Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Όνειρο ζω, μη με ξυπνάτε

Ελλάδα 2020
(ένα μυθιστόρημα επιστημονικής πραγματικότητας - ΑΣ)

του Γιώργου Αγαλιώτη*

Μετά από 10χρονη απουσία μου από τη χώρα μία ηλιόλουστη ημέρα του Αυγούστου 2020 μία οικογενειακή υπόθεση με έκανε πάλι να επισκεφθώ για λίγες μέρες τη χώρα που γεννήθηκα . Η δεκάχρονη απουσία μου από όλα τα δρώμενα της Πατρίδας με είχε γεμίσει ερωτηματικά για την πολιτική και κοινωνικο-οικονομική κατάσταση της χώρας στη νέα δεκαετία. Άκουγα και διάβαζα πολλά για το συντελεσθέν οικονομικό θαύμα αλλά ήθελα να έχω άποψη από κοντά.

Αφού λοιπόν ολοκλήρωσα τις προσωπικές υποθέσεις -εκκρεμότητες , αποφάσισα να συναντηθώ με πολλούς από τους παλιούς φίλους προκειμένου να συμφάγομε και να ενημερωθώ για τη κατάσταση. Τους κάλεσα λοιπόν να συναντηθούμε βραδάκι σε ταβερνάκι της Πλάκας για να τα πούμε. Όλη την ημέρα τη διέθεσα από το πρωί για βόλτα στο κέντρο της Αθήνας και στην αγορά προκειμένου να έχω μια εικόνα έστω για την Αθήνα του 2020. Ο οικονομικός οργασμός και η ψυχολογία ήταν στα ύψη . Αυτό που ονομάζουμε κλίμα εμπιστοσύνης στην οικονομία ήταν στο ζενίθ. 
Παντού χαμογελαστά πρόσωπα , τα καταστήματα πίτα , στους πεζόδρομους το αδιαχώρητο . Μου θύμισε boxing day του Λονδίνου .  Για τόσο κόσμο μιλάμε και ήταν και Κυριακή. Αυτό που το πας; 
Εκείνο που παρατήρησα ειδικά ήταν πως τα περισσότερα προϊόντα ήσαν ελληνικά και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση δεδομένου πως οι θύμησές μου από το παρελθόν ήσαν διαφορετικές. 
Άσε δε τους τουρίστες . Όλες οι φυλές του Ισραήλ ήσαν εκεί διψασμένες για αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό αλλά και νεοελληνική κουλτούρα , για ελληνικά προϊόντα και μεσογειακό φαγητό.  Η πλειοψηφία ήταν Αμερικάνοι και Κινέζοι ,υψηλής εισοδηματικής κλίμακας τουρίστες. Αυτό κι αν μου έκανε εντύπωση ! Εγώ άλλα θυμόμουν.
Πήγα στο ξενοδοχείο, άλλαξα και κατευθύνθηκα στο ταβερνάκι να δω τους παλιόφιλους. Αφού ήπιαμε τα κρασάκια μας και φάγαμε τα μεζεδάκια μας, ανταλλάξαμε πειράγματα για το παρελθόν και θυμηθήκαμε ιστορίες επιτέλους ήρθε η ώρα να αρχίσω τις ερωτήσεις. 
Η ποιότητα της παρέας; Απλά εξαιρετική. Δυο Οικονομολόγοι ο ένας από την αγοράς (φοροτεχνικός της πιάτσας που λέμε), ο άλλος θεωρητικός (καθηγητής Πανεπιστημίου γαρ), ένας Πολιτικός Μηχανικός ανερχόμενο αστέρι στον τομέα των κατασκευών, 2 γιατροί, ένας Δικηγόρος, 2 στελέχη επιχειρήσεων, 2 δημόσιοι λειτουργοί (υπάλληλοι), 2 αγρότες- παραγωγοί και 2 εργαζόμενοι ειδικευμένοι τεχνίτες (ο πρώτος στο τομέα των κατασκευών και ο δεύτερος στο κλάδο της μεταποίησης τροφίμων ) και 2 επιχειρηματίες ( ο πρώτος ξενοδόχος, ο δεύτερος έμπορος ) . Με λίγα λόγια μια σχεδόν αντιπροσωπευτική ομάδα από όλα τα κομμάτια και στρώματα των επαγγελμάτων και της κοινωνίας .
- Βρε παιδιά πέστε μου (τους ρώτησα ) τι συμβαίνει εδώ; Όνειρο ζω; Πέστε μου πως τα καταφέρατε . Όλος ο κόσμος σας έχει για παράδειγμα ανερχόμενης οικονομικής δύναμης . Τα Αμερικάνικα και Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια μελετούν το Ελληνικό Οικονομικό θαύμα και το διδάσκουν στους φοιτητές τους . Πέστε μου πως το αρχίσατε αυτό;Τι κάματε; Θέλω όλο το ιστορικό αλλά κυρίως επιγραμματικά πως το πετύχατε .
Ένας ένας με τη σειρά οι φίλοι, ο καθένας από τον τομέα του άρχισαν να μου εξιστορούν με χρονολογική σειρά αυτά που είχαν συμβεί στα χρόνια της απουσίας μου.

Η κουβέντα ήταν με ερωτήσεις που λάμβαναν απάντηση από τον εκάστοτε ‘ειδικό’ της παρέας .

- Πότε ξεκίνησε η προσπάθεια;
- Κάπου στα μέσα του 2013 η χώρα βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού . Οι κυβερνήσεις της είχαν υπογράψει ήδη δύο μνημόνια προκειμένου να μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται , αλλά η έκταση της οικονομικής ύφεσης ήταν τόσο μεγάλη που παρόλο που έγιναν δύο διαδοχικά κουρέματα του συνολικού χρέους των 450 δις ευρώ οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είχαν ήδη πάρει την απόφαση να σταματήσουν τη χρηματοδότηση με αποτέλεσμα να είμαστε έτοιμοι να εξαναγκαστούμε να βγούμε εκτός της Ευρωζώνης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σαν επακόλουθο. Ο λαός βρισκόταν στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης ενώ ο κοινωνικός ιστός είχε αρχίσει να εμφανίζει σημάδια αποσταθεροποίησης όπως και το πολίτευμα. Ακραίες ομάδες και από τα δύο άκρα είχαν εμφανισθεί και προσπαθούσαν να επιβάλουν παρωχημένες πεποιθήσεις και πρακτικές περασμένων δεκαετιών (φασιστικού περιεχομένου και αντίληψης).

Η χώρα βάδιζε σε εκλογές για τρίτη συνεχόμενη φορά σε ένα χρόνο μιας και η παραπαίουσα παλαιοκομματική κυβέρνηση συνασπισμού αδυνατούσε να λάβει και να εφαρμόσει μέτρα εξομάλυνσης της κατάστασης και βαλλόταν πανταχόθεν.

Και τότε συνέβηκε το αναπάντεχο.

- Δηλαδή τι συνέβηκε;
- Ένα πολιτικό θαύμα. Μια ομάδα ...
αποτελούμενη από ανθρώπους της αγοράς (από όλα τα κοινωνικά στρώματα από όλη την Ελλάδα ) σχημάτισε ένα πολιτικό σχήμα στο οποίο προσχώρησαν πολίτες από όλη την Ελλάδα , κατέβηκε αυτόνομα στις εκλογές της 10ης Ιουνίου 2013 και έλαβε τη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος .
- Μα καλά από το πουθενά;
- Όλα έγιναν γρήγορα. Μέσα σε ένα μήνα στήθηκε η κίνηση. Σε τρεις μήνες μέσα ετοιμάστηκαν οι πολιτικές θέσεις. Σε διάστημα έξι μηνών η κοινωνικοπολιτική αυτή κίνηση πέρασε το μήνυμά της σε όλη την Ελλάδα. Ο κόσμος ήταν από καιρό έτοιμος. Με το κατάλληλο και σωστό ερέθισμα ακολούθησε. Του είχαν στερήσει την ελπίδα έτσι κι αλλιώς .
- Καλά έτσι από το πουθενά; Και με τι απόχρωση πολιτική; 
- Η φτώχεια και η ανέχεια του κόσμου αλλά και οι πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις στη χώρα δεν έδωσαν τη πολυτέλεια να υπάρχει καθαρή πολιτική απόχρωση (αριστερή, δεξιά , σοσιαλιστική ή συντηρητική ). Έπρεπε να γίνουν πράγματα για τη χώρα , για το εθνικό συμφέρον και για το λαό. Απλά έπρεπε να γίνουν αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Μετά το πάτο και την εξαθλίωση δεν υπήρχε πισωγύρισμα . Έπρεπε να γίνουν όσα δεν έγιναν σε 30 χρόνια μέσα, από τη μεταπολίτευση και μετά. 
Η κοινή λογική και ο ορθολογισμός δεν έχουν πολιτική απόχρωση μόνο διαφορετικά σενάρια εφαρμογής. 

- Είμαι όλος αυτιά. Δηλαδή για να το πιάσουμε ανά τομέα . Στην οικονομία της χώρας πως έγινε επανεκκίνηση και πως ήρθε η ανάπτυξη που όλοι ευαγγελίζονταν έως τότε αλλά τίποτα δε γινόταν; Πως έγιναν νέες επενδύσεις; Σε ποιους τομείς της οικονομίας; Από ποιους;
- Εδώ είναι όλο το μυστικό. Η αρχική ομάδα που ξεκίνησε όλη αυτό το πολιτικό θαύμα που τελικά εξελίχθηκε σε οικονομικό είχε έτοιμο ένα στρατηγικό σχέδιο για την οικονομία. 
Μέσα σε τρεις μήνες μυστικά και χωρίς κανείς να γνωρίζει Έλληνες οικονομολόγοι διεθνώς αναγνωρισμένοι ετοίμασαν ένα δικό μας Ελληνικό "μνημόνιο". "Σύμφωνο ανάτασης της χώρας" το ονόμασαν. 
Αντλώντας στοιχεία από τις έως τότε διάσπαρτες οικονομετρικές μελέτες , ομογενοποίησαν και οικονομέτρησαν ένα στρατηγικό Εθνικό Οικονομικό σχέδιο με ορίζοντα πενταετίας καταρχάς, δεκαετίας μετέπειτα με ταυτόχρονα εναλλακτικά σενάρια προόδου και πιθανών καθυστερήσεων. Η εφαρμογή αυτού του σχεδίου βασίστηκε στη παραδοχή πως έπρεπε να ληφθούν υπ’ όψιν καταρχάς η γνώμη των ‘αγορών’ (που έως τότε ήταν ο μπαμπούλας των διεθνών κερδοσκόπων και τοκογλύφων ), όπως επίσης η γνώμη του διεθνούς παράγοντα για το πρόβλημα της χώρας . Ταυτόχρονα ήταν ανάγκη να σχεδιασθεί ένα πλάνο δράσης από επιστήμονες που γνώριζαν τις τοπικές ιδιαιτερότητες της οικονομίας
Τέτοιοι παράμετροι δεν είχαν ληφθεί υπ’ όψιν στα υπογραμμένα μνημόνια, εξ’ ου και η αποτυχία ή οι αστοχίες λόγω κακής ή μη εφαρμογής, αλλά και η αδυναμία εφαρμογής λόγω εντόπιων ανελαστικών παραγόντων.
Η επανεκκίνηση έγινε χωρίς κανείς να καταλάβει πότε ακριβώς. Η νέα κυβέρνηση από τα μέσα Ιουνίου έως το Σεπτέμβρη του 2013 πέρασε τρία νέα νομοσχέδια στη Βουλή . ΄Ένα για την αλλαγή του φορολογικού πλαισίου της χώρας με ταυτόχρονη δέσμευση πως θα είναι σταθερό για δέκα χρόνια ( εδώ εξαίρουμε και τις λοιπές παρατάξεις της Βουλής που το ψήφισαν ) , ένα για τις νέες επενδύσεις ( νέος επενδυτικός νόμος ) και τέλος ένα για το κλείσιμο των κρατικών ή υπό κρατικό έλεγχο επιχειρήσεων, τις συγχωνεύσεις αυτών και τον εξορθολογισμό όλου του Δημόσιου τομέα της χώρας.
- Θέλω να γνωρίζω και κάποιες λεπτομέρειες. Τι προέβλεπαν αυτά τα νομοσχέδια σε γενικές γραμμές; Και μετά από πόσο διάστημα ήρθαν τα πρώτα αποτελέσματα; 
- Καταρχάς καταργήθηκαν όλοι οι Κώδικες του Υπουργείου Οικονομικών ( ΚΒΣ, ΚΦΣ κλπ.) . Ξαναγράφηκαν από μηδενική βάση σε ένα συνολικό κείμενο 150 σελίδων , ευκολοδιάβαστο , κατανοητό (χωρίς ΠΟΛ. , διευκρινιστικές εγκυκλίους κλπ.). 
Σε γενικές γραμμές όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα είχαν ενιαία φορολόγηση με βάση την διεθνή οικονομική πρακτική πως καθαρό λογιστικό αποτέλεσμα = συνολικά ετήσια έσοδα μείον συνολικά ετήσια έξοδα . Το καθαρό αυτό αποτέλεσμα φορολογείται με δύο συντελεστές (15% για κέρδη έως 15.000 ευρώ ετήσια και 25 % από εκεί και πάνω .). 
Οι θεωρήσεις των παντός είδους παραστατικών καταργήθηκαν μεμιάς , όλες οι επιχειρήσεις τοποθέτησαν φορολογικούς μηχανισμούς συνδεδεμένους με το υπουργείο Οικονομικών , ενώ τα βιβλία τους έγιναν ηλεκτρονικά , δηλαδή οι λογιστικές καταχωρήσεις γίνονται από το λογιστή απευθείας σε αρχείο του Υπουργείου εντός μηνός από την ημέρα έκδοσης του παραστατικού . Έτσι ακόμα και η είσπραξη του Φ.Π.Α είναι τεχνικά απόλυτα δυνατή άμεσα ένα μήνα μετά το κλείσιμο της περιόδου μήνα ή τριμήνου. Άσε που οι υπηρεσίες του υπουργείου γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τη κίνηση για κάθε επιχείρηση . 
Τώρα όσον αφορά τους ιδιώτες πολίτες εφοδιάστηκαν όλοι από κάρτα φορολογικών συναλλαγών . Με τη κάρτα αυτή ανά πάσα στιγμή όσες αγορές κάνουν κατά τη διάρκεια μιας χρήσης περνούν αυτόματα στο λογαριασμό τους αλλά το καλύτερο είναι πως έτσι έχουν τη δυνατότητα και αυτοί ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουν τι ποσό θα πληρώσουν στο τέλος της χρήσης . Επίσης γνωρίζουν και αυτοί πως θα πληρώσουν βάσει του καθαρού εισοδήματός τους δηλ. συνολικά έσοδα μείον τις δαπάνες διαβίωσης . Ούτε τεκμήρια ούτε ποσοστώσεις . Τόσα σου έμειναν , τόσα πρέπει να συνεισφέρεις .
- Τρομερά μου φαντάζουν όλα αυτά . Αλλά πως έγινε εφικτό να δουλέψει ένα τέτοιο σύστημα; Εννοώ τεχνικά , μηχανογραφικά . Και οι εφοριακοί , τι έγινε με αυτούς; Με τι ασχολούνται αφού όλα είναι ηλεκτρονικά πλέον;
- Εδώ είναι το καλύτερο. 
Το γενικό λογιστήριο του κράτους , το Υπουργείο Οικονομικών , τα ασφαλιστικά ταμεία , το Υπουργείο προστασίας του πολίτη , όλη η Αυτοδιοίκηση και εν γένει όλος ο Δημόσιος τομέας ενώθηκαν μηχανογραφικά . Την εφαρμογή ετοίμασε ομάδα ειδικών 50 ατόμων πρωτοπόρας Ελληνικής εταιρείας μηχανογράφησης –μηχανοργάνωσης και μέσα σε έξι μήνες παρόλα τα προβλήματα λειτουργούσαν όλα σύγχρονα. Τέλος οι ταλαιπωρίες σε ουρές , εργατώρες χαμένες από όλους για χειρόγραφες βεβαιώσεις , διαφθορά και γραφειοκρατία . Έτσι απλά .

Οι εφοριακοί αλλά και οι άλλοι δημόσιοι λειτουργοί; Όλοι σε ελεγκτικό έργο.
Πέρασαν σχεδόν όλοι από επιμορφωτικά σεμινάρια , ο καθένας στο τομέα του και ασχολούνται πλέον όχι με διεκπεραίωση αλλά με το ζουμί που είναι ο έλεγχος .

Δημιουργήθηκε επίσης από την αρχή το λεγόμενο σώμα των αδιάφθορων. 1000 ειδικοί ελεγκτές με ειδικό μισθολόγιο και λογιστικές –οικονομικές γνώσεις , προσελήφθησαν με διεθνή διαγωνισμό βάσει επιστημονικών προσόντων και προηγούμενης εμπειρίας . Αυτοί οι χίλιοι οργώνουν κάθε μέρα τη χώρα και είναι υπεύθυνοι για τη πλήρη εφαρμογή των ιδιαιτέρως αυστηρών φορολογικών διατάξεων. Υπενθυμίζω για μη έκδοση έστω και μίας απόδειξης το χρηματικό πρόστιμο είναι 500 ευρώ και εισπράττεται επί τόπου ενώ έχει ενεργοποιηθεί η διάταξη του αυτόφωρου αδικήματος για μη έκδοση στοιχείων, ενώ αν επαναληφθεί τότε αυτόματα γίνεται σφράγισμα του καταστήματος – επιχείρησης – επαγγελματία και θεωρείται ποινικό αδίκημα με ποινές φυλάκισης που ξεκινούν από 5 έτη και άνω.

Όμως ταυτόχρονα με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές με κατάργηση της προκαταβολής φόρου , όλων των παρακρατήσεων , χαρτοσήμων κλπ. ποιος θα διανοηθεί να φοροδιαφύγει; Όλοι κάθονται σούζα ειδικά τώρα που γνωρίζουν πως δεν υπάρχει χρηματισμός και πολιτικό μέσον για να γλυτώσουν . Οι φορολογικές διατάξεις ισχύουν από το 2013 έως σήμερα οριζόντια και κάθετα . Έτσι δεν υπάρχει κανείς που να σκέπτεται να φοροδιαφύγει . Ακόμη και οι Υπουργοί , οι δημόσιοι λειτουργοί, όλοι υπάγονται σε αυτές τις διατάξεις . Τι πόθεν έσχες και συναφή μέτρα...
Όλοι φορολογικά ισότιμοι και σε ικανότητα και σε επιπτώσεις . Για δε τους δημόσιους λειτουργούς που πιαστούν να χρηματίζονται; Καλύτερα να μην είσαι στη θέση τους. Κακούργημα ιδιαιτέρως απεχθές και ποινές που ξεκινούν από τα δέκα έτη . Ποιός να τολμήσει να κουνηθεί.
- Εντάξει πήρα μια γενική εικόνα για τη φορολογία στη χώρα . Αλλά για την ανάπτυξη; Πως ήρθε αυτή;
- Εδώ τα πράγματα ήταν πιο εύκολα . Με το που άλλαξε και εφαρμόστηκε το νέο απλό φορολογικό σύστημα , μειώθηκε η γραφειοκρατία και η διαφθορά . Ο φόβος για τις κυρώσεις εκ του νόμου , έκανε τα φαινόμενα παρακμής που έζησε η χώρα 30 χρόνια να ατονήσουν αυτόματα .

Λοιπόν ανάπτυξη. 
Όλοι νόμιζαν έως τότε πως χρειάζονταν χρήματα για να έρθει . 
Ναι χρειάζονται και αυτά (κεφάλαια) ως ένα βαθμό . 
Όμως κοίταξε να δεις τι συνέβη . 
Μόλις οι ντόπιοι και ξένοι επενδυτές είδαν πως βάλαμε σειρά στο σπίτι μας και μάλιστα έχουμε και πρόγραμμα εθνικό που το τρέχουμε , ανεξάρτητα του μνημονίου, τότε ήρθαν αμέσως και άρχισαν να ζητούν να επενδύσουν στη χώρα . 
Τομείς που τους ενδιέφεραν; Ενέργεια , τουρισμός, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, χρηματοδότηση καινοτομικών τεχνολογικά προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών στο χώρο των εφαρμογών της πληροφορικής . Επίσης μόλις ενημερώθηκαν πως σύμφωνα με το νέο επενδυτικό νόμο φορολογούνται όπως όλοι οι άλλοι πολίτες αλλά έχουν και δικαίωμα να επανεξάγουν κάθε χρήση το 50% των κερδών τους αφού φυσικά φορολογηθεί πρώτα, πως η αδειοδότηση παντός είδους επιχείρησης σε οποιονδήποτε κλάδο γίνεται εντός 3 ημερών από την ημέρα υποβολής και αξιολόγησης γνωρίζεις τι ακολούθησε; Ένας οικονομικός οργασμός που δεν έχει προηγούμενο στα διεθνή οικονομικά δεδομένα , ίσως μόνο με τους ρυθμούς ανάπτυξης της Κίνας εκείνα τα χρόνια μπορούμε να το παρομοιάσουμε.

Ξαφνικά 100-150 δις ευρώ μέσα σε λίγους μήνες επαναπατρίστηκαν στις Ελληνικές Τράπεζες χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να υπάρξει και να ψηφιστεί ειδική διάταξη για αυτά τα κεφάλαια . Έγινε το έλα να δεις . Επτάστερα Ξενοδοχεία σε νησιά ξεπήδησαν μέσα σε ένα χρόνο προσελκύοντας τουρίστες μεγάλου εισοδήματος από όλο τον κόσμο.  Αιολικά τεράστια πάρκα παντού που το ρεύμα τους εξάγεται στην Ευρώπη και στις γειτονικές χώρες. Μαρίνες σε όλα μας σχεδόν τα παράλια και νησιά γεμάτες από γιώτς . 
Στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων; Εκεί έγινε η μεγάλη αλλαγή . Τα Ελληνικά προϊόντα μοσχοπωλούνται πλέον σε όλο τον κόσμο με ονομασία προέλευσης και ποιότητα άπαιχτη. 
Ακόμα και ο τριτογενής τομέας της οικονομίας ακολούθησε μετά από έξι περίπου μήνες. Εκεί έγινε πραγματικά έκρηξη αφού η χώρα συγκαταλέχθηκε στους δέκα καλύτερους οικονομικούς προορισμούς για επιχειρήσεις παγκόσμια .
- Και όσο για την ανεργία που υπήρχε;
- ΄Όταν ήρθαν οι επενδύσεις υπήρχε ήδη ένα πολύ υψηλό ποσοστό μορφωμένων νέων με ανώτατες σπουδές . Όμως ήδη η μεγάλη αλλαγή του 2013 και η ανάταση που έφερε είχε τα αποτελέσματά της και στη παιδεία . Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια έχοντας να ανταγωνιστούν τα μεγάλα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια που ήρθαν στη χώρα αναγκάστηκαν να εκσυγχρονισθούν και να βελτιώσουν το επίπεδο των σπουδών τους για να είναι ανταγωνιστικά . Έτσι πλέον τα ελληνικά πτυχία κατατάσσονται στα 50 καλύτερα παγκοσμίως . Όμως το κυριότερο είναι πως γύρισαν πίσω όλα σχεδόν τα λαμπρά νέα μυαλά της χώρας αφού διαπίστωσαν πως θα έχουν τύχη εδώ αν εξασκήσουν επάγγελμα στο τόπο τους . Έτσι η χώρα εκμεταλεύεται και τη τεχνογνωσία που απέκτησαν στο εξωτερικό από η παραμονή τους εκεί . Διπλό το κέρδος . 
Επίπεδα ανεργίας; Κάτω του 4% . Και αυτή η ανεργία είναι η λεγόμενη ανεργία τριβής.  
Ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας; Άνω του 6% ετησίως πλέον .

Η οικονομική έκρηξη του 2015, 2016 ,2017 έδωσε ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 10%.

-Βρε παιδιά θα με τρελάνετε. Όνειρο ζω .
Και οι μετανάστες που πήγαν;Αν θυμάμαι καλά όταν έφυγα το 2010 είχαμε κοντά 2 εκατομμύρια.
- Αυτό ήταν ακόμα πιο εύκολο. Μετά την πολιτική άνοδο των άκρων υπήρχε μόνο μονόδρομος . Να δράσει η πολιτεία για να λύσει το πρόβλημα . Αυτή ακριβώς η απουσία έδινε πάτημα και βήμα στις ακραίες αυτές πολιτικές οργανώσεις .

Έτσι επιτέλους λειτούργησε ο νόμος . 
Νομίζεις δεν είχαμε νόμους ;
Λάθος , νόμους να φάνε κι οι κότες στην εφαρμογή ήταν το πρόβλημα. 
Λοιπόν θυμάσαι ένα σώμα ειδικών φρουρών που είχαμε χωρίς να φυλάνε τίποτα και κανέναν; Πήρε λοιπόν η κυβέρνηση το σώμα αυτό και όπως ήταν , κάλεσαν ειδικούς από το εξωτερικό, το εκπαίδευσαν , το εξόπλισαν και δημιούργησαν το Ειδικό Σώμα για τη καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης. Αγόρασαν 12 νέα πλήρως εξοπλισμένα με δορυφορικά συστήματα πλοιάρια περιπολίας , έφραξαν τα σύνορα με ειδικό φράχτη και δημιούργησαν κλιμάκια 24ωρης περιπολίας . Αν κάποιος παρόλα αυτά κατορθώσει και μπει στη χώρα παράνομα τότε αυτόματα με τις καθημερινές περιπολίες και έλεγχο ακόμα και στα αστικά κέντρα ή την ύπαιθρο , συλλαμβάνεται αυτόματα , του παίρνουν δαχτυλικά αποτυπώματα καταγράφεται και αν δεν πληρεί τους όρους παραμονής στη χώρα αυτόματα οδηγείται στο αεροδρόμιο του αγοράζουν το εισιτήριο της επιστροφής και πίσω στη χώρα του . 
Η χώρα σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες για φέτος δηλ. το 2020 χρειάζεται μόνον 1200 τεχνικούς σε διάφορες ειδικότητες και 2350 εργάτες για την αγροτική παραγωγή . Κανέναν άλλο. 
Ακούγεται σκληρό αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα . 

Από την άλλη αν κάποιος αλλοδαπός θέλει όντως να έρθει να ζήσει στη χώρα και αποδεδειγμένα εισάγει το ποσό των 100.000 ευρώ σε μετρητά ( μη προερχόμενα από εγκληματική δραστηριότητα) , είτε για να επιχειρήσει , είτε για να ζήσει ως εργαζόμενος τότε αυτόματα του δίνεται διετής άδεια παραμονής η οποία ανανεώνεται αυτόματα όσο διατηρεί αυτό το κεφάλαιο ή το επενδύει . Επίσης αν κάποιος αλλοδαπός εισάγει στη χώρα όπως και ανωτέρω ποσό μεγαλύτερο των 2.000.000 ευρώ για τους ίδιους λόγους και εφόσον αποφασίσει να ζήσει στη χώρα μόνιμα ή τουλάχιστον 6 μήνες το χρόνο αγοράζοντας κατοικία και περάσει 3μηνη επιμόρφωση όπου θα μάθει το ελληνικό σύνταγμα και τους νόμους της χώρας μπορεί να του χορηγηθεί με συνοπτικές διαδικασίες η ελληνική ιθαγένεια . Η τελευταία ειδικά διάταξη του νέου μεταναστευτικού νόμου έφερε στη χώρα για μόνιμη κατοικία και έδρα πάρα πολλούς γνωστούς παγκοσμίως επιχειρηματίες ο οποίοι και μόνο με τη διαμονή τους εδώ προσφέρουν εκτός των χρημάτων τους και prestige στη χώρα .
- Πάει όνειρο ζω μη με ξυπνάτε . Καλά και οι απεργίες, τα ΠΑΜΕ, τα ΔΩΘΕ και λοιπές συναφείς οργανώσεις τι απέγιναν;
- Αυτό στην αρχή μας προβλημάτισε όλους . Ειδικά το πρώτο τρίμηνο μετά τις εκλογές είχαμε φασαρίες . Μόλις ο νέος υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε το κλείσιμο 387 άχρηστων Δημοσίων Επιχειρήσεων και τη μετοχοποίηση σε ιδιώτες κρατικών επιχειρήσεων έγινε το σώσε από διαδηλώσεις αρχισυνδικαλιστών και αρχιστελεχών .

Όμως και εδώ λειτούργησε ο νόμος. Κλείνετε το δρόμο; Αυτόφωρο. Παρεμποδίζετε το δικαίωμα της εργασίας; Αυτόφωρο .

Και ταυτόχρονα επικοινωνιακή εκστρατεία στο λαό για ποιο λόγο γίνονται οι κινήσεις αυτές και πότε θα έλθουν τα οφέλη . Οι ‘ κακές ‘ αγορές και οι ‘ διεθνείς κερδοσκόποι’ το είδαν αμέσως το επιχειρούμενο συμμάζεμα . Τα επιτόκια δανεισμού ή οι διαφορές αυτών ( spreads) όπως τα ξέρουμε όλοι πλέον έπεσαν δραματικά και γρήγορα για τη χώρα . Σε 6 μήνες είχε πλήρως εξομαλυνθεί η κατάσταση και το 2014 μόλις ένα χρόνο μετά η χώρα μπορούσε να δανείζεται και πάλι από τις αγορές με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια . 
Η χρεοκοπία είχε ξεχαστεί από όλους . Όλοι οι διεθνείς παράγοντες μιλούσαν για την αξιοπιστία των Ελλήνων.
- Όντως ζω όνειρο. Καλά και οι πολιτικοί; Τι απέγιναν όλοι αυτοί που εν γνώσει τους αλλά και με τη ψήφο μας μας έφτασαν στη χρεοκοπία το 2012;
- Εδώ είναι το καλύτερο . Η αλλαγή πλεύσης της χώρας και η νέα πολιτική ηγεσία δεν ήλθε ως τιμωρός . Ήρθε να αποκαταστήσει τα πράγματα , το τρωθέν κύρος της χώρας αλλά και να φέρει το μήνυμα της ελπίδας – ανάτασης για το λαό.

Πήραν μια επιτροπή από 10 αδιάφθορους, έβαλαν όλα τα στοιχεία κάτω για όσους κυβέρνησαν τη χώρα 30 χρόνια , συμπεριλαμβανομένων και των δημοσίων λειτουργών (οι βίλες , τα σκάφη και οι καταθέσεις πήγαιναν σύννεφο) . 
Για όσα περιουσιακά στοιχεία δικαιολογούνταν έχει καλώς. Για όσα δεν δικαιολογούνταν με την εφαρμογή των διατάξεων περί άδικου και παράνομου πλουτισμού τα στοιχεία αυτά του ενεργητικού διοχετεύτηκαν με συνοπτικές διαδικασίες στο Ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας , καταγράφηκαν τιτλοποιήθηκαν και μπορεί οποιοσδήποτε επενδυτής να συμμετέχει την αξιοποίησή τους αγοράζοντας ομολογίες του Ταμείου και λαμβάνοντας ταυτόχρονα με την εγγύηση του Δημοσίου και ένα πολύ καλό μέρισμα από την τοποθέτηση αυτή . Στο ταμείο αυτό επίσης μετά από 6μηνη αναλυτική και πλήρη καταγραφή ανήκουν και όλα τα ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία αξιοποιούνται και γίνεται η εκμετάλευσή τους . Υπάρχει επιτέλους πλήρες κτηματολόγιο ενώ η πλήρης καταγραφή μηχανογραφικά οδήγησε και στο πλήρη χαρακτηρισμό των χρήσεων γης πανελλαδικά .
Φίλοι πήγε αργά η ώρα με τη πολιτική κουβέντα . Περιμένω αύριο το βράδυ πάλι να μου πείτε τι κάνατε και στο τομέα της υγείας , στο πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων , για τις συντάξεις κλπ. Θα μου τα πείτε αύριο για αυτά . Πάντως ένα σας λέω, έχω ήδη αρχίσει να σκέπτομαι να επαναπατριστώ.

Όνειρο ζω μη με ξυπνάτε .


*Ο Γιώργος Αγαλιώτης είναι φοροτεχνικός και χρηματοοικονομικός σύμβουλος

11 σχόλια:

  1. Παρα πολυ καλο και ιδιαιτερα καταλληλο μια συνεφιασμενη μερα απο πολλες πλευρες. Συμμεριζομαι με τα γραφτα μου την αποψη του συγγραφεα.

    "Μόλις οι ντόπιοι και ξένοι επενδυτές είδαν πως βάλαμε σειρά στο σπίτι μας και μάλιστα έχουμε και πρόγραμμα εθνικό που το τρέχουμε , ανεξάρτητα του μνημονίου, τότε ήρθαν αμέσως και άρχισαν να ζητούν να επενδύσουν στη χώρα .
    ....... Επίσης μόλις ενημερώθηκαν πως σύμφωνα με το νέο επενδυτικό νόμο φορολογούνται όπως όλοι οι άλλοι πολίτες αλλά έχουν και δικαίωμα να επανεξάγουν κάθε χρήση το 50% των κερδών τους αφού φυσικά φορολογηθεί πρώτα......

    Ξαφνικά 100-150 δις ευρώ μέσα σε λίγους μήνες επαναπατρίστηκαν στις Ελληνικές Τράπεζες χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να υπάρξει και να ψηφιστεί ειδική διάταξη για αυτά τα κεφάλαια . Έγινε το έλα να δεις . Επτάστερα Ξενοδοχεία ...προσελκύοντας τουρίστες μεγάλου εισοδήματος ..... Αιολικά τεράστια πάρκα παντού που το ρεύμα τους εξάγεται στην Ευρώπη .... Μαρίνες σε όλα μας σχεδόν τα παράλια και νησιά γεμάτες από γιώτς .
    Στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων; Εκεί έγινε η μεγάλη αλλαγή . Τα Ελληνικά προϊόντα μοσχοπωλούνται πλέον σε όλο τον κόσμο με ονομασία προέλευσης και ποιότητα άπαιχτη.
    Ακόμα και ο τριτογενής τομέας της οικονομίας ακολούθησε μετά από έξι περίπου μήνες. Εκεί έγινε πραγματικά έκρηξη αφού η χώρα συγκαταλέχθηκε στους δέκα καλύτερους οικονομικούς προορισμούς για επιχειρήσεις παγκόσμια .
    - Και όσο για την ανεργία που υπήρχε;
    - ΄Όταν ήρθαν οι επενδύσεις υπήρχε ήδη ένα πολύ υψηλό ποσοστό μορφωμένων νέων με ανώτατες σπουδές ..... τα ελληνικά πτυχία κατατάσσονται στα 50 καλύτερα παγκοσμίως . Όμως το κυριότερο είναι πως γύρισαν πίσω όλα σχεδόν τα λαμπρά νέα μυαλά της χώρας αφού διαπίστωσαν πως θα έχουν τύχη εδώ αν εξασκήσουν επάγγελμα στο τόπο τους . Έτσι η χώρα εκμεταλεύεται και τη τεχνογνωσία που απέκτησαν στο εξωτερικό από η παραμονή τους εκεί . Διπλό το κέρδος .
    Επίπεδα ανεργίας; Κάτω του 4% . Και αυτή η ανεργία είναι η λεγόμενη ανεργία τριβής.
    Ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας; Άνω του 6% ετησίως πλέον .

    Η οικονομική έκρηξη του 2015, 2016 ,2017 έδωσε ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 10%. "


    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τσ, τσ, τσ... Μου αρέσει η επιστημονική φαντασία, αρκεί να έχει βάση στην πραγματικότητα. Όσο για τα όνειρα του αρθρογράφου, εδώ ο σοβαρός αντίλογος. Από το 1993, παρακαλώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν υπήρχε μια τέτοια κυβέρνηση, το πρώτο της μέλημα θα ήταν να αλλάξει λαό.
    Αν το πετύχαινε αυτό,όλα τα άλλα θα ήταν εύκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. -Παντού χαμογελαστά πρόσωπα(sic) και πουλιά της νέας χούντας..
    -Υψηλής εισοδηματικής κλίμακας τουρίστες κι ένας λαός σε ρόλο μπάτλερ..
    -Ταβερνάκι στην Πλάκα(sic) και κρασάκια,μεζεδάκια,πειράγματα με φτασμένους γιατρούς,δικηγόρους,επιχειρηματίες..
    -'Εθνος και εθνικό συμφέρον όπως..εθνοσωτήριος επανάστασις...
    - Η γνώμη των ‘αγορών’,η γνώμη του διεθνούς παράγοντα και ο λαός εις τον γύψον..
    - Κλείσιμο των κρατικών ή υπό κρατικό έλεγχο επιχειρήσεων ή αλλιώς "όλα στους Αλαφούζους"..
    -Χαφιεδοκάρτα σε κάθε συναλλαγή και επιστημονική φαντασία..
    - Ξένοι επενδυτές που άρχισαν να ζητούν να επενδύσουν (πλιατσικολογήσουν) στη χώρα..
    -Μαρίνες,γιωτς,αιολικά και γκολφ πάρκα,και στον πούτσο μου σε γράφω περιβάλλον..
    -Ειδικοί φρουροί,εξοπλισμένα πλοιάρια,24ωρες περιπολίες,συρματοπλέγματα και φράχτες,διαμελισμένα πτώματα και ο βυθός του Αιγαίου για τους "άλλους'..
    -2350 εργάτες για την αγροτική παραγωγή της Μανωλάδας και άγρυπνοι Gauleiter..
    -Αλλά για 2.000.000 ευρώ προσκυνώ Σε,και φιλώ τα πόδια Σου σεϊχη μου..
    -Παγκοσμίως γνωστοί επιχειρηματίες που δίδουν prestige στη χώρα..
    -Tα κουμμούνια; Αυτόφωρο!
    -Οι συνδικαλιστές; Αυτόφωρο! Και οι αναρχικοί χτίζουν νέους Παρθενώνες..
    -Το τρωθέν κύρος της χώρας και η εθνική ανάτασις του λαού..
    ............................................................

    Τελικά πιο Τζήμερος ΔΕΝ πεθαίνεις.Πας Χρυσή Αυγή.
    Τώρα γύρνα κι απ'το άλλο πλευρό έμεσμα του σάπιου πολιτισμού σου να τραγουδήσεις ευτυχισμένος: http://www.youtube.com/watch?v=7sWUDD_J6EU&feature=fvwrel

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σέβομαι την σκοπιά σου φίλε. Είναι η μια Ελλάδα - η αιώνια ακινησία, η καταγγελία των άλλων, η μιζέρια και η ατελείωτη γκρίνια. Είναι η κρατικοδίαιτη Ελλάδα που θεωρεί ότι όλοι μας χρωστούν και οφείλουν να μας διασώζουν αιώνια. Είναι η Ελλάδα που έζησε από τις επιδοτήσεις, τα μεσογειακά προγράμματα, τα χρήματα της ΕΟΚ τότε που ήρθαν για ανάπτυξη και φαγώθηκαν μέχρι μιας...
      Εύκολο είναι να καταστρέφεις την εργασία του άλλου, φυσικά ανώνυμα λόγω δειλίας και ανευθυνότητας.
      Όλα αυτά τα καταλαβαίνω.
      Τις βρισιές κατά των ανθρώπων που καταθέτουν μια άποψη δεν την καταλαβαίνω! Αυτή η λεκτική βία προσθέτει νομίζεις στις απόψεις σου ή στην ανωνυμία σου;
      Ή είναι εθιμική του χώρου σου;

      Διαγραφή
    2. 1)Η άσκηση σκληρής κριτικής δεν καταστρέφει τη "δουλειά" τού άλλου.Τουλάχιστον όχι τόσο,όσο εκείνος επιθυμεί να καταστρέψει τις ζωές μας.Του 80% του λαού αυτής της χώρας.

      2)Αποτελεί επιλογή μου να γράψω ανώνυμα.Και τη δική μου υπευθυνότητα στους κοινωνικούς αγώνες δεν την έχει σίγουρα κανένας (πρώην)Τζημερικός κρυπτοφασιστικής αντίληψης, που κουνάει την ουρά του στα αφεντικά,μπας και του πετάξουν τίποτα ψίχουλα.Αδιαφορώντας για την εξαθλίωση των ανθρώπων γύρω μας.

      3)Επί της ουσίας,γιατί εδώ είναι το θέμα,συμμερίζεσαι αυτές τις απόψεις; Και σπας/-τε πλάκα κιόλας με την καταστροφή της χώρας και του κόσμου;
      Σ'αυτό να απαντήσεις και να αφήσεις τις υπεκφυγές!

      4)Το τί είναι εθιμικό στο χώρο μου,σου εύχομαι να μην το διαπιστώσετε καλύτερα,εάν ακολουθώντας την ίδια κυνική και αλαζονική γραμμή,οδηγήσετε τη χώρα σε εμφύλιο.

      Διαγραφή
    3. 5)Κι αν δυσκολεύεσι ακόμη να καταλάβεις πως ο νεοφιλελευθερισμός σου σε οδηγεί στο χουντοφασισμό,διάβασε κι αυτό:
      http://rednotebook.gr/details.php?id=7430

      Διαγραφή
    4. Με τρομάζεις! Είσαι πολύ άγριος και ...φοβιτσιάρης μαζί.
      Είκοσι χρόνια στον Συν τέτοιους δεν είχα γνωρίσει - θάσαι από τις συνιστώσες, έ; :)

      Διαγραφή
  5. Δεν είναι δυνατόν να συμφωνούν όλοι με αυτά που λές, Γιώργο (είναι "φυσικό" ;) υπάρχουν και αυτοί που ωφελήθηκαν και συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να ωφελούνται από την υπάρχουσα καταντια, τόσο της κυβέρνησης και των πολιτικών που την απαρτίζουν αλλά και άλλο τόσο και περισσότερο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης της άρνησης και του σαμποτάζ κάθε ιδέας που θα μπορούσε να μας βγάλει από αυτό τον ΤΑΦΟ που ζούμε....
    και θα κλείσω με το σοφό και πάντα επίκαιρο (δυστυχώς) για την Ελλάδα απόφθεγμα του Ισσοκράτη..."Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα καi την αναρχία ως ευδαιμονία."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ξέρω φίλε vagnes. Το γεγονός όμως ότι διαβάζουν αυτό το ποταπό μπλογκ μου δίνει ελπίδες ότι έχουν στο βάθος λίγες ενοχές. Και η λεκτική βία μου ενισχύει αυτήν την υποψία. Η δε ανωνυμία στις επιθέσεις μου την επιβεβαιώνει... Κάτι κινείται στον τάφο.

      Διαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU