Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Φόροι ή Ανάπτυξη



Ακόμη δεν ξέρουμε ποια θα είναι η τελική μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου αλλά οι διαρροές των τελευταίων ημερών δεν επιτρέπουν καμία αισιοδοξία.
Βεβαίως θα απογοητευτούν περισσότερο όσοι πίστεψαν τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Σαμαρά για μείωση των φόρων και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος ή τη μετεκλογική προγραμματική σύγκλιση των κομμάτων της συγκυβέρνησης ( Οι προτάσεις της ΝΔ (Γ. Βρούτσης) για το νέο φορολογικό σύστημαΤο κείμενο της προγραμματικής σύγκλισης ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ ). Ας πρόσεχαν.
 του Χρήστου Παπανίκου
Μερικές σύντομες επισημάνσεις σε συνέχεια σειράς άρθρων και σχολίων μου για την φορολογία ( Οι φόροι απειλούν την ελευθερία μας ):

Η υιοθέτηση χαμηλής άμεσης και έμμεσης φορολογίας -πολύ πιο κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για τη βελτίωση της φορολογικής συνείδησης των πολιτών, τη μείωση της φοροδιαφυγής και της σπατάλης των κρατικών πόρων δηλαδή των χρημάτων των φορολογουμένων.

Η αύξηση, μέσω της μείωσης των φόρων, της ριζικής απλοποίησης του φορολογικού συστήματος και της μη μεταβολής των φορολογικών κανόνων, του διαθέσιμου εισοδήματος των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων είναι βασική προϋπόθεση της πολυπόθητης - αλλά μη διατασσόμενης - ανάπτυξης (μεταξύ αρκετών ακόμη που πολλές φορές έχω αναφέρει, όπως άρση κανονιστικών ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, μείωση κρατικής σπατάλης και δαπανών δημοσίου, ιδιωτικοποιήσεις, σταθερό επενδυτικό περιβάλλον κοκ.).

Eπιπροσθέτως, δεν ξέρω αν οι ιθύνοντες της κυβερνήσεως έχουν αντιληφθεί τον φορολογικό ανταγωνισμό που λαμβάνει χώρα τόσο εντός των πλαισίων της Ε.Ε. όσο και διεθνώς. Πολύ αμφιβάλλω.
Μια χώρα σήμερα κρίνεται ανταγωνιστική από φορολογική σκοπιά εάν έχει χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, απλοποιημένο φορολογικό σύστημα και σταθερούς κανόνες που δεν μεταβάλλονται. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του World Economic Forum η Ελλάδα στον τομέα αυτόν κατατάσσεται στην 138η θέση.


*από το ιστολόγιο, Εύδαιμον το ελεύθερον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU