Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Πως μειώνεται η ανεργία κατά 200.000 σε ελάχιστο χρόνο

του Γιώργου Καισάριου*
Ας υποθέσουμε ότι κάποιος έχει μια ιδέα να φτιάξει μια μικρή επιχείρηση, αλλά δεν αναμένει πάνω από 1.500 ευρώ έσοδα τον μήνα. Τα δε συνολικά έσοδα που αναμένει δεν είναι πάνω από 18.000 τον χρόνο. Επίσης να υποθέσουμε ότι το αντικείμενο είναι κάποιου είδους υπηρεσία που προσφέρει σε εταιρεία του εξωτερικού, που κάνει outsourcing.
Μπορεί άραγε κάποιος με τέτοιους τζίρους να φτιάξει ένα νομικό πρόσωπο (τύπου Α.Ε.) και να μπορεί να αντεπεξέλθει; Η απάντηση είναι όχι.

Κατ΄ αρχάς στον τζίρο των 18.000 ευρώ ή θα πρέπει να προσθέσει ΦΠΑ ή θα πρέπει να το αφαιρέσει από τις πωλήσεις του, αν υποθέσουμε ότι η συνεργαζόμενη εταιρεία στο εξωτερικό τόσο θέλει να πληρώσει. Για να είναι νόμιμος λοιπόν, θα πρέπει να τον αφαιρέσει.

Άρα από τα 18.000, θα πληρώσει περίπου 3.365 ευρώ ΦΠΑ και θα του μείνουν 14.635 ευρώ. 

Από αυτά θα πρέπει επίσης να πληρώσει τουλάχιστον 4.000 ευρώ σε ΟΑΕΕ, άρα θα του μείνουν 10.635 ευρώ. 
Ένας θεός ξέρει τι θα του ζητήσει η εφορία και έχει περίπου 2.000 ευρώ ετήσια έξοδα, άρα χοντρικά αυτά που θα του μείνουν καθαρά (χωρίς να λογαριάσουμε την προκαταβολή φόρου, λογιστή και άλλα νομικά έξοδα) είναι κάτι λιγότερο και από τις 7.000-8.000 τον χρόνο. 

Ένας λογικός άνθρωπος δεν θα μπει καν στον κόπο να αποπειραθεί να επιχειρήσει. Άρα το κράτος δεν εισπράττει τίποτα έτσι και αλλιώς.

Τώρα ας υποθέσουμε το εξής. 

  • Τι θα γινόταν αν το κράτος δεν υποχρέωνε αυτή την εταιρεία να πληρώνει ΦΠΑ και η φορολογία ήταν 15%. 
  • Επίσης να υποθέσουμε ότι δεν ήταν υποχρεωμένος ο ιδιοκτήτης να πληρώνει ΟΑΕΕ. Να πούμε ότι ΟΑΕΕ πληρώνουν μόνο οι επιχειρήσεις που κάνουν τζίρο πάνω από 35.000 τον χρόνο. Αν κάνεις λιγότερα πληρώνεις μόνο εθελοντικά.
Σε αυτή την περίπτωση, από τα 18.000 τον χρόνο, τα 15.000 θα ήταν καθαρά έσοδα. 
Να πούμε λοιπόν ότι τα πρώτα 9.000 δεν φορολογούνται, άρα το καθαρό κέρδος προ φόρων θα ήταν 6.000. Άρα με φόρο 15%, το κράτος θα είχε καθαρά έσοδα 900 ευρώ με έναν λιγότερο άνεργο.

Για όσους δεν το γνωρίζετε, το Βέλγιο πριν λίγο καιρό πήρε εξαίρεση από την ΕΕ και οι επιχειρήσεις στο Βέλγιο που έχουν τζίρο λιγότερα από 25.000 τον χρόνο δεν χρεώνουν ΦΠΑ (εδώ και εδώ).
Οι λόγοι έχουν να κάνουν με ...
την απλοποίηση των διαδικασιών, την μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και με την μη απόδοση ΦΠΑ (διότι όταν κάνεις τζίρο λιγότερο από 25.000 τον χρόνο κοιτάς να μην πληρώσεις τίποτα αφού δεν θα έβγαινες αν πλήρωνες).

Θα μπορούσε άραγε να γίνει αυτό και στην Ελλάδα; 
Η απάντηση είναι ναι, αλλά κανείς δεν θέλει, παρ΄ όλο που το ΔΝΤ μας πρότεινε να ζητήσουμε και εμείς αυτή την εξαίρεση.
Το θέμα όμως είναι το εξής. Στην Ελλάδα το γραφειοκρατικό μυαλό όλων αυτών που παίρνουν τις αποφάσεις, νομίζουν ότι αν κάνουν κάτι τέτοιο, θα χάσουν έσοδα (λες και τα έχουν σήμερα δεδομένα).
Δεν σκέφτονται ότι δεν τα έχουν αυτά τα έσοδα εξ αρχής, διότι κανείς δεν θα επιχειρήσει να κάνει μια εταιρεία όπως αυτή που περιέγραψα και άρα, δεν θα έχουν καθόλου έσοδα. 

Επίσης δεν πάει το μυαλό τους ότι, αν θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα τέτοιο σύστημα, τουλάχιστον θα είχαμε μερικές δεκάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες λιγότερους ανέργους, αντί αυτούς που έχουμε σήμερα.

Βλέπεις αγαπητέ αναγνώστη, είναι καλύτερα να έχουμε 30% ανεργία και να κυνηγάμε μάγισσες και φορολογικά φαντάσματα (διότι τόσα μας λείπουν και τόσο νομίζουμε ότι είναι η παραοικονομία), παρά να μειώσουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, τους φόρους και να ανεβάσουμε το κατώτατο όριο του ΦΠΑ, με σκοπό να δημιουργηθούν τέτοιες επιχειρήσεις και να μπορεί να μειωθεί η ανεργία και να μπορούν οι πολίτες αυτής της χώρας να ζήσουν.

Την καλημέρα μου σε όλους


*Πηγή:www.capital.gr

10 σχόλια:

  1. Ο ΦΠΑ δεν μετράει στα έσοδα μίας επιχείρησης.
    Μετά από ένα τόσο χονδροειδές σφάλμα και μάλιστα στην αρχή του κειμένου σταμάτησα να το διαβάζω, γιατί κατάλαβα ότι το γράφει κάποιος άσχετος με την αγορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τον ΦΠΑ τον πληρώνει αυτός που αγοράζει το εμπόρευμα ή την υπηρεσία και όχι η επιχείρηση. Η επιχείρηση λειτουργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ του κράτους και του καταναλωτή. Εισπράττει τον ΦΠΑ από τον καταναλωτή και τον αποδίδει στο κράτος.
    Αναρωτιέμαι, ο αρθρογράφος έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του, σε δική του επιχείρηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο αρθρογράφος δουλεύει στο capital.gr. Αυτό αρκεί για να σας ρουμπώσει όλους!

      Διαγραφή
  3. Το άρθρο έχει σε πολλά σημεία λάθη που το καθιστούν αναξιόπιστο:

    1) Υπάρχει σύγχυση ως προς την έννοια του εσόδου, σε αντιδιαστολή με τον ΦΠΑ.

    2) Υπάρχει σύγχυση ως προς τη σχέση νομικής μορφής της επιχείρησης σε σχέση με την υποχρέωση της ως προς τον ΦΠΑ.

    Σαφώς και μια επιχείρηση με 15000 τζίρο δε μπορεί να έχει τη μορφή της ΑΕ. Αλλά αυτό συμβαίνει εξ αιτίας του διοικητικού κόστους που έχουν οι κεφαλαιουχικές μορφές εταιρειών.

    Εννοείται για ένα τέτοιο τζίρο δε ψρειάζεται καμιά μορφή εταιρείας, αλλά αρκεί η προσωπική επιχείρηση.

    Το αν θα επιβάλλεται ΦΠΑ στις μικρές επιχειρήσεις έιναι ένα ζήτημα ανεξάρτητο της νομικής τους μορφής. Σημειωτέον ότι, και σήμερα, υπάρχει ένα τέτοιο, μικρότερο, κατώφλι υπαγωγής στον ΦΠΑ.

    BTW, τα links σε σχέση με το Βέλγιο, αφορούνε σε απλές προτάσεις (proposals) και όχι σε ειλλημμένες αποφάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξαναδιαβάστε το άρθρο - ο ένας δεν το διάβασε, μετά μετάνοιωσε και το διάβασε, φυσικά δεν έχει το θάρρος να υπογράψει τις απόψεις του και ο δεύτερος είδε λάθη διάφορα και συγχύσεις. Γιατί μπαίνετε στον κόπο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί μπαίνουμε στον κόπο; Έλα ντε!

      Μήπως επειδή πιστεύουμε στο διάλογο;

      Κατά τα άλλα, η ουσία του παραπάνω άρθρου είναι η αποκάλυψη της βαθύτερης αιτίας για την κακοδαιμονία της μη απόδοσης ΦΠΑ από το μικρομεσαίο επιχειρηματία.

      Ανάμεσα στις γραμμές λοιπόν διαφαίνεται ότι ο τελευταίος έχει την ίσχυρή πεποίθηση πως ό,τι βάζει στην ταμειακή του είναι δικό του και εκ των υστέρων έρχεται η εφορία και εντελώς άδικα τού βουτάει ένα μέρος. Δε θέλει να συνειδητοποιήσει ότι για κάθε είσπραξη που κάνει ένα μέρος του ποσού δεν του ανήκει, αλλά το εισπράττει εξ αρχής για χάρη της εφορίας και το χρωστάει σε αυτήν.

      Αυτά ως προς το τεχνικό μέρος, διότι βασικά συμφωνώ με το συμπέρασμα στο οποίο το άρθρο θα ήθελε να φτάσει, αλλά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

      Διαγραφή
  5. ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΣ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΣΥΜΠΙΕΣΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ Γιώργο δεν είναι θέμα άποψης, αλλά κείμενης νομοθεσίας.
    Το αν το λέω επώνυμα ή ανώνυμα δεν έχει κανένα νόημα, εφόσον τα όσα γράφω είναι ορθά και φυσικά δεν είμαι προσβλητικός.
    Η άγνοια τόσο βασικών πραγμάτων από τον αρθρογράφο δεν δικαιολογείται, για άνθρωπο της αγοράς.

    Αν όντως δεν επιθυμείς στο blog σου ανώνυμο σχολιασμό, τότε μην δίνεις αυτή η δυνατότητα. Από τη στιγμή που δίνεις στους αναγνώστες σου αυτή την ελευθερία, τότε μην τους μέμφεσαι για αυτή την επιλογή τους, ελλείψει άλλου επιχειρήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραία, ας εξηγηθώ... Ο ΦΠΑ είναι μέσα στον τζίρο, δεν είναι. Άλλο καθαρά έσοδα, κέρδη κλπ Γιατί κάνουμε σχόλια που δεν έχουν ουσία;
    Αν ο ΕΕ δεν βγαίνει ή δεν θα πληρώσει ΟΑΕΕ, ή θα κρατήσει τον ΦΠΑ. Παράξενο είναι; Γι αυτό λέει το άρθρο στα μικρά έσοδα να μην υπάρχει ΦΠΑ και ΟΑΕΕ. Τι το παράξενο; Που είναι το λάθος του συγγραφέα;
    Δεν ψέγω τον ανώνυμο για ότι γράφει. Απλά όταν σχολιάζεις επώνυμο σχολιάζεις επώνυμα - για γενικά θέματα γράψε όπως θες. Είναι άδικο να λες κάποιον αγράμματο χωρίς υπογραφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU