Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Δήλωση Νίκου Χρυσόγελου σχετικά με ...πιθανή υπουργοποίησή του!


“Σύμφωνα με δημοσιεύματα  (πχ στο ΒΗΜΑ, σημείωση ΑΣ)  αλλά και ερωτήσεις δημοσιογράφων έμαθα ότι “συζητιέται” ή “συζητιόνταν” λίγο πριν ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης το όνομά μου για να ...αναλάβω το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Μάλιστα γράφτηκε, αλλά και πολλοί δημοσιογράφοι μου τηλεφωνούν για να μάθουν αν αληθεύει, ότι “σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠαΣοΚ, το όνομα του κ. Χρυσόγελου περιλαμβανόταν στη λίστα των προσώπων στα οποία ο κ. Βενιζέλος επρόκειτο να κάνει κρούση για υπουργοποίηση”.
Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι όσον με αφορά δεν μου έγινε παρόμοια πρόταση. Είναι ενοχλητικό, βέβαια, να διαρρέουν διάφορες φήμες στα ΜΜΕ, χωρίς μάλιστα υπόσταση, επαλαμβάνοντας πρακτικές που ακολουθήθηκαν εξάλλου κι αμέσως μετά τις εκλογές του 2009. Υπενθυμίζω ότι οποιαδήποτε συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο, προϋποθέτει τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά συμφωνία σε ένα λεπτομερειακό πρόγραμμα μεταξύ πολιτικών φορέων. Τέτοια συζήτηση δεν έχει γίνει και δεν γίνεται μέσα σε μια μέρα.
Είχαμε επισημάνει και πριν τις εκλογές ότι οι Πράσινοι έχουν προτάσεις για διέξοδο από την κρίση και εργάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στο Ευρωκοινοβούλιο για να υπάρξει ένα εναλλακτικό σχέδιο. 
Η λύση δεν βρίσκεται φυσικά στη συνέχιση της ίδιας ανόητης πολιτικής και της αδράνειας ή στην τυφλή αντιπαράθεση στις ακολουθούμενες πολιτικές χωρίς εναλλακτικές προτάσεις και λύσεις.
Ως χώρα χρειάζεται να επεξεργαστούμε ένα συνεκτικό, εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση το οποίο θα έχει την υποστήριξη της κοινωνίας, θα προωθήσει κοινωνικά δίκαιες, ισορροπημένες κι αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσουν τα δημοσιονομικά προβλήματα με ενίσχυση, όμως, παράλληλα της κοινωνικής συνοχής, αναζωογόνηση και μεταρρύθμιση της οικονομίας, δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους, ανασυγκρότηση της διοίκησης κι αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.
Όσον αφορά σε εμένα προσωπικά, ...
έχω επιλέξει να βοηθήσω την ελληνική κοινωνία, όσο μου αντιστοιχεί σε πολιτικό επίπεδο, όχι μέσα από την συμμετοχή μου σε ένα Υπουργείο, ακόμα κι αν μου γίνονταν μια τέτοια πρόταση, αλλά μέσα από την δουλειά μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε συνεχή διάλογο με τους επαγγελματικούς - κοινωνικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση. Είναι μια συνειδητή πολιτική επιλογή γιατί η διέξοδος από την κρίση προϋποθέτει ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας στην διαμόρφωση των πολιτικών που την αφορά, ειλικρινή συνεργασία Ευρώπης και Ελλάδας και προώθηση κοινών ολοκληρωμένων ευρωπαϊκών λύσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, στις υπόλοιπες χώρες του νότου αλλά και της Ευρωζώνης συνολικά. Μαζί με την Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο κάνουμε πράξη αυτές τις επιλογές και νομίζω ότι είμαστε πολύ πιο χρήσιμοι σε αυτές τις συνθήκες σε έναν τέτοιο ρόλο.
Αν η νέα κυβέρνηση και το νέο Κοινοβούλιο κάνουν μεγάλη τομή στον τρόπο που λειτουργεί μέχρι σήμερα το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα και ανοίξουν τον δρόμο για ουσιαστική εμβάθυνση της δημοκρατίας, οι Πράσινοι έχουμε ρόλο να παίξουμε – ακόμα και χωρίς να συμμετέχουμε στην Βουλή ή στην κυβέρνηση - με κατάθεση αναλυτικών προτάσεων για την οικονομία, το φορολογικό σύστημα, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή, το περιβάλλον. Αναλαμβάνουμε μεγάλες πρωτοβουλίες ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προώθηση ενός συνεκτικού σχεδίου για μια ειρηνική “πράσινη επανάσταση” στην οικονομία που μπορεί να δώσει λύσεις και στα δημοσιονομικά προβλήματα. Χρειάζεται όμως πολιτική βούληση για βαθιές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα κι ανατροπή όσων οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία.

Μόλις λίγες μέρες πριν, είχα επισημάνει σε σχετική ανακοίνωση που αποτελούσε και πρόταση προς την κοινωνία, όχι κατά ανάγκη μόνο προς τα κόμματα:

“Μόνο αν συνεργαστούν Ελλάδα και Ευρώπη στη βάση ενός εναλλακτικού σχεδίου που θα συμφωνηθεί και θα υλοποηθεί μπορεί να βρεθεί λύση στην κρίση. Πώς μπορεί, όμως, να διαμορφωθεί ένα τέτοιο εναλλακτικό σχέδιο; 

Η κατάλληλη μέθοδος είναι μέσω μεγαλύτερης συμμετοχής των πολιτών, των Περιφερειακών Συμβουλίων, των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων στη διαμόρφωσή του. 
Την πρωτοβουλία μπορούν να πάρουν τα 13 Περιφερειακά Συμβούλια σε συνεννόηση με το Εθνικό Κοινοβούλιο ώστε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν διαμορωθεί από τα 13 Περιφερειακά Συμβούλια σε διάλογο με τους κοινωνικούς κι επαγγελματικούς φορείς και τους Δήμους Περιφερειακά Σχέδια Βιωσιμότητας, Πράσινης Οικονομίας, Κοινωνικής Συνοχής και Απασχόλησης 2012-2020. 
Στην συνέχεια, θα πρέπει να συγκλιθεί αμέσως μετά μια κοινή Συνέλευση του Εθνικού Κοινοβουλίου, των Ευρωβουλευτών και των Περιφερειακών Συμβούλων για να συγκροτηθεί το Εθνικό Σχέδιο Βιωσιμότητας, Πράσινης Οικονομίας, Κοινωνικής Συνοχής κι Απασχόλησης 2012-2020 που θα επιλύει παράλληλα και τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας με χρονικό ορίζοντα το 2016.

Οι Πράσινοι έχουμε προτείνει 7 συγκεκριμένες πολιτικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη ρεαλιστική βάση για έξοδο από την κρίση σε συνεργασία με την Ευρώπη και στηρίζουν την μεθοδολογία δημοκρατικής διαμόρφωσης του εναλλακτικού σχεδίου: 

Η προσαρμογή των όρων του Μνημονίου στις ευρωπαϊκές πολιτικές κι αξίες, η διαμόρφωση ενός Πράσινου Επενδυτικού Πακέτου προς όφελος της απασχόλησης, της πραγματικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών, η παράταση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων κατά δύο έτη (το 2016 αντί για το 2014) σε συνδυασμό με μέτρα όπως η διασφάλιση των ελληνικών συνόρων με ευρωπαϊκές εγγυήσεις ώστε να παγώσουν για 3 χρόνια όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα, η εξασφάλιση ευρωπαϊκής υποστήριξης για τους μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα, η ενεργή συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προσπάθεια να δοθούν αναλυτικά στοιχεία από τις ελβετικές κι άλλες τράπεζες για τις καταθέσεις ελλήνων ώστε να ελεγχθούν γκρίζες περιουσίες και παράνομη εξαγωγή καταθέσεων, σε συνδυασμό με την προώθηση της εφαρμογής κοινωνικά δίκαιης φορολογικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα καθώς και η στήριξη άμεσα των Ελληνικών Περιφερειών και των Δήμων για την αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας, με απορρόφηση των υπαρχόντων ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και την κινητοποίηση συμπληρωματικών επενδύσεων.
Όπως είχαμε δηλώσει στην κοινή συνέντευξη τύπου στα διεθνή κι ελληνικά ΜΜΕ, ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ, συν-πρόεδρος των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κι εγώ, παρουσιάζοντας την Τετάρτη 23/5, στο Στρασβούργο, την κεντρική φιλοσοφία των προτάσεων των Πράσινων: 
«Είναι γεγονός ότι η λιτότητα στην Ελλάδα έχει προχωρήσει πέρα από το όριο αντοχής μεγάλου μέρους του ελληνικού πληθυσμού. Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται υπό καθεστώς σοκ. Αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρέπει να υπάρξει πραγματική συζήτηση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη στη βάση ενός εναλλακτικού σχεδίου”. 
Η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να είναι ένας σταθερός και ειλικρινής σύμμαχος σε μια τέτοια προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU