Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Ποιου είδους είναι η ακροδεξιά έξαρση;

Όλα ήταν γνωστά από καιρό
Προφητικό:(ΑΣ)

από τον  left liberal synthesis
Η σημερινή κίνηση του Σαμαρά υπερβαίνει το ποινικό μέρος. Μάλιστα ευρίσκεται στις παρυφές της Συνταγματικότητας (Χρυσόγονος σήμερα στο Κόκκινο)Είναι πολιτικός μείζων ελιγμός προς τα "αριστερά", που θα συνοδευτεί με ενίσχυση και όχι αμβλυνση της θεωρίας των δυο άκρων.Γιατί;Η απάντηση εδώ
Το Φεβρουάριο (13/2) ήδη γράφαμε:

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση ανέδειξε όψεις "μιας Δημοκρατίας του Καυκάσου" : πλαστογραφίες video με κλήση προς τον εισαγγελέα να συλλάβει βουλευτή, βασανισμοί κρατουμένων που μετριάζονται με Photoshop , συνηγορία για την θανατική ποινή από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, είναι οι πιο κραυγαλέες αποτυπώσεις μιας τυπικά ακροδεξιάς πολιτικής.
Η  ανάγνωση από την αριστερά είναι σχετικά αδρή: η οικονομική πολιτική δεν έχει καμία νομιμοποίηση και επομένως η υλοποίησή της θα γίνει μέσω της κλασσικής συνταγής της έντασης, της επιβολής  και του ακροδεξιού αποπροσανατολισμού. Η αποκωδικοποίηση αυτή  προτίθεται   να αποκαλύψει  το χαρακτήρα  του "πραγματικού προσώπου"  της δεξιάς.

Οι ακροδεξιές φασίζουσες εκφράσεις της κυβέρνησης είναι σαφείς. Υποστηρίζω πως αυτές δεν συνδέονται οργανικά  και μονοσήμαντα με το οικονομικό πρόγραμμα της, αλλά αποτελούν σύμπτωμα ενός εκλογικού σχεδιασμού με πολύ βραχύ ορίζοντα, ενώ έχουν την ιστορική τους εκκίνηση στην "αντιμνημονιακή" φάση της Σαμαρικής δεξιάς (πηγή). 
Η ακροδεξιά ταλάντευση δεν συνοδεύει  την αποτυχία  της οικονομικής πολιτικής αλλά τον ελιγμό  της ΝΔ να κεφαλαιοποιήσει ενδεχόμενη επιτυχία. Η τυπική λούμπεν δεξιά πρακτική δεν μπορεί να εκφοβίσει, ούτε να υποτάξει  αιωρούμενες κοινωνικές ομάδες ώστε να εξασφαλίσει μια καθίζηση των κινηματικών αντιδράσεων. Ταυτόχρονα έχει τόσο βραχύβια αποτελέσματα , έτσι ώστε είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθεί ως υπομόχλιο για να εκτραπεί η συζήτηση από το ζέον κοινωνικό ζήτημα . Η  αρχιτεκτονική είναι περίπου η εξής:
Αν ονομαστεί οικονομική επιτυχία μια οριακή πτώση της ανεργίας λόγω εποχιακής απασχόλησης , αυτή θα διογκωθεί από την ΝΔ ως ένδειξη αλλαγής οικονομικού κλίματος. Σε ένα τέτοιο χρονικό εγγύτατο σημείο ο Σαμαράς θα προκηρύξει εκλογές. Ο "νόμος και η τάξη" δεν θα χρησιμεύσουν ως κατασταλτικός μηχανισμός μιας περαιτέρω ιζηματοποίησης των εισοδημάτων, αλλά ως το ιδεολογικό συνοδευτικό  του επερχόμενου ή υποσχόμενου ανοδικού κύκλου.
Η Συριζαϊκή αριστερά ευλόγως αντιδρά με αμεσότητα, μόνο που λύνει την εξίσωση με copy paste  αναπαράγοντας την τυπική φόρμουλα: το κεφάλαιο επιτίθεται, καπιταλισμός με ασιατικές αξίες κλπ κλπ. 

Η κυνική ακραία βοθρολυματική έξαρση του εσμού της Συγγρού δεν στοχεύει κατ’ αρχάς να εκφοβίσει τα κινήματα για να μην αντιδράσουν στην οικονομική ταπείνωση. Στοχεύει να δημιουργήσει ένα περιρρέον αιώρημα εντός του οποίου μπορεί να υπάρξει εκλογικός αιφνιδιασμός με θετικό  και όχι αρνητικό επίδικο
"η οικονομία πάει καλά , δεξιοί νοικοκυραίοι συσπειρωθείτε να ξανασώσουμε την πατρίδα από μια υπαναχώρηση". 
Η σχετικά απότομη ταλάντευση προς το εμφυλιακό ρεπερτόριο δεν μου φαίνεται ως ένδειξη πανικού, όπως γίνεται στην κλασσική αριστερή ανάγνωση, αλλά ως προσπάθεια κεφαλαιοποίησης  ενός λυμφατικού ανοδικού κύκλου .
Άλλωστε το ίδιο ιδεολογικό περίγραμμα είχε  η και αντιμνημονιακή έξαρση της ΝΔ (πηγή). 
Αν θεωρήσουμε ως έγκυρο  ένα ερμηνευτικό σχήμα επανάληψης του εμφυλίου, τότε η ΝΔ συμπεριφέρεται ως διαχειριστής της τετελεσμένης νίκης του και όχι ως ...προβοκάτορας της εκκίνησης του. 
Είναι σαφές ότι ο συλλογισμός αυτός "πάσχει"  στην προκείμενη : η οικονομία πάει καλά (στην έννοια που προαναφέρεται, μιας οριακής βελτίωσης). Ένα πλήθος ενδείξεων και ορθόδοξων αναλύσεων συνηγορούν στο αντίθετο. Ωστόσο οι αναλύσεις αυτές υποτιμούν το πρωτείο της πολιτικής απέναντι στην οικονομία και τις δυνατότητες της πολιτικής να αναμοχλεύσει τον οριακά τον οικονομικό κύκλο, όσο χρειάζεται για να γίνουν οι κατάλληλες σηματοδοτήσεις. Μια μεγάλη αποκρατικοποίηση με στοιχεία "ανοίγματος" σε νέους παίκτες (πηγή) ή μια ατζέντα αφομοίωσης του αιτήματος για αλλαγή λόγω λάθους του ΔΝΤ είναι δυνατό να σχηματοποιήσουν ένα διαφορετικό κλίμα.
Ανεξάρτητα από τους σχεδιασμούς και τις προθέσεις η λούμπεν δεξιά έξαρση  δεν πρέπει να παραταθεί

Αν η ανάλυση έχει μια βάση  τότε οι συγκυβερνώντες εταίροι της ΝΔ δεν υφίστανται μόνο μια ιδεολογική ήττα , αλλά πρόκειται να υποστούν ένα εκλογικό αιφνιδιασμό από τον ίδιο το συνέταιρο τους. 
Ας βιαστούν. 

Η διακηρυγμένη πρόθεση να λειτουργήσουν ως ρυθμιστικοί παράγοντες για εξισορροπηθεί μια δεξιά προοπτική  φαίνεται να  διαψεύδεται εκ των πραγμάτων.  Όσο για την Συριζαική αριστερά, ορθώς πράττει που δεν υπόσχεται σχεδόν τίποτα πια εν όψει εκλογών, αλλά ας εμπιστευτεί τις ίδιες της αναλύσεις της: 
ο ελληνικός καπιταλισμός δεν είναι τόσο "πτωχοπροδρομικός" όσο θέλει και ο ίδιος να δείχνει, έχει δε πολλές φορές διασωθεί με στροφή στα "δεξιά" αλλά άλλες τόσες έχει αιφνιδιάσει με στροφή στα "αριστερά", δηλαδή από εκεί πού δεν τον περιμένεις: η ακροδεξιά έξαρση ίσως συνάδει περισσότερο με μια κατασκευή εκλογικού αιφνιδιασμού παρά με τον "καπιταλισμό των ασιατικών αξιών".

Σχόλιο ΑΣ: Η πρώτη απόπειρα εκλογικού αιφνιδιασμού (κλείσιμο ΕΡΤ) δεν βγήκε στον Σαμαρά - η ΔΗΜΑΡ μάλιστα συνειδητοποίησε την παγίδα - η δεύτερη επίσης ξεφούσκωσε με ΟΠΑΠ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ κλπ (success story). Η τρίτη; ("πρωτογενές πλεόνασμα", νίκη επί της ΧΑ)


2 σχόλια:

  1. Πολύ πιθανόν να είναι έτσι.

    Από την άλλη, κοιτάζοντας τα γεγονότα ψυχρά θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι :

    1. Η ΧΑ τα τελευταία 2-3 χρόνια είχε ρημάξει τους ψηφοφόρους της ΝΔ

    2. Η ΝΔ εδώ και ένα χρόνο χρησιμοποίησε το βαθύ κράτος (ΕΥΠ, παράνομες παρακολουθήσεις κλπ) για να ετοιμάσει έναν εντυπωσιακό ποινικό φάκελο, με στόχο να τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί τους μπράβους της ΧΑ και να πάρει πίσω τους "νοικοκυραίους", όταν έρθει η ώρα, δηλαδή όταν θα αποφάσιζε να κάνει εκλογές.

    3. Ο φόνος του Παύλου Φύσσα, τους χάλασε τα σχέδια και υποχρέωσε την ΝΔ να διαλύσει την ΧΑ άμεσα, αφαιρώντας το στοιχείο του αιφνιδιασμού και των εντυπώσεων εάν αυτό γινόταν ακριβώς πριν τις εκλογές.

    4. Στην ΝΔ πίστευαν και πιστεύουν ότι η πιο καλή στιγμή για εκλογές θα ήταν η ερχόμενη Άνοιξη- Καλοκαίρι, όταν θα μπορούσαν να κεφαλαιοποιήσουν την αύξηση της ρευστότητας των τραπεζών, τις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, το σταμάτημα της ύφεσης και τα δειλά δείγματα ανάκαμψης κλπ. Με μια καλή εκστρατεία δημοσίων σχέσεων, υποστήριξη από Ευρώπη και με 5-7 % bonus από την λεηλασία των ψηφοφόρων της ΧΑ, πιθανόν να έκανε περίπατο, λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο Σύριζα εδώ και ένα χρόνο 'εχει μείνει στάσιμος.

    5.Η απρόσμενη και υποχρεωτική εξέλιξη με τη συμμορία της ΧΑ, βάζει την ΝΔ μπροστά στο δίλημμα:
    Εκλογές τώρα με το bonus των ψήφων της ΧΑ ή σε έξη μήνες σε πιο ευνοικό περιβάλλον μεν αλλά με τους ψηφοφόρους της ΧΑ να έχουν πιθανόν βρεί καταφύγιο σε άλλα αντιμνημονιακά κόμματα (υπάρχει πληθώρα επιλογών από την άκρα δεξιά ως την άκρα αριστερά);

    Στις επόμενες 10-15 μέρες θα ξέρουμε την απόφαση.

    Η πιο πιθανή εκδοχή είναι να μην διακινδυνεύσουν την εξουσία με πρόωρες εκλογές και να περιμένουν την Άνοιξη βρίζοντας την κακή τους τύχη και τον ρουπακιά που τους έκαψε τον άσσο στο μανίκι.

    ΥΓ1
    Ας ελπίσουμε ότι όταν τελειώσει αυτή η ιστορία, να ασχοληθούμε λίγο με τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης στην περίπτωση της ΧΑ (παρακολουθήσεις απο την ΕΥΠ κομμάτων και βουλευτών, ευρείες ερμηνείες του συντάγματος, απειλές για φωτογραφικούς νόμους κλπ) που δυστυχώς έχουν υποστήριξη όλων των κομμάτων του "συνταγματικού τόξου", γιατί οι ίδιες μεθοδεύσεις μπορούν τελικά να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε έχει την κυβέρνηση για ναεξοντώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους (η αριστερά τουλάχιστον θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη μνήμη).
    Θα είναι γελοίο αν καταργήσουμε τη συμμορία της ΧΑ εφαρμόζοντας και υιοθετώντας αυτά που πρεσβεύει ο αντίπαλος.

    ΥΓ2
    Άκουσα σήμερα στο ραδιόφωνο ότι πρόσφατα η βουλή με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε νόμο (!!!) με τον οποίο κλείνει ο φάκελος των παράνομων χρηματοδοτήσεων όλων των κομμάτων και απογορεύεται η δίωξη τόσο των υπευθύνων στα κόμματα όσο και των τραπεζικών στελεχών και διοικήσεων.
    Με τις υγείες μας


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το "σημείο μη επιστροφής", το διακύβευμα, αρμοδιότητες της Δικαιοσύνης: Για τα λοιπά χρειάζεται πολιτική - του Γιώργου Β. Ριτζούλη
    http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2013/10/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU