Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

"Η επόμενη κυβέρνηση έχει πάρα πολλά να υλοποιήσει και πάνω απ’όλα να καταστρώσει ένα εθνικό σχέδιο απασχόλησης"

Σκέψεις για τις εκλογές 2012

της Έλενας Μπότση*

1. Η σημερινή κρίση πέρα από τις δραματικές της διαστάσεις, έχει και θετικές πλευρές που πρέπει να διαγνώσουμε και να αξιοποιήσουμε. Η πιο σημαντική ίσως είναι η κατάρρευση του δικομματισμού και η ανάδυση κοινωνικών κινημάτων. Αυτή την εξέλιξη πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε, να διεκδικήσουμε αλλαγή του εκλογικού νόμου και, επιτέλους, ψήφιση της απλής αναλογικής και απόδοση της λαϊκής ετυμηγορίας.

2. Θεωρώ πρώτη προτεραιότητα τη στήριξη και προώθηση της νέας γενιάς και των γυναικών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση (45% ανεργία σε νέους κάτω των 30 ετών). Πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα όπως πχ η απαγόρευση της πολυθεσίας, η διευκόλυνση των νέων στην αγορά εργασίας που φέρνουν νέες ιδέες, επικαιροποιημένες επιστημονικές γνώσεις, νέες νοοτροπίες και είναι ο πλούτος της χώρας. 
Το ελληνικό κράτος και οι ελληνικές οικογένειες έχουν επενδύσει τεράστια ποσά για την εκπαίδευσή τους, που όμως με τη νέα μετανάστευση καρπώνονται οι χώρες υποδοχής.

3. Αναβάθμιση του συστήματος παιδείας και έρευνας, εξυγίανση των Πανεπιστημίων με εκδημοκρατισμό και αξιοκρατία που δεν θα παρέχει υποβαθμισμένα πτυχία. Επείγουσα είναι γι’αυτό η μεταρρύθμιση για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ειδικά η αναβάθμιση της τεχνολογικής εκπαίδευσης. Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα παιδείας για ώριμους και υπεύθυνους πολίτες.

4. Ενίσχυση της καινοτομίας, άνοιγμα στο καινούργιο (η ελληνική κοινωνία είναι βαθιά συντηρητική όπως αποδεικνύει η θρησκευτική και εθνικιστική αναβίωση των τελευταίων ετών). Τόνωση της ευρεσιτεχνίας, σύνδεση εκπαίδευσης και παραγωγής, παραγωγή εγχώριων προϊόντων.

5. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να είναι στις πρώτες προτεραιότητες των κυβερνήσεων, διότι είναι ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει η χώρα μας. Αντ’ αυτού καταστρέφονται και υποβαθμίζονται χρόνο με το χρόνο.

6. Αναβάθμιση κοινωνικών δικτύων, χτύπημα της αισχροκέρδειας και των μονοπωλίων που διατηρούν τεχνητά υψηλές τιμές αναντίστοιχες της ποιότητας, όπως και του κόστους διαβίωσης.

7. Επανεκτίμηση των ελληνικών παραδοσιακών αξιών όπως το φιλότιμο, η αλληλεγγύη, που περιθωριοποιήθηκαν από νέες, όπως ο ατομικισμός, η ημιμάθεια, το βόλεμα, η ‘μαγκιά’, ιδιότητες απαραίτητες για να πετύχει κανείς.

8. Πρωτίστης ανάγκης είναι η εμπιστοσύνη στη νέα γενιά που θα γυρίσει σελίδα στον εκφυλισμό, το νεποτισμό, τη διαφθορά, το νεοπλουτισμό, το κιτς και θα φέρει νέες αξίες, ποιότητες, ηθική.

9. Σημαία μας θα πρέπει να είναι η ευλαβική τήρηση των νόμων και ο ‘συνταγματικός πατριωτισμός’, ο μόνο τρόπος που θα μας προστατεύσει από την εκτεταμένη ανομία, την αυθαιρεσία και την αδικία των αδυνάτων.

10. Γιατί ψηφίζω Οικολόγους Πράσινους: Γιατί η Πολιτική Οικολογία υιοθετεί μια σφαιρική και ολιστική θεώρηση της Οικονομίας, της Πολιτικής, της Κοινωνίας, του Περιβάλλοντος θέτοντας στο επίκεντρο τον Άνθρωπο.

11. Γιατί οι προτάσεις των ΟΠ δεν είναι πολυτέλεια όπως εσφαλμένα και εσκεμμένα διαδίδεται, αλλά ανάγκη σωτηρίας, ανατροπής της κακοδαιμονίας, είναι λύσεις ρεαλιστικές που μπορούν να αξιοποιηθούν ειδικά στην παρούσα συγκυρία της κρίσης και της κατάλυσης και αυτού ακόμα του υποτυπώδους κράτους πρόνοιας της χώρας μας.

12. Η επόμενη κυβέρνηση έχει πάρα πολλά να υλοποιήσει και πάνω απ’όλα να καταστρώσει ένα εθνικό σχέδιο απασχόλησης. Η αναγκαιότητα αυτή δεν έχει επισημανθεί ούτε από το Μνημόνιο ούτε και από τους λόγους των πολιτικών. 
Οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μειώσεις των μισθών δεν αποτελούν λύσεις. 
Όπως προβλέπεται σχέδιο για την αναδιάρθρωση του Δημόσιου Τομέα, που δυστυχώς όμως μένει μόνο ευχολόγιο, και για την αποπληρωμή του χρέους, έτσι χρειάζεται εθνικό σχέδιο για την απασχόληση των χιλιάδων ανθρώπων που έχουν βρεθεί ή θα βρεθούν χωρίς δουλειά, όπως έχει γίνει σε χώρες με εκτεταμένη αποβιομηχάνιση. 
Για το σκοπό αυτό απαραίτητη είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με μίσθωση, παροχή συμβουλευτικής για νέους επιχειρηματίες, με φορολογικές ελαφρύνσεις και ασφαλιστικές διευκολύνσεις π.χ. αυτασφάλιση ή ασφάλιση από την Πρόνοια κ.ο.κ. αλλά και συγκεκριμένα κίνητρα για τη μετακίνηση του πληθυσμού σε άλλους παραγωγικούς τομείς και γεωγραφικές περιοχές της χώρας.
Η θεματική που με εκφράζει και με αντιπροσωπεύει περισσότερο: Πολιτιστική και Αρχιτεκτονική κληρονομιά, τοπικές παραδόσεις και ιδιομορφίες, τοπικές ταυτότητες, ως μοχλός ανάπτυξης και συνειδητοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των γεωγραφικών περιοχών της χώρας και της τοπικοποίησης της Οικονομίας.
*Η Έλενα Μπότση είναι υποψήφια με τους Οικολόγους Πράσινους στην περιφέρεια Αττικής

1 σχόλιο:

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU