Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

O O.A.E.E είναι τελειωμένη υπόθεση

του Γιώργου Αγαλιώτη, οικονομολόγου 

O O.A.E.E είναι τελειωμένη υπόθεση.

Όπως έχω παρουσιάσει εκτενώς το πρόβλημα σε παλαιότερα σχόλιά μου, με τόσο υψηλές υποχρεωτικές εισφορές αυτοί που επεξεργάζονται σχέδια περαιτέρω επιβάρυνσης των 'υπο δίωξη' επαγγελματιών και εμπόρων σε μια αγορά που μαστίζεται απο την ύφεση, με εισφορές επί του τζίρου (μάλλον εγκαταλείπεται) ή με εισφορές επί των κερδών (που τα είδαν;) πολύ γρήγορα θα ανακαλύψουν πως η αγορά αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε οποιοδήποτε τέτοιο σχέδιο.
Ακόμη και η πρόσφατη ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας έπεσε στο κενό (φταίνε και οι όροι της ρύθμισης βέβαια). 
Υπενθυμίζω πως ποσοστό 56% των επαγγελματιών αδυνατούν έτσι κι αλλιώς να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές που είναι διοικητικά καθορισμένες.

Προηγήθηκε κούρεμα των αποθεματικών και απορρόφηση άλλων ταμείων με τεράστια ελλείματα που επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τη κατάσταση.

Στις χώρες που οι εισφορές υπολογίζονται με ποσόστωση επι του τζίρου δεν υπάρχει και διμηνιαίο χαράτσι όπως εδώ. 
Χρειάζεται συνολική αναδιάρθρωση εξ αρχής για να μη πω πλήρη απελευθέρωση της αγοράς επαγγελματικής ασφάλισης με υιοθέτηση άλλων προτύπων.
Θα επανέλθω με εκτενέστερη ανάλυση-πρόταση.

Αυτό ξεχάστε το, είναι τελειωμένο και θα σκάσει σύντομα (μέσα στο 2014). Το σκάσιμο είναι αναπόφευκτο ακόμα κι αν προηγηθούν μειώσεις συντάξεων για τους ηδη συνταξιούχους του ταμείου. Μόνη ένσταση ο παράγων 'ανάπτυξη' (π.χ 500.000 νέες επιχειρήσεις).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU