Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Το NEW DEAL σήμερα: Ποιά είναι η Νέα Ανάπτυξη που θέλουμε και πως θα την πετύχουμε;


του Κώστα Ανδρέου

Η πολιτική ανάπτυξης, δεν είναι ευθύγραμμη.
Ετσι δεν μπορούμε να κρίνουμε αν η επανεκκίνηση της οικοδομής και των κατασκευών, είναι ο κατάλληλος καταλύτης για να προκληθεί η ανάπτυξη ή όχι.
Πρέπει κανείς να δεί πρώτα απ'όλα τι οικονομία μπορεί να περπατήσει και μετά με ποιές ενέσεις θα την σπρώξει.
Η δημιουργία "θέσεων εργασίας" είναι επιφαινόμενο, είναι το τελευταίο πράγμα που θα δείς και θα πιστοποιήσεις ότι η πολιτική ήταν επιτυχημένη, από το πόσες είναι αυτές, τι διάρκεια θα έχουν και πόσο καλά θα αμείβονται φυσικά.
Εν πάσει περιπτώσει, για μένα το NEW DEAL για παράδειγμα δεν ήταν επιτυχημένο, επειδή δημιούργησε θέσεις εργασίας, αλλά γιατί ΓΕΝΝΗΣΕ μιά ΝΕΑ ΤΑΞΗ, την ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ της μαζικής παιδείας, που έδοσε στην παραγωγή, τεχνογνωσία, οργάνωση και προοπτική και ταυτόχρονα απελευθέρωσε τα παιδιά της αγροτικής τάξης και της εργατικής τάξης, από τα δεσμά της "τάξης τους".

Είχα θέσει αυτό το ερώτημα και σε άρθρο μου παλιότερα.
Για μένα η κρίση αυτή θα ξεπεραστεί , όχι με την "ανατοποθέτηση των κομματιών του πάζλ", αλλά με την περιγραφή ενός νέου "πάζλ", που θα συνοδεύεται από την "λόκομοτίβα" μιας ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ, μιας 4ης τάξης.
Εχω μια ιδέα ποιά θα είναι αυτή, αλλά δεν είναι ακόμη συγκροτημένη.
Το NEW DEAL, έφτιαξε τα πανεπιστημιακά επαγγέλματα, μηχανικούς, λογιστές, γεωπόνους κλπ, που μπήκαν σαν συγκολητική ουσία στην παλιά κατακερματισμένη παραγωγή και την ανασυγκρότησαν με νέο τρόπο και γι'αυτό πέτυχε.
Το νέο NEW DEAL, θα πρέπει να βρεί την "νέα συγκολητική ουσία", που θα είναι ο νέος ρόλος των "νέων" , η νέα συνθήκη που θα τους δίνει ελπίδα και θα τους καθιστά "λοκομοτίβα".


Η πολιτική ανάπτυξης, πρέπει να είναι τέτοια που να "χωράει" τον καθένα.
Η οικοδομή και τα δημόσια έργα, είχαν αυτό το χαρακτηριστικό τις δεκαετίες 60-90.

Από το 2000 και μετά, τα δημόσια έργα, έγιναν υπόθεση της διαπλοκής και των λίγων διαπλεκομένων. Αυτό δεν σημαίνει ότι μια νέα εκκίνησή τους, με χτύπημα της διαπλοκής, ότι δεν έχει να προσθέσει στην ανάπτυξη. Όμως είναι φανερό ότι οι νέοι άνθρωποι, δεν χωρούνε στην "επανεκκίνησή" τους.
Η οικοδομή στην δεκαετία του 60, έπαιρνε τον νέο, από βοηθό κτίστη και τον έφτανε τεχνίτη, μηχανικό και στο τέλος επιχειρηματία. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει πλέον.
Η νέα "λοκομοτίβα", θα πρέπει να έχει αντίστοιχα λειτουργικά χαρακτηριστικά, προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες της οικονομίας.
Νομίζω ότι θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στην νέα βάση εκκίνησης της νεολαίας της χώρας, που πλέον είναι μορφωμένοι, ικανοί να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις της τεχνολογίας και όχι να σηκώνουν το τσουβάλι με την άμμο, στο γιαπί.
Πρέπει να είναι ένα "εργαστήριο" υποστήριξης της καινοτομίας και ουσιαστικής καινοτομίας, σε ότι ξέρει να φτιάχνει η ανθρώπινη επινόηση.

Η Νέα αναπτυξιακή πορεία, πρέπει να διέπεται από την πεποίθηση, ότι "μπορούμε να φτιάξουμε οτιδήποτε, με τον φτηνότερο τρόπο, στην καλύτερη ποιότητα". Πρέπει να δίνει τσαμπουκά και αυτοπεποίθηση, στους εργαζόμενους.
Το πλεονέκτημα του NEW DEAL ήταν ότι έδοσε στις ανεπτυγμένες χώρες μια δημόσια διοίκηση που προσέθετε δυναμική στις επιχειρήσεις.
Τώρα είναι πλέον φανερό ότι ο δημόσιος τομέας, έχει γίνει αργοκίνητος ελέφαντας, σε όλες τις χώρες.
Είναι ευκαιρία η κρίση , να μας οδηγήσει σε ένα νέο δημόσιο τομέα, που να μας δίνει πλεονεκτήματα, έναντι των πιό προηγμένων χωρών. Να τον ξαναφτιάξουμε από την αρχή. Να έχουμε νέο εργαλείο.
Είναι ευκαιρία τα πανεπιστήμιά μας, να αναβαπτισθούν και να συμπληρωθούν με δομές, εργαστηρίων καινοτομίας, στα οποία να συμμετέχουν οι απόφοιτοί τους, να αποκτούν επιπλέον δυνατότητες.

Ολα αυτά όμως μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, μόνο αν ξεκαθαρίσουμε ποιά είναι η κατεύθυνση. Ποια είναι η Νέα Ανάπτυξη που θέλουμε και πως θα την πετύχουμε.
Για παράδειγμα, αν αύριο απαγόρευες στον αγρότη να διαθέτει το προιόν του, χωρίς συσκευασία, χύμα, αλλά του επέβαλες να έχει συσκευασία με την ταυτότητα του προιόντος και επιδοτούσες την συσκευασία, θα άλλαζες την μορφή της αγροτικής παραγωγής, θα προσέθετες υπεραξία, θα ανοίγαν αγορές.
Αυτό θα ήταν μια αναπτυξιακή κατεύθυνση.

1 σχόλιο:

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU