Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Γιατί κατεβαίνω με τους Οικολόγους Πράσινους...

της Λενιώς Μυριβήλη
Εκτίθεμαι για άλλη μια φορά με τους Οικολόγους Πράσινους στην Α’ Αθήνας.
Κατεβαίνω στις εκλογές με τους Οικολόγους Πράσινους για έναν βασικό λόγο. Μόνον μέσα από αυτόν τον πολιτικό χώρο βλέπω να διαμορφώνεται ένα όραμα και μια στρατηγική για το μέλλον της χώρας, τέτοιο που να λαμβάνει υπόψη τις επόμενες γενιές.

Εμείς οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουμε στις πολιτικές αποφάσεις.
Πιστεύω ότι χωρίς φόβο και θυμό, με ανοιχτό μυαλό, πρέπει ν’ αντέξουμε το βάρος της συνδιαμόρφωσης μια νέας Ελλάδας που θα μπορεί να συμβάλει και στις εξελίξεις της Ευρώπης.
Θέλω να δω μια Ελλάδα που θα βγει από το βουλιμικό καταναλωτικό μοντέλο που τρώει τα έτοιμα και τα δανεικά, μια χώρα που δεν θα καταχράται, δεν θα απαξιώνει και δεν θα κατασπαταλάει ότι είναι δημόσιο αγαθό και αξίωμα.

Σήμερα που έχουμε ένα εκατομμύριο άνεργους και που ζούμε με την αγωνία για το πώς θα τα βγάλουμε πέρα αύριο χρειαζόμαστε ένα όραμα που θα καθορίσει τις δύσκολες πολιτικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον μας. 
Εκτός από έναν ανοιχτό και συνεχή πόλεμο με τις πολλές πλευρές του πελατειακού συστήματος, από εδώ και πέρα όλες οι πολιτικές πρέπει να είναι συνεκτικές και να βασίζονται στους εξής γνώμονες: την κοινωνική αλληλεγγύη, την διασφάλιση των δημόσιων αγαθών και την υποστήριξη των καινοτόμων και παραγωγικών επιχειρήσεων.
Για να αντιμετωπίσουμε άμεσα την φτώχεια και την ανεργία πρώτη δουλειά είναι να ενδυναμωθεί ο τρίτος τομέας της οικονομίας: η κοινωνική οικονομία και οι πρωτοβουλίες πολιτών (π.χ. συνεταιρισμοί παραγωγών καταναλωτών, κοινωνικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες, οικοκοινότητες, κτλ). 
Το δεύτερο και σημαντικότατο είναι η διασφάλιση και ενίσχυση των κοινών και δημόσιων αγαθών, για να αντέξουμε τις μειώσεις των μισθών μας. Αυτά περιλαμβάνουν το περιβάλλον και τις κοινωνικές υποδομές και παροχές.

Είναι τεράστιας σημασίας, ό,τι χρήμα επενδύεται από εδώ και στο εξής να είναι μέρος γενικότερης στρατηγικής, να έχει να κάνει με το μέλλον που θέλουμε να φτιάξουμε για την χώρα και να απευθύνεται στο δυναμικό των νέων ανθρώπων: για ενεργειακή αυτονομία με ΑΠΕ, για αναζωογόνηση της υπαίθρου με βιολογικές και ποιοτικές καλλιέργειες, προσεγμένο και εναλλακτικό τουρισμό, και κυριότερο για παιδεία και καινοτομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU