Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Μήπως πρέπει να αλλάξει τώρα το ασφαλιστικό των ελεύθερων επαγγελματιών;

από το Ημερολόγιο κρίσης ενός ελεύθερου επαγγελματία*

Οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες θέλουμε να επιβιώσουμε στην κρίση και κάνουμε τα αδύνατα δυνατά γι αυτό. Όμως το πολυνομοσχέδιο κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση: με την μη-ρύθμιση που προωθεί στις καταναγκαστικές οφειλές μας στα ταμεία μας και πρώτα απ΄όλα στο ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ μας σπρώχνει στο αδιέξοδο.

  • Μια ανόητη εγκατάλειψη των ΕΕ μόνο και μόνο για να εισπραχθεί η επόμενη δόση. 
  • Μια ανόητη διαπραγμάτευση με την τρόικα στο επίπεδο αριθμού δόσεων και όχι βιωσιμότητας των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων. 
  • Μια ανόητη πρόβλεψη για έσοδα που δεν στηρίζεται πουθενά.
Η ρύθμιση θα καταρρεύσει. Οι ΕΕ δεν μπορούν καν να την προχωρήσουν με τους όρους που έχουν τεθεί - έστω και με τον φόβο των δικαστηρίων.
Το επόμενο διάστημα, τα κόμματα της τρικοματικής θα δεχτούν πιέσεις να σταματήσουν τις διώξεις. Αλλά το ασφαλιστικό μας πρόβλημα θα παραμένει άλυτο.
Μήπως είναι καιρός να αλλάξει συνολικά;

Σήμερα, μια εισφορά δίνει μια σύνταξη (με την βοήθεια της κρατικής συνεισφοράς/επιδότησης που όλο και λιγοστεύει). 

Το σύστημα είναι "ανταποδοτικό" και όχι "κεφαλαιοποιητικό" όπως αλλού και όπως στην ιδιωτική αγορά ασφαλίσεων. 
Σε λίγο, ούτως ή άλλως, το ΤΕΒΕ δεν θα μπορεί να δίνει συντάξεις - γι αυτό και θέλουν να τις μειώσουν (προσπάθησαν ήδη στα "μουλωχτά") 35%...
 

Αν καταργηθούν τώρα οι εισφορές και το ΤΕΒΕ και οι συντάξεις δίνονται από τον προϋπολογισμό (από τους φόρους μας) και ταυτόχρονα απελευθερωθεί το σύστημα για όποιον όποια θέλει και μπορεί να έχει και ιδωτική ασφάλιση για σύνταξη και περίθαλψη, η μεν αγορά θα ανασάνει, τα έξοδα συντήρησης των ταμείων θα εξοικονομηθούν και η βασική σύνατξη θα είναι εγγυημένη για όλους. 
Ταυτόχρονα μπορούν να δουλέψουν ιδιωτικά κεφαλαιοποιητικά συστήματα όπου ο ατομικός λογαριασμός σύνταξης θα καθορίζεται από τον/την ασφαλισμένο/η και ανάλογα τις επιπλέον δυνατότητές του/της. 

Δεν είναι καλύτερα; Και εκεί δεν υπάρχουν διώξεις και καταναγκασμοί λες και είμαστε δικατοτορικό καθεστώς...

*κοινότητα στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU