Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Πώς γίνεται η "κοινωνική" ασφάλιση να σε οδηγεί στη φυλακή;

του Κωστή Λυμπουρίδη*

Αναρωτιούνται -και δικαίως- οι ασφαλισμένοι, γιατί απειλούνται με φυλάκιση επειδή δεν έχουν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. 


Δεν έχεις να πληρώσεις για υγειονομική περίθαλψη, δεν σε καλύπτει το ταμείο σου αν πάθεις κάτι, αλλά παραταύτα συνεχίζεις να οφείλεις τις εισφορές που πλήρωνες εάν σε κάλυπτε. 

Για δε τα συνταξιοδοτικά, απειλείσαι να μπεις φυλακή επειδή αδυνατείς… να αποταμιεύσεις για τα γεράματά σου;

Αυτά συμβαίνουν διότι η «κοινωνική» ασφάλιση δεν είναι καθόλου κοινωνική. 

Το να πληρώνεις με τις εισφορές σου τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, για να πληρώνουν οι αυριανοί εργαζόμενοι τις δικές σου, ήταν μια ωραία ιδέα. 

Όταν όμως οι συνταξιούχοι αυξάνουν, οι εργαζόμενοι μειώνονται, το δε πολιτικό σύστημα βγάζει συνεχώς πενηντάρηδες σε πρόωρη σύνταξη με πλασματικά χρόνια ασφάλισης, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μετατρέπεται σε μια τεράστια «πυραμίδα», όπου αυτοί που μπήκαν πρώτοι απολαμβάνουν προνόμια που διατηρούνται μόνο όσο υπάρχουν κορόιδα στη βάση της πυραμίδας που πληρώνουν αδιαμαρτύρητα.

Το να απειλείς με φυλάκιση τα κορόιδα, για να συνεχίσουν να πληρώνουν και να μη «σκάσει» η πυραμίδα, δεν είναι λύση. 

Χρειαζόμαστε επειγόντως σχεδιασμό και μετάβαση σε ένα εντελώς νέο σύστημα με δυο πυλώνες: μια Βασική Εθνική Σύνταξη για όλους χωρίς εισφορές, και ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα που θα συγκεντρώνει τις εισφορές κάθε εργαζόμενου σε προσωπικό συνταξιοδοτικό λογαριασμό και θα του αποδίδει ανάλογα όταν έρθει η ώρα.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Real News την 1η Δεκεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU