Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013

"Απόλυση ΔΥ;;;"... Θα πέσει τελικά το μεγάλο ταμπού;

Αν είναι να θυσιαστεί η όποια "ανάπτυξη" ή έστω, η όποια δραστική αλλαγή στο οικονομικό κλίμα για να συντηρηθεί λίγο ακόμη το πελατειακό σύστημα  και το παρασιτικό κράτος, ή απλά για να διασωθούν οι επίορκοι ΔΥ, τότε ο ξαφνικός θάνατος είναι μπροστά μας. Κι όλες οι θυσίες μιας κοινωνίας για την επαναφορά στην ανάπτυξη, πάνε (σχεδιασμένα) χαμένες στην ποδιά των "πελατών" - ...αμετανόητο πολιτικό σύστημα... (ΑΣ)
Πήραμε τη δόση, κυβερνητικές... ντρίπλες για να μην γίνουν απολύσεις

του Σπύρου Δημητρέλη*

Homo Entimotatus, το πρώτο θύμα
Ειδικό σχεδιασμό προκειμένου να αποφύγει τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων τις οποίες ζητά μετʼ επιτάσεως η τρόικα και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει κάνει η κυβέρνηση. Αν και η τοποθέτηση σε καθεστώς διαθεσιμότητας χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο από την τρόικα για την καταβολή των επόμενων δόσεων, στο κυβερνητικό επιτελείο και τα τρία κόμματα της συμπολίτευσης θεωρούν ότι υπάρχει περιθώριο να τις αποφύγουν με την τακτική των "καθυστερήσεων".
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. 
Στο πλαίσιο του μνημονίου, η χώρα ανέλαβε την υποχρέωση να προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα κατά 150.000 άτομα έως το τέλος του 2015. 

Homo Lamogius, Homo Oxythimus και Homo Syndicalisticus
Πέραν της προγραμματισμένης αποχώρησης υπαλλήλων με συνταξιοδοτήσεις, η τρόικα έβαλε στο μνημόνιο τον όρο να τοποθετηθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 27.000 υπάλληλοι του δημοσίου συνολικά έως το τέλος του 2013. Μάλιστα οι 2.000 από αυτούς θα έπρεπε να τεθούν σε διαθεσιμότητα μέσα στο περασμένο Νοέμβριο καθώς το συγκεκριμένο μέτρο αποτελούσε προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης του Δεκεμβρίου. 
Πράγματι οι 2.000 υπάλληλοι τοποθετήθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και έρχονται άλλοι 25.000 για το 2013. 
Στο μνημόνιο υπάρχει ως προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης του Μαρτίου να καταγραφούν λεπτομερώς όλα τα κενά σε προσωπικό στο δημόσιο και να τεθούν συγκεκριμένοι τριμηνιαίοι στόχοι για τον αριθμό των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. 
Ουσιαστικά μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα 6.250 υπάλληλοι, άλλοι τόσοι έως το τέλος Ιουνίου, επιπλέον 6.250 έως το τέλος Σεπτεμβρίου και άλλοι 6.250 έως το τέλος ...
Δεκεμβρίου (δηλαδή συνολικά 25.000 υπάλληλοι). 
Homo Filarescus
Επίσης, στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία εφαρμογής του μνημονίου υπάρχει ξεκάθαρη προτροπή προς τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν και σε απολύσεις. Δηλαδή να μην απορροφηθούν όλοι οι υπάλληλοι σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου με μετατάξεις.
Στην κυβέρνηση υπάρχει έντονος προβληματισμός για τον κίνδυνο να οδηγηθούμε σε απολύσεις καθώς θεωρούν ότι δύσκολα θα βρεθούν άλλες 25.000 θέσεις για την μετάταξη όλων των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. 
Για να αποφευχθεί αυτό υπάρχει ένας άτυπος σχεδιασμός από κυβερνητικής πλευράς, ο στόχος των 25.000 υπαλλήλων να μην ισχύσει τεμαχισμένος ανά τρίμηνο αλλά να ισχύσει συνολικά έως το τέλος του έτους. 
Homo Tempelicus
Με άλλα λόγια να μην τοποθετηθούν σε διαθεσιμότητα οι 6.250 υπάλληλοι στο τέλος Μαρτίου και άλλοι τόσοι έως το τέλος Ιουνίου. Αντίθετα να γίνει η τοποθέτηση των 25.000 υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα προς το τέλος του έτους. Ο λόγος; 
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ο χρόνος λειτουργεί προς όφελός τους αναφορικά με το θέμα των απολύσεων. 
Ελπίζουν ότι έως τον Σεπτέμβριο θα έχει υπάρξει μια δραστική αλλαγή στο κλίμα στην οικονομία, θα έχει υπάρξει μια απτή βελτίωση στα δημόσια οικονομικά και θα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να χαλαρώσει το μνημόνιο. Στο πλαίσιο αυτό, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, θα μπορούσε να υποβληθεί στην τρόικα το αίτημα για μη πραγματοποίηση απολύσεων αλλά μόνο μετατάξεων.
Για να υλοποιηθεί όμως ο παραπάνω σχεδιασμός υπάρχει μια σημαντική προϋπόθεση. 
Να δεχτεί η τρόικα οι τέσσερις τριμηνιαίοι στόχοι των 6.250 αποχωρήσεων μέσα στο 2013 να μετατραπούν σε ετήσια πρόβλεψη 25.000 αποχωρήσεων έως το τέλος του έτους. 
Η αισιοδοξία στα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης για αυτό το θέμα δεν περισσεύει. Θεωρούν, ωστόσο, ότι εφόσον η Ελλάδα εκπλήξει θετικά σε άλλους τομείς τους δανειστές, όπως η πορεία του ελλείμματος, τότε θα υπάρξουν περιθώρια για να αποφευχθούν οι απολύσεις οι οποίες θα μπορούσαν να δολοφονήσουν πολιτικά την κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.


*Πηγή:www.capital.gr

*τα σκίτσα είναι του Γιώργου Μπάκα για το SOUL # 60 και την athens voice (Η φυλή των δημοσίων υπαλλήλων)

7 σχόλια:

 1. Γιατί να τους βγάλουν σε διαθεσιμότητα και να τους πληρώνουμε τσάμπα?
  Να τους εκτελέσουν με συνοπτικές διαδικασίες και να σταλεί ο λογαριασμός του αποσπάσματος στους οικείους τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλή η πλάκα αλλά όταν συνεχίζουμε να πληρώνουμε τους επίορκους χαϊδεύοντάς τους/τες με ...μετάθεση ή μετάταξη, χωρίζουμε στα δυο την κοινωνία: στα δικά μας παιδιά (ό,τι κι αν είναι) και στα άλλα. Το ταμπού πρέπει να σπάσει αν θέλουμε μια κοινωνία ισονομίας, ίσων ευκαιριών και ίσων δικαιωμάτων.
  Τα δε πλάνα της τρόικας εύκολα θα καλύπτονταν με τους παραπάνω.

  Η διατήρησή τους ισούται με εκτέλεση των φιλότιμων και ευσυνείδητων συναδέλφων τους που τιμούν το λειτούργημά τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Τα δε πλάνα της τρόικας εύκολα θα καλύπτονταν με τους παραπάνω."
  Τα σκουλήκια της τρόικας έρπουν,γλύφουν και χωνεύουν...

  Έντιμε άνθρωπε, κυρ-Παντελή,
  έντρομε, άβουλε, συ φασουλή,
  βρώμισες τ' όνειρο και την ψυχή,
  άδειο πετσί χωρίς πνοή.

  Έντιμοι άνθρωποι, νέα γενιά,
  θάψτε τους έντιμους μες στα σπαρτά
  κι αυτούς που φτιάξανε τον Παντελή
  σκουλήκι άχρηστο σ' αυτή τη γη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μπορεί κανείς να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει με το κείμενο. Έχει επιχειρήματα.
  Αλλά:
  α) αναπαράγει μια εμετικά ισοπεδωτική σειρά από σκιτσάκια της АV
  β) βασικά σε όλη αυτή τη σειρά άρθρων περί δημόσιας διοίκησης (να κλείσει, να απολυθούν, να τούς πάρουμε το σκαλπ-να μείνουν, να μην απολυθούν κλπ) λείπει ένα πράγμα: Πώς θα τους κάνουμε τους ΔΥ παραγωγικούς. Γιατί πέρα από το στερεότυπο της υπαλλήλου που φυσάει το μανώ να στεγνώσει αυτό που βλέπω όποτε συναλλάσομαι με δημόσιες υπηρεσίες είναι ότι δουλεύουν, πιθανώς περισσότερο απ' ό,τι σε ένα συνηθισμένο ιδιωτικό γραφείο αλλά συνεχώς κυνηγάνε την ουρά τους, διεκπεραιώνουν ηλίθιες διαδικασίες όχι επειδή έτσι τους κατέβηκε αλλά γιατί έτσι πρέπει (δηλαδή: έτσι προβλέπει ένας κυκεώνας από νόμους, διατάγματα, Υπ. αποφάσεις και εγκυκλίους)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Όσον αφορά τα σκιτσάκια: δεν υπάρχουν αυτές οι φυλές ανάμεσα στους ΔΥ; Το πρώτο είδος είναι μάλιστα και αυτό που περιγράφεις... αυτό που συμπαθούμε όλοι/ες και αυτό που την πληρώνει σε κάθε κομματική ή κυβερνητική αλλαγή (ελλείψει αξιολόγησης).
  Όσον αφορά την ουσία: το άρθρο δεν παίρνει θέση - διαπιστώσεις κάνει. Η μικρή εισαγωγή της ΑΣ παίρνει θέση. Όσο για τα στερεότυπα συνεχίζουμε να τα συναντάμε ειδικά εκείνο του οξύθυμου/ης που του/της φταίει ο Πολίτης που πληρώνει από τους φόρους του τον μισθό του/της, αλλά συνεχίζει ω; ΔΥ να τον εκδικείται. Είναι θέμα παιδείας πια. Νεώτεροι και ΑΣΕΠ είναι σαφώς πιο καλοί και παραγωγικοί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Διαφωνώ με τα σκιτσάκια γιατί αναπαράγουν στερεότυπα που με τη σειρά τους ρίχνουν νερό στο μύλο μιας εντελώς διχαστικής ρητορικής που καταλήγουν στο "όλοι εναντίον όλων" και δε μάς βοηθούν να δούμε το πρόβλημα που βρίσκεται στις διαδικασίες, όχι (τόσο) στα πρόσωπα (προφανώς και υπάρχουν τεμπέληδες, οξύθυμοι ή ανεπαρκείς... νομίζω και στη ΝΑΣΑ να ψάξει κανείς θα τούς βρει και θα διαπιστώσει ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιβιώνουν)

   Διαγραφή
 6. Προς αριστεροπρασινονεοφιλελέ παπαγαλάκια, σας ομιλεί ένας απόγονος των Βικιγκς:
  Iceland President Olafur Ragnar Grimsson 'Let banks go bankrupt' - YouTube

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU

Σχόλια