Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Δράση: ένα εγχείρημα δημοκρατίας

του Κωνσταντίνου Αλεξάκου*

Mε αφορμή το άρθρο του Κωνσταντίνου Τσίμα 

Η Δράση, παρά τις παρεξηγήσεις που εν πολλοίς έχουν δημιουργήσει τα Μέσα και οι δικές της επικοινωνιακές αστοχίες, ήταν από ιδρύσεως της το κόμμα που μίλησε για την επερχόμενη καταστροφή και την ανάγκη ανασυγκρότησης του Κέντρου· μία ανάγκη πολιτική και οικονομική (σε ό,τι αφορούσε την εθνική οικονομία). 

Αυτό καταγράφεται ρητά και στην ιδρυτική της διακήρυξη: 
“Νιώθουμε συνυπεύθυνοι για την πορεία της πατρίδας μας. Καλούμε όλους τους πολίτες, που μαζί μας αναφωνούν με αγανάκτηση «δεν πάει άλλο», να απεγκλωβιστούν από τα παρακμιακά κομματικά κατεστημένα και να συστρατευθούν μαζί μας. Καλούμε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, κεντροαριστερούς και κεντροδεξιούς, σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθερους, εκσυγχρονιστές και πραγματιστές, να συνεργασθούμε, ώστε να αναστρέψουμε την ακάθεκτη πορεία μας προς την παρακμή. 
Η συγκυρία είναι αυτή που επιβάλλει τη παρέμβαση ενός κόμματος καταλύτη. Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία ίδρυσής του. Γνωρίζουμε το μέγεθος των δυσκολιών. Διακινδυνεύουμε για να πετύχουμε. 
Δεν γνωρίζουμε αν θα εισακουσθεί η έκκλησή μας. Θέλουμε όμως να μπορούμε να κοιτάμε αύριο στα μάτια τα παιδιά μας και τους φίλους μας λέγοντάς τους: «Εμείς τουλάχιστον τολμήσαμε»…” 
Η προσπάθεια που ξεκίνησε με τον Μπουτάρη και τον Μάνο είναι σε εξέλιξη – η συγκρότηση ψηφοδελτίου με μη-μέλη της Δράσης τον περασμένο Μάιο ήταν ενδεικτική της ειλικρίνειας των προθέσεων. Κατόπιν παραιτήσεως Μάνου, εξελέγη πρόεδρος ο μέχρι τότε αντιπρόεδρος, Αντύπας Καρίπογλου, με mandate την εντονότερη συνέχιση της προσπάθειας διεύρυνσης.. 

Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, το Δεκέμβριο που μας πέρασε, ο Καρίπογλου αποφάσισε να δείξει έμπρακτα το νέο ήθος που χρειάζεται η πολιτική στη χώρα· αυτό που βασίζεται στον αλληλοσεβασμό, την εμπιστοσύνη και τη δημοκρατία της συμμετοχής. Μαζί με τη (προερχόμενη από την αριστερά) νέα αντιπρόεδρο, Αντιγόνη Λυμπεράκη, θέσπισαν μία διαδικασία ανοίγματος προς όποιον πολίτη αισθανόταν άνετα με την παραπάνω δήλωση της ιδρυτικής διακήρυξης, χωρίς προαπαιτούμενα ή δικλείδες. Ένα πείραμα δημοκρατίας και συμμετοχής προσώπων και προσωπικοτήτων. 

Ο κίνδυνος σε αυτή τη διαδικασία...

Διαβάστε περισσότερα: maga.gr/drasi-ena-egchirima-dimokratias/
Copyright © maga.gr


*Ο Κωνσταντίνος Αλεξάκος είναι αρχιτέκτων, blogger και μέλος της Δράσης


1 σχόλιο:

  1. Καλή επιτυχία και σε αυτό το συνέδριο. Είναι θετικό για τον χώρο "μετρυθμιστών - φιλελευθέρων και σοσιαλδημοκρατών" . Πρέπει όμως να συμπληρωθεί λαβένοντας υπόψι και τις άλλες υπαρκτές συλλογικότητες του χώρου, ανεξαρτήτως "μεγέθους". Δεν περισσεύει κανείς και δεν υπάρχει χρόνος για "αυτάρκειες" και αποκλεισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU