Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Για την τάχα "διασπάθιση δημοσίου χρήματος" του Γιώργου Σταθάκη από το Πανεπιστήμιο Κρήτης

από την Μαργαρίτα

Η άδικη ιστορία που εμπλέκει το Σταθάκη και η γνώμη ενός ανθρώπου που ξέρει πρόσωπα και πράγματα και έχει το ήθος και το θάρρος να τη διατυπώσει δημόσια: Γράφει ο Achilleas Gravanis, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης:

"Παλιά, άδικη ιστορία που για προφανείς πολιτικούς λόγους επανέρχεται. Την γνώμη μου για τον ΣΥΡΙΖΑ την έχω εκφράσει δημόσια πολλές φορές, όμως η άδικη στόχευση του Γ Σταθάκη με ενοχλεί.

Η αλήθεια: το Παν/μιο Κρήτης ήταν πάντα επιτυχές στην προσέλκυση διεθνώς ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων. Έτσι έκανε την διαφορά στη προσπάθεια για την επιστημονική και εκπαιδευτική αριστεία. 
Το 15% των χρημάτων των ερευνητικών προγραμμάτων που διαχειρίζεται ο Ειδικός Λογαριασμός Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Παν/μιου κατακρατείται από το Ίδρυμα για την εξυπηρέτηση κοινών αναγκών (research overheads), όπως σε όλα τα ΑΕΙ διεθνώς (στις ΗΠΑ το ποσοστό αυτό είναι 70%, στην Ευρώπη περίπου 30%, ανάλογα με την χώρα). 
Η Επιτροπή του ΕΛΚΕ (συμμετείχαν σε αυτήν, ως εκπρόσωποι των Σχολών, οι Γ. Σταθάκης, ο νυν Πρύτανης Ε Στεφάνου και άλλοι 14 κορυφαίοι διεθνώς επιστήμονες, καθηγητές του Παν/μιου Κρήτης) μετά από εισήγηση του τότε Πρύτανη Χρήστου Νικολάου αποφάσισε το 1997 να χρηματοδοτήσει από τα χρήματα του 15% ανάγκες που ήταν αδύνατο να χρηματοδοτηθούν από την μικρή κρατική επιχορήγηση: μισθοί φυλάκων και διοικητικού προσωπικού, επιπλέον υγειονομική ασφάλιση όλου του προσωπικού του Παν/μιου (διδακτικό, διοικητικό, επιστημονικό προσωπικό). 
Δυστυχώς στην περιγραφή των αρμοδιοτήτων του ΕΛΚΕ δεν περιγράφονταν οι ανωτέρω δραστηριότητες και η κακοπροαίρετη καταγγελία, ενεργοποίησε τις εισαγγελικές αρχές. 
Η λαϊκίστικη κίτρινη δημοσιογραφία παρουσίασε την όλη υπόθεση σαν προσωπική διασπάθιση δημόσιου χρήματος από καθηγητές του Παν/μιου Κρήτης.
Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν περάσει τα πάνδεινα τα τελευταία 15 χρόνια, πληρώνοντας από την τσέπη τους άπειρα δικαστικά έξοδα. Οι διδάσκοντες του Παν/μιου Κρήτης έχουμε πολλές φορές συγκεντρώσει χρήματα για την δικαστική υποστήριξη τους. Η όλη δικαστική τους περιπέτεια έχει αναστείλει πολλούς αξιόλογους συναδέλφους στο να συμμετέχουν στα όργανα του Παν/μίου, εάν δε τελεσιδικίσει αρνητικά δεν νομίζω να υπάρξουν πολλοί που θα αποφασίσουν να συνεισφέρουν διοικητικά."


Σχόλιο ΑΣ: άλλη μια επικοινωνιακή σκευωρία του ρεβανσιστικού κέντρου των (ακρο)δεξιών "συμβούλων" της ΝΔ. Από την μια ανοησία στην άλλη... τι να έχουν πάθει, άραγε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU