Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Εντολή λουκέτου στις επιχειρήσεις οι επαχθείς ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα

 Ίσως είναι ώρα οι επιχειρήσεις να παραδώσουν τα κλειδιά τους
στα υπουργεία οικονομικών και ανάπτυξης - φαίνεται ότι εκείνοι ξέρουν καλύτερα...
Τα χρέη στα ταμεία και την εφορία έχουν πηγή την ύφεση. Οι επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι που αποτελούν την παραγωγική δύναμη της κοινωνίας μας, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες εισφορές στο ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ, καταπονούνται με την καταβολή ΦΠΑ που δεν έχουν εισπράξει και το άκαμπτο σύστημα ρυθμίσεων που ισχύει και θα συνεχίσει να ισχύει. Και όσοι/ες δεν ξεπερνούν τις 10.000, είναι θέμα χρόνου να τις ξεπεράσουν γιατί τίποτα δεν άλλαξε στην ύφεση και καμιά πρόνοια δεν προβλέφθηκε στις ρυθμίσεις.
Κοινό συμφέρον κράτους και πολιτών είναι το μεν να μπορέσει να εισπράξει οι δε να μπορέσουν να συνεχίσουν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους. Μα αυτό καταρρίπτεται από τις επαχθείς ρυθμίσεις που ανανκοινώνονται και θα έχουν ζωή όσο και οι προηγούμενες: κάνα δυο μήνες... Μετά, θα συνεχιστούν οι διώξεις και τα λουκέτα.
Θέλει πολύ μυαλό για να καταλάβουν οι κύριοι της κεντροαριστεράς και ο αναίτια αισιόδοξος πρωθυπουργός, ότι όταν κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του στο Ταμείο του ή στην εφορία του, προφανώς δεν μπορεί να προσθέσει και ρύθμιση παλαιών υποχρεώσεων εάν δεν βγει η οικονομία από την ύφεση;
Είναι ανάλγητοι ή άσχετοι; Ή και τα δύο μαζί;
Αφού φρόντισαν να αναβάλλουν ακόμη μια φορά τις περιορισμένες απολύσεις στο Δημόσιο που είναι αυτονόητες εδώ και τρία χρόνια όπως και το κλείσιμο επιτέλους των 650 (;) άχρηστων οργανισμών που λυμαίνονται τους φόρους των πολιτών χωρίς να προσφέρουν τίποτα πέραν ..δαπανών, ξέχασαν ως συνήθως την ζέουσα πραγματικότητα της ιδιωτικής οικονομίας.

Οι ρυθμίσεις τους σημαίνουν λουκέτα σε όσες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους άντεξαν μέχρι σήμερα. Αλλά προφανώς δεν τους νοιάζει... Αρκεί να πάρουν την δόση και να θρέψουν τον μηχανισμό τους στο Δημόσιο.
Όσο ευέλικτοι είναι στον χειρισμό της αξιολόγησης των 900.000 ΔΥ και των υπηρεσιών που παρέχουν στον Πολίτη, τόσο άκαμπτοι είναι στην αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας. 

Το χαράτσι του ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ και των άλλων ταμείων θα συνεχίσει να εξοντώνει τους μικρομεσαίους με την επιπρόσθετη απειλή της "ρύθμισης". Κανένα δικαίωμα στους ασφαλισμένους να αποφασίσουν για τα ασφάλιστρα που μπορούν να καταβάλλουν και την κατηγορία στην οποία μπορούν να ανταποκριθούν. Όχι! Τα συμβόλαια με τα ασφαλιστικά ταμεία είναι μονομερή και υποχρεωτικά - λες και έχουμε δικτατορία.

Οι καταβολές ΦΠΑ συνεχίζουν να ακολουθούν δογματικά την κοπή του τιμολογίου και όχι την καταβολή του αναγραφόμενου ποσού - δηλαδή οι επιχειρήσεις καλούνται να καταβάλουν φόρο από ποσά που θα εισπράξουν (εάν εισπράξουν)...

Φυσικά, ο πρωθυπουργός αισιοδοξεί. Καλό είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας στην αγορά αλλά να έχει και κάτι πίσω του - κι αυτό δεν μπορεί να είναι η επανεκκίνηση των έργων. Δεν αρκεί ούτε για ανάσα.
Αυτό που έπρεπε να υπάρχει από πίσω, θα ήταν μια πραγματικά ευνοϊκή ρύθμιση που να αναστέλλει τις υποχρεωτικές καταβολές όσο ισχύει η ρύθμιση, να έχει περίοδο χάριτος όσων ενταχθούν σε αυτήν και παράλληλα προσαρμογή των οφειλών σε επίπεδα που να μπορούν να πληρωθούν από τους ασφαλισμένους όσο τρέχει η ύφεση.
Αλλιώς, κάθε ρύθμιση που προϋποθέτει ότι ...θα αυξηθεί το εισόδημα των επιχειρήσεων που ήδη είναι στο κόκκινο, αποτελεί απλά μια μεγάλη ανοησία. Και δεν φέρνει έσοδα αλλά χειρότερη ύφεση

Δεν το καταλαβαίνουν αυτό εκεί στην τρικομματική ή απλά έχουν εγκαταλείψει οριστικά επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους;


υγ Τα χρέη στα ταμεία και την εφορία έχουν πηγή την ύφεση - όχι όμως μόνο την ύφεση. 
Έχουν εξίσου και την ακαμψία στον τρόπο καθορισμού του ύψους της εισφοράς και την απουσία εναλλακτικών επιλογών, στον τρόπο προ-καταβολής του ΦΠΑ, στον τρόπο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων που αγνοεί την πραγματικότητα, στα υπέρογκα πρόστιμα από ένα Δημόσιο που δεν καταβάλει το ίδιο πρόστιμα για πληρωμές που καθυστερεί χρόνια, στην επιβάρυνση των νέων που ανοίγουν μια δουλειά με υπερβολικά πάγια έξοδα και υποχρεώσεις. 
Ίσως είναι ώρα οι επιχειρήσεις να παραδώσουν τα κλειδιά τους στα υπουργεία οικονομικών και ανάπτυξης - φαίνεται ότι εκείνοι ξέρουν καλύτερα...

ΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU