Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Πάγωσε η τσιμινιέρα... Δυο χρόνια πελατειακής διαχείρισης των μνημονίων εξόντωσαν την ιδιωτική οικονομία

του Γιώργου Παπασπυρόπουλου


Όπως είναι πια γνωστό τοις πάσι, η ελληνική ιδιαιτερότητα υπάρχει. Και είναι ότι αιτία για την κρίση δεν ήταν ο υπέρμετρος δανεισμός της ιδιωτικής οικονομίας όπως αλλού, αλλά τα διαρκή και μεγάλα ελλείμματα του δημόσιου τομέα για να τροφοδοτείται αχόρταγα το πελατειακό κράτος. 
Το ελληνικό κράτος παρασίτησε όσο δεν γινόταν άλλο την πρωτογενή παραγωγή, την καινοτόμα δημιουργικότητα, την υγιή επιχειρηματικότητα οδηγώντας τα πάντα στην ελεγχόμενη κρατική δίαιτα των εξαρτημένων από αυτό "επιχειρηματιών" και κρατικών "λειτουργών", κάνοντας τον Πολίτη πελάτη και τον επιχειρηματία, διαπλεκόμενο. 
Ένα διεφθαρμένο βαλκανικό σύστημα προμηθειών, μίζας και διορισμών έριξε στο ναδίρ της αναξιοπιστίας έναν ευλογημένο τόπο. Το "κόμμα του Δημοσίου" απλωμένο μέσα στα κόμματα που κυβέρνησαν αλλά και την αριστερή αντιπολίτευση, εμπόδισε και παρασίτησε κάθε προστιθέμενη αξία από παραγωγή και μεταποίηση αγαθών, δώρισε όλον τον εθνικό πλούτο στους κομματικούς φίλους και τους ψηφοφόρους, επέβαλλε την αναξιοκρατία και την ιδεολογία των συντεχνιών, των κυκλωμάτων και της απασχόλησης ως κρατικού/ης υπαλλήλου.
Ένα μεταλλαγμένο σοβιετικό σύστημα είναι ο ελληνικός πελατειασμός - με μόνη ιδεολογία και εξαγγελία τον "διορισμό". Όμως το κράτος δεν παράγει τίποτα. Και αυτήν την πραγματικότητα αντιμετωπίζουμε σήμερα όταν αναμένουμε φόρους και έσοδα από μια κατεστραμμένη ιδιωτική οικονομία.
Το επόμενο διάστημα οι επεμβάσεις στον δημόσιο τομέα είναι μονόδρομος. Ο ιδιωτικός εξαντλήθηκε. Πρέπει να αφεθεί στην ησυχία του να βρει τον τρόπο του να ανασυγκροτηθεί. Χωρίς εμπόδια, χωρίς άλλη κρατική 'βοήθεια", εχθρικές γραφειοκρατικές επιθέσεις και άλλα χαράτσια.
Κι όσοι γιγάντωσαν το πελατειακό σύστημα, ας εξηγήσουν στους οφελημένους άνευ αξιολόγησης, ότι η κρατική αγελάδα δεν έχει πια γάλα. Ας εξοφλήσουν άμεσα τις υποχρεώσεις τους στον ιδιωτικό τομέα περικόπτοντας ότι χρειαστεί από τις απίθανες δαπάνες του Δημοσίου για "εσωτερική χρήση". Αν κάποιοι πρέπει πλέον να κάνουν θυσίες για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ξέρουμε ποιοι είναι.
Και κάθε ευρώ που δαπανάται, πρέπει πια να δικαιολογείται: σε τι οφέλησε την παραγωγή και πόσο...

Φυσικά η αξιολόγηση δεν υπάρχει ούτε σαν έννοια στα μυαλά όχι μόνο του πελατειακού συστήματος αλλά και της αριστεροδεξιάς 'αντιμνημονιακής" αντιπολίτευσης. Ειδικά στην αριστερά που μας αφορά, είναι ...βρισιά. Και τελευταίο αποκούμπι της, όταν στερεύσουν τα επιχειρήματα, είναι το, "και ποιος/α θα με αξιολογήσει εμένα;".
Λογικό. Τόσα χρόνια η αξιολόγηση, για τον διορισμό (είχε και η αριστερά τους πόντους της και ενίοτε πολύ ανεβασμλένους) στο κράτος, την επαφή για να "πάρει την δουλειά" κάποιος/α, πως γινόταν; Κάτω από το τραπέζι. Τώρα, που πρέπει να γίνει θεσμικά και άρα δημοκρατικά, πως γίνεται να μην μπορείς να ξεχωρίσεις τις αντιδράσεις ριζοσπαστικής αριστεράς και άκρας δεξιάς; 


από ΤΟ ΒΗΜΑ:
Στραγγαλίζει τις επιχειρήσεις η έλλειψη ρευστότητας
Η παρατεταμένη ύφεση και η διεθνής απομόνωση της Ελλάδας
του  Βασίλη Κώτση



Οι τράπεζες, πιεσμένες από τις ζημιές του PSI και την εκροή των καταθέσεων, δεν χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις με περιορισμένες τις ταμειακές ροές λόγω της μείωσης της κατανάλωσης καθυστερούν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους και οι τελευταίοι «φεσώνουν» την πρωτογενή παραγωγή (γεωργία, αλιεία, κτηνοτροφία κ.ά.), η οποία με τη σειρά της αδυνατεί να εφοδιάσει με πρώτες ύλες την παραγωγική διαδικασία.
Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από τη στάση πληρωμών του κράτους. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες φθάνουν πλέον τα 6,8 δισ. ευρώ και αν συνυπολογιστεί η καθυστέρηση στις επιστροφές ΦΠΑ προσεγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ.
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης - έλλειψης ρευστότητας - βαθύτερης ύφεσης. Οι παρεμβάσεις από την πολιτική ηγεσία και τις εποπτικές αρχές είναι επιτακτικές, γιατί οι τράπεζες πλέον βρίσκονται αντιμέτωπες και με τη δυναμική ανόδου των επισφαλών δανείων (καθυστέρηση άνω των 90 ημερών).
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, κατά μέσον όρο οι επισφάλειες ανήλθαν στο 18% το β' τρίμηνο του έτους. Αν συνυπολογισθούν συν 5% ρυθμίσεις δανείων που έγιναν σε όλο το τραπεζικό σύστημα - και πολλές δεν εξυπηρετούνται -, τότε το ποσοστό των επισφαλειών υπερβαίνει το 20% (περίπου 50 δισ. ευρώ), για τις οποίες οι προβλέψεις που έχουν ληφθεί δεν ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ.
Είναι ορατός ο κίνδυνος αν η ύφεση δεν υποχωρήσει (το τρίτο τρίμηνο του 2012 θα διαμορφωθεί σύμφωνα με το ΚΕΠΕ στο -9%) τα ποσοστά των επισφαλειών να προσεγγίσουν το 30%, να υπάρξει ανάγκη να αναθεωρηθούν οι προβλέψεις της BlackRock και εν τέλει να επαναπροσδιοριστούν τα κεφάλαια που απαιτούνται για τη στήριξη των τραπεζών, καθιστώντας ανεπαρκές το αρχικό κονδύλι της ανακεφαλαιοποίησης.
Το δήλωσε άλλωστε προσφάτως και ο επικεφαλής της ομάδας δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Χορστ Ράιχενμπαχ: «Δεν υπάρχει τεχνική βοήθεια για την ενίσχυση της ρευστότητας».
Το περιβάλλον στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις έχει γίνει εχθρικό. Η πίστη - η θεμελιώδης αρχή των εμπορικών συναλλαγών - εκλείπει. Ολοι απαιτούν μετρητά που δεν υπάρχουν και έτσι οι συναλλαγές εμποδίζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι μερικές φορές η καχυποψία των προμηθευτών των ελλήνων επιχειρηματιών ξεπερνά τα όρια, αφού τους ζητούν να δεσμευθούν ενυπόγραφα ότι οι παραγγελίες του 2012 ή και του 2013 θα πληρωθούν σε... ευρώ.
Γνωστός επιχειρηματίας περιγράφει στο «Βήμα» πώς η έλλειψη ρευστότητας εξανεμίζει τα κέρδη του και δημιουργεί συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας: «Εισάγουμε σχεδόν όλες τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε για την παραγωγή των προϊόντων μας. Οι προμηθευτές μας θέλουν μετρητά. Οι τράπεζες δεν μας δίνουν κεφάλαια κίνησης. Εμείς με τη σειρά μας καταβάλλουμε απεγνωσμένες προσπάθειες να πληρωνόμαστε από τους πελάτες μας στους τρεις μήνες. Οι τιμές των πρώτων υλών έχουν αυξηθεί σημαντικά και εμείς δεν είναι δυνατόν λόγω της κατάστασης της οικονομίας να κάνουμε ανατιμήσεις. Τα κέρδη μας χάνονται και εγώ κάνω περικοπές στο προσωπικό».
Δεν είναι τυχαίο, όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς, ότι στην πλειονότητά τους οι των εισηγμένες επιχειρήσεις εισπράττουν απαιτήσεις πελατών σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ' ό,τι καλούνται να αποπληρώσουν τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους. Ετσι, μπορεί σε μια δεδομένη στιγμή (π.χ. σε κάποια λογιστική κατάσταση τριμήνου ή εξαμήνου) η εταιρεία να εμφανίζει κέρδη, αλλά αν έχει αρνητικές ταμειακές ροές (εισπράττει λιγότερα σε σχέση με τα κεφάλαια που καλείται να πληρώσει) είναι αναπόφευκτο να «βαρέσει κανόνι».
Για να μην επιδεινωθεί κι άλλο η κατάσταση παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι το κράτος, οι τράπεζες και οι επιχειρηματικοί φορείς θα πρέπει να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι και να βρουν άμεσα λύση. Το κράτος να εξασφαλίσει τα κονδύλια και να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τους ιδιώτες που, σημειωτέον, στο μεγαλύτερο μέρος τους θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή δανείων. Οι τράπεζες να ρίξουν τα επιτόκια δανεισμού που είναι απαγορευτικά κα ταυτόχρονα για να μη χρεοκοπήσουν οι ίδιες να περιορίσουν τις αποδόσεις ταμιευτηρίου που σήμερα ξεπερνούν το 6%. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανοίξει κι άλλο τις κάνουλες χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες αν αυτό απαιτηθεί από τις εξελίξεις.

«Να μη χορηγείτε ούτε ένα ευρώ νέο δάνειο»
Οι τράπεζες αλλάζουν στρατηγική και κλείνουν τις γραμμές χρηματοδότησης για να γλιτώσουν από τα «φέσια»


Οι αναδιαρθρώσεις δανείων στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες είναι αναγκαίες, καθώς βοηθούν υγιείς επιχειρήσεις αλλά και φυσικά πρόσωπα που αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα προβλήματα ρευστότητας να ανακάμψουν. Βεβαίως, και σε δύσκολες περιπτώσεις οι τράπεζες ως τώρα ήταν «ανεκτικές», καθώς με την αναδιάρθρωση των δανείων δεν ενέγραφαν προβλέψεις και πολλές φορές έκρυβαν και την πραγματική εικόνα του χαρτοφυλακίου τους.
Η στρατηγική αυτή όμως αλλάζει και πλέον η εντολή που δίδεται στα αρμόδια τμήματα επιχειρηματικών δανείων είναι: «ούτε ένα ευρώ νέο δάνειο». Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά γνωστός τραπεζίτης «ο μύθος για τον τραπεζίτη που τραβά το χαλί των επιχειρήσεων έχει ξεθωριάσει. Στηρίξαμε πάνω από τις δυνάμεις μας εταιρείες και δώσαμε πολλές ευκαιρίες που είτε λόγω της συγκυρίας, είτε λόγω ανικανότητας οι διοικήσεις τους δεν τις εκμεταλλεύτηκαν. Από τον Δεκέμβριο του 2009 ως σήμερα έχουν χαθεί 80 δισ.καταθέσεις. Το ίδιο διάστημα τα δάνεια μειώθηκαν μόλις κατά 8,4 δισ. ευρώ. Ενώ μας κατηγορούν για φειδωλές χρηματοδοτήσεις μάλλον συνέβαινε το ανάποδο».
Ηδη, το τελευταίο διάστημα κόπηκαν γραμμές χρηματοδότησης αρκετών εταιρειών. Το ξεκαθάρισμα αγγίζει και καλούς πελάτες για τους οποίους επιτρέπονται μόνο οι αναδιαρθρώσεις. Ακόμη και εκεί που ανάβει πράσινο φως όμως τα επιτόκια φτάνουν και το 10% με τελευταίο παράδειγμα τη ΔΕΗ που δανείστηκε με μέσο επιτόκιο 8,9% ενώ μία τράπεζα από τις τρεις που συμμετείχαν στην αναχρηματοδότηση των δανείων της επιχείρησης τη δάνεισε με επιτόκιο 11,9%.
Παράλληλα, οι τράπεζες στην προσπάθεια να φέρουν τον δείκτη των Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier 1) στο 9,5% πωλούν στοιχεία του ενεργητικού τους. Μάλιστα, ξένη τράπεζα που δραστηριοποιείται στη χώρα μας καλεί ενήμερους πελάτες της να εξοφλήσουν τα δάνειά τους καταβάλλοντας το 90% των οφειλών τους.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αυτό το ξεκαθάρισμα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών το επιζητούν πολλές υγιείς επιχειρήσεις. Εταιρείες με ενήμερα δάνεια δέχονταν ως σήμερα συνεχώς οχλήσεις από τράπεζες για επιπλέον καλύψεις ή επιστροφές δανείων και παράλληλα αναχρηματοδοτούσαν έναν μπαταχτσή χωρίς επιβαρύνσεις.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το διάστημα ως το πρώτο τρίμηνο του 2011 είχε αναδιαρθρωθεί κατά μέσο όρο το 4% των δανείων επί συνόλου 245 δισ. ευρώ. Το ποσοστό αυτό σήμερα έχει αυξηθεί. Οπως δήλωσε πρόσφατα ο απελθών διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκης, μόνο η τράπεζα έχει προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις δανείων τα τελευταία δύο χρόνια στη λιανική ύψους 6,2 δισ. ευρώ.

3 σχόλια:

  1. Συμπερασμα:η ελπιδα μας δεν ειναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλα ενας συνασπισμος παραγωγων, ελευθερων επαγγελματιων, αυτοαπασχολουμενων, που εχουν αντεξει τα 30 τελευταια ετη τις επιθεσεις του ιδιου του κρατους και των εκαστοτε εκλεκτων του, ταλιμπαν-κρατικοδιατων επιχειρηματιων, μερικοι εχουν πτωχευσει και αναγεννηθηκαν , εχοντας τα αντισωματα της αναπτυξης, της καινοτομιας , της αυτο-βελτιωσης, του επιχειρειν,..

    Αυτος ο -εν δυναμει- συνασπισμος τολμηρων και ικανων, οι οποιοι “καβαλουν -μια ολοκληρη ζωη- το κυμα” σερφαροντας στην κοψη του δεν μπορει να εκφραστει -προς το παρον- πολιτικα απο κανενα πολιτικο σχηματισμο ή ταση.

    Ολες οι αποπειρες εκφρασης των παραγωγων μαζι με αλλα υγιη τμημτα της ελληνικης κοινωνιας (στο παρελθον , τωρα και στο αμεσο μελλον) καταντουν ‘η προβλεποναι γελοιες : μπορει η ελπιδα της χωρας να αναζητειται σε προσωπικο που περιλαμβανονtαι : 80ρηδες κληρονομοi, “προοδευτικοι” πολυθεσιτες καθηγηταδες πανεπιστημιων, 60ρες με διαμαντακι στην μυτη, υστερικες μετακλιμακτιριακες μετα-κνιτισσες, βαρεις και ασηκωτοι απομαχοι πολιτικοι της “κεντροαριστερας” και της μεταρρυθμισης , κακομαθημενα 60χρονα παιδια μεγαλοαστων, 80χρονοι γκουρου της διαφημισης και της light φιλοσοφιας,……

    που φυσικα σε ενα λαο που το 50% δεν εχει διαβασει ουτε ενα εξωσχολικο βιβλιο , φανταζουν ….υπεροχοι,.

    Αφώτιστος Φιλέλλην


    ΥΓ Απο το 1981 το Λ.Α. (Λεκανοπεδιο Αθηνων) εγινε προοδευτκα αγροτοκτηνοτροφικο L.A.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξοχη η τοποθετηση σου φιλε με μια μονο ενσταση ο συνασπισμος τολμηρων εχει χωρο να τον εκφρασει αλλα δεν τον εχει ανακαλυψει ακομα και αυτος ειναι η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ.

      Διαγραφή
    2. Στο σχολιο μου φαινεται καθαρα οτι η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ αποκλειεται τοσο απο τον ορισμο του συνασπισμου των παραγωγων (και οχι διαφημιστων και καθηγητων ΑΕΙ) της πρωτης παραγραφου οσο και απο την τελευταια παραγραφο, οπου φωτογραφιζω ποια δεν μπορει να ειναι η λυση, γραφοντας "Ολες οι αποπειρες εκφρασης των παραγωγων μαζι με αλλα υγιη τμηματα της ελληνικης κοινωνιας (στο παρελθον , τωρα και στο αμεσο μελλον) καταντουν ή προβλεπονται γελοιες).

      Αφώτιστος Φιλέλλην

      Διαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU