Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Μια θλιβερή σύγκριση...

η είδηση από ΤΑ ΝΕΑ:
"Στο εδώλιο ο Νίκι Βέντολα
Σε δίκη για κατάχρηση εξουσίας Ιταλός περιφερειάρχης και αρχηγός κόμματος
Ποινή φυλάκισης για υπόθεση κατάχρησης εξουσίας πρότειναν οι εισαγγελείς στο Μπάρι κατά του περιφερειάρχη της Απουλίας και επικεφαλής του κόμματος "Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία", Νίκι Βέντολα, με αφορμή διορισμό ενός ιατρού σε δημόσιο νοσοκομείο.
Ο Βέντολα διακήρυξε την πλήρη αθωότητά του και επισήμανε ότι, αν καταδικαστεί, θα εγκαταλείψει την δημόσια ζωή. "Περιμένω με ηρεμία την απόφαση", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Βέντολα φέρεται να ευνόησε παράτυπα το διορισμό, σε συνεργασία με την επικεφαλής του τοπικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, Λέα Κοζεντίνο. Η ετυμηγορία αναμένεται ανακοινωθεί την 31η Οκτωβρίου. Σε περίπτωση καταδίκης ο Βέντολα αντιμετωπίζει ποινή είκοσι μηνών φυλάκισης.
Ως σήμερα, ο Βέντολα συμμετείχε στην κούρσα για το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού της κεντροαριστεράς με τις δημοσκοπήσεις να τον φέρνουν να συγκεντρώνει έως και το 18% των προτιμήσεων των προοδευτικών ψηφοφόρων.
Η απουσία του Βέντολα από την πολιτική σκηνή μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά το μετεκλογικό αποτέλεσμα καθώς το κόμμα του συγκεντρώνει περίπου 5% οπότε θα ήταν εταίρος σε έναν κεντροαριστερό κυβερνητικό συνασπισμό υπό το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Στρέφεται δε κατά του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι κατηγορώντας τον για τις πολιτικές του που όπως υποστηρίζει στρέφονται κατά των πολιτών και βαθαίνουν την ύφεση."


Το κόμμα sinistra ecologia liberta του Νίκι Βέντολα είναι ότι έχει απομείνει ζωντανό από την κληρονομιά του πανίσχυρου κάποτε Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος του Μπερλιγκουέρ και του ρεύματος του ευρωκομμουνισμού. Μάχεται να ενώσει δημιουργικά τα ρεύματα της οικολογίας, της αριστεράς και του πολιτικού φιλελευθερισμού και να απελευθερώσει την συμμετοχή των πολιτών με αυτοοργάνωση και μακριά από τον κομματισμό. 
Ο ίδιος εκλέγεται με άνεση κυβερνήτης της Απουλίας και έχει μεγάλη επιρροή στο σύνολο της ιταλικής κεντροαριστεράς. Είναι τώρα υποψήφιος πρόεδρος της εκλογικής συμμαχίας (με το Δημοκρατικό Κόμμα και άλλες δυνάμεις) που θα διεκδικήσει την "μετά Μόντι" κυβερνητική διαχείριση  της Ιταλίας. 
Αλλά η είδηση για μας δεν βρίσκεται στα παραπάνω. Βρίσκεται στο κράτος δικαίου που λειτουργεί στην Ιταλία και μας αφήνει έκθετους ως το τελευταίο άπαρτο προπύργιο της κρατικής διαφθοράς υπό επίσης διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό, στην Ευρώπη.
Ο Βέντολα κατηγορείται - σωστά ή λάθος θα αποδειχθεί - για ΕΝΑΝ (!) παράτυπο διορισμό στο Δημόσιο... 
Φανταστείτε, αν το ελληνικό πελατειακό σύστημα έμπαινε στο στόχαστρο της δικαιοσύνης, πόσες θα ήταν οι αντίστοιχες κατηγορίες για κάθε έλληνα ή ελληνίδα διεφθαρμένο/η πολιτικό. Σε μια χώρα που ο διορισμός ακόμη θεωρείται "κοινωνική πολιτική", το κράτος, λάφυρο του πρώτου εκλογικά κόμματος και η δικαιοσύνη όχι και τόσο τυφλή ή ανεξάρτητη. 
Μια επιχείρηση "καθαρά χέρια" θα σάρωνε το πολιτικό προσωπικό της μεταπολίτευσης, κεντροδεξιό και κεντροαριστερό και θα συγκρουόταν με το "αξιακό φορτίο" της, που μας οδήγησε κατευθείαν στην χρεοκοπία και την υποθήκευση του μέλλοντος των επόμενων γενεών. 
Μια επιχείρηση "καθαρά χέρια" θα απάλλασσε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα από την επιρροή του πελατειακού ελληνικού πολιτικού προσωπικού και της συνήθους εναλλακτικής οριζοντίων μέτρων και φορολογίας αντί μεταρρυθμίσεων. Από την από δω πλευρά του τραπεζιού δεν θα κάθονταν όσοι μας οδήγησαν στην χρεοκοπία για να θρέψουν το κρατικοδίαιτο σύστημά τους και τώρα παζαρεύουν με την τρόικα παράταση της εξουσίας τους με όσο λιγότερες απώλειες για το σύστημά τους. Θα κάθονταν μεταρρυθμιστές, εκπρόσωποι των αναγκών μιας νέας δημιουργικής και παραγωγικής γενεάς που τώρα ακόμη συμπιέζεται και ασφυκτιά στο περιθώριο και ψάχνει ελπίδα στην μετανάστευση.
Στην Ιταλία, ο Μπερλουσκόνι έχει ήδη καταδικαστεί 4-5 φορές και του έχει απαγορευτεί η άσκηση κρατικών καθηκόντων για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο ταλαντούχος, ανερχόμενος και πιθανός διεκδικητής της πρωθυπουργίας ως υποψήφιος της κεντροαριστεράς Βέντολα, ελέγχεται επίσης από την δικαιοσύνη. Μήπως εμείς είμαστε ακόμη έτη φωτός πίσω; Μήπως όλη η ουσία της υπέρβασης της κρίσης βρίσκεται ακριβώς στις καταδυσφημισμένες στην χώρα μας διαρθρωτικές αλλαγές που έκαναν την Ιταλία να μπορεί να διαχειρίζεται μόνη της τα του οίκου της;
(ΑΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU