Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Οικονομία σε Μνημόνιο: Μύθοι και Πραγματικότητες: Εκδήλωση της πρωτοβουλίας "Μένουμε Ευρώπη" αύριο στην Κύπρο



Ο Γιώργος Προκοπάκης θα είναι ο βασικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώνει το ΚΕΒΕ, η Πρωτοβουλία "Μένουμε Ευρώπη" και η Μονάδα Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου, στη Δημοσιογραφική Εστία, αύριο, Δευτέρα 8 Απριλίου, 7 μ.μ. Η εκδήλωση έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα στην Κύπρο:

Σήμερα, στον Φιλελεύθερο της Κυριακής, δημοσιεύεται μια συνέντευξη του Γιώργου Προκοπάκη που θα συζητηθεί. Ένα απόσπασμα:
" ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο δεν θα μπορούσαν να ακολουθήσουν άλλο δρόμο, άλλη επιλογή, μη αποκλειόμενης και εκτός της ευρωζώνης και της επιστροφής στο δικό τους νόμισμα; Ειδικά για την Κύπρο ποιες οι εκτιμήσεις σας;

Γ.ΠΡΟΚΟΠΑΚΗΣ: Πάντα υπάρχει η επιλογή της χρεοκοπίας και επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Κατά τη γνώμη μου, για χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, χωρίς παραγωγικό ιστό και ισχυρή εξάρτηση από εισαγωγές, η επιλογή είναι καταστροφική. Αυτά που ζουν οι Κύπριοι σήμερα και εξοργίζονται, θα ήταν μια ευχάριστη βόλτα στο πάρκο σε σχέση με αυτά που θα ζούσαν με μια χρεοκοπία και στροφή σε εθνικό νόμισμα. Επαναλαμβάνω, για μια χρεοκοπία χρειάζονται χρήματα, αλλιώς οι συνέπειες είναι καταστροφικές.
Ειδικά για την Κύπρο, το άλυτο εθνικό πρόβλημα δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα. Όπως έδειξαν και οι αγωνιώδεις δέκα ημέρες ανάμεσα στις δύο αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, δεν υπάρχουν οι γεωπολιτικές συμμαχίες που θα μπορούσαν να εγγυηθούν την ακεραιότητα της χώρας έξω από υπερεθνικούς σχηματισμούς."

Επίσης σήμερα, στον Πολίτη της Κυριακής, μια δεύτερη συνέντευξη του Γιώργου Προκοπάκη που (επίσης) θα συζητηθεί. Ένα απόσπασμα:
"ΠΟΛΙΤΗΣ: Κάποιοι στην Κύπρο συγκρίνουν την κρίση με αυτή της Ελλάδας. Οπότε ομιλούν περί προδιαγεγραμμένης πορείας πανομοιότυπης με αυτήν της Ελλάδας. Είναι έγκυρος αυτός ο αναλογικός συλλογισμός;

Γ.ΠΡΟΚΟΠΑΚΗΣ: Οι δύο περιπτώσεις είναι εντελώς διαφορετικές. Άλλα τα αίτια, άλλες οι παθογένειες, άλλη και η λύση. Οι οπαδοί θεωριών συνομωσίας μπορεί να κρίνουν από το αποτέλεσμα και μόνον: πτώση του βιωτικού επιπέδου, ανεργία, ύφεση. Η διαφορά είναι πως η κυπριακή λύση είναι δραστική και άμεση ενώ το ελληνικό πρόβλημα σέρνεται και ανακυκλώνεται. Πιστεύω πως αν επιτευχθεί μια ελάχιστη πολιτική συναίνεση σε ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης, η Κύπρος μπορεί να βγει από τη στενωπό σε λίγα χρόνια. Θυμίζω την περίπτωση της Ιρλανδίας, χώρας με πρόβλημα παραπλήσιο της Κύπρου (τράπεζες). Σε δύο χρόνια κατάφερε να βγει ξανά στις αγορές. Η σκληρή πραγματικότητα, πέρα από την πολιτική τοποθέτηση ή τις ιδεοληψίες καθενός μας, λέει πως το σφύριγμα της λήξης του προβλήματος το δίνουν οι επάρατες αγορές: όταν πεισθούν να δανείσουν ξανά τη χώρα με εύλογα επιτόκια.

Οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην επίτευξη σταθερότητας, στην αποκατάσταζη αξιοπιστίας, στην προστασία των υποδομών και στην προστασία των πραγματικά πληττομένων από την κρίση. Χρειάζεται βέβαια πολλή δουλειά από όλους για να έλθει και το περίφημο νέο παραγωγικό μοντέλο. Δεν παραγγέλνεται – χτίζεται!"



Συνδέσεις: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU