Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Γιούργκεν Τρίτιν: "Από την εκταμίευση της δόσης, βασικοί κερδισμένοι είναι οι Έλληνες πολίτες"

Ο Jürgen Trittin είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των «Πρασίνων» της Γερμανίας, πρώην υπουργός περιβάλλοντος και κεντρικός συν-εκπρόσωπός τους στις επερχόμενες εκλογές το 2013
από το ΒΗΜΑ και την ppol.gr:

Νίκος Χειλάς (ΝΧ): Ψηφίσατε υπέρ της συμφωνίας για την Ελλάδα. Το κάνατε από ανάγκη ή από πεποίθηση;

Γιούργκεν Τρίτιν (Jürgen Trittin, JT): Από πεποίθηση. Εμείς είχαμε ζητήσει κάτι παρόμοιο από την αρχή του καλοκαιριού. Η άποψή μας είναι ότι η πολιτική της λιτότητας δεν μειώνει, αλλά αντίθετα, αυξάνει το χρέος. Η κυβέρνηση μάς ακολούθησε μισό χρόνο αργότερα. Αυτό είναι καλό για όλους αλλά ιδίως για την Ελλάδα.

ΝΧ: Παρ' όλα αυτά, δεν είπατε «ναι» με ενθουσιασμό...

JT: Φυσικά όχι. Η κυβέρνηση δεν είναι ειλικρινής επειδή:
  • πρώτον, δεν συμπεριέλαβε τις νέες δαπάνες για την Ελλάδα στον προϋπολογισμό και,
  • δεύτερον, δεν αναγνωρίζει ευθέως ότι στο τέλος του 2016 θα επέλθει καινούργιο δραστικό «κούρεμα», όχι μόνο των δανειστών του ιδιωτικού, αλλά και του δημόσιου τομέα. Κάνει κυριολεκτικά πως δεν καταλαβαίνει τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια.
ΝΧ: Τι μέγεθος θα έχει αυτό το «κούρεμα»;

JT: Αυτό είναι αδύνατο να υπολογιστεί σήμερα. Ο υπολογισμός του θα γίνει στο φως και των προσπαθειών που θα κάνει η Αθήνα για την εξυγίανση των οικονομικών της. Και αυτό θα γίνει βήμα-βήμα.

NX: Πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα αντέξει ως τότε;

JT: Με τη απόφαση αυτή, οι δυνατότητες επιβίωσης βελτιώθηκαν ουσιαστικά. Πρόκειται για τη μεταφορά 44 δις ευρώ, τα οποία οι απλοί Έλληνες δεν θα πρέπει να εξοικονομήσουν από το υστέρημά τους. Αυτοί θα έχουν άμεσο όφελος από τη συμφωνία.

ΝΧ: Δεν θα έπρεπε όμως να προστεθεί σε όλα αυτά και ένα πρόγραμμα επενδύσεων;

JT: Ασφαλώς. Η Ευρώπη θα πρέπει να συμβάλει ενεργά σε αυτό. Γι' αυτό και ζητάμε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εγκαταλείψει την ιδέα της διατήρησης του νέου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε χαμηλά επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU