Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Ιωάννα Κοντούλη: "Το μνημόνιο είναι η κορυφή του παγόβουνου - και φυσικά δεν είναι η αιτία, αλλά το αποτέλεσμα μιας οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής παρακμής"

Συνέντευξη στην Ελευθερία και στον Δημήτρη Πλεμμένο
"Η ελληνική κοινωνία οδηγείται στην αυτογνωσία. Οδηγείται στο να καταλάβει τι είναι αυτό που την έφερε σε αδιέξοδο και την υπέταξε στο μνημόνιο. Ομως το μνημόνιο είναι η κορυφή του παγόβουνου - και φυσικά δεν είναι η αιτία, αλλά το αποτέλεσμα μιας οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής παρακμής". 
Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων η επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων για τις εκλογές της 6ης Μαΐου, Ιωάννα Κοντούλη - η οποία μιλάει στην “Ε” για τον πραγματικό οικολόγο, για την πολιτική κατάσταση, την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και το λιγνιτωρυχείο στο Χωματερό και τη Μεσσηνία. Αφήνει δε -υπό προϋποθέσεις- ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματός της σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.
- Πολύ συχνά με τον όρο “οικολόγος” δημιουργείται σύγχυση, με αποτέλεσμα να θεωρούν πολλοί ότι όλοι οι οικολόγοι είναι “αντιρρησίες” και “βαρίδια” σε κάθε αναπτυξιακή προοπτική. Θα θέλαμε τη γνώμη σας για τον πραγματικό οικολόγο.

«Θα ήθελα να ρίξετε μια ματιά γύρω σας και να δείτε ποια είναι η αναπτυξιακή προοπτική που έχει δοθεί σήμερα στον τόπο μας. Κοιτάξτε την αναπτυξιακή προοπτική της Μεσσηνίας για παράδειγμα. Εχετε την εντύπωση ότι αυτή ανταποκρίνεται στις θεμελιακές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας ή έχει ως στόχο να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα ατομικά, πελατειακά συμφέροντα; Νομίζω ότι η απάντηση δεν είναι δύσκολη. 

Η ανάπτυξη που είχαμε ήταν πλασματική - και βέβαια δεν ήταν για την κοινωνία, δηλαδή για μας. Σε αυτήν την ανάπτυξη εμείς, οι Οικολόγοι Πράσινοι, είπαμε πολλές φορές "όχι". Και καλά κάναμε. Και αποκτήσαμε εχθρούς. 
Το ξέραμε ότι δεν θα ενθουσιάζαμε αυτούς που ήθελαν με κάθε τρόπο, πολλές φορές ιδιοτελή, να επωφεληθούν. 
Αλλά δεν είμαστε εδώ για να λέμε τα εύκολα. 
Αλλιώς θα επιζητούσαμε καριέρες στην πολιτική. Εμείς λοιπόν είμαστε άνθρωποι απλοί, που νοιαζόμαστε για το καλό του πλανήτη. Σκεφτόμαστε παγκόσμια και δρούμε τοπικά. 
Από αυτόν τον πλανήτη έζησαν εκατομμύρια γενιές. Δεν θα τον σπαταλήσουμε για να ζουν καλύτερα μόνο οι λίγοι. Μπορούμε να κάνουμε πολλά, που να είναι συμβατά με τον ρόλο του ανθρώπου στη φύση, με την κοινωνικότητά του, με την αγωνία του για τα παιδιά του, για τις επόμενες γενιές, για όσους θα ζήσουν μετά από μας. Σίγουρα μπορούμε».
- Η απαξίωση του πολιτικού συστήματος και η οικονομική κρίση πνίγουν καθημερινά τους πολίτες. Πού πιστεύετε ότι οδηγείται η ελληνική κοινωνία;

«Η ελληνική κοινωνία οδηγείται στην αυτογνωσία. Οδηγείται στο να καταλάβει τι είναι αυτό που την έφερε σε αδιέξοδο και την υπέταξε στο μνημόνιο. Ομως το μνημόνιο είναι η κορυφή του παγόβουνου - και φυσικά δεν είναι η αιτία, αλλά το αποτέλεσμα μιας οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής παρακμής. 

Δηλαδή, ζούσαμε καλά πριν από τον Απρίλιο του 2010; Ζούσαμε καλά σπαταλώντας τους πόρους μας; Ορισμένοι θα πούνε ότι ζούσαμε καλά κι απολαμβάναμε την ευημερία. Είναι αυτοί που δεν κατάλαβαν -ή κάνουν πως δεν κατάλαβαν- την παγίδα. Βλέπετε, αυτοί που κυβερνούσαν φρόντιζαν να "ποτίζεται κι η γλάστρα". Πέρα από το σύστημα της διαπλοκής, είχαν στήσει κι ένα σύστημα κοινωνικής συνενοχής.
Μετά το μνημόνιο όμως, καταλάβαμε ότι αυτό ήταν ένα ψέμα που κατέστρεψε μια ολόκληρη γενιά. Σε αυτό πρέπει να απαντήσουμε τώρα! 
Πρέπει να ανακαλύψουμε ξανά τις αξίες που χάσαμε, την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη, την κατανόηση, την αξιοπρέπεια. Να αποκαταστήσουμε όσα χάσαμε τότε πιστεύοντας στις χίμαιρες μιας ψεύτικης ανάπτυξης.
Δείτε για παράδειγμα τα περίφημα "κλειστά" επαγγέλματα. Το άνοιγμά τους είναι σε θέση να συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας, μόνο αν η κατάργηση των ειδικών προνομίων εφαρμοστεί δίχως εξαιρέσεις και δεν υπαχθεί σε λογικές πλήρους απορρύθμισης των αγορών».

- Ποιες είναι οι προσδοκίες των Οικολόγων Πράσινων από τις επερχόμενες εκλογές;

«Οι Οικολόγοι Πράσινοι πρέπει να μετέχουν στη Βουλή. Οχι γιατί η Βουλή δεν μπορεί χωρίς εμάς. Αλλά γιατί πιστεύουμε ότι σε αυτή τη Βουλή, σε αυτή τη χώρα, με ένα πολιτικό σύστημα που καταρρέει, εμείς θα είμαστε χρήσιμοι. Γιατί εμείς μιλάμε με τη φωνή του αυτονόητου και της αλήθειας, που δεν άγγιξαν την χώρα όλα αυτά τα χρόνια.
Θα τα καταφέρουμε να είμαστε στη Βουλή; 
Εμείς έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα τα καταφέρουμε. Αλλωστε και το 2009 για λίγες χιλιάδες ψήφους μείναμε εκτός. Πολλοί έκτοτε κατάλαβαν ότι θα ήμασταν χρήσιμοι, ακριβώς επειδή απουσιάζαμε. Θέλουμε να πείσουμε κι άλλους. Θέλουμε να είμαστε δημιουργικοί και χρήσιμοι».

- Πώς βλέπετε το ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματός σας σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, και με ποιες προϋποθέσεις;

«Εκείνο που δεν πρόκειται να συμβεί είναι να συναινέσουμε στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα. 
Το ενδεχόμενο ωστόσο να συμμετάσχουμε ως εταίροι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, που να θέλει να προωθήσει αυτά που σας είπα προηγουμένως, μετά τις εκλογές, δεν αποκλείεται. 
Και τώρα το πρακτικό ερώτημα: Υπάρχει περίπτωση τα δύο κόμματα που κυβερνούν σήμερα να αλλάξουν από δω και μέχρι τις εκλογές πολιτική, νοοτροπία και λογική;
Μετά την αποδοχή των όρων του μνημονίου, χτες, και τώρα, με τις 92 τροπολογίες που πρόσφατα σε ένα βράδυ κατέθεσαν στη Βουλή, θα μου επιτρέψετε ριζικά να αμφιβάλλω. Γιατί να συνεργαστούμε με αυτά τα κόμματα;

Και από την άλλη, σκεφτείτε ας πούμε το ενδεχόμενο ενός μεγάλου πλειοψηφικού σχηματισμού της Αριστεράς. Που βέβαια είναι απίθανος, γιατί το ΚΚΕ έχει ήδη πει "όχι". 
Θα ήταν συνασπισμός που θα διατηρούσε τη Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη ή θα την οδηγούσε έξω από αυτήν; Εμείς είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής ιδέας. 
Την πολιτική που μας έχουν επιβάλει τα ευρωπαϊκά κέντρα σήμερα, θα την αντιπαλέψουμε και δεν αποκλείουμε να έχει ο αγώνας μας αυτός αποτελέσματα. Οχι μόνοι μας, αλλά χτίζοντας δυνατές συμμαχίες με άλλες ευρωπαϊκές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Και μένουμε σταθεροί σε αυτή μας τη θέση.
Ας ξεκαθαρίσουν τι θέλουν - και αν είμαστε χρήσιμοι, ας μας κάνουν συγκεκριμένη πρόταση. 
Εμείς άλλοθι για να συνεχίσει η ίδια κατάσταση δεν θα είμαστε, και τις αρχές μας δεν θα τις σπαταλήσουμε για 1-2 υπουργεία. Δεν τα είχαμε και χθες άλλωστε. Οσο για τις υπουργικές Μερσεντές, δεν μας ενδιαφέρουν...».
- Γιατί ο ψηφοφόρος να επιλέξει τους Οικολόγους Πράσινους;

«Γιατί ξέρει ότι εμείς θα μείνουμε σταθεροί στις αρχές μας. Γιατί ξέρει ότι, αν μας επιλέξει, δεν θα αλλάξουμε. Εμείς δεν είπαμε ποτέ, ούτε θα πούμε, ότι έχουμε μια μαγική λύση που αύριο θα εξαφανίσει τα προβλήματα. Λέμε όμως ότι έχουμε ένα σχέδιο για το πώς θα προχωρήσουμε. Θα ξεκινήσουμε από την αρχή σε μία άλλη βάση, ικανή να οδηγήσει τη χώρα με αξιοπρέπεια σε καλύτερες μέρες. Εχουμε καταθέσει δημόσια προτάσεις για τους θεσμούς, για το φορολογικό σύστημα, για την οικονομία, για μια παιδεία και υγεία που να προσφέρεται σε όλους.

Γιατί μπορούμε να τα υλοποιήσουμε αυτά; 
Γιατί δεν θέλουμε εξουσία για τον εαυτό μας, αλλά πιστεύουμε στην ενεργοποίηση και τη συμμετοχή του πολίτη, όλων των πολιτών».
- Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος με στόχο την κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη;

«Εχουμε προτείνει εδώ και 3 χρόνια το πράσινο νέο συμβόλαιο, το green new deal. Είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση για έξοδο από την κρίση. Μια πρόταση με σεβασμό στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες και στο περιβάλλον. 
Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και παραγωγής - κι αυτό πρέπει να γίνει με δική μας πρωτοβουλία. Δεν μπορεί να μας επιβληθεί. 
Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να θαυμάζουμε την κοινωνία του κέρδους. Σε αυτήν μας έβαλαν λαθραία και το πληρώνουμε πολύ ακριβά. 
Εχουμε καταλάβει τι εξυπηρετούσαν οι αμυντικές δαπάνες. Χρειαζόμαστε ειρήνη και συνεργασία. 
Με όλα αυτά θα αποκατασταθεί μια νέα ισορροπία. Μια άλλη σχέση αλληλοσεβασμού ανάμεσα στους ανθρώπους και σεβασμού στη φύση.
Η δική μας φιλοσοφία είναι να επενδύσουμε στην ταυτόχρονη διέξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, με στόχο μια πράσινη στροφή της οικονομίας και νέα πρότυπα βιώσιμης ευημερίας για όλους. Το δικό μας αίτημα για δημοσιονομική εξυγίανση είναι αντίθετο στη λογική των τυφλών περικοπών δημόσιων δαπανών, αλλά και στη σπασμωδική επιβολή φόρων με εισπρακτικό μόνο χαρακτήρα. 
Αξονές του είναι οι εξής:

• Ορθολογικές και επαρκείς δημόσιες δαπάνες, με πλήρη αξιοποίηση και του τελευταίου ευρώ και με ουσιαστικό αντίκρισμα για τους πολίτες και την οικονομία.

• Αποτελεσματική είσπραξη των δημόσιων εσόδων.

• Επαρκή φορολογικά έσοδα με δίκαιη κατανομή των βαρών και πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους ως οικονομικών εργαλείων».

- Πώς αντιλαμβάνεται την κατάσταση στην Ελλάδα το διεθνές οικολογικό κίνημα;

«Το διεθνές οικολογικό κίνημα είχε μιλήσει έγκαιρα και προς την πλευρά των δικών του κυβερνήσεων. Θυμάστε ότι ο Γερμανός στην καταγωγή και Γάλλος στην εκλογή, Κον-Μπεντίτ, είχε κατηγορήσει τις κυβερνήσεις των δύο αυτών χωρών για το ότι οδήγησαν τη χώρα μας στην καταστροφή για να πουλούν τα όπλα τους. Είναι προφανές ότι πολλές φορές βλέπουμε το νόμισμα από διαφορετικές πλευρές. 
Γιατί η κατάσταση που βιώνει η χώρα μας είναι μοναδική στη μεταπολεμική Ευρώπη. 
Αλλά μας ακούν, προσπαθούν να καταλάβουν τι γίνεται στην Ελλάδα, και βοηθούν με τις ιδέες και τις προτάσεις τους - όπως πρόσφατα έγινε με την επίσκεψη στην Ελλάδα των συμπροέδρων του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. 
Οι παρεμβάσεις των Ευρωπαίων Πράσινων έχουν συγκινήσει τους συμπολίτες μας, οι οποίοι καταλαβαίνουν ότι αυτό γίνεται από ειλικρινές ενδιαφέρον, και αυτό μας χαροποιεί. Είναι η φωνή μας εκτός χώρας και μάλιστα μια φωνή με κύρος και αξιοπιστία».

«Η αυτοδιοίκηση πυλώνας διαφθοράς και σπατάλης»

- Προσφάτως έχετε ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα στο Δήμο Ζωγράφου. Ποιος πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης απέναντι στις δύσκολες στιγμές της χώρας;

«Η αυτοδιοίκηση δυστυχώς ήταν ένας πυλώνας της διαφθοράς και της σπατάλης. Θα μπορούμε να δώσει πολλά καλά παραδείγματα, γιατί είναι η εγγύτερη προς τον πολίτη εξουσία, αλλά δυστυχώς τις περισσότερες φορές αντιγράφει το κράτος και επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη έχοντας ως πρότυπο τον στενό δημόσιο τομέα. 
Η αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να δώσει τις πράσινες λύσεις που εμείς θέλουμε στη μικρή κλίμακα της γειτονιάς και της δημοτικής κοινότητας. 
Να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο θερμαίνονται τα κτήρια, να προσωποποιήσει την αλληλεγγύη σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Ξέρετε πόσες θέσεις εργασίας θα έδινε το πρώτο; Φαντάζεστε πόσο εθελοντισμό θα προκαλούσε το δεύτερο; Δυστυχώς μένει εγκλωβισμένη γιατί έτσι είναι πιο εύκολα.
Με την ευκαιρία θέλω να σας πω κάτι που πρόσφατα είπε για την Αθήνα ο δημοτικός μας σύμβουλος, Φίλιππος Δραγούμης: Τον τελευταίο καιρό ο δήμος μοιάζει περισσότερο με φιλανθρωπικό ίδρυμα παρά με δήμο. Χιλιάδες μερίδες φαγητό μοιράζονται καθημερινά σε έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό αστέγων και νεόπτωχων. Αυτό εξασφαλίζεται κυρίως από χορηγίες και δωρεές πολιτών. 
Η Αθήνα είναι ήδη σε ανθρωπιστική κρίση και ο κοινωνικός ιστός έχει διαρραγεί, αυτό είναι το αποτέλεσμα της λιτότητας - και αν δεν υπάρξει μια σωστή, σύγχρονη και οργανωμένη κοινωνική πολιτική για τα ευαίσθητα στρώματα της κοινωνίας, ο κίνδυνος εκτεταμένης κατάρρευσης είναι τεράστιος. Αυτό πρέπει να σταματήσει.
Δεν θέλουμε τέτοιους δήμους, που χρησιμοποιούν την κρίση για δημόσιες σχέσεις με την κοινωνία. 
Δεν θέλουμε δήμους, όπως της Θεσσαλονίκης, που όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Μάτης ο δήμαρχος πρότεινε σε βουλευτές να υπογράψουν μια τροπολογία που ευνοούσε τους ιδιοκτήτες ενός μεγάλου οικοπέδου. Αυτοί οι δήμοι είναι παλιάς κοπής και λογικής και έτσι δεν μπορούν να είναι χρήσιμοι στους δημότες τους».

- Πώς αξιολογείτε την οικολογική δραστηριότητα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης;

«Στις εκλογές του 2010 ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαμε μαζικά και πήγαμε πολύ καλά. Εκλέξαμε για πρώτη φορά περιφερειακούς συμβούλους σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και δημοτικούς συμβούλους σε πολλές πόλεις. 
Πρόκειται για ανθρώπους που προέρχονται από τις τοπικές κοινωνίες και συμβάλλουν καθημερινά με τις προτάσεις και την ανιδιοτέλειά τους σε μία άλλη προοπτική και διέξοδο. 
Οι προτάσεις μας είναι καλά τεκμηριωμένες και υλοποιήσιμες όπου υπάρχει πολιτική βούληση. Αυτό μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε και να βάλουμε τον πήχη πιο ψηλά. 
Οι ιδέες μας πρέπει να έχουν την ευκαιρία τους, γιατί είναι οι μόνες ιδέες που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ!
Ο ρόλος που εμείς θέλουμε για την αυτοδιοίκηση απαιτεί οργάνωση, αυτοτέλεια και διοικητική αποτελεσματικότητα της αυτοδιοίκησης μέσω της κατάλληλης στελέχωσης κι εκπαίδευσης του προσωπικού της, ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών με άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες και δήμους, ενδυνάμωση των ικανοτήτων των τοπικών κοινωνιών. 
Πρέπει, επίσης, να παρακολουθείται με κατάλληλους δείκτες και να αξιολογείται η πορεία υλοποίησης των αποφάσεων της αυτοδιοίκησης και το έργο της.

Ολα αυτά πρέπει να αποτυπώνονται και σε ένα Στρατηγικό Σχέδιο Βιωσιμότητας, Κοινωνικής Συνοχής, Σύγκλισης και Απασχόλησης 2012-2020 που θα επεξεργαστεί κάθε Περιφέρεια και θα συναποτελέσουν όλα μαζί τη βάση για τη σύνθεση του εθνικού σχεδίου».

- Μετά την οικονομική κρίση, το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα των ελληνικών πόλεων είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Ποια πιστεύετε ότι είναι η πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί;

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα σκουπίδια είναι ότι αρνούμαστε να αναγνωρίσουμε πως είναι δικά μας. 
Οι δήμοι πρέπει να ενεργοποιήσουν τους πολίτες να φροντίσουν για τη μείωση της παραγωγής τους, και στη συνέχεια με την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση να μειωθεί στο ελάχιστο το τελικό προϊόν που απομένει. 
Δυστυχώς ο περισσότεροι δήμαρχοι θεωρούν ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ευκαιρία για... μπίζνες. Για να αγοράσουν περισσότερα απορριμματοφόρα, με ό,τι σημαίνει αυτό, ή για να προσλάβουν περισσότερους συμβασιούχους. 
Για να γίνει αυτό, θεοποίησαν την αποκομιδή. 
Δυστυχώς όμως οι πόλεις δεν καθαρίζουν έτσι και δεν θα καθαρίσουν ποτέ. Τα σκουπίδια δεν είναι μπίζνες».

- Το τελευταίο διάστημα την Πελοπόννησο την απασχόλησε το θέμα του λιγνιτωρυχείου στην περιοχή της Φαλάνθης και του Χωματερού. Ποια είναι η θέση σας για το θέμα αυτό;

«Μου επισημάνατε στην αρχή ότι οι Οικολόγοι λένε πολλά "όχι". 
Δείτε λοιπόν σε τι λέμε "όχι". Την ίδια στιγμή που υπάρχει ανάγκη για αλλαγή των πηγών ενέργειας με στροφή στις ανανεώσιμες, εμείς συζητάμε για ένα λιγνιτωρυχείο. 
Ευτυχώς που λέμε εμείς το "όχι"! 
Η Ευρώπη έχει μπει στην εποχή μετά τον λιγνίτη κι εμείς θα ξοδέψουμε λεφτά για να σκάψουμε για λιγνίτη. Και αυτό, σε βάρος μάλιστα της αγροτικής παραγωγής.
Σας λέω λοιπόν ένα μεγάλο και κατηγορηματικό "όχι" - γιατί αυτοί που προωθούν το λιγνίτη δίνουν την εύκολη απάντηση. Η δύσκολη απάντηση είναι "όχι", διότι δεν μας ενδιαφέρει να διεκδικήσουμε το μεροκάματο του θανάτου, αλλά να έχουμε προτάσεις για μια καλύτερη ζωή. Και στο συγκεκριμένο θέμα τις έχει κάνει πολύ έγκαιρα ο δημοτικός μας σύμβουλος στην Τρίπολη, ο Βασίλης Γιόκαρης.

Ενα μόνο θα σας πω: 
Σύμφωνα με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τα μηχανήματα για την εξόρυξη θα καταναλώσουν 8 εκατ. λίτρα πετρέλαιο και 2.000 τόνους λιπαντικά, για να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα πάνω από 6 εκατ. τόνοι διοξείδιο του άνθρακα. Αυτή είναι η απάντηση του υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου στην κλιματική αλλαγή; Σας λέω λοιπόν ότι, αν η ίδια παραγωγή γινόταν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα μας κόστιζε τα μισά…».
Προτάσεις για ανάπτυξη της Πελοποννήσου

- Ως Μεσσήνια ποια είναι η άποψή σας για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για την πορεία της Πελοποννήσου γενικότερα;

«Είναι προνομιακός τόπος καθώς είναι μια περιοχή με δυνατότητες στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, με έντονη και πλούσια ιστορία, φυσικές ομορφιές και χιλιόμετρα ακτογραμμής. 
Η ανάπτυξη μιας ήπιας τουριστικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό τόσο με τα παραδοσιακά προϊόντα όσο και με τις φυσικές ομορφιές αλλά και τα πάμπολλα ιστορικά μνημεία, που είναι διάσπαρτα σε όλη την Πελοπόννησο, θεωρώ ότι θα μπορούσε να είναι μια καλή κατεύθυνση. 
Παράλληλα η προστασίας της γεωργικής γης, τόσο από την εντατική καλλιέργεια όσο και από την οικοπεδοποίηση, πρέπει να γίνει προτεραιότητα.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν για την περιοχή και επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε τοπική κλίμακα. 
Η Πελοπόννησος έχει βιώσει το τι σημαίνει η βρώμικη παραγωγή ενέργειας και μπορεί να είναι πρωτοπόρα στην υιοθέτηση εναλλακτικών τρόπων. Η εγκατάλειψη του σιδηρόδρομου σε όφελος των αυτοκινητοδρόμων αποτελεί μια ακόμα λάθος επένδυση για το μέλλον της περιοχής.
Πολλά θα μπορούσα να αναφέρω, καθώς έχουμε δυνατότητες ώστε πολλές δραστηριότητες στην περιοχή να συνεργαστούν έτσι ώστε να αναδείξουμε τον τόπο μας πράσινο, δημιουργικό και φιλικό στους ανθρώπους και το περιβάλλον. Νομίζω όμως ότι καλύτερα θα είναι για το θέμα να σας μιλήσουν οι Πράσινοι της περιοχής, που ενταγμένοι στις τοπικές κοινωνίες κι έχουν τις προτάσεις για να το καταφέρουμε».


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ιωάννα Κοντούλη γεννήθηκε το 1960. Είναι τοπογράφος μηχανικός ΕΜΠ με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη».
Εξελέγη από το Εκλογικό Συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων ως επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας. Είναι υποψήφια στη Β΄ Αθηνών. Με δική της επιλογή δεν δέχθηκε τα προνόμια αρχηγού κόμματος, δηλαδή εκλογή χωρίς σταυρό.
Εργάζεται στη Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Εχει διδάξει στο ΤΕΙ Αθηνών και εκπροσώπησε τους Οικολόγους Πράσινους στον διακομματικό διάλογο για την παιδεία.
Συμμετέχει ενεργά σε κοινωνικές πρωτοβουλίες όπως το «Πλοίο για τη Γάζα» και πρωτοβουλίες πολιτών για τοπικά θέματα στου Ζωγράφου, όπου κατοικεί.
Είναι μητέρα δύο αγοριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU