Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα απλά καταρρέει ...ολόκληρο!




Στην πιο πρόσφατη πανελλαδική δημοσκόπηση -στις 20 Δεκεμβρίου, από την εταιρεία to the point για την ΕΤ3- η κατάρρευση ολόκληρου του σημερινού πολιτικού συστήματος είναι παραπάνω από εμφανής. 
Πρωτοφανή χαμηλά ποσοστά για ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ, καμιά ωφέλεια για την αριστερά του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ,  καθώς και δημοσκοπική αντιστροφή για εκείνη της  ΔΗΜΑΡ μετά την παροδική φούσκα του τελευταίου ενάμισι μήνα.
Μόνο οι Οικολόγοι Πράσινοι μοιάζουν να μην επηρεάζονται από την άμπωτη και την παλίρροια του πολιτικού συστήματος παραμένοντας σταθερά γύρω στο 3% για πολλοστή δημοσκόπηση.

Δείτε ολόκληρη την δημοσκόπηση εδώ και θυμηθείτε επί τη ευκαιρία, το "πως οι εταιρείες δημοσκοπήσεων μετατρέπονται σε ...οίκους αξιολόγησης", εδώ

Η δημοσκόπηση αυτή μοιάζει να απεικονίζει σχεδόν αντικειμενικά το γενικό αίσθημα που όλοι βιώνουμε: ότι πολίτες βουβοί και οργισμένοι ψάχνουν μακριά από "κόμματα - απολιθώματα και αρτηριοσκληρωτικούς μηχανισμούς" που είναι πια κοινή παραδοχή ότι δεν διαθέτουν ίχνος ευθύνης και εναλλακτικής πολιτικής παρά μόνο μικροκομματικούς υπολογισμούς.
Φαίνεται ότι σύντομα πια, το μεταβατικό αυτό στάδιο θα δώσει την θέση του σε μια νέα πολιτική φάση, όπου νέοι σχηματισμοί, ζωντανοί και δημοκρατικοί, θα αποτελέσουν συμμετοχικά εργαστήρια παραγωγής εναλλακτικών πολιτικών για την βιώσιμη έξοδο από την κρίση και την θεσμική θωράκιση της χώρας μας από τις συμμορίες της δραχμής και του πελατειακού συστήματος. Τέτοιες διεργασίες ήδη έχουν ξεκινήσει στην κοινωνία των πολιτών. 
Έστω και σχετικά αργά.
Ευτυχώς "η φύση απεχθάνεται το κενό" - ιδιαίτερα το πολιτικό κενό...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU