Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Εδώ σε θέλω κάβουρα: ΔΝΤ -"Κουρέψτε τα δάνεια των νοικοκυριών για να έρθει η ανάκαμψη"

Το ΔΝΤ ξαναχτυπά ...αριστερά! 


Σε λιγότερο από έναν μήνα από την δημοσιοποίηση έκθεσης που προέβλεπε/πρότεινε μέχρι τέλος Ιουνίου, καθιέρωση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στη χώρα μας έναντι των "σκόρπιων και άστοχων" επιδομάτων ως επείγον διαρθρωτικό μέτρο ( δες εδώ ), έρχεται τώρα να προτείνει και κούρεμα των ιδιωτικών δανείων ως μέτρο ανάκαμψης
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ημερησίας, (εδώ), το ΔΝΤ προτείνει το μέτρο γενικώς για όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν την κρίση  "σε μελέτη του για τη σχέση ιδιωτικού χρέους, ενυπόθηκων δανείων, τιμών κατοικιών και οικονομικής δραστηριότητας και δημοσιοποιήθηκε τη Μ. Τρίτη".
Ειδικά για την Ελλάδα:
 Ο κ. Λιχ, που θεωρείται ο ειδικός του ΔΝΤ στον τομέα αυτό, ρωτήθηκε εάν βλέπει την ανάγκη "κουρέματος" των στεγαστικών δανείων και στην ΕΛλάδα, όπου χιλιάδες άνθρωποι αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους.
Ο αξιωματούχος του Ταμείου απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα, διότι η έκθεση αφορά όλο τον κόσμο και όχι ειδικά τη χώρα μας, αλλά πηγές εκτός του ΔΝΤ τόνισαν ότι το "κούρεμα" μπορεί να καταστεί αναγκαίο για να εξυπηρετηθεί η ανάπτυξη, χωρίς την οποία δεν θα είναι βιώσιμο το χρέος.
Τι συμβαίνει ακριβώς; 
Πως γίνεται τις πιο τολμηρές ιδέες που ακόμη και η αριστερά υπερασπίζεται "οιονεί", με δισταγμούς και επίδειξη αχρείαστης πολιτικής ορθότητας (  "είναι αυτό αριστερό;" ), να έρχεται με φόρα το "κατοχικό" ΔΝΤ να τις προωθήσει; 
Κάτι συμβαίνει εδώ...
Κι αυτό προφανώς - για την κοινή λογική - δεν είναι οι κρυφές επιδιώξεις των "σφαγέων των λαών" αλλά η πιθανή κυριαρχία πιο "σοσιαλδημοκρατικών" ή τέλος πάντων εκλογικευμένων προσεγγίσεων στον διεθνή οργανισμό ( που οι Πράσινοι ζητούσαν καιρό τώρα το ξαναφτιάξιμό του από την αρχή ) στη θέση των φονταμενταλιστών της "ελεύθερης" αγοράς. Ίσως και μια σύγκλιση των απόψεων, αφού η διεθνής κρίση δεν επιτρέπει μια απλοϊκή ανάγνωση δύο αντίπαλων στρατευμάτων ( όπως πάσχει να επιβεβαιώσει η παρακμασμένη αριστερά ) αλλά την σοβαρή μελέτη μιας πολύπλοκης και πολυδιάστατης κατάστασης, πρωτόγνωρης και για τους αντιπάλους αλλά και για τους υπερασπιστές του παγκοσμιοποιημένου χρηματοπιστωτικού συστήματος ή της λεγόμενης "αγοράς".
Είναι λοιπόν ώρα για μελέτη και προτάσεις. 
Οι εχθροί και οι φίλοι δεν είναι σαφείς, ούτε μπορούμε να τους μαντέψουμε εξ αρχής βάσει των σκονισμένων μας ιερών βιβλίων ( των οποίων οι συγγραφείς δεν είναι εδώ για να μας βοηθήσουν ). 
Τι χρειάζεται; 
Δημοκρατία, διαβούλευση, προτάσεις, συναινέσεις, εφαρμογή με συμμαχίες και συνεργασίες -όχι και τόσο αυτονόητες.
Τι κάνουμε στην Ελλάδα; 

Χώνουμε το κεφάλι στην άμμο ως στρουθοκάμηλοι, αγνοούμε τα μηνύματα και τις μελέτες, χωριζόμαστε στις γνωστές δυο παρατάξεις που πια ακόμη και οι "φανέλλες" τους έχουν ξεθωριάσει και συνεχίζουμε τον εμφύλιο ( που η ανοησία μας ένθεν κακείθεν ξεκίνησε το ΄46 ). 
Προδότες εναντίον ελληναράδων, αριστεροδεξιοί πατριώτες εναντίον ευρωπαίων γερμανοτσολιάδων και ντόπιων Τσολάκογλου κλπ κλπ Όψεις υπανάπτυξης...
Κι αυτή η ιστορία αναπαράγει απλά την επιρροή του πελατειακού συστήματος, οφελεί τα κόμματα διαμαρτυρίας ( όλα σχεδόν τέτοια είναι αυτήν την στιγμή... ) και σταματά κάθε απόπειρα απροκατάληπτου διαλόγου με επίδικο τις λύσεις και την ανάκαμψη.
Όμηροι του κομματικού καυγά, πελάτες υποχρεωτικά... 
Την ίδια ώρα, που όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά κόμματα έχουν ομάδες μελέτης για την Ελλάδα με προχωρημένες επεξεργασίες και το ίδιο κάνουν διάφορες δεξαμενές σκέψης ή όμιλοι παρέμβασης - ακόμη και το ΔΝΤ... Και μας επισκέπτονται αναζητώντας συνομιλητές, όπως έκανε ο Κον Μπεντίτ από τους Πράσινους ή ο Φερχόφσταλ από τους Ελεύθερους Δημοκράτες ή η εναλλακτική τρόικα των σοσιαδημοκρατών.


Ποιο λοιπόν είναι το επίδικο των εκλογών; 
Πόσοι θα διαμαρτυρηθούν με τον Καμμένο ή τον Κουβέλη; Πόση επιδότηση θα πιάσει ο "αντισυστημικός" ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΚΕ για να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους; Αν θα πείσει ο Σαμαράς ή ο Βενιζέλος ότι κατά βάθος είναι και αυτοί αντιμνημονιακοί αλλά ..."ηναγκάσθησαν";
Ή πότε επιτέλους θα συζητήσουμε και θα εφαρμόσουμε τις λύσεις που θα μας βγάλουν από την τρύπα της χρεοκοπίας και της πελατειακής αφαίμαξης του όποιου παραγόμενου πλούτου; Και κυρίως πότε θα εφαρμόσουμε αλλαγή προτύπου οικονομικής, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής στάσης. Και πως. Με ποιους στην διαχείριση, με ποιες διαδικασίες κοινωνικού ελέγχου.
Ποιος θα απαντήσει σήμερα στο ΔΝΤ;
Αυτήν την επαφή με την πραγματικότητα μόνο άνθρωποι εκτός του πολιτικού κατεστημένου μπορούν να την πραγματοποιήσουν. Και κόμματα δημοκρατικά - μήτε κληρονομικά, μήτε αρχηγικά. Αυτούς και αυτά αναζητούμε.Κάποιους που να μπορούν να συζητήσουν με την ΕΕ και με το ΔΝΤ -και με τον διάολο τον ίδιο-, αρκεί να βρουν τις λύσεις και κυρίως το πως εφαρμόζονται οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, χωρίς άλλες βίαιες προσαρμογές, νέκρωση της οικονομίας και "οριζόντια μέτρα" επί δικαίων και αδίκων.


Γιώργος Παπασπυρόπουλος

10 σχόλια:

  1. Μόνο που όταν το πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μη ρεαλιστική πρόταση. Τώρα αυτομάτως έγινε ρεαλιστική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 'να συζητήσει με Ε.Ε και ΔΝΤ ,και μπλα,μπλα,μπλα...'.Μιά φορά δούλος,για πάντα δούλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην απελπίζεσαι. Οι συνθήκες σε έκαναν δούλο. Μπορείς να το ξεπεράσεις, αν το θέλεις πραγματικά. Φτάνει να ξεφύγεις απο τον καθοδηγητή σου και να αρχίσεις να σκέφτεσαι αυτόνομα. Σαν κανονικός άνθρωπος.

      Διαγραφή
    2. Από όποια χώρα πέρασε το ΔΝΤ οδήγησε τους λαούς στην καταστροφή και την εξαθλίωση.Σε συνεργασία με τις ντόπιες ελίτ,κατέστρεψε τις οικονομίες των χωρών,ξεπούλησε τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους έναντι πινακίου φακής,ικανοποίησε τις απαιτήσεις των ξένων δανειστών και των πολυεθνικών ομίλων.
      Στην Ελλάδα η ανεργία ξεπερνά το 22%,προτείνουν ανοιχτά μισθούς Βουλγαρίας και εσωτερική υποτίμηση,το 30% του λαού είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας,το ξένο κεφάλαιο ετοιμάζεται να αρπάξει ότι θεωρεί κερδοφόρο και να κλείσει τα υπόλοιπα.Συνεργοί τους οι τσαρλατάνοι που κυβερνούν και οι κάθε είδους γελοίοι απολογητές τους.
      Θέλουν τώρα να κλείσουν και τη ΒΦΛ Καβάλας με 1200 εργαζόμενους,μιας πόλης βασανισμένης από την ανεργία την τελευταία δεκαετία.
      Κι εσύ έχεις πέσει στα τέσσερα,πρόθυμος να υπακούσεις σε κάθε διαταγή,και παρακαλάς για.. το ανταποδοτικό όφελος του κουρέματος των ιδιωτικών χρεών.Που μάλλον δε θα στο δώσουν και καλά θα κάνουν.Εθελοντικά υποτάχθηκες δε σε έχουν πια καμμιά ανάγκη.
      Σε βλέπω γονατιστό μπροστά τους αυτόνομα σκεπτόμενε δούλε κι αυτούς με το μαστίγιο και το καρότο να σε πειθαρχούν όπως σου αξίζει τελικά.Κι εσύ κάτι να ψελλίζεις κλαίγοντας,για τις συνθήκες που σ'έφεραν εδώ,τους επενδυτές που άργησαν μια μέρα,και άλλα μπαρμπούτσαλα για να διασκεδάσεις τις τύψεις σου.Αν έχεις συνείδηση βεβαίως,ώστε να έχεις και τύψεις.
      Εγώ ούτε έχω καθοδηγητή,ούτε είμαι κανενός.Είμαι ελεύθερος και θα παλέψω με όλα τα μέσα για την ελευθερία του λαού και της χώρας μου.
      Εσύ κοίτα τα χάλια σου εθελόδουλε ναιναίκε και προσπάθησε να γλυτώσεις,αν έχεις πλέον τη θέληση και την αντοχή.

      Διαγραφή
    3. Όταν μια χώρα χρεοκοπήσει, δηλαδή όταν πια δεν την δανείζει κανένας γιατί είναι σίγουροι ότι δεν θα επιστρέψει τα δανεικά, τότε για να συνεχίσει να υπάρχει σαν συντεταγμένη κοινωνία, ζητά δανεικά απο το ΔΝΤ.

      Το ΔΝΤ είναι μια τράπεζα που έχουν δημιουργήσει και χρηματοδοτούν 187 χώρες, με στόχο να δίνουν μια τελευταία ευκαιρία σε χώρες που έχουν ρημάξει τις οικονομίες τους, απο το πλιάτσικο των πολιτικών και κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται στην εξουσία για πολλά χρόνια και έχουν την δυνατότητα να νομοθετούν επιδόματα, δώρα και μισθούς της αρεσκείας τους.

      Σε κάποιες χώρες, όπως η Ελλάδα, ο λαός είναι τόσο αθώος που δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι μια χώρα ΠΡΩΤΑ χρεοκοπεί και ΜΕΤΑ πάει γονατιστή στο ΔΝΤ για να ζητήσει μια τελευταία ευκαιρία, για να μην γίνει Ζιμπάμπουε.

      Στη χώρα μας, ακομα και σήμερα, πολλοί συμπατριώτες μας, παρά τα 14 χρόνια υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ίσως γι αυτό ενδεχομένως, πιστεύουν το αντίθετο.

      Φυσικά, τα δάνεια του ΔΝΤ συνήθως δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, επειδή δεν αντιμετωπίζουν την αιτία του προβλήματος, δηλαδή τον εναγκαλισμό του κράτους με μεγάλες διεφθαρμένες κλεπτοκρατικές ομάδες που σιτίζονται απο τον κρατικό κορβανά (πολιτικοί, συνδικαλιστές, κλειστοί επαγγελματίες, κρατικοί κατασκευαστές και επιχειρηματίες, νεαροί συνταξιούχοι κλπ).

      Όλοι αυτοί, πολύ φυσιολογικά, θεωρούν ότι οι συμφωνίες και τα προνόμια που έχουν εξασφαλίσει μέσα απο τους "αγώνες" τους, εις βάρος όσων έχουν μείνει έξω απο το κόλπο, πρέπει να διατηρηθούν εσαεί. Γι αυτό και είναι διατεθειμένοι να "αγωνιστούν" μέχρι τελικής πτώσης. Τόσο της δικής τους όσο και της χώρας.

      Διαγραφή
  3. Θελω να δω τι ειδους δικαιολογιες θα βρουν οι κυβερνητικοι σταρλατανοι(ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και ομοειδη δεκανικακια(ΛΑΟΣ-Δημ.Συμμαχια) για να μην προβουν σε κουρεμα χρεους νοικοκυριων....ο,τι αλλο προταθηκε απο ΔΝΤ το χειροκροτησαν..αυτο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Γιωργος

    Ο λογος που εκφερεται ειτε προσλαμβανεται (ακομη και -ιδιως – μεσω του διαδικτυου) εχει ως σκοπο την σκεψη, την τερψη, την μαθηση, την αφυπνιση της μνημης, τον διαλογο,την βελτιωση η/και αναθεωρηση αποψεων μεσα απο τις αλληλεπιδρασεις μιας ομαδας διαρκως σκεπτομενων ανθρωπων….

    Στοιχειωδης προυποθεση ειναι να εχεις μαθει να μαθαινεις. Aπ’ οτι φαινεται, και ευτυχως, αυτοι που τελειωσαν 6ταξιο γυμνασιο το εχουν μαθει καλα.

    Πολλοι απο τους θητευσαντες και οι περισσοτεροι θητευοντες σε οργανωσεις που ελεγχαν τα μελη τους με μηχανισμους αγκιτατσια-προπαγανδα, δηλαδη ψυχολογικα και νοητικα, δεν καταλαβαινουν τιποτα απο διαλογα. Ολα ειναι μαχη, βρισκονται παντα σε πολεμικες συνθηκες και θα χρησιμοποιησουν καθε μεσο. Βρισιες, συκοφαντια, διαστρεβλωση, σοφιστιες,λεκτικη και σωματικη βια,...Εφοσον στον πολεμο σταματα η λογικη.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Γιωργος
    Μερικοι εχουν τον πολεμο ....μεσα τους, οι γιατροι λενε οτι απο την διαρκη εκριση ορμονων του παναρχαιου μηχανισμου "αμεση επιθεση ή φυγη" θα προκληθει σοβαρη βλαβη στην υγεια τους και λιγοτερο σε μας ..τους δεξιους,τους δουλους, τους αφωτιστους,.... και ...στην κοινωνια.

    Ειναι ο ουμανισμος που με αναγκαζει να το γραψω.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU