Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Επιτέλους, να σπάσουν και μερικά αυγά... και μάλιστα χρυσά αυγά

στον Michael Dussault, σύγχρονο φιλέλληνα και αγωνιστή του κινήματος occupy wall street (η εικόνα από την σελίδα του στο fb)

ΣΤΟ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Πρώτη φορά μπαίνει σοβαρά στο τραπέζι και μάλιστα από κυβερνητικό κόμμα το καταταλαιπωρημένο ζήτημα της δυνατότητας της Εκκλησίας να έχει αφορολόγητα εισοδήματα και περιουσία και ταυτόχρονα μισθοδότηση των υπαλλήλων της από το Δημόσιο. Κάποτε και η ίδια η Εκκλησία θάπρεπε να αποφασίσει: ή να είναι μια αυτοδύναμη εταιρία παροχής θρησκευτικών υπηρεσιών που θα πληρώνει κανονικά τους φόρους της και θα μισθοδοτεί τους υπαλλήλους της ή να αποτελέσει δημόσια υπηρεσία της οποίας τα έσοδα θα πηγαίνουν στο Δημόσιο Ταμείο. Και αφορολόγητη και μισθοδοτούμενη δεν γίνεται...! 
Και φυσικά θάπρεπε να δώσει πρώτη το παράδειγμα προσφέροντας στο πτωχευμένο έθνος μας τον αποθησαυρισμένο (και μη απαραίτητο στη θρησκευτική της αποστολή) πλούτο που αποκτήθηκε παρανόμως για υπηρεσίες που θάπρεπε να είναι δωρεάν σύμφωνα και με τις ρήσεις του ιδρυτή και διδασκάλου της ή λόγω της διαπλοκής της διαχρονικά με κάθε μορφής εξουσία. Αλλά, κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο από τους χοντρόπετσους ιεράρχες και διευθύνοντες συμβούλους της Εκκλησίας ΑΕ...
Ήρθε όμως φαίνεται η ώρα να σπάσουν μερικά αυγά, και μάλιστα ...χρυσά αυγά... Ελπίζουμε η Δημοκρατική Αριστερά  να το παλέψει μέχρι τέλους και φυσικά θα έχει την υποστήριξη καθενός και καθεμιάς που αγωνίζεται για την ισονομία και τον χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους στην πορεία για την έξοδο από την κρίση. Ένας ακόμη βασικός πυλώνας του ελληνικού πελατειακού συστήματος φαίνεται ότι ραγίζει... (ΑΣ)

Ζήτημα αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας θέτει η ΔΗΜΑΡ
από το  capital.gr 
Ζήτημα αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας και ανάληψης του κόστους μισθοδοσίας των κληρικών από την Εκκλησία βάζει στη συζήτηση για τα ισοδύναμα μέτρα η ΔΗΜΑΡ
Επιβεβαιώνοντας το πρωινό ρεπορτάζ του Capital.gr, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ανδρ. Παπαδόπουλος δήλωσε (ΒΗΜΑ FM) ότι «πρέπει να δούμε και τα θέματα που σχετίζονται με την εκκλησιαστική περιουσία και με τα μισθολογικά των κληρικών. Σίγουρα, και πολύ περισσότερο σ΄ αυτή τη φάση, δεν μπορεί ο χώρος αυτός να είναι έξω από τις περικοπές». Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η ΔΗΜΑΡ έχει ήδη καταθέσει τη διαφωνία της με την κατάργηση των δώρων για τους συνταξιούχους του Δημοσίου και τις περικοπές στους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και ότι υπάρχει συνεχής ανταλλαγή σημειωμάτων με τον υπουργό Οικονομικών για να κλείσει έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας η συμφωνία για τα μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ως άλλα ισοδύναμα μέτρα τις περικοπές στις αμυντικές δαπάνες και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών έβαλε στο τραπέζι και ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ στις διαβουλεύσεις με το οικονομικό επιτελείο, Δ. Χατζησωκράτης. «Εμείς λέμε ότι, από τα 220 εκατ. που είναι οι μισθοί των κληρικών, τα μισά - δηλαδή 110 εκατ. ευρώ - μπορεί να τα πληρώνει η Εκκλησία μέσα από τις δυνατότητες που έχει. Αυτό δεν φτάνει, αλλά είναι σημαντικό», δήλωσε χαρακτηριστικά (ΒΗΜΑ FM).
Σημειώνεται ότι αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και μέλη της Ιεράς Συνόδου, κατά την οποία αναμένεται οι ιεράρχες να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας ή της συμμετοχής της Εκκλησίας στη μισθοδοσία των κληρικών.

Αιμίλιος Περδικάρης
Πηγή: capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU