Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Αντιμέτωποι με την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας

της Ελένης Παρασκευοπούλου* 

Δύο λόγια για το πώς φτάσαμε ως εδώ.
Αναποτελεσματικές κυβερνήσεις που δημιούργησαν ένα μεγάλο κράτος το οποίο δεν μπορεί να προσφέρει ούτε τις βασικές υπηρεσίες στους πολίτες, καλλιέργησαν τις πελατειακές σχέσεις ανάμεσα στους πολιτικούς και στους πολίτες, θεσμοθέτησαν την αναξιοκρατία, κάλυψαν τη διαφθορά, άφησαν ατιμώρητη τη φοροδιαφυγή, καλλιέργησαν την νοοτροπία της ανυπακοής στους νόμους, εξυπηρέτησαν συγκεκριμένα συμφέροντα και επωφελήθηκαν από αυτό για να παραμείνουν στο παιχνίδι της εξουσίας τα τελευταία τριάντα χρόνια. 
Όλα πήγαιναν καλά όσο η χώρα μπορούσε να δανείζεται από τις αγορές. 
Κανείς μέχρι τότε δεν προσπάθησε να βάλει ένα φρένο σε αυτή την ξέφρενη πορεία της χώρας προς την καταστροφή. 
Κανείς από τους κυβερνώντες τα τελευταία χρόνια δεν προσπάθησε να εξορθολογήσει τις δαπάνες του κράτους, να το θέσει στην υπηρεσία του πολίτη, να σταματήσει τις αργομισθίες, να στηρίξει τις υγιείς επιχειρήσεις και να διαρρήξει τις σχέσεις του με τις κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις οι οποίες συνέβαλαν στην εικόνα της πλασματικής ανάπτυξης που γνώρισε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. 

Και όμως σημαντικά κονδύλια έρρεαν στη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση όλα αυτά τα χρόνια για έργα υποδομής, διαρθρωτικές αλλαγές στην κατεύθυνση της οικοδόμησης ενός σύγχρονου κράτους που θα συνέβαλλε στην αναβάθμιση των λειτουργιών της δικαιοσύνης, στη διαμόρφωση σοβαρής εκπαιδευτικής πολιτικής με σχολεία και πανεπιστήμια που να είναι εφάμιλλα εκείνων που υπάρχουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, στην αύξηση της υγιούς ανταγωνιστικότητας.
Τίποτα από όλα αυτά δεν έγιναν. Και τώρα οι ίδιοι άνθρωποι, οι ίδιοι συνασπισμοί συμφερόντων, ζητούν την ψήφο μας για να κάνουν όλα αυτά που επί τόσα χρόνια δεν έκαναν. Γιατί να τους εμπιστευτούμε ξανά;
Οι Οικολόγοι Πράσινοι επειδή θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι μόνο να καταγγέλλουμε τα κακώς κείμενα υποστηρίζουμε ότι:

Α) Η χώρα μας πρέπει να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ευρώ.

Οι προσανατολισμοί και οι συσχετισμοί θα πρέπει να αλλάξουν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του δημοκρατικού ελλείμματος και της βιώσιμης ανάπτυξης. Θα πρέπει να επιδιώξουμε βελτίωση των συνθηκών για την έξοδο από την κρίση μέσα από τις κατάλληλες συνεργασίες με άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις. 
Οι εξελίξεις στην Ευρώπη, οι διεργασίες στο Ευρωκοινοβούλιο, τα κινήματα που αναπτύσσονται σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν ότι οι δυνάμεις αυτές υπάρχουν και πρέπει να αξιοποιηθούν. 
Για εμάς η Ευρώπη αποτελεί ένα δυναμικό πεδίο μέσα από το οποίο είναι δυνατό να υπάρξει λύση και για τη χώρα μας, αν φυσικά και εμείς καταφέρουμε να ανατρέψουμε τα κατεστημένα συμφέροντα στον τόπο μας και να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Β) Η όποια έξοδος από την κρίση πρέπει να αφήνει αλώβητο το περιβάλλον και να είναι στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.
  • Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχει ήδη αναπτυχθεί σε χώρες της Ευρώπης φαίνεται ότι μπορεί και φιλικός στο περιβάλλον να είναι και θέσεις εργασίας να προσφέρει. Γιατί να μην αναπτυχθεί και εδώ; Γιατί να μην αναπτυχθεί και εδώ η αντίστοιχη τεχνολογία και παραγωγή; Δεδομένου ότι η χώρα μας θεωρείται ένας προνομιακός χώρος για αυτές τις μορφές ενέργειας και βρίσκεται αντιμέτωπη με την τρομακτική αύξηση της ανεργίας. 
  • Η διαχείριση των σκουπιδιών, που μέχρι τώρα στη χώρα μας γίνεται με τριτοκοσμικό τρόπο, για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης έχει αποτελέσει ένα τομέα προστασίας του περιβάλλοντος, οικονομικής ανάπτυξης και εύρεσης νέων θέσεων εργασίας 
  • Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με κατεύθυνση τη βιολογική γεωργία, που φαίνεται να είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης και ίσως του κόσμου. 
  • Είναι δυνατή και απαιτείται στροφή στον ήπιο τουρισμό που συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και στη διατήρηση της φυσιογνωμίας των νησιών μας, της υπαίθρου, των πολιτιστικών μνημείων. 
Αν τα παραπάνω πραγματοποιηθούν είναι σίγουρο ότι θα βελτιωθούν οι συνθήκες της καθημερινής μας ζωής και αυτό είναι ένας από τους κεντρικούς στόχους των Οικολόγων Πράσινων. Δηλαδή η διαμόρφωση εκείνων των συνθηκών που θα συμβάλλουν στο να γίνει η ζωή μας ακόμα και σε τοπικό επίπεδο καλύτερη. 
Επίσης είναι μάλλον σίγουρο ότι για πολλά από τα παραπάνω θα βρούμε συμμάχους από άλλες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι αποτελούν πολιτικό χώρο που αναζητά τις συγκλίσεις με κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών, της προστασίας του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης, της εδραίωσης της δημοκρατίας, της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της υπεράσπισης του δικαιώματος της επιλογής και της διαφοράς.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι πρέπει να είναι στην επόμενη βουλή και για έναν ακόμα λόγο. Φαίνεται ότι οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν για την «αντιμετώπιση» της κρίσης θα είναι εις βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος (αυθαίρετα, αποχαρακτηρισμοί, περιβαλλοντικοί όροι για τα μεγάλα έργα, εξορύξεις χρυσού, πετρελαίου κ.λπ.). 
Η επόμενη κυβέρνηση και η επόμενη βουλή μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι πολύ πιθανό να νομοθετήσει και να εφαρμόσει πολιτικές με οδυνηρές, μη αντιστρεπτές, περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι Οικολόγοι Πράσινοι και θέλουν και μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην αποτροπή αυτών των εξελίξεων. Η είσοδος των Οικολόγων Πράσινων στη Βουλή θα δημιουργήσει δυσκολίες σε όσους αδιαφορούν για τις περιβαλλοντικές επιδράσεις της πολιτικής τους και σε όσους θεωρούν ότι τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να ανατρέψουν τη νομοθεσία που προσφέρει μια κάποια περιβαλλοντική προστασία. 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι από κοινού με τις περιβαλλοντικές και οικολογικές ομάδες αλλά και τους μεμονωμένους πολίτες που μάχονται για την προστασία του περιβάλλοντος θα αποτελέσουν μια ισχυρή υπολογίσιμη δύναμη η οποία θα αυξήσει το πολιτικό κόστος και τους πολιτικούς κινδύνους για εκείνους οι οποίοι δεν θα διστάσουν να διαπράξουν εκ νέου περιβαλλοντικές καταστροφές.

*Η Ελένη Παρασκευοπούλου είναι υποψήφια των Οικολόγων – Πράσινων στην Περιφέρεια Αττικής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU