Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2011

Καλογερική απληστία


από την Λώρη Κέζα

Πριν πούμε οτιδήποτε για την προφυλάκιση του ηγουμένου πρέπει να θυμηθούμε συνοπτικά την υπόθεση. 

Υπάρχει λοιπόν μια λίμνη εκεί ανάμεσα σε Ξάνθη και Ροδόπη, που ανήκει στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου. «Ανήκει» με το γνωστό αποδεικτικό, το τουρκικό φιρμάνι που διασώζεται εδώ και χίλια χρόνια. Παρένθεση: το ελληνικό κράτος αποδέχεται την γνησιότητα των χρυσόβουλων γιατί σε τέτοια θεμελιώνεται η περιουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Τουρκία. Που σκάλωνε το ιδιοκτησιακό: το ελληνικό κράτος θεωρεί όλες τις παρόχθιες εκτάσεις δημόσια γη. Ορίστηκε λοιπόν μια δίκη για να δουν ποιος θα νικήσει, το χρυσόβουλο ή οι διατάξεις για τον κοινόχρηστο χαρακτήρα της λίμνης;
Το ελληνικό Δημόσιο παραιτήθηκε από τις διεκδικήσεις και η λίμνη πέρασε επισήμως στην ιδιοκτησία της Μονής. Το μόνο κέρδος που θα μπορούσε να αποκομίσει ήταν να συνεχίζει να εισπράττει λεφτά από τους ψαράδες! Η περιοχή προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ και δεν μπορεί να οικοδομηθεί. Είναι ένας τόπος τόσο όμορφος ώστε ο άθεος περιηγητής ίσως πιστέψει ότι υπάρχει Θεός. Ιδανικός τόπος για στοχασμό και προσευχή. 
Φευ, μόλις η Μονή έγινε ιδιοκτήτρια της λίμνης, αποφάσισε να την ξεφορτωθεί. Την επέστρεψε στο κράτος με αντάλλαγμα κτήριο 20.000 τ.μ. στους Θρακομακεδόνες και έκταση 8.600 στρέμματα στην Ουρανούπολη. Ακίνητα τα οποία πήγαν σε υπεράκτιες εταιρείες.
Από όλη αυτή τη διαδικασία λείπουν έγγραφα απαραίτητα για τις μεταβιβάσεις, παραλείπονται πράξεις όπως η έκδοση των αποφάσεων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και γίνονται τηλεφωνήματα από το παπαδοπαίδι του Καραμανλή: «βάλτε ένα χεράκι να βοηθήσουμε τον γέροντα». Ο γέροντας, που δεν είναι και τόσο γέροντας (πενηνταπεντάρης είναι σήμερα) μπαινοβγαίνει στο Μαξίμου. Ο ηγούμενος Εφραίμ είχε ρυθμιστικό παράγοντα στην πολιτική ζωή αλλά η απόφαση για την προφυλάκισή του δεν αφορά ούτε τον πολιτικό του ρόλο, ούτε τη δημοτικότητά του στους κοσμικούς κύκλους, ούτε την επιρροή του στους Ρώσους.
Στο δια ταύτα: Το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την προφυλάκιση του ηγουμένου Εφραίμ για τις κακουργηματικές κατηγορίες που τον βαρύνουν, για ηθική αυτουργία σε απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και έκδοση ψευδών βεβαιώσεων. Δεν θα μιλήσουμε καθόλου για το θεατρικό παιχνίδι που περιλάμβανε σάκχαρο και δισκοπάθεια. Αυτό που εκπλήσσει είναι η μαζική αντίδραση υπέρ του κατηγορούμενου. Θα προσπεράσουμε το νομικό κομμάτι, θα ξεχάσουμε τα έγγραφα που χάθηκαν, τις διαδικασίες που προσπεράστηκαν, τις πλαστογραφήσεις που έγιναν. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε όμως το όλον, τη σύλληψη του σατανικού σχεδίου της ανταλλαγής μιας λίμνης με ακίνητα που αξίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Για ποιόν ακριβώς λόγο μόνασε ο ηγούμενος Εφραίμ; 
Άραγε για να πλουτίζει, για να βάζει χέρι σε περιουσίες, για να αδικεί τους πολίτες; 
Είναι παράδοξο που οι πιστοί σπεύδουν να συγχωρήσουν την απληστία, τη διάθεση να τα φάει όλα_ έστω προς όφελος της Μονής. Κανονικά όλοι αυτοί που μπαινοβγαίνουν στις εκκλησίες, όλοι αυτοί που σταυροκοπιούνται και επισκέπτονται τον Άθω έπρεπε να είναι επιφυλακτικοί με κάποιον που δεν δείχνει κανένα σημάδι εγκράτειας. 
Ο ηγούμενος Εφραίμ έδρασε ως φαταούλας και τούτο δεν συνάδει με τις αρχές της πίστης του. Αν οι θαυμαστές του δεν μπορούν να καταλάβουν τη δικανική πλευρά της υπόθεσης ας σταθούν στην ιδιότητα: είναι ηγούμενος ουχί έμπορος του Κολωνακίου.

2 σχόλια:

  1. Πολύ καλό άρθρο. Κάποιοι δε θέλουν να καταλάβουν ότι παρά την όποια προσπάθεια λοιδορίας της απόφασης προφυλάκισης και των πληρωμένων "ντοκιμαντέρ" που τάχα αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο, ο λαός γνωρίζει ότι υπάρχει σκάνδαλο. Θυμώνει απόλυτα με τους Εφραίμ που συγκεντρώνουν τόσο πλούτο, αφορολόγητα, και μάλιστα σε τέτοια περίοδο λιτότητας και πενίας. Ο Εφραίμ σε αυτή την περίπτωση στο λαϊκό νου εκφράζει τις αρπακτικές και πλουτοθηρικές τάσεις όλων των ρασοφόρων. Και τελικά, όποιοι στήνονται στο πλευρό του, εκνευρίζουν μεγάλο μέρος των πολιτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θέλω να κάνω καποια σχόλια διότι μερικοί λένε ότι θέλουν έδω. Δεν γνωρίσω αν φταίει ή όχι ο Εφρέμ, μπορέι να φταίει αλλα δεν ειμαι εγώ που θα το κρίνω. Αυτο που ξέρω ομως ειναι οτι για την κατάσταση που βρίσκεται τώρα η Ελλάδα δεν φταίει ο Εφρέμ. Όλοι αυτοί που οδήγησαν την χωρα εδώ και έφαγαν εκατομύρια και δισεκατομύρια πού ειναι? και γιατί δεν ειναι στη φυλακή? Αλλα όλος ο κόσμος επεσε με μανια σε ενα μοναχο σαμπως και σε αυτον οφείλονται όλα τα κακα που μας βρήκαν. Ελεος με την υποκρισία!

    Επίσης αυτο που λες εδω "τις αρπακτικές και πλουτοθηρικές τάσεις όλων των ρασοφόρων" ειναι αδιανόητο, εντελώς λανθασμένο και δηλώνει ενα μίσος προς την εκκλησία. Υπάρχουν ιερείς και ρασοφόροι, που ειναι σκάρτοι, αλλα σίγουρα δεν ειναι η πληοψηφεία και σιγουρα υπάρχουν και άγιοι. Το "όλων" που χρησιμοποιείς ειναι αδιανόητο.

    Μπορεί να υπάρχουν και μοναχόι που να μπλέκονται σε σκάνδαλα, αλλα όχι να λεμε όλους τους μοναχούς πλουτοθήρες που σχεδόν όλοι τους αφιερώθηκαν στο θεό και ειναι ακτήμονες. Μπορέι να υπάρχουν και ελάχιστες εξερέσεις αλλα οχι να τους λέμε ολους πλουτοθήρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU

Σχόλια