Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Το τέλος εποχής αυτού του συνδικαλισμού

...Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι... (ΑΣ)
του Λεωνίδα Καστανά*

Το μόρφωμα που αποκαλείται ηγεσία των λειτουργών της ΜΕ προκήρυξε απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Αυτό αφορά ένα 10% των εκπαιδευτικών που παρακολουθούν τις δραστηριότητες του μορφώματος, συμμετέχουν αραιά και που στις συνελεύσεις, στις εκλογές και ενίοτε στις απεργίες του. Δεν αφορά το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου. Ποτέ δεν τον αφορούσε.
Τα «αιτήματα» είναι γνωστά και προκαλούν ως συνήθως το γέλωτα της κοινωνίας.

  • Όχι στις δυο ώρες παραπάνω διδασκαλία την εβδομάδα για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά λόγω της αδυναμίας διορισμών.
  • Όχι στην αξιολόγηση με το έτσι θέλω.
  • Όχι στις υποχρεωτικές μεταθέσεις, γιατί η θέση είναι οργανική, δηλαδή είναι ιδιοκτησία του υπαλλήλου και δεν μπορεί να καταργηθεί, όσο αυτός βρίσκεται εν ζωή.
Και όλα αυτά σε ένα σχολείο που ζήτημα είναι αν δουλεύει πραγματικά 7 μήνες το χρόνο. Σε μια χώρα υπό πτώχευση, με 1.300.000 ανέργους. Σε μια εποχή που χιλιάδες συμπολίτες μας μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά.

Αυτοί που εξάγγειλαν την απεργία δεν έχουν αυταπάτες. Ξέρουν ότι η κοινωνία στέκεται απέναντί τους και ήδη σηκώνεται από τον καναπέ της για να τους συντρίψει. Βλέπουν όμως ότι είναι το τέλος εποχής, το τέλος της δικής τους εποχής και πρέπει να πέσουν, να διαλυθούν, να εξαφανιστούν με κάποιο πάταγο. Είναι το δικό τους ταρατατζούμ πριν αποχωρήσουν για πάντα από την ορχήστρα της Ιστορίας καθώς το σκηνικό πίσω τους καταρρέει.

Φεύγοντας, θέλουν να υποδηλώσουν το μίσος τους για το σχολείο, τα παιδιά, την κοινωνία, απόρροια της λύπης τους για την Αλεξάνδρεια που έχασαν ανεπιστρεπτί. Τόσα χρόνια, χέρι με χέρι με τα κόμματα της Δεξιάς και της Αριστεράς κατέστρεφαν τη Μέση Εκπαίδευση, απολαμβάνοντας την ασυλία και τα προνόμια του πελατειακού κράτους.

Σήμερα, οι νέοι συσχετισμοί δεν τους περιλαμβάνουν στο σχέδιο. Τελείωσαν. Είναι στημένες λεμονόκουπες. Οι δανειστές επιβάλλουν στη χώρα σύγχρονη, πραγματική και στοχευμένη εκπαίδευση τη λεγόμενη και εκπαίδευση της Αγοράς και αυτοί σαν άτομα, σαν ιδεολογία και σαν πρακτική είναι πλέον εκτός.

Τους βλέπετε, είναι Πασόκοι, είναι Δεξιοί είναι Αριστεριστές είναι ένα κλειστό επάγγελμα που δεν ανοίγει, απλά εξαφανίζεται. Είναι τα απομεινάρια της θεωρίας ότι οι δημόσιες υπηρεσίες ανήκουν αποκλειστικά στους εργαζόμενους σε αυτές και δη στα κόμματα και στους συνδικαλιστές τους. Οι δάσκαλοι πάνω από τους μαθητές. Οι γιατροί πάνω από τους αρρώστους. Οι οδηγοί πάνω από τους επιβάτες. Οι πολιτικοί πάνω από τους πολίτες.
Θα ανεχθούμε την πτώση τους, θα την παρακολουθήσουμε, θα την απολαύσουμε.
Θα τους αποχαιρετήσουμε ψύχραιμοι. Η κοινωνία εν δράσει.


*μη μαδάς τη μαργαρίτα

5 σχόλια:

  1. Διαφωνούμε ιδεολογικά, αλλά στηρίζουμε πολιτικά, διαφωνούμε πολιτικά αλλά συμφωνούμε πρακτικά, διαφωνούμε πρακτικά αλλά συμφωνούμε τακτικά, διαφωνούμε επί της τακτικής αλλά συμφωνούμε επί της στρατηγικής αν και με τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης που είναι σαφώς νεοφιλελεύθεροι δεν συμφωνούμε.
    Βέβαια εμμένουμε στον διάλογο αν και η πολυφωνία που απ την φύση της είναι ετερογενής δεν βοηθάει στην ασφαλή σύνθεση ειδικά στο Σύριζα, οπότε εμμένουμε στις πολυφωνικές μονοφωνίες της κυβέρνησης και στις πολιτικές του μνημονιακού συνυποσχετικού αν και τις καταψηφίσαμε.....γιατί είναι πιο συμπαγείς έστω κι αν οι αποσυνθετικές τους επενέργειες διαλύουν αφήνοντας την σαπίλα του πολιτικού συστήματος άθικτη του οποίου είμαστε μέρος χωρίς να μας αγγίζει μιας και το 7/5/2 στην άμεση νομή αυτής πολιτικής και αυτής της εξουσίας δεν μας καθιστά συνένοχους ούτε των πολιτικών που καταψηφίσαμε ούτε βεβαίως της διαφθοράς που καταγγέλλουμε παρά την συμμετοχή μας. Αν και ελπίζουμε ότι τελικά θα οδηγηθούμε στο ξέφωτο και στην απαγκίστρωση που λέει κι ο Φώτης χωρίς να είναι βέβαια σίγουρο.
    Γίναμε σαφείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θέλω ο συντάκτης του άρθρου να δηλώσει υπευθύνως πως στέλνει ή θα στείλει τα παιδιά του σε αυτό το δημόσιο σχολείο: "Οι δανειστές επιβάλλουν στη χώρα σύγχρονη, πραγματική και στοχευμένη εκπαίδευση τη λεγόμενη και εκπαίδευση της Αγοράς". Τίποτε άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαιρεκακία και αφ'υψηλού κριτική. Τα συνήθη από τον κ.Καστανά. << Θα ανεχθούμε την πτώση τους, θα την παρακολουθήσουμε, θα την απολαύσουμε.
    Θα τους αποχαιρετήσουμε ψύχραιμοι. >>

    Αναφορικά με το γέλωτα να σχολιάσουμε πως το κόμμα του κ.Καστανά δε γελάει. Ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ. Μήπως μόνο ο ίδιος γελάει; Διότι υπάρχει και για αυτό ρητό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νάβαζες και κάνα ονοματάκι ανώνυμε, θάπαιρνες και καμιά απάντηση... αλλά μπορεί και να προτιμάς τον μονόλογο (;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για το χαιρέκακο και προκλητικό ύφος δε συζητώ. Ερχόμαστε όμως σε ουσία. Τυπικό μέρος της επιχειρηματολογίας από τις φιλελεύθερες πένες είναι μία στατιστική του ΟΟΣΑ. Όμως εδώ:
    http://www.skai.gr/news/greece/article/232061/diktuo-eurudiki-edos-tou-europaikou-mesou-orou-to-orario-ton-ellinon-ekpaideutikon/ διαβάζουμε κάτι άλλο. Κάτι δεν πάει καλά. Κάποιος παρερμηνεύει σκοπίμως ή αναγιγνώσκει σκοπίμως διαφορετικά κάποιες στατιστικές. Ή ο κ. Μανδραβάλης (π.χ.) ή η κ. Φορσθάμπερ λένε ψέμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU