Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

"Ξύπνα Στουρνάρα"!

Και την πελατειακή πίτα ολάκερη και το φορομπηχτικό σκύλο χορτάτο; 
Ποιος θα πληρώσει την αναμενόμενη κατάρρευση των εσόδων; 

Ο Γ. Στουρνάρας δείχνει παγιδευμένος στις μικροπολιτικές προτεραιότητες των εταίρων της τρικομματικής, και φυσιολογικά θα πληρώσει στο τέλος τις πελατειακές τους επιλογές που ο ίδιος θεώρησε μονόδρομο. 
Δεν είναι δυνατόν ένας έμπειρος γνώστης των οικονομικών και μεταρρυθμιστής να ρωτά τους δημοσιογράφους αν έχουν κάποια καλύτερη πρόταση για να μαζευτούν τα 3 δις του προγράμματος. 
Γνωρίζει καλά ότι η κοινωνία δεν αντέχει μια χρονιά ακόμη χωρίς ανάπτυξη - κάτι που εξασφαλίζει η φορομπηχτική επιδρομή που συνοδεύει τις μισθολογικές περικοπές στα εισοδήματα με μοναδικό στόχο την συντήρηση της άχρηστης γραφειοκρατίας και των θέσεων "εργασίας" που δικαιολογεί. 
Αν για τον ίδιο, αυτά είναι τα περιθώρια για να μπορέσει να ασκήσει κάποια πολιτική και να σώσει ότι σώζεται, μάλλον έχει κάνει ένα τεράστιο πολιτικό λάθος: θεωρώντας ότι δεν έχει άλλη επιλογή μέσα από την παρούσα Βουλή, κάνει το λάθος να υποτάσσει τις προτεραιότητες της ανάπτυξης σε εκείνες της μη-πτώσης αυτής της κυβέρνησης. 
Γιατί ενώ οι νέες εκλογές (που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ) θα ήταν αυτήν την στιγμή το ιδανικό "ατύχημα" που αναμένουν οι δυνάμεις της άτακτης χρεοκοπίας, η παρούσα  κοινοβουλευτική πλειοψηφία ούτε έχει εξαντλήσει την εντολή της ούτε τις δυνατότητές της.
Όσο υποχωρεί κανείς στο πελατειακό σύστημα τόσο αφομοιώνεται στις επιλογές του. 
Λιτότητα και φόροι δεν πάνε μαζί. Αυτό το καταλαβαίνει ο καθένας και το υπενθυμίζει η ίδια η πραγματικότητα. Χωρίς διαθέσιμο εισόδημα η ζήτηση για οποιαδήποτε εργασία ή παροχή υπηρεσιών εκλείπει - και μαζί οποιαδήποτε αναπτυξιακή δυνατότητα. Οι επενδύσεις απ΄έξω ακόμη κι αν έρθουν ξεπερνώντας τις συμπληγάδες της γραφειοκρατίας και της φορολογικής παράνοιας (πράγμα λογικά απίθανο) χρειάζονται χρόνο να αποδώσουν και βέβαια θα αφορούν μονάχα το εξαγωγικό μέρος της οικονομίας. Πόσοι στο μεταξύ θα χάσουν το οποιοδήποτε εισόδημα; Πόση ακόμη ανεργία αντέχει αυτή η χώρα; 
Αυτά τα ξέρει ο Υπουργός Οικονομικών...
Ρισκάρει τα πάντα (και κυρίως την ανάπτυξη) θεωρώντας ότι δεν έχει άλλη επιλογή. 
Κάνει λάθος...
Και την πελατειακή πίτα ολάκερη και το φορομπηχτικό σκύλο χορτάτο, κανείς δεν τόχει καταφέρει μέχρι σήμερα να το εξασφαλίσει. 
Η σίγουρη αποτυχία θα φορτωθεί όλη επάνω του. Μια ακόμη Ιφιγένεια ανάμεσα στις τόσες...

Κι ενώ εκείνος θα θυσιαστεί παραδιδόμενος στην μήνη πολιτών και πελατών, οι άλλοι (είτε της τρικομματικής είτε της αντιπολίτευσης) θα συνεχίσουν την καταστροφική τους πολιτική  - προτιμούν να παραδώσουν την χώρα στον τυχοδιωκτισμό παρά να γκρεμίσουν ότι έκτιζαν αντάμα για σαράντα συναπτά έτη "μεταπολίτευσης"... τον ελληνικό "υπαρκτό σοσιαλισμό" του παρασιτισμού της οικονομίας από ένα αδηφάγο σύστημα συντεχνιών και ημετέρων. Αυτοί έχουν φροντίσει ήδη για τον εαυτό τους. Οι άλλοι είναι απλά τα μέσα για την μακροημέρευση της προνομιακής τους θέσης υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και σε πείσμα κάθε μνημονίου.

Ήδη το σύστημα είναι στα όριά του. 
Και είναι ώρα για την εμφάνιση και όχι την εξαφάνιση των δυνάμεων της λογικής.
Σε αυτό το πλαίσιο μοιάζει να μην έχει νόημα πλέον το "Βάστα Στουρνάρα". Καλύτερα ακούγεται το ..."Ξύπνα Στουρνάρα"! 

2 σχόλια:

  1. Σίγουρα δεν προκαλούν ...ενθουσιασμό οι μέχρι τώρα επιλογές του Υπ. Οικ. αλλά για να βάλω και λίγο αντίλογο :

    α) Οι επιλογές του πρέπει να κινηθούν εντός των όχι και τόσο ευρέων ορίων που θέτουν η Σκύλλα των αυστηρών δημοσιονομικών απαιτήσεων της Τρόικας και η Χάρυβδη του παλαιοκομματισμού που δε λέει να εξαφανιστεί από τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

    β) Έχει δεχθεί (ο Στουρνάρας) απίστευτη λάσπη και συχνά οι κατηγορίες εναντίον του αντανακλούν μια άκρως διαστρεβλωμένη πραγματικότητα. Παράδειγμα ο περιβόητος «φορολογικός Ηρώδης». Όσον αφορά τους μισθωτούς (γιατί όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες θα συμφωνήσω μαζί σου) οι αλλαγές ήταν και δίκαιες και ορθολογικές. Τα έχω γράψει εδώ (να κάνουμε και λίγη διαφήμιση μπας και μας διαβάσει κάποιος…) :

    http://wp.me/p2nH8c-5S

    αντιστοίχως, καλό είναι να περιμένουμε τις τελικές αλλαγές όσον αφορά τη φορολόγηση ακινήτων πριν τον κρίνουμε, όπως έκανε η υπέρτατη κριτής των πάντων κ. Τρέμη :

    https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8OoBBUmk-pM#t=0s


    Βέβαια θα μου πεις βλέπεις εσύ η μέχρι τώρα πορεία να οδηγεί πουθενά;

    Προς το παρόν όχι. Όμως τα δημοσιονομικά βρίσκονται σε καλό δρόμο (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_03/01/2013_506738, και ας είναι απαισιόδοξα τα στοιχεία του link του Βήματος για τον Ιανουάριο) και υποθέτω (ή ελπίζω;) πως εντός της χρονιάς θα δούμε και διαφορετικό…μείγμα μέτρων από τις συνήθεις φορομπηχτικές τακτικές.

    Βέβαια προϋπόθεση των παραπάνω να μην έχει κλονιστεί η συνοχή της κυβέρνησης. Ήδη εσωκομματικό θέμα προέκυψε λέει στη ΝΔ γιατί θίχτηκαν οι καραμανλικοί για τα όσα είπε ο Στουρνάρας για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της τριετίας 2007-2009. (δυστυχώς για αυτούς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι : http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tsdde410&plugin=1).

    Εν κατακλείδι ακόμα πιστεύω πως ο Στουρνάρας ήταν πολύ καλή επιλογή. Αλλά δεν πρόκειται να φέρει μόνος του την άνοιξη.

    Και από την άλλη στο «μεταρρυθμιστικό» χώρο λαλούν τόσο πολλοί κοκκόροι , που φαίνεται πως θα αργήσει να ξημερώσει…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο από την σκοπιά σου, φίλε alepoudrakoula. Την συμμερίζομαι αλλά και ανησυχώ. Είμαστε πια πέραν του όποιου ορίου ασφαλείας - η οικονομία υπάρχει μόνο στα νούμερα. Μέχρι τώρα έγιναν πολλά αλλά τίποτα στον τομέα να σταματησει η κατηφόρα στις δουλειές και τα εισοδήματα. Ενώ η χάρυβδη δουλεύει μια χαρά. Συχνά υπερτιμούμε την ανάγκη συνοχής της κυβέρνησης και αφήνουμε πράγματα ασυγχώρητα να περνούν. Θα δούμε τους τελικούς φόρους: ο τίτλος Ξύπνα (και αντέδρασε) εκεί πάει - μην γίνουν τα ίδια λάθη και αρχίσουμε να καταθέτουμε τα κλειδιά των μαγαζιών μας και των σπιτιών μας στην είσοδο του ΥπΟικ να τα διαχειριστεί εκείνος ώς ο βασικός μέτοχος πλέον. Είμαστε στο σημείο 0.

      Διαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU