέγανε οι "πολιτικές δυνάμεις" και τα "ΜΜΕ", για την προσφυγή σε εκλογές.
    Οτι και να κάνει ο Παπανδρέου, οι άλλοι θα το θεωρήσουν τουλάχιστον Πραξικόπημα. Αστείοι άνθρωποι, ανόητοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιατί κάθε σύστημα έχει τις αντοχές του - κι αυτοί θέλουν να τελειώνει η αστάθεια στην Ελλάδα. Και γνωρίζουν ότι χωρίς "νομιμοποίηση" των μέτρων δεν θα υπάρξει συνέχεια. Οι εκλογές στην Ελλάδα παραδοσιακά είναι η Μεγάλη Εκτόνωση. Μας αρέσει δεν μας αρέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εκπαιδευτικός και γράφει "έλασσον ανατάραξη?; Ο Χριστός κι η Παναγία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU