Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Τελικά, το ότι η Ελλάδα είναι "ειδική περίπτωση", είναι καλό ή κακό;

Η ευρωπαϊκή κινητικότητα σε ιδέες και προτάσεις δεν έχει τελειωμό. Αποδεικνύεται, ότι την ώρα που οι ντόπιοι πολιτικοί ήσαν απασχολημένοι πως θα περισώσουν το πελατειακό κράτος και τους μηχανισμούς προνομίων τους συνεχίζοντας την ...οθωμανική τους παράδοση, στην Ευρώπη, οι διάφορες δεξαμενές σκέψης εργάζονταν να κατανοήσουν την ελληνική ιδιαιτερότητα.
Και σήμερα είναι σαφείς: καμιά βοήθεια στην Ελλάδα, εάν δεν εφαρμόσει διαρθρωτικές αλλαγές. Εάν δεν συρρικνώσει το αδηφάγο, αντιλαϊκό, πελατειακό της κράτος εάν δεν δημιουργήσει τις βάσεις για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Γιατί κάθε βοήθεια δεν φτάνει στο λαό και την οικονομία αλλά στην μαύρη τρύπα του πελατειακού συστήματος, της αυτοσυντηρούμενης γραφειοκρατίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας στο ...δημόσιο. Αυτή η αρρωστημένη κατάσταση έχει γίνει πια αντιληπτή από τους ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι φροντίζουν ο καθένας με τον τρόπο του να το υπενθυμίζουν σε κάθε τους δήλωση: ούτε ευρώ αν δεν...
Και φυσικά, αν οι θεσμικές/διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν εξωκείλει επανέλθουν σε τροχιά, τίποτα δεν θα είναι αδύνατο: ούτε η ένταξή μας στον μηχανισμό απευθείας επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (με αποτέλεσμα την μείωση του χρέους στο 135%) ούτε ακόμη και ένα νέο γενναίο κούρεμα όπως προτείνει παρακάτω ο πρώην πρόεδρος της Deutshe Bank (πράγμα που έχει πετύχει άλλωστε συναινετικά η Γερμανία το 1924, το 1931 και πρόσφατα το 1952 - και με την δική μας συμφωνία...) που θα μας φέρει σε επίπεδα άμεσης επανεκκίνησης της οικονομίας με έξοδο στις αγορές για δανεισμό και τέλος των μνημονίων.
Αλλά για όλα αυτά, ένα πράγμα είναι απαραίτητο: η αντιμετώπιση του πελατειακού κράτους, η απελευθέρωση της οικονομίας από τα δεσμά του κρατικού παρασιτισμού, η παράκαμψη της αρρωστημένης "συντεχνίας του Δημοσίου" που καμιά σχέση δεν έχει στην Ελλάδα με το δημόσιο συμφέρον αλλά δρα σαν λατινοαμερικάνικη χούντα κατά της κοινωνίας.
Το ότι είμαστε "ειδική περίπτωση", είναι τελικά η αλήθεια. Κι όσο πιο ειλικρινά το συζητήσουμε με τους ευρωπαίους φίλους μας τόσο πιο γρήγορα θα βρούμε και τις ανάλογες λύσεις. Ας μην υποκρινόμαστε άλλο ότι "δεν τρέχει τίποτα" και ότι είμαστε τα "αθώα θύματα μιας διεθνούς συνομωσίας" όπως συνεχίζουν να λένε ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή. Ας ξεκαθαρίσουμε ότι το ανασχετικό πρόβλημα κάθε αλλαγής είναι το "Κόμμα του Δημοσίου" και όσοι/ες το εκφράζουν - αφού διαπερνά οριζόντια τα πάντα - σε όλες τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις
από ΤΟ ΒΗΜΑ:
Ακερμαν: Ανάγκη για διαγραφή ελληνικού χρέους 180 δισ. ευρώ
Ετσι θα μειωθεί το χρέος της χώρας στο 60% του ΑΕΠ
Ακερμαν: Ανάγκη για διαγραφή ελληνικού χρέους 180 δισ. ευρώ
O πρώην πρόεδρος της Deutsche Bank κ. Γιόζεφ Άκερμαν  
Την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε διαγραφή χρέους ύψους 180 δισ. ευρώ για να μειώσει το χρέος της στο 60% του ΑΕΠ εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Deutsche Bank κ. Γιόζεφ Άκερμαν, στην πρώτη του δημόσια ομιλία μετά την αποχώρησή του από τον γερμανικό κολοσσό.
Μιλώντας την Τετάρτη σε συμπόσιο του Γερμανο- ελβετικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Ζυρίχη -στην πρώτη του δημόσια ομιλία μετά την αποχώρηση από την Deutsche Bank - ο κ. Άκερμαν τόνισε πως «η Ελλάδα θα πρέπει να προχώρησει σε νέα περικοπή χρέους προκειμένου αυτό να περιοριστεί στο 60% του ΑΕΠ».
Η αναφορά του κ. Άκερμαν σημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να διαγράψει χρέος ύψους 180 δισ. ευρώ (90% του ΑΕΠ), από τα 300 δισ. ευρώ του υφιστάμενου χρέους της.
Υπενθυμίζεται πως σήμερα, μετά το «κούρεμα», μόλις το 25% του δημοσίου χρέους, ήτοι 75 δισ. ευρώ βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών, κάτι που σημαίνει πως το υπόλοιπα 105 δισ. ευρώ χρέους θα πρέπει να διαγραφούν από τα δάνεια που έχουν δώσει στην Ελλάδα τα κράτη της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ.

«Το ευρώ πρέπει να επιβιώσει»

Ο Άκερμαν ανέφερε πως η Ευρώπη, ενώπιον της κρίσης, «χρειάζεται ένα νέο όραμα». «Μόνο εάν δράσουμε ενωμένοι, μπορούμε να μείνουμε ισότιμοι με τις ΗΠΑ και την Κίνα» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως για αυτό τον σκοπό πρέπει απαραίτητα να διατηρηθεί η νομισματική ένωση.
«Το κόστος διάσωσής της δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με το κόστος διάλυσής της» είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως κατακερματισμός της Ευρωζώνης θα είχε σημαντικές επιπτώσεις για τη Γερμανία.
Κατά την γερμανική ενοποίηση, ανέφερε ο Άκερμαν, η Γερμανία είχε κινητοποιήσει 1,5 τρισ. ευρώ για στήριξη των νέων κρατιδίων. «Εάν τώρα δεν μπορούμε να μιλήσουμε στους πολίτες για βοήθεια 100 δισ. ευρώ προς την Ισπανία, τότε υπάρχει πρόβλημα ηγεσίας» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU