Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Για μια Ομοσπονδιακή Ευρώπη

Μια πρωτοβουλία από την οικολογική πλευρά: 
"Ο μεγάλος στρατηγικός στόχος της ομοσπονδιακής Ευρώπης επιτρέπει επομένως αλλά και απαιτεί ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις. Συγκλίσεις με πολίτες, κινήσεις, κόμματα που βρίσκονται στο χώρο της πολιτικής οικολογίας, του προοδευτικού κέντρου, της προοδευτικής φιλοευρωπαϊκής αριστεράς, της προοδευτικής σοσιαλδημοκρατίας. Οφείλουμε να συναντηθούμε, οφείλουμε να αναζητήσουμε αυτές τις συγκλίσεις."
Δημοσιεύουμε την σημερινή διακήρυξη/πλατφόρμα συνεργασίας της Κίνησης Πολιτικής Οικολογίας Think Π με ορίζοντα τις ευρωεκλογές:
ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Μόλις κάποιοι μήνες μας χωρίζουν από τις Ευρωεκλογές του 2014 και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο πυκνώνουν οι ανησυχίες για την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βιώνουμε μια πρωτοφανή συνολική κρίση, του ευρωπαϊκού νότου και ολόκληρης της Ευρώπης: οικονομική, δημογραφική, οικολογική, κοινωνική, πολιτική και θεσμική. Η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά δεν ανταποκρίνονται στις προκλήσεις των καιρών. Παρά κάποια θετικά βήματα, η Ευρώπη «κάνει πολύ λίγα, πολύ αργά». Με την κρίση κλονίστηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σιγά σιγά έρχονται στην επιφάνεια όλα εκείνα που χωρίζουν τα ευρωπαϊκά έθνη παρά εκείνα που τα ενώνουν: Οι πολίτες των πλουσιότερων χωρών της Ευρωζώνης θεωρούν ότι «πληρώνουν» τα λάθη των εταίρων τους, ενώ οι πολίτες της περιφέρειας θέλουν περισσότερη «κοινοτική αλληλεγγύη» κι όλοι μαζί δυσφορούν με τη «γραφειοκρατία των Βρυξελλών», Το ευρωπαϊκό εγχείρημα απειλείται.
Η βασική αντίφαση που υπάρχει εδώ είναι μεταξύ των εθνικών πολιτικών ελίτ και της υπερεθνικής διάστασης των προβλημάτων. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια νέα πολιτική γεωγραφία της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης: με υπερεθνικό εκλογικό σώμα, άμεση εκλογή των ευρωπαϊκών οργάνων, λογοδοσία στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Η επιστροφή στα κράτη-έθνη, που πρεσβεύουν πολλές κατεστημένες δυνάμεις, σημαίνει επιστροφή στους παλιούς ευρωπαϊκούς εφιάλτες – εξουθενωτικό οικονομικό ανταγωνισμό, ξέφρενο εθνικισμό, πόλεμο και αυταρχισμό. Με πολύ χειρότερους οικονομικούς, δημογραφικούς και γεωπολιτικούς όρους: το 2030, καμία ευρωπαϊκή χώρα, ούτε καν η Γερμανία, δεν θα ανήκει στους G8!

Χρειαζόμαστε Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Για την Ελλάδα δεν υπάρχει σχέδιο Β’ πέραν της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Η ΕΕ ήδη συνεισέφερε σημαντικά προς την Ελλάδα στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, των ανθρώπινων και δημοκρατικών δικαιωμάτων, της προάσπισης της ειρήνης, της ανάπτυξης υποδομών. Μια Ομοσπονδιακή Ευρώπη μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα.
Περιβάλλον, Κλίμα, Ενέργεια: Η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει άμεσα ολόκληρο το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Αλλά και η Ευρώπη οφείλει να υποστηρίξει γενναιότερους στόχους όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, την ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια προς τις Ανανεώσιμες Πηγές και την Εξοικονόμηση Ενέργειας, και να προωθήσει αποτελεσματικά τον οικολογικό μετασχηματισμό της Ευρώπης με στροφή στα κοινά αγαθά, την πράσινη οικονομία, τη μείωση της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, την προστασία της βιοποικιλότητας.
Οικονομία, δημόσια οικονομικά: χρειάζεται περαιτέρω άρση του δημοσιονομικού βάρους των υπερχρεωμένων κρατών, ολοκλήρωση της κοινής ευρωπαϊκής ...
τραπεζικής πολιτικής, διεθνής πόλεμος στη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και το μαύρο χρήμα, σταδιακή εναρμόνιση των φορολογικών συστημάτων στην Ευρώπη. Χρειάζεται επίσης αποφασιστική ενίσχυση του ειδικού βάρους των μισθωτών υπηρεσιών στην οικονομία, εις βάρος των μερισμάτων, των προσόδων, της «άυλης οικονομίας». Στο πλαίσιο αυτό οφείλει να υπάρξει δέσμευση για ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θα εξασφαλίζει σε όλους στέγαση, τροφή, βασικές υπηρεσίες υγείας και παιδείας.
Κοινωνικό κράτος: χρειάζεται ανασχεδιασμός του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Το νέο «προληπτικό» κοινωνικό κράτος να αντιμετωπίζει έγκαιρα τις αιτίες της ανισότητας αντί να επιχειρεί να επιδιορθώνει εκ των υστέρων τα αποτελέσματά τους. Χρειάζεται αναδιανομή πόρων και εξουσίας προς τις γυναίκες, τα παιδιά και τους νέους, τα δημόσια αγαθά, το περιβάλλον.
Βία ρατσισμός, νεοναζισμός: Η δημοκρατία όχι μόνο δικαιούται, αλλά και οφείλει να αντιμετωπίσει με όλα τα μέσα που διαθέτει –την ενημέρωση, την παιδεία, την πειθώ, τους νόμους και τη δικαιοσύνη- όλους όσοι προτρέπουν ανοικτά σε πράξεις βίας με κριτήρια τη φυλή, το φύλο, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό , τις αξίες και τις απόψεις των συμπολιτών τους ή επιβάλλουν τις απόψεις τους δια της βίας.
Σε αυτή την καθοριστική στιγμή για την Ευρώπη και την Ελλάδα το δίλημμα είναι Ομοσπονδιακή Ευρώπη ή διάλυση της ΕΕ και οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική, δημοκρατική κατάρρευση. Η απάντηση στο δίλημμα αυτό δεν είναι σημαντική μόνο για τις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας. Καταλαβαίνουμε πως είναι εξίσου σημαντική από τη σκοπιά και άλλων προοδευτικών ρευμάτων.
Ο μεγάλος στρατηγικός στόχος της ομοσπονδιακής Ευρώπης επιτρέπει επομένως αλλά και απαιτεί ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις. Συγκλίσεις με πολίτες, κινήσεις, κόμματα που βρίσκονται στο χώρο της πολιτικής οικολογίας, του προοδευτικού κέντρου, της προοδευτικής φιλοευρωπαϊκής αριστεράς, της προοδευτικής σοσιαλδημοκρατίας. Οφείλουμε να συναντηθούμε, οφείλουμε να αναζητήσουμε αυτές τις συγκλίσεις.
Πηγή: thinkpi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU