Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Πώς δουλεύει η οπτική προπαγάνδα;

Της Βασιλίκας Σαριλάκη από το  art noise


Η αφίσα λέει: “Σκληραγωγήσου αντιμετωπίζοντας τον αέρα και τα κύματα!”..Ως γνωστόν οι σωστοί Επαναστάτες επιπλέουν ακόμη και στα κύματα!!

Στο δεύτερο άρθρο για τις κινέζικες αφίσες απαντάμε στο ερώτημα: Πως διαρθρώνεται η προπαγάνδα μέσω της εικόνας; 
Ένα από τα πράγματα που είναι γοητευτικά στην κινεζική κομμουνιστική προπαγάνδα είναι πώς μπορεί κανείς να διαβάσει ολόκληρα τμήματα της ιστορίας της στις αφίσες της. Υπάρχει πάντοτε μια υπόγεια αφήγηση, μια εννοιακότητα, στην καθεμιά απ’ αυτές. 
Συχνά στάζουν μια παράξενη παραμυθόσκονη ή μιλάνε για ένα όραμα που κρύβει μια ένθερμη πίστη σε μια συλλογικότητα και μια ιδέα αλληλεγγύης που μας φαίνεται απίστευτη σήμερα.. Παράλληλα, πίσω από τον μπερντέ, κρύβονται συχνά πολιτικές στοχεύσεις και ιδέες μαζικής υποβολής..

Υπάρχουν επίσης, κάποια στοιχεία, κρυμμένα ή φανερά, που συνδέουν την αφίσα με τη μοίρα ενός συγκεκριμένου ατόμου, με μια κίνηση, μια εκτελεστική απόφαση, ή κάτι παρόμοιο. Αυτό γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρο στην περίοδο της Πολιτιστικής Επανάστασης, όταν βλέπουμε διάφορα άτομα και ομάδες να κάνουν ένα πόλεμο προπαγάνδας μεταξύ τους μέσω των αφισών! Οι αφίσες που θα δείξουμε εδώ αναφέρονται στο χρονικό διάστημα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι το τέλος της Πολιτιστικής Επανάστασης. Θα αναλύσουμε τα προπαγανδιστικά τους στοιχεία και τις πολιτικές στοχεύσεις πίσω από την σημειολογία τους.

 >> η συνέχεια του άρθρου, 
εδώ



Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την εξαιρετικά χρήσιμη και εκτενή μελέτη της Βασιλίκας Σαριλάκη, για τη χρήση της προπαγάνδας - ιδιαίτερα χρήσιμη στην δεύτερη και κρίσιμη προεκλογική περίοδο που διάγουμε αυτές τις μέρες και που καλούμαστε να αποφασίσουμε για την συνέχιση της πορείας της χώρας μας, μαζί ή χώρια από την υπόλοιπη Ευρώπη, μέσα σε κλίμα φανερής αλλοίωσης των πραγματικών διλημμάτων και προπαγανδιστικής εξαφάνισης των συγκεκριμένων επιπτώσεων της κάθε επιλογής μας. μέσα από την εξιδανίκευση προσώπων και προθέσεων. Κάτι ανάλογο δηλαδή με την κινέζικη εκδοχή του "άλματος προς τα μπρος" και των άλλων φληναφημάτων της μαοϊκής ηγεσίας... (οι επιλογές της ΑΣ):
"Το 1958 ήταν η εναρκτήρια χρονιά της Κίνας για το δεύτερο πενταετές της πλάνο. Εξ ού και η ώθηση στις νέες τεχνολογίες. Το “Μεγάλο Άλμα προς τα Εμπρός” όπως λεγόταν, είχε δύο κεντρικούς στόχους. Την αύξηση της παραγωγής τροφίμων μέσω της μαζικής κολεκτιβοποίησης και την αυξημένη χρήση των μηχανημάτων στη γεωργία αλλά και την αυτάρκεια σε μηχανές παραγωγής. 
Για την επίτευξη του τελευταίου, ο Μάο υποστήριξε ευρέως την διαδεδομένη χρήση των φούρνων σε αυλές, όπου οι άνθρωποι κατασκεύαζαν χυτήρια σιδήρου στην πίσω αυλή τους ! 
Παράχθηκαν εκατομμύρια τόνων χάλυβα αλλά πολύ χαμηλής ποιότητας
Ήταν τέτοιος ο ζήλος στις αυλές που έλειωναν ακόμη και κατσαρόλες και τηγάνια! Είναι απίστευτο το τι κάνουν οι άνθρωποι όταν πιστεύουν μαζικά σε αυτό!"

clip_image015
1959 – Λειώσε πολύ καλό χάλυβα κι επιτάχυνε την σοσιαλιστική ανοικοδόμηση!

Ολόκληρο το άρθρο, εδώ: http://theartnoise.blogspot.gr/2012/06/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU