Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Δράση: επιτέλους, ένα μη "κανονικό" κόμμα (σε συνέδριο)

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 25 και 26 Μαΐου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το (4ο) Συνέδριο της Δράσης (και 2ο Ανοιχτό). 
Η Δράση μετά την παραίτηση από την ηγεσία, του ιδρυτή της Στέφανου Μάνου το καλοκαίρι που μας πέρασε, απέκτησε νέα ηγεσία με πρόεδρο τον Αντύπα Καρίπογλου και αντιπρόεδρο την Αντιγόνη Λυμπεράκη. Από τότε εκπλήσσει ευχάριστα τον καχύποπτο μεταρρυθμιστικό χώρο δημιουργώντας συνεχώς θετικές προκλήσεις και προσκλήσεις. Έχουν, πρόεδρος και αντιπρόεδρος, εξαντλήσει κάθε διαθέσιμη ικμάδα για να ενώσουν στην πράξη τις διάσπαρτες προοδευτικές δυνάμεις που μειοψηφούν μέσα στα δημοκρατικά κόμματα της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς, της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης αλλά και του χώρου της πολιτικής οικολογίας.
Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο κλείνει ένας κύκλος σε αυτήν την πορεία και ανοίγει ένας καινούργιος.  Ο πρώτος κύκλος ξεκίνησε με το Ανοιχτό Συνέδριο του Δεκεμβρίου, όπου όλες οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις έλαβαν τον λόγο και διατύπωσαν την θέλησή τους για σύγκλιση στο κέντρο του πολιτικού συστήματος και την δημιουργία μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης που θα αντιμετωπίσει τον νεοσυντηρητισμό που κατακλύζει το πολιτικό μας σύστημα. Συνεχίστηκε με την διεύρυνση της ΚΕ με μη μέλη της Δράσης προερχόμενα από όλο το μεταρρυθμιστικό προοδευτικό φιλοευρωπαϊκό φάσμα. Και κορυφώθηκε με την στελέχωση της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, ξανά με μη μέλη της Δράσης από άλλες μεταρρυθμιστικές κινήσεις τα οποία παραμένουν μη μέλη μέχρι και την επιβεβαίωση από το ίδιο το συνέδριο της πορείας διεύρυνσης της Δράσης - έως του σημείου να μην θυμίζει τίποτα πια την παλιά Δράση...

Όλα αυτά δεν θυμίζουν "κανονικό" κόμμα. Και η αυξανόμενη ακτινοβολία της Δράσης σε ολοένα και μεγαλύτερο ακροατήριο και ιδίως της νέας γενιάς, αυτό ακριβώς σηματοδοτεί. Ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από έναν πολιτικό φορέα που να ενώνει, όχι βάσει της όποιας ιδεολογίας (που θεμιτά και αναγκαία έχει καθένας μέσα του ως πολιτική συνείδηση) αλλά βάσει της κοινής βούλησης για μετασχηματισμό της χώρας μας από ένα χρεοκοπημένο κρατικοδίαιτο πελατειακό σύστημα σε ένα καινοτόμο, αειφόρο αναπτυξιακά κανονικό ευρωπαϊκό κράτος. Όπου όλοι και όλες που προσδιορίζονται ως προοδευτικοί θα βρουν τον εαυτό τους και θα συναντήσουν όσους όσες αναζητούν λύσεις στα προβλήματα και όχι απαντήσεις στα δόγματα, και επίσης βλέπουν την πολιτική σαν εργαλείο επίτευξης συνεργασιών επίλυσης προβλημάτων των πολλών και όχι σαν επάγγελμα για λίγους.

Το αν θα καταφέρει η Δράση να παραμείνει ένα μη "κανονικό" κόμμα θα το αποδείξει το συνέδριο του Σαββατοκύριακου και οι σχεδόν 500 σύνεδροι που εκπροσωπούν πάνω από 2500 φρεσκοεγγεγραμμένα μέλη στην ανανεωμένη φηφιακή πια πλατφόρμα του κόμματος. 
Η συνέχιση της διεύρυνσης έως και την συνένωση με άλλες δυνάμεις εάν αυτό στην πορεία καταστεί δυνατό (είναι γνωστές οι αδυναμίες παραμερισμού των προσωπικών φιλοδοξιών και στον μεταρρυθμιστικό χώρο), είναι το διαρκές στοίχημα της νέας Δράσης που φιλοδοξεί να επιβεβαιώσει με το συνέδριό της, ψηφίζοντας ώριμες προγραμματικές μεταρρυθμιστικές θέσεις που θα περιγράφουν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στον πελατειασμό και τα μνημόνια.

Εάν το άνοιγμα της Δράσης επιβεβαιωθεί, η διεύρυνση θα συνεχιστεί με νέους ρυθμούς. Και οι προοδευτικοί φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες και πράσινοι θα έχουν βρει το όχημα της πολιτικής που τόσο καλά περιγράφουν στο κοινό τους μανιφέστο "Ξύπνα Ευρώπη", οι πρόεδροι των ομάδων των φιλελευθέρων και των πρασίνων στο Ε/Κ, Γκυ Φερχόφσταντ και Ντανιέλ Κον Μπεντίτ. 
Αν όχι, οι πρωτεργάτες του εγχειρήματος, Αντύπας Καρίπογλου και Αντιγόνη Λυμπεράκη θα έχουν διαψευστεί και μαζί τους οι ελπίδες όλων των προοδευτικών ανθρώπων του μεταρρυθμιστικού και ριζοσπαστικού προτάγματος που νοιώθουν ήδη ασφυξία μέσα στον νεοσυντηρητικό χυλό της μεταπολίτευσης που κυβερνά και αντιπολιτεύεται ταυτόχρονα, στέλνοντας τον λογαριασμό της χρεοκοπίας στον λαό  και την ευθύνη στους επάρατους ευρωπαίους.

Όλα θα κριθούν ως συνήθως, από την εκδήλωση αληθινής βούλησης για συνεργασία και διεύρυνση αλλά και από την προσωπική +μετοχή!


*η ΑΣ συμμετέχει και αυτή στο συνέδριο της Δράσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU